Ontwerpen van een training

Je leert een training ontwerpen van A tot Z.

Je leert trainingen ontwerpen met een hoge ROI tot tevredenheid van je deelnemers en opdrachtgevers! Door in het ontwerp de juiste combinatie van gepaste doelstellingen, werkvormen, inhouden, media en evaluatievormen te gebruiken, zorg je voor een cursusontwerp dat het beste uit je deelnemers haalt. Je (her)ontwerpt je eigen training.

Doelgroep

Trainers, HR managers, HRD managers, trainingsmanagers, docenten, opleidingsadviseurs, cursusontwikkelaars, opleidingsverantwoordelijken.

Wat leer je in de opleiding?

 • Op het einde van de training heb je je eigen opleiding ontworpen met een uitgeschreven draaiboek.
 • Je kan je trainingsontwerp afstemmen op de vraag van de opdrachtgever en de vragen en de praktijk van de deelnemers (beginsituatie).
 • Je past een methodiek toe die je helpt om trainingen te ontwerpen met een hoge ROI.
 • Je kan relevante en meetbare leerdoelstellingen formuleren.
 • Je kiest op basis van de leerdoelstellingen en de beginsituatie voor gepaste werkvormen, media, inhoud en evaluatie.
 • Je brengt (en houdt!) je deelnemers in leermodus (de bereidheid/wil om te leren) door een professioneel ontwerp.
 • Je brengt een duidelijke structuur en fasering aan in je ontwerp.
 • Je hebt inzicht in de taxonomie van doelstellingen van Bloom waardoor je de juiste doelstellingen op het juiste niveau nastreeft bij je deelnemers.
 • Je leert moeilijke en vervelende situaties in trainingen vermijden door een verstandig ontwerp.

Programma

 • Bepalen van het doel van de training.
 • Op basis van dit opleidingsdoel de gepaste leerdoelstellingen formuleren.  Criteria voor het opstellen van goede leerdoelstellingen.
 • De valkuil van een overdosis leerdoelstellingen.
 • De taxonomie van doelstellingen van Bloom: verschillende niveaus van doelstellingen. 
 • Het vertalen van de leerdoelstellingen in subdoelen.
 • Het bepalen van de inhoud in functie van de leerdoelen en de beginsituatie.
 • Bepalen van gepaste werkvormen en media in functie van de doelstellingen.
 • Het kiezen van een goede evaluatievorm in functie van de doelstellingen.
 • Aandachtstrekkers inbouwen in het trainingsontwerp: op een verstandige manier een opleiding opbouwen zodat de deelnemers geboeid blijven.
 • In het trainingsontwerp inspelen op de verschillende leerstijlen.
 • Methodieken/technieken om je deelnemers in 'leermodus' te brengen en te houden.
 • Een duidelijke structuur en fasering brengen in je ontwerp.
 • Het opmaken van een draaiboek van de training als ondersteuning bij de voorbereiding en de uitvoering van de training.
 • Moeilijke en vervelende situaties in een training vermijden door een professioneel trainingsontwerp.

Didactische aanpak

 • We werken doorheen de 2-daagse met eigen cases, waardoor de 2 dagen het karakter zullen hebben van een workshop.  Op het einde is het de bedoeling je eigen ontwerp en draaiboek klaar te hebben. 
 • Maximum aantal deelnemers: 12.

Leermateriaal

 • HRDA syllabus: Ontwerpen van een training.

Getuigenissen (11)

Leuk om collega's in andere materies te zien training geven. We kregen van de trainer heel gerichte en nuttige feedback op ons eigen trainingsontwerp.

- Deelnemer Tom, februari 2019

Duidelijke leidraad om te starten, je leert jezelf ook analyseren. Interactie en uitwisseling.

- Mieke Vermoesen, Senior HR consultant, Alken-Maes

Na deze tweedaagse training ga ik met veel meer vertrouwen naar een training omdat ik nu weet waar ik rekening mee moet houden om een training voor te bereiden.

- Steven Bokken, trainer, Sumitomo Bakelite Europe NV

In mijn vorige functie had ik vooral te maken met productieprocessen. Ontwerpen en organiseren van een training is voor mij een nieuw werkterrein. Met deze opleiding heb ik heel wat bagage om onze opleidingen op een professionele manier te ontwerpen.

- Marnix Verschraege, trainer, Borealis Kallo

De opleiding is zodanig goed opgebouwd dat alle stappen van ontwerpen van een training uitvoerig aan bod komen. Je kan er onmiddellijk mee aan de slag om je eigen training op punt te stellen.

- Veerle Hens, trainer, Borealis Kallo

Zeer praktische training, hands-on, direct inspelend op de vragen van de deelnemers. Houden zo, perfecte training!

- Johan De Schauwer, HR manager, Europabank NV

Dit is een schitterende training! Het toepassen van het geleerde in de praktijk laat mij inzien dat je door het stappenplan te gebruiken sneller en concreter een perfecte voorbereiding van een training kan maken.

- Ilse Poffé, trainer, TNT Express

De trainer is internationale top! Ze heeft kennis van zaken. Je krijgt echt goesting om het geleerde onmiddellijk te gaan toepassen!

- Deauke Robbens, zaakvoerder, Tertre Rouge

Ik was er mij niet van bewust dat er zo'n groot theoretisch kader bestaat om een sterke training in elkaar te steken, los van de inhoud.

- Inge Peytier, senior manager - advisory, KPMG

Een ongelooflijk leerrijke training. Als trainer vind ik het belangrijk nu en dan eens terug te kijken, stil te staan bij de eigen manier waarop ik een training opbouw. Deze training biedt de nodige bevestiging maar zeker ook nieuwe, vernieuwende inhouden om de eigen training te verbeteren, vernieuwen, verdiepen.

- Joris Blaton, technical trainer, Traficon

De ervaring van de trainer 'druipt eraf'. Je krijgt zoveel meer dan je vraagt!

- Philippe Vercruysse, Learning & development - Project manager Retail, Delhaize Belgium

Trainer

Tamara Lenaerts

Tamara Lenaerts

Tamara Lenaerts is handelsingenieur en theaterregisseur. Zij behaalde een aggregaatsdiploma in intensieve training in het leiden van groepen en teams en een opleiding tot organisatieopsteller. Ze verdiept zich daarnaast al jaren in groepsdynamica, mindfulness en lichaamswerk.  Tamara werkte de voorbije 20 jaar in de wereld van learning & development; een 7-tal daarvan als verantwoordelijke L&D (bij de federale overheid en bij de Colruyt-group) en een 9-tal jaar als medebestuurder en coach-trainster bij een bureau voor training, coaching en consulting. Wat leidde tot een uitgebreide expertise in het ontwikkelen en geven van trainingen rond leidinggeven en communicatie, in het werken met teams en in het uittekenen van een trainingsbeleid binnen organisaties.  In 2009 richtte ze laDuende op. Vanuit deze organisatie focust zij zich voornamelijk op de procesmatige kant van het werken met leergroepen en teams, op dat wat speelt onder de oppervlakte. Daarnaast coacht zij sprekers naar meer authenticiteit en bezieling.  Sinds 2016 draagt ze via She & Company ook haar steentje bij aan een vrouwelijkere wereld. De ervaring die ze verwierf door het in de wereld zetten van tien vrouwenfestivals vertaalt ze nu samen  met haar collega, Gil Renders, in een aanbod naar organisaties.  Haar manier van werken is intens, intuïtief, speels, al doende en constructief spiegelend.

Subsidiemogelijkheden

KMO Portefeuille
HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training.  Het (eventuele) cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking.  Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald.  Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.  Meer informatie: klik hier, bel naar 1700 of contacteer HRDA op +32 (0) 9 336 31 64.  
 
Opleidingscheques voor werknemers
HRD Academy is ook erkend voor de opleidingscheques voor werknemers via VDAB. Klik hier voor meer informatie.  
 
Subsidie Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest.  U krijgt 40 tot 70% van de kosten vergoed. Opgelet, u moet de premie wel minstens een maand voor aanvang van de opleiding aanvragen.  Meer informatie vind je hier.

Waalse opleidingscheques
Voor meer informatie: klik hier.

Prijs

€ 1 320,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Inschrijven

Data

 • 04.12.202009:00 - 17:00
 • 18.12.202009:00 - 17:00

Locatie

Hotel Abbey
Kerkeblokstraat 5

1850 Grimbergen
België
Bekijk locatie

Trainers

 • Tamara LenaertsTamara Lenaerts

Prijs

€ 1 320,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven