Hou je starters 'onboard' dankzij professioneel mentorschap

Hoe mentorschap garant staat voor persoonlijke en professionele groei van zowel starters als mentors

Een 3-daagse opleiding waarin je als HR-professional, trainer, coach, leidinggevende, teamleader of senior medewerker leert om nieuwe en minder ervaren collega’s te coachen en begeleiden zodat jonge potentials zich meer verbonden en gemotiveerd voelen. Bovendien zullen ze sneller en effectiever een bijdrage kunnen leveren in de organisatie.

Situering

In deze opleiding vertrekken we vanuit jouw sterkte, jouw ervaring en je rol en functie als toekomstig mentor/begeleider.

Je krijgt inspiratie en inzichten en gaat aan de slag met vaardigheden om jonge potentials te ondersteunen en begeleiden zodat ze nu en in de toekomst kunnen functioneren als energieke gemotiveerde professionals.  Want nieuwe werknemers die goed worden ingewerkt en begeleid, verwerven sneller de kennis, vaardigheden en ervaringen die ze nodig hebben om hun taken effectiever en efficiënter uit te voeren.

Bovendien willen we in deze opleiding ook sterk inzetten op het creëren van een cultuur waardoor de nieuwe krachten zich ook echt verbonden voelen met de organisatie en waardoor hun betrokkenheid verhoogt. Hierdoor kan het volle potentieel aangeboord worden, is er een grotere autonome motivatie en zien we een daling van het verloop.

Doelgroep

Dit programma richt zich tot iedereen die op de werkplek te maken krijgt met startende collega’s in welke functie dan ook, bvb: leidinggevenden, HR-medewerkers, teamleaders, begeleiders, trainers en coaches.

Wat leer je in de opleiding?

 • Je staat stil bij je eigen professionele identiteit (als mentor).
 • Je denkt na en reflecteert in groep over je rol in de organisatie, je kwaliteiten en uitdagingen.
 • Je zelfbewustzijn wordt gestimuleerd.
 • Je wordt je bewust van je kijk op leren en op medewerkers.
 • Je leert met hernieuwde aandacht kijken naar jonge collega’s en hun talenten.
 • Je hebt inzicht in de psychologische basisbehoeften (autonomie, competentie en verbondenheid) die maken dat we gemotiveerd zijn en goesting hebben om te leren en ons te ontwikkelen.
 • Je leert hoe je deze behoeften mee vorm kan geven in de werkcontext.
 • Je leert een handige coachmethodiek waarmee je je collega’s kan motiveren, inspireren en uitdagen.
 • Je verfijnt je vaardigheden om constructieve feedback te geven.
 • Je staat open om feedback te vragen en te ontvangen.
 • Je verbetert je leiderschapsvaardigheden.
 • Je ondervindt zelf de voordelen van samen delen en leren.
 • Je leert verschillende reflectie- en supervisietechnieken gebruiken en je rol als supervisor versterken.
 • Je stelt zelf een persoonlijk mentorprogramma op en wisselt dit uit met andere deelnemers.
 • Je leert kritisch kijken naar bestaande opleidingen en introducties voor nieuwe collega’s.   

Programma

Hieronder geven we in grote lijnen de thema’s weer die aan bod komen doorheen de 3 dagen.

Op dag 1 staan we stil bij wie je zelf bent als werknemer en rolmodel voor nieuwe collega’s. Hoe kijk jij naar leren en ontwikkelen, wat is jouw kijk op je organisatie en op je  medewerkers? Hoe ziet jouw professionele identiteit eruit?  In hoever voel jij (autonome) motivatie voor je werk? Welke begeleidingsstijl hanteer je?

We besteden aandacht aan zelfanalyse, kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen bij jezelf als werknemer en begeleider. We staan stil bij wat je echt belangrijk vindt in je job en de bril waardoor je kijkt naar de jonge krachten.

Dag 2 staat in het teken van een aantal begeleidingsvaardigheden en tools om in te zetten in de 1-op-1 relatie met de nieuwe medewerker. Je leert vanuit vertrouwen en verbinding te komen tot coachend communiceren en begeleiden, zodat je maximaal kan inzetten op de behoefte aan competentie en autonomie van je medewerker. Hierdoor krijg je meer gemotiveerde medewerkers die bovendien goesting hebben in leren en zich verder willen ontwikkelen.  

Op dag 3 staan we stil bij job design en hoe mentorschap hiertoe kan bijdragen. We kijken hoe we mentorschap kunnen organiseren in de eigen werkomgeving. Wat zijn do’s en don’ts? Hoe kunnen we leren van en met elkaar stimuleren? Welke stappen kan je zetten?

We inspireren elkaar, delen ervaringen, zetten in op co-creatie en maken een actieplan waarin we de vertaalslag maken naar hoe het mentorschap binnen jouw bedrijfscultuur en organisatie een plaats kan krijgen.

Na iedere opleidingsdag krijg je een opdracht mee om met de input aan de slag te gaan met je collega’s.

Didactische aanpak

 • Er wordt in deze opleiding gewerkt volgens het principe van teach as you preach, dit betekent dat je vanaf dag 1 fungeert als coach en coachee voor elkaar. Hierdoor wordt er actief en onderzoekend geleerd aan de hand van oefeningen, opdrachten en reflectiemomenten.
 • Je ondersteunt en begeleidt elkaar bij je zelfanalyse, je exploreert elkaars verwachtingen en komt tot heldere doelen. Op basis daarvan wordt een actieplan opgesteld. Hiermee ga je aan de slag tijdens de 3 opleidingsdagen en in je eigen werkcontext.
 • Er worden kaders en inzichten aangeboden vanuit ontwikkelingsgericht en inspirerend coachen, zelfdeterminatietheorie, sociaal constructivisme, informeel leren en kernkwadranten. Deze kaders en inzichten worden concreet gemaakt, we passen toe en werken aan integratie.
 • Er worden tools aangeboden om in de eigen werkcontext meteen mee aan de slag te gaan.
 • We geven en krijgen feedback van elkaar.
 • Er wordt uitvoerig aandacht besteed aan eigen ervaringen, vragen en hindernissen die deelnemers tegenkomen. 
 • Er wordt gewerkt in groepen van maximaal 12 deelnemers.

Subsidiemogelijkheden voor deze opleiding

Wist je dat je als deelnemer wellicht recht hebt op één of meerdere opleidingssubsidies? Je leest er hier alles over.

Deze opleiding komt specifiek in aanmerking voor:

Getuigenissen (3)

Hele fijne 3-daagse training. Theorie en oefeningen werden mooi afgewisseld zodat je alles onmiddellijk kon toetsen in de praktijk. Op voorhand werd gevraagd om je leerdoelen te definiëren zodat hier ook zeker verder kon op worden ingegaan. Ook was er ruimte om aan te geven waarin je zelf wilde gecoacht worden zodat ook dit aan bod kon komen.
Kaatje luistert steeds aandachtig naar wat er verteld wordt, ook tijdens informele gesprekken. Hieruit werden dan voorbeelden gebruikt om theorie persoonlijker te maken. Superfijne stijl, heel betrokken!

- Lynn Forceville, Teamleader field coaching, Synergie Belgium

Door deze training kan ik beter situaties op het werk begrijpen en hiermee omgaan, alsook mensen begeleiden, coachen en hiervoor een mentor kunnen zijn.

- Julie Gerlo, Talent Acquistion Specialist, Xplore Group

Dankzij deze training heb ik een beter inzicht gekregen in wat voor een leider/mentor ik ben en wat mijn sterktes en ontwikkelpunten zijn.

- deelnemer voorjaar 2022

Trainer

Kaatje Nevelsteen

Kaatje Nevelsteen

Kaatje Nevelsteen is een ervaren trainer, coach, pedagoog én … bovenal geneigd om in het leven haar hart te volgen en het pad te kiezen dat haar het meest gelukkig maakt. Professioneel betekent dat met mensen werken. Ze is al 20 jaar actief als docent en trainer. Ze straalt als ze voor een groep staat en geniet ervan om mensen te begeleiden om de connectie met zichzelf en met elkaar te versterken zodat ze apart én samen kunnen groeien. Ze gelooft in mensen en in het groeipotentieel van mensen.  Ze is gedreven, authentiek en weet theorie vlot te vertalen naar concrete handvaten en tools. Haar opleidingen vindt ze pas geslaagd als deelnemers met volle goesting naar hun werkplek trekken om meteen aan de slag te gaan met de nieuwe inzichten en vaardigheden.  Voor haar trainingen laat ze zich inspireren door verschillende kaders. De voornaamste zijn: Lichaamswijsheid, Social Presencing Theatre, Embodied Learning, Inspirerend Coachen, Zelfdeterminatietheorie, Verbindend Communiceren, Growth & Fixed mindset, Kernkwaliteiten, Appreciative Inquiry, Flow theorie en Sociaal Informeel Leren.

Prijs

€ 1 870,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.

Inschrijven

Data

 • 29.11.202409:30 - 17:00
 • 06.12.202409:30 - 17:00
 • 20.12.202409:30 - 17:00

Locatie

Baarbeekhoeve
Baarbeekstraat 24

2800 Mechelen
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Kaatje NevelsteenKaatje Nevelsteen

Prijs

€ 1 870,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Duurzame inzetbaarheid en employabiliteit voor 45+ medewerkers
Startdatum 22/11/2024Duur: 8 uur

Duurzame inzetbaarheid en employabiliteit voor 45+ medewerkers

Met unieke test: test het 45+ work appeal van j...

Lees meer
Opleiding tot loopbaancoach
Startdatum 13/06/2024Duur: 56 uur

Opleiding tot loopbaancoach

Gecertificeerde opleiding erkend door ICF tot p...

Lees meer
Opleiding tot intervisiecoach
Startdatum 07/10/2024Duur: 24 uur

Opleiding tot intervisiecoach

Intervisie is een manier om te leren van elkaar...

Lees meer