Ontwerpen van een training

Je leert een training ontwerpen van A tot Z.

Je leert trainingen ontwerpen met een hoge ROI tot tevredenheid van je deelnemers en opdrachtgevers! Door in het ontwerp de juiste combinatie van gepaste doelstellingen, werkvormen, inhouden, media en evaluatievormen te gebruiken, zorg je voor een cursusontwerp dat het beste uit je deelnemers haalt. Je (her)ontwerpt je eigen training.

Doelgroep

Trainers, HR managers, HRD managers, trainingsmanagers, docenten, opleidingsadviseurs, cursusontwikkelaars, opleidingsverantwoordelijken.

Wat leer je in de opleiding?

 • Op het einde van de training heb je je eigen opleiding ontworpen met een uitgeschreven draaiboek.
 • Je kan je trainingsontwerp afstemmen op de vraag van de opdrachtgever en de vragen en de praktijk van de deelnemers (beginsituatie).
 • Je past een methodiek toe die je helpt om trainingen te ontwerpen met een hoge ROI.
 • Je kan relevante en meetbare leerdoelstellingen formuleren.
 • Je kiest op basis van de leerdoelstellingen en de beginsituatie voor gepaste werkvormen, media, inhoud en evaluatie.
 • Je brengt (en houdt!) je deelnemers in leermodus (de bereidheid/wil om te leren) door een professioneel ontwerp.
 • Je brengt een duidelijke structuur en fasering aan in je ontwerp.
 • Je hebt inzicht in de taxonomie van doelstellingen van Bloom waardoor je de juiste doelstellingen op het juiste niveau nastreeft bij je deelnemers.
 • Je leert moeilijke en vervelende situaties in trainingen vermijden door een verstandig ontwerp.

Programma

 • Bepalen van het doel van de training.
 • Op basis van dit opleidingsdoel de gepaste leerdoelstellingen formuleren.  Criteria voor het opstellen van goede leerdoelstellingen.
 • De valkuil van een overdosis leerdoelstellingen.
 • De taxonomie van doelstellingen van Bloom: verschillende niveaus van doelstellingen. 
 • Het vertalen van de leerdoelstellingen in subdoelen.
 • Het bepalen van de inhoud in functie van de leerdoelen en de beginsituatie.
 • Bepalen van gepaste werkvormen en media in functie van de doelstellingen.
 • Het kiezen van een goede evaluatievorm in functie van de doelstellingen.
 • Aandachtstrekkers inbouwen in het trainingsontwerp: op een verstandige manier een opleiding opbouwen zodat de deelnemers geboeid blijven.
 • In het trainingsontwerp inspelen op de verschillende leerstijlen.
 • Methodieken/technieken om je deelnemers in 'leermodus' te brengen en te houden.
 • Een duidelijke structuur en fasering brengen in je ontwerp.
 • Het opmaken van een draaiboek van de training als ondersteuning bij de voorbereiding en de uitvoering van de training.
 • Moeilijke en vervelende situaties in een training vermijden door een professioneel trainingsontwerp.

Didactische aanpak

 • We werken doorheen de 2-daagse met eigen cases, waardoor de 2 dagen het karakter zullen hebben van een workshop.  Op het einde is het de bedoeling je eigen ontwerp en draaiboek klaar te hebben. 
 • Maximum aantal deelnemers: 12.

Leermateriaal

 • HRDA syllabus: Ontwerpen van een training.

Getuigenissen (15)

Dynamische cursus met veel praktische tips die onderbouwd zijn door theorie. Tamara is een excellente trainer met enthousiasme en een uitmuntende expertise. Twee zeer nuttige en aangename dagen.

- Inge Cornelis, Director, Client& Product Projects, CELforPharma

Ik zal geen opleider / trainer worden, gewoon omdat het niet bij me past, maar ik heb er heel veel van opgestoken. BEDANKT!

- Joëlle Verbeurgt, Freelance , JVH Consulting

Super tevreden! Heeft me handvaten en kennis gegeven = betere ontwikkelingsmogelijkheden. Meer bewust in creatie van opleidingen!

- Geert Criquielion, Administratief Expert, FOD Binnenlandse Zaken - Dienst Vreemdelingenzaken

Deze opleiding was voor mij heel nuttig, ik pas de nieuwe inzichten al toe vanaf de volgende training die ik ga ontwerpen. De training was heel gestructureerd en duidelijk.

- Soufiane Zahriou, Master Training Samsung, Hamilton Bright

Tamara is een heel liefdevolle trainer! Ze was rustig en energiek tegelijk :-). Het was een inspirerende tweedaagse waarin ik heel veel geleerd heb.

- Isabelle Bombeke, Coach en trainer, Flowmotion

Duidelijke leidraad om te starten, je leert jezelf ook analyseren. Interactie en uitwisseling.

- Mieke Vermoesen, Senior HR consultant, Alken-Maes

Na deze tweedaagse training ga ik met veel meer vertrouwen naar een training omdat ik nu weet waar ik rekening mee moet houden om een training voor te bereiden.

- Steven Bokken, trainer, Sumitomo Bakelite Europe NV

In mijn vorige functie had ik vooral te maken met productieprocessen. Ontwerpen en organiseren van een training is voor mij een nieuw werkterrein. Met deze opleiding heb ik heel wat bagage om onze opleidingen op een professionele manier te ontwerpen.

- Marnix Verschraege, trainer, Borealis Kallo

De opleiding is zodanig goed opgebouwd dat alle stappen van ontwerpen van een training uitvoerig aan bod komen. Je kan er onmiddellijk mee aan de slag om je eigen training op punt te stellen.

- Veerle Hens, trainer, Borealis Kallo

Zeer praktische training, hands-on, direct inspelend op de vragen van de deelnemers. Houden zo, perfecte training!

- Johan De Schauwer, HR manager, Europabank NV

Dit is een schitterende training! Het toepassen van het geleerde in de praktijk laat mij inzien dat je door het stappenplan te gebruiken sneller en concreter een perfecte voorbereiding van een training kan maken.

- Ilse Poffé, trainer, TNT Express

De trainer is internationale top! Ze heeft kennis van zaken. Je krijgt echt goesting om het geleerde onmiddellijk te gaan toepassen!

- Deauke Robbens, zaakvoerder, Tertre Rouge

Ik was er mij niet van bewust dat er zo'n groot theoretisch kader bestaat om een sterke training in elkaar te steken, los van de inhoud.

- Inge Peytier, senior manager - advisory, KPMG

Een ongelooflijk leerrijke training. Als trainer vind ik het belangrijk nu en dan eens terug te kijken, stil te staan bij de eigen manier waarop ik een training opbouw. Deze training biedt de nodige bevestiging maar zeker ook nieuwe, vernieuwende inhouden om de eigen training te verbeteren, vernieuwen, verdiepen.

- Joris Blaton, technical trainer, Traficon

De ervaring van de trainer 'druipt eraf'. Je krijgt zoveel meer dan je vraagt!

- Philippe Vercruysse, Learning & development - Project manager Retail, Delhaize Belgium

Trainer

Tamara Lenaerts

Tamara Lenaerts

Tamara Lenaerts is handelsingenieur, theaterregisseur en instructor deep democracy. Zij behaalde een aggregaatsdiploma, volgde een intensieve training in het leiden van groepen en teams en een opleiding tot organisatieopsteller. Ze verdiept zich daarnaast in mindfulness en lichaamswerk.  Tamara werkte de voorbije 25 jaar in de wereld van Learning & Development; een 7-tal daarvan als verantwoordelijke L&D (bij de Federale Overheid en bij de Colruyt Group) en een 9-tal jaar als medebestuurder en coach-trainster bij een bureau voor training, coaching en consulting. Wat leidde tot een uitgebreide expertise in het ontwikkelen en geven van trainingen rond leidinggeven en communicatie, in het begeleiden van teams en in het uittekenen van een trainingsbeleid binnen (overheids)organisaties.  In 2009 richtte ze laDuende op. Vanuit deze organisatie focust zij zich voornamelijk op de procesmatige kant van het werken met leergroepen en teams, op dat wat speelt onder de oppervlakte. Sinds 2016 draagt ze via She & Company ook haar steentje bij aan een vrouwelijkere wereld. De ervaring die ze verwierf met het opzetten van tien vrouwenfestivals en ettelijke -cirkels, vertaalt ze nu ook in een aanbod rond genderdiversiteit naar organisaties.  Haar manier van werken is intens, intuïtief, speels, praktijkgericht, al doende en constructief spiegelend.  Tamara is naast lead trainer ook programmacoördinator van de Opleiding tot professioneel trainer bij HRD Academy.

Subsidiemogelijkheden

 • KMO Portefeuille: HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training.  Het (eventuele) cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking.  Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald.  Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.

 • Vlaams OpleidingsVerlof: HRD Academy heeft een kwaliteitsregistratie behaald voor dienstverleners binnen Werk en Sociale Economie.  Dat wil zeggen dat werknemers uit de privésector onder bepaalde voorwaarden recht hebben op het Vlaams Opleidingsverlof (vroegere Betaald Educatief Verlof).  Opgelet, niet elke HRDA opleiding komt in aanmerking voor het VOV, kijk op de individuele opleidingsfiches op de website of de betrokken opleiding erkend is voor VOV.  De opleidingen die erkend zijn, hebben een eigen erkenningsnummer dat start met ODB-...
 • Opleidingscheques voor werknemers: je kan opleidingscheques aanvragen voor opleidingen van HRD Academy die geregistreerd zijn in de Opleidingsdatabank van de Vlaamse Overheid.  Op de individuele webfiches van elke HRD Academy staat vermeld indien de opleiding hiervoor erkend is.
 • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest. Je krijgt 40 tot 70% van de kosten vergoed.  Opgelet: je moet de premie wel minstens een maand voor aanvang van de opleiding aanvragen.
 • Werkbaarheidscheque: Eenmanszaken, KMO's en grote ondernemingen kunnen tot € 10.000 steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren.  Nav de Coronacrisis worden deze werkbaarheidscheques tijdelijk uitgebreid om verbeteracties mogelijk te maken in de vorm van advies, begeleiding en opleiding waarbij aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van medewerkers.

Prijs

€ 1 320,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.

Inschrijven

Data

 • 12.09.202209:00 - 17:00
 • 26.09.202209:00 - 17:00

Locatie

Baarbeekhoeve
Baarbeekstraat 24

2800 Mechelen
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Tamara LenaertsTamara Lenaerts

Prijs

€ 1 320,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Data

 • 08.09.202309:00 - 17:00
 • 22.09.202309:00 - 17:00

Locatie

Het Leerklooster
Kloosterstraat 29

9080 Beervelde
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Tamara LenaertsTamara Lenaerts

Prijs

€ 1 320,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven