Ontdek de unieke kracht van vrouwelijk kijken en kunnen. Leer hoe je het subtiele vrouwelijke zakelijk vorm kan geven om organisaties en de vrouwen die er werken te versterken en te doen groeien. Ervaar de rijkdom die ontstaat als er evenwicht is tussen het mannelijke en het vrouwelijke. In jezelf, in de ander en in je organisatie.

training

M/V in balans - ontwikkeltraject voor vrouwelijke professionals - Nieuw

Vind je balans in vrouwelijke en mannelijke kwaliteiten.

Situering

Veel in onze wereld is door mannen bedacht en vorm gegeven. Niet verwonderlijk, zij stonden ook eeuwen aan het roer in zowat alles wat zich buitenshuis afspeelde.  Sinds een kleine honderd jaar nemen ook vrouwen professioneel en in het publieke leven het heft in handen. Met wisselend succes en heel eigen uitdagingen. ‘Copy-paste mannen’ blijkt voor de meeste vrouwen niet te werken.

Wat dan wel werkt, blijkt nog zoeken. Vrouw-zijn krijgt aandacht: vrouwenthema's worden massaal besproken in de (sociale) media.  Dit ontwikkeltraject is er gekomen omdat de trainers/begeleiders van dit traject geloven dat het de wereld beter zou vergaan met meer evenwicht tussen het mannelijke en het vrouwelijke.

Doelgroep
 • coaches, trainers en procesbegeleiders die vrouwen begeleiden (individueel of in groep)
 • leidinggevenden, coördinatoren, teambegeleiders
 • HR-professionals
 • diversiteitsmanagers die bezig zijn met het genderthema
 • elke vrouwelijke professional die haar inzicht en skills wil versterken in het werken met vrouwen

Noot:  Deze opleiding is ‘women only’. We bereiden ook trajecten voor met gemengde groepen en 'men only'.

Wat leer je in deze opleiding?

Deel 1: Onderzoek naar het vrouwelijke en het mannelijke (2 dagen)

 • inzicht in mannelijke en vrouwelijke polariteiten of balans-paren
 • hoe je deze paren in je werk en persoonlijk leven integreert
 • hoe vrouw-zijn en het vrouwelijke zowel individueel als collectief is
 • over de evolutie van het feministisch denken


Deel 2: Coaching en training van vrouwen in groep (2 dagen)

 • hoe teams met vooral vrouwen kunnen vastlopen in ongezonde dynamieken
 • het installeren van een constructieve ‘onder vrouwen’ dynamiek en het voorkomen en overstijgen van vrouwelijke valkuilen in groep
 • het lichaam als instrument en basis voor het creëren van een veilige bedding
 • het hanteren van cirkelprincipes als gespreksvorm
 • hoe de balans-paren te vertalen naar concrete thema’s en werkvormen (o.a. het cyclische, intuïtief weten, het synchrone, intern referentiepunt, overgave ...)
 • hoe je jouw bestaande beroepsactiviteiten kan verfijnen met deze inzichten


Deel 3: Individueel begeleiden van vrouwen (2 dagen)

 • de kwaliteiten en valkuilen van een vrouwelijke aanpak
 • hoe je fijner en subtieler op de vrouw kan afstemmen
 • het installeren van een authentieke één-op-één relatie waarin het vrouwelijke helemaal tot haar recht kan komen
 • inzicht in en aanpak van waar vrouwen op leeglopen of blokkeren
Programma

Deel 1: Onderzoek naar het vrouwelijke en het mannelijke (2 dagen)

Vrouw-zijn en het vrouwelijke is enerzijds een hoogst individuele aangelegenheid en anderzijds  helemaal niet. Tijdens deze module maken we tijd en ruimte voor beide: de wetenschappelijke inzichten die de voorbije eeuw ontwikkeld zijn én de eigen persoonlijke invulling. Zo landen we bij de basisprincipes volgens de welke we ‘het coachen van vrouwen’ concreet verder gaan vorm geven.


Deel 2: Coachen en trainen van vrouwen in groep (2 dagen)

Wie ervaring heeft in het werken met groepen met vooral of enkel vrouwen, wéét dat er een verschil is. Tijdens deze twee dagen staan we stil bij dit verschil en reiken we ingrediënten en handvatten aan om als vrouwelijke begeleider te handelen vanuit inzicht in die typisch vrouwelijke dynamiek. Ook onderzoeken we hoe we vrouwen in de groep kunnen stimuleren om te werken vanuit vrouwelijke kwaliteiten zoals intuïtie, ontvankelijkheid en afstemming op de ander en het geheel.


Deel 3: Individuele coaching van vrouwen (2 dagen)

Het individueel begeleiden van een vrouw verloopt anders dan het begeleiden van een man.  Hoe meer je je bewust bent van je vrouw- (of man-) zijn, en van je vrouwelijke dan wel mannelijke kwaliteiten, hoe fijner en subtieler je je op de ander kan afstemmen.  We onderzoeken waar vrouwen zich op voelen leeglopen of blokkeren en welke specifiek vrouwelijke behoeften hieraan ten grondslag liggen.  Je groeiend inzicht in de balans tussen mannelijke en vrouwelijke polariteiten (zowel in jezelf als bij je coachee) maakt van jou een fijnzinnigere en completere begeleider of leidinggevende.

Didactische aanpak
 • Waar we voor staan in dit ontwikkeltraject, passen we ook toe. De opbouw van de zes dagen maakt dat je de aangereikte inzichten stevig kan verankeren in jezelf. Naast theoretische input en ervaringsgericht werken, maken we tijd voor individuele spiegeling en persoonlijke reflectie.
 • We nodigen je uit om gedurende de tijd van het traject in je persoonlijk of professioneel leven ‘een vrouwelijke lijn’ uit te zetten d.i. een eigen traject, project of spoor uit te werken met expliciete aandacht voor het vrouwelijke.
 • Voor de duur van het traject zorgen we voor een dragend netwerk.
 • Je krijgt een uitgebreide inspiratielijst ter beschikking bestaande uit boekentitels en links naar Ted-Talks. Evenals referenties voor meer verdieping en andere ervaringen rond dit thema.
 • In gezamenlijk overleg kunnen geïnteresseerde vrouwen met hun activiteiten na de training deel uitmaken van het netwerk ‘She & Company’.
 • Maximum aantal deelnemers: 15
Trainers
Gil Renders
Gil Renders

Gil Renders is Germaniste en theaterregisseur. Zij behaalde een aggregaatsdiploma en een postgraduaat Internationale Betrekkingen.  Ze volgde een vierjarige opleiding Integrale Psychologie, studeerde als vrije student Psychologie aan UA en volgde een jaaropleiding tot systemisch opsteller.  Ze verdiept zich daarnaast al jaren in creatief en ervaringsgericht coachen en volgde hiertoe opleidingen in o.a. Gestalt, NLP, Creatieve Interactie, Voice Dialogue-facilitator, Appreciative Inquiry, Mindfulness en lichaamswerk.

Gil richtte in 2006 haar eigen coachings- en psychotherapeutische praktijk op.  Een jaar later ging ze tegelijkertijd aan de slag als zelfstandig trainer en procesbegeleider.  Gaandeweg ontwikkelde ze haar eigen trajecten rond thema’s als authentieke communicatie en persoonlijk leiderschap. Daarnaast coacht ze sprekers en leidinggevenden in het brengen van bezielde en impactvolle presentaties.  In samenwerking met collega Rik Verschueren creëerde ze in 2012 Theateropstellingen, een krachtige en unieke methodiek om op korte tijd inzicht te krijgen in onderliggende dynamieken van een team of organisatie. 

De laatste jaren brengt haar ervaring haar als vanzelf bij het voeden en versterken van het vrouwelijke. In haar eigen praktijk stelt ze vast hoe moeilijk vrouwen bij hun werkelijke kracht komen en hoe diep verankerde overtuigingen en maatschappelijke structuren hieraan ten grondslag liggen. Veel potentieel gaat hierdoor verloren. In februari 2016 ontstond hieruit een nieuwe onderneming, gedragen door een collectief van zeven vrouwen: She&Company.

Haar manier van werken is intens, integer, creatief, ervaringsgericht en ‘in het moment’.

Last but not least huwde ze in 2011 met een inspirerend man en beviel ze drie jaar later van een prachtige dochter.

Tamara Lenaerts
Tamara Lenaerts

Tamara Lenaerts is handelsingenieur en theaterregisseur. Zij behaalde een aggregaatsdiploma, volgde de VTLG (voortgezette training in het leiden van groepen en teams) en een opleiding tot organisatieopsteller. Ze verdiept zich daarnaast al jaren in groepsdynamica, mindfulness en lichaamswerk.

Tamara werkte de voorbije 20 jaar in de trainingswereld; een 7-tal daarvan als verantwoordelijke training and development (bij de federale overheid en bij de Colruyt-group) en een 9-tal jaar als medebestuurder en coach-trainster bij een bureau voor training, coaching en consulting. Wat leidde tot een uitgebreide expertise in het ontwikkelen en geven van trainingen rond leidinggeven en communicatie, in het werken met teams en in het uittekenen van een trainingsbeleid binnen organisaties.

Momenteel richt zij zich voornamelijk op de procesmatige kant van het werken met groepen, op dat wat speelt onder de oppervlakte. Daarnaast coacht zij sprekers naar meer authenticiteit en bezieling en draagt ze haar steentje bij aan een vrouwelijker wereld door het organiseren van vrouwenfestivals en 'women only' gatherings op maat in een heerlijck kasteel. Haar manier van werken is intens, intuïtief, speels, al doende en constructief spiegelend.

En last but not least: ze is getrouwd met een bevlogen, intuïtieve man, heeft twee eigenwijze, ondernemende dochters en een dito hond.

Prijs

€ 2650, exclusief BTW


Vroegboekkorting: € 250 korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.KMO portefeuille

HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 30 tot 40% van het bedrag van de training.  Het cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking.  Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald.  Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.  Meer informatie: klik hier, bel naar 1700 of contacteer HRDA op +32 (0) 9 336 31 64.

 


Opleidingscheques voor werknemers

HRD Academy is ook erkend voor de opleidingscheques voor werknemers via VDAB. Klik hier voor meer informatie.

 


Subsidie Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Geest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest.  De subsidie bedraagt 50% van de opleidingskost.  De aanvraag moet binnen de 30 kalenderdagen vanaf de startdatum van de opleiding aangevraagd worden.  Meer informatie vind je hier.  Om van deze subsidie te kunnen genieten heb je van ons volgende documenten nodig: een kopie van de offerte, een kopie van de factuur of het inschrijvingsbewijs, de programmafolder, het CV van de trainer en een lijst van referenties.  Op eenvoudige vraag, sturen we je deze documenten.

Inschrijven
Locatie Data & uren Inschrijven

Koningsteen

Oxdonkstraat 168

1880 Kapelle-op-den Bos

Bekijk een plannetje
Enkel vrouwen kunnen zich voor deze opleiding inschrijven. In 2018 organiseren we ook gemengde sessies en/of sessies voor mannen.

De eerste tweedaagse is residentieel (met overnachting) op 19 oktober en 20 oktober 2017.
De andere dagen zijn niet residentieel: 17 november, 30 november, 7 december en 21 december 2017 telkens van 9u tot 17u.
» Inschrijven
Contactgegevens

Koningsteen

Oxdonkstraat 168

1880 Kapelle-op-den Bos

Schrijf je in op de nieuwsbrief