Opleiding tot organisatieopsteller
Voor professionals die organisatieopstellingen,...
Lees meerEen praktische basisopleiding waarin je beweging leert creëren in situaties die vastzitten
In deze training leer je heel gestructureerd hoe je systemische wijsheid direct en zonder voorwaarden kunt toepassen in de manier waarop je denkt, waarneemt en handelt. Je leert herkennen wanneer systemische interventies zinvol zijn, hoe je schakelt tussen het analytische domein en het systemische domein en hoe je je inzichten vervolgens vormgeeft op manieren die voor anderen heel acceptabel zijn. De opleiding is blended: 2 x 2 residentiële offline dagen én 20 online modules die het leren verder verdiepen.
Systemisch werken is de game changer van deze tijd. In deze training leer je als professional hoe je systemisch werken kunt toevoegen aan al je andere vaardigheden, methodes en kennis. Je leert niets af, je voegt iets toe. Door de toevoeging van systemische kennis wordt al het andere meer waard: je kunt zowel op de bovenstroom (of: het analytische domein) als op de onderstroom (het systemische domein) gerichte interventies doen.
Na het volgen van deze training weet je dat de onderstroom deel uitmaakt van je waarnemingen, gedachten en handelingen. Niet als een truc maar als een belangrijke manier om succes te brengen.
Deze unieke systemische opleiding is blended: een mix van twee offline tweedaagse blokken en 20 online modules die het leerproces optimaliseren.
Deze training is bedoeld voor professionals die invloed op hun omgeving willen en moeten uitoefenen. Zowel op de systemen in hun omgeving (als teams, producten of klanten) als op de individuele mensen die deel zijn van die systemen. Wanneer systemisch werken nieuw voor je is, zal het voelen als thuiskomen. Ben je al bekend met systemisch werken dan zul je je gevoed voelen door alle nieuwe werkvormen en toepassingsmogelijkheden die je zelf direct kunt inzetten. De opdrachten en oefeningen in de training zijn gericht op professionals in een organisatiecontext zoals leiders, managers, HR professionals, adviseurs, ondernemers, begeleiders, trainers en coaches.
Aan het einde van het eerste blok kies je één van de drie opdrachten uit. Die voer je in de tussenperiode uit in je dagelijkse werk om echt de stap naar je praktijk te maken. Je stuurt de begeleiders een korte mail of video met een reflectie en krijgt op basis hiervan feedback ter voorbereiding van het tweede blok.
Blok 1: Systemisch werken als natuurlijke beweging | 2-daagse residentieel
Overal waar je bent, overal waar je kijkt, zie je met een geoefend oog systemische dynamieken en patronen in actie. Siets Bakker heeft in haar praktische benadering van systemisch werken veel nieuwe taal en werkvormen ontwikkeld waarmee je die dynamieken en patronen direct kan aanpakken. In dit blok leggen we een stevige basis. Al het jargon komt aan bod, maar dan in praktische, hanteerbare vorm zoals bijvoorbeeld met de werkvorm 'Rake Vragen'. Het uitgangspunt is dat alles hanteerbaar is zonder specifieke voorwaarden.
Blok 2: Werken met systemen | 2-daagse residentieel
In het tweede blok nemen we de ervaringen uit jouw praktijk als basis. Er volgt een verdieping op de basiskennis, waar je variaties en combinaties van patronen en dynamieken leert herkennen en hanteren. We vertalen de kennis naar interventies die jij in jouw praktijk direct kunt inzetten. Je doet heel wat vlieguren op!
De 20 online modules: borging, verdieping en verbreding
De 20 online modules bevatten alle informatie die je nodig hebt om systemisch aan de slag te gaan. Kijk de video voor de uitleg van de inhoudelijke onderwerpen. Of lees het transcript. Of luister de .mp3 opname. Jij leert zoals jij wilt. De reflectievragen zorgen dat je van passief leren naar actief leren gaat: wat betekent wat je net geleerd hebt? Het werkboek brengt de kennis naar je eigen praktijk. Zo pas je de kennis onmiddellijk toe. De bonus geeft verdieping, soms een ander perspectief of een aanvulling. Maar altijd daagt het je uit om net een stapje verder te gaan. Wil je andere stemmen horen over hetzelfde onderwerp? Lees dan de aanbevolen boeken bij de literatuurtips. Reken per module op 2-4 uur studietijd, tijd die je gelijk terugverdient doordat je reacties en interventies veel gerichter worden. Tijdens de offline trainingsdagen kun je al je ervaringen delen en je vragen stellen. We gebruiken de trainingsdagen om samen te doen wat je niet in je eentje kunt: testen, experimenteren, variëren en oefenen.
Alle modules zijn uniek en nergens anders verkrijgbaar. Ze zijn speciaal gemaakt voor de trainingen en opleidingen van Siets Bakker. Je houdt een jaar lang toegang tot alle modules en kunt dus zo vaak herhalen als je wilt.
Als je alle online modules doorloopt, kom je zeker tot meer dan 4 dagen. Het is heel rijk én inspirerend om de online systemische deep dive te maken!
Voor de opleiding: 'De fundamenten van systemisch werken' heb je geen specifieke systemische voorkennis nodig, het is een basisopleiding.
Mogelijke vervolgopleidingen
Deze opleiding komt specifiek in aanmerking voor:
(*) Belangrijke opmerking KMO Portefeuille: Vanaf januari 2023 komt deze opleiding enkel nog in aanmerking voor de KMO portefeuille indien je deze opleiding volgt vanuit een (competentie)beleid om de kwaliteit van de onderneming te verbeteren. Het is hierbij belangrijk dat de opleiding rechtstreekse impact heeft op de algemene werking van de KMO in kwestie.
Siets Bakker is systemisch ondernemer. Ze ontwikkelde Rake Vragen, waarin inmiddels een boek, kaartenset, toolbox en app van is. Haar werk is vertaald naar het Engels, Spaans en Deens. Op haar YouTube kanaal ‘systemisch woordenboek’ plaatst ze video’s waarin ze de abstracte systemische begrippen op een heldere manier uitlegt. Ze is veel gevraagd gast in podcastseries over leiderschap, systemisch werken en persoonlijke ontwikkeling. Ze schreef drie boeken: Systemisch wijzer (met Leanne Steeghs), Rake Vragen en Onderstroommanagement. Ze ontwikkelde de opleiding ‘Praktisch systemisch werken' exclusief voor de HRD Academy.
Siets werkt voor organisaties als een soort ‘systemische tolk’. Ze luistert naar wat de directies, managers of medewerkers haar vertellen vanuit haar systemische zintuigen. Ze vertaalt dit naar processen, vragen en werkvormen waarmee ze zelf stappen kunnen zetten om betere resultaten te behalen. Haar stijl is luchtig en licht, haar kracht is dat ze diepgang weet te brengen en tóch iedereen aan boord te houden, haar handelsmerk is haar nuchtere aanpak en doortastendheid. Siets neem het nóóit over, ze is nooit een redder. Ze herstelt de beweging die er van nature al was maar die belemmerd werd. Meer info op www.rakevragen.com
Anne-Marie is een expert in het zichtbaar maken van het onzichtbare. Ze begeleidt teams en organisaties naar authentiek, verantwoord en duurzaam leiderschap. Ze weet dat élke verandering start met een authentieke verbinding met jezelf, met zelf-leiderschap. Met haar persoonlijke kracht, intuïtief inlevingsvermogen, enthousiasme, analytische vaardigheden en verrassende inzichten, geeft ze nieuwe dimensies aan bestaande perspectieven. Haar gave om de schoonheid, ‘the soul’ in mensen, dingen én situaties te zien, is voor iedereen in haar coachings en trainingen een warme uitnodiging tot groei.
Prijs
€ 2 550,00 excl. BTW
Vroegboekkorting: € 250 korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.
Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.
Voor professionals die organisatieopstellingen,...
Lees meerVoor professionals die organisatieopstellingen,...
Lees meerAls externe organisatiecoach bijdragen tot orga...
Lees meerBijdragen aan organisatieontwikkeling en -verni...
Lees meerOntdek en ontwikkel je systemisch meesterschap ...
Lees meer