De fundamenten van systemisch werken

Een praktische basisopleiding waarin je beweging leert creëren in situaties die vastzitten

In deze training leer je heel gestructureerd hoe je systemische wijsheid direct en zonder voorwaarden kunt toepassen in de manier waarop je denkt, waarneemt en handelt. Je leert herkennen wanneer systemische interventies zinvol zijn, hoe je schakelt tussen het analytische domein en het systemische domein en hoe je je inzichten vervolgens vormgeeft op manieren die voor anderen heel acceptabel zijn. De opleiding is blended: 2 x 2 residentiële offline dagen én 20 online modules die het leren verder verdiepen.

Situering

Systemisch werken is de game changer van deze tijd. In deze training leer je als professional hoe je systemisch werken kunt toevoegen aan al je andere vaardigheden, methodes en kennis. Je leert niets af, je voegt iets toe. Door de toevoeging van systemische kennis wordt al het andere meer waard: je kunt zowel op de bovenstroom (of: het analytische domein) als op de onderstroom (het systemische domein) gerichte interventies doen.

Na het volgen van deze training weet je dat de onderstroom deel uitmaakt van je waarnemingen, gedachten en handelingen. Niet als een truc maar als een belangrijke manier om succes te brengen. 

Deze unieke systemische opleiding is blended: een mix van twee offline tweedaagse blokken en 20 online modules die het leerproces optimaliseren.

 • Blok 1: de systemische basisbegrippen kennen en ervaren (residentiële tweedaagse)
 • Blok 2: verdieping op de begrippen en vormgeven van interventies en gedrag (residentiële tweedaagse)
 • 20 online modules

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor professionals die invloed op hun omgeving willen en moeten uitoefenen. Zowel op de systemen in hun omgeving (als teams, producten of klanten) als op de individuele mensen die deel zijn van die systemen. Wanneer systemisch werken nieuw voor je is, zal het voelen als thuiskomen. Ben je al bekend met systemisch werken dan zul je je gevoed voelen door alle nieuwe werkvormen en toepassingsmogelijkheden die je zelf direct kunt inzetten. De opdrachten en oefeningen in de training zijn gericht op professionals in een organisatiecontext zoals leiders,  managers, HR professionals, adviseurs, ondernemers, begeleiders, trainers en coaches.

Aan het einde van het eerste blok kies je één van de drie opdrachten uit. Die voer je in de tussenperiode uit in je dagelijkse werk om echt de stap naar je praktijk te maken. Je stuurt de begeleiders een korte mail of video met een reflectie en krijgt op basis hiervan feedback ter voorbereiding van het tweede blok.

Wat leer je in de opleiding?

 • Je leert herkennen wanneer je met problemen te maken hebt die je op de bovenstroom moet oplossen en wanneer met symptomen die een systemische benadering vragen.
 • Je krijgt een structuur aangereikt waarmee je zowel diepgang kunt bereiken als overzicht houden, zodat het resultaat in focus blijft.
 • Je leert hoe je je kwaliteit van aanwezigheid als instrument kunt inzetten, hoe je door de manier waarop jij aanwezig bent leiderschap brengt in iedere situatie.
 • Je leert 'holding space' te maken voor wat er ook gebeurt.
 • De verdieping op de basiskennis zorgt ervoor dat je flexibel wordt in het toepassen van de systemische kennis en technieken.
 • Je leert ook hoe je zelf interventies kunt ontwerpen die beweging brengen in wat je in de onderstroom hebt waargenomen.

Programma

Blok 1: Systemisch werken als natuurlijke beweging | 2-daagse residentieel

Overal waar je bent, overal waar je kijkt, zie je met een geoefend oog systemische dynamieken en patronen in actie. Siets Bakker heeft in haar praktische benadering van systemisch werken veel nieuwe taal en werkvormen ontwikkeld waarmee je die dynamieken en patronen direct kan aanpakken. In dit blok leggen we een stevige basis. Al het jargon komt aan bod, maar dan in praktische, hanteerbare vorm zoals bijvoorbeeld met de werkvorm 'Rake Vragen'. Het uitgangspunt is dat alles hanteerbaar is zonder specifieke voorwaarden.


Blok 2: Werken met systemen | 2-daagse residentieel

In het tweede blok nemen we de ervaringen uit jouw praktijk als basis. Er volgt een verdieping op de basiskennis, waar je variaties en combinaties van patronen en dynamieken leert herkennen en hanteren. We vertalen de kennis naar interventies die jij in jouw praktijk direct kunt inzetten. Je doet heel wat vlieguren op!


De 20 online modules: borging, verdieping en verbreding

De 20 online modules bevatten alle informatie die je nodig hebt om systemisch aan de slag te gaan. Kijk de video voor de uitleg van de inhoudelijke onderwerpen. Of lees het transcript. Of luister de .mp3 opname. Jij leert zoals jij wilt. De reflectievragen zorgen dat je van passief leren naar actief leren gaat: wat betekent wat je net geleerd hebt? Het werkboek brengt de kennis naar je eigen praktijk. Zo pas je de kennis onmiddellijk toe. De bonus geeft verdieping, soms een ander perspectief of een aanvulling. Maar altijd daagt het je uit om net een stapje verder te gaan. Wil je andere stemmen horen over hetzelfde onderwerp? Lees dan de aanbevolen boeken bij de literatuurtips. Reken per module op 2-4 uur studietijd, tijd die je gelijk terugverdient doordat je reacties en interventies veel gerichter worden. Tijdens de offline trainingsdagen kun je al je ervaringen delen en je vragen stellen. We gebruiken de trainingsdagen om samen te doen wat je niet in je eentje kunt: testen, experimenteren, variëren en oefenen.

Alle modules zijn uniek en nergens anders verkrijgbaar. Ze zijn speciaal gemaakt voor de trainingen en opleidingen van Siets Bakker. Je houdt een jaar lang toegang tot alle modules en kunt dus zo vaak herhalen als je wilt.

Als je alle online modules doorloopt, kom je zeker tot meer dan 4 dagen. Het is heel rijk én inspirerend om de online systemische deep dive te maken! 

Didactische aanpak

 • Tijdens elk blok krijg je een theoretisch kader aangereikt en een praktische vertaling hiervan die je onmiddellijk zelf toepast. We reflecteren en verdiepen steeds na ieder onderdeel. De modules in de online omgeving zorgen voor verdere verdieping en borging.
 • Het werken met eigen casuïstiek - van jou persoonlijk en/of uit organisaties waarmee je werkt - vormt een rode draad doorheen de opleiding. De trainers bewaken de vertrouwelijkheid van de aangereikte cases.
 • Je krijgt de theorie in een aantal heldere basisconcepten uitgelegd, daarnaast oefenen we heel veel. We gebruiken heel veel verschillende werkvormen, zoals de processen die je kunt inzetten bij dynamieken die veel voorkomen en de unieke set dobbelstenen waarmee je systemische uitspraken leert maken. En natuurlijk werken we ook met de krachtige tool 'Rake Vragen'.
 • Tussen de 2 trainingsblokken voer je één van de opdrachten uit waarop je van de trainers feedback krijgt ter voorbereiding van blok 2.
 • Maximum aantal deelnemers (met 2 begeleiders): 24

Leermateriaal

 • Je ontvangt het boek 'Rake Vragen' van Siets Bakker, de kaartenset en de online toolbox.
 • Je krijgt een jaar lang toegang tot 20 modules in een online leeromgeving met hierin alle concepten uitgelegd in video’s van 10-20 minuten, met daarbij ook de transcripts, de mp3’s, de reflectievragen en een werkboek.
 • Verder krijg je toegang tot de online bibliotheek met hierin podcasts, blogs en video’s die de moeite waard zijn.
 • Daarnaast wordt er regelmatig verwezen naar andere relevante bronnen.

Leerlijn systemisch werken bij HRD Academy

Voor de opleiding: 'De fundamenten van systemisch werken' heb je geen specifieke systemische voorkennis nodig, het is een basisopleiding.  

Mogelijke vervolgopleidingen

Subsidiemogelijkheden voor deze opleiding

Wist je dat je als deelnemer wellicht recht hebt op één of meerdere opleidingssubsidies? Je leest er hier alles over.

Deze opleiding komt specifiek in aanmerking voor:

(*) Belangrijke opmerking KMO Portefeuille: Vanaf januari 2023 komt deze opleiding enkel nog in aanmerking voor de KMO portefeuille indien je deze opleiding volgt vanuit een (competentie)beleid om de kwaliteit van de onderneming te verbeteren. Het is hierbij belangrijk dat de opleiding rechtstreekse impact heeft op de algemene werking van de KMO in kwestie.  

Getuigenissen (2)

Een onwaarschijnlijk rijke bron van inzichten en verbinding. Het is één van de eerste toepassingen van systemisch werk, die deze complexe materie écht makkelijk maakt. Vanochtend heb ik de vraag 'Hoe oud is dit?' gebruikt in een pittige coaching en gelijk gingen we naar de essentie en de oorzaak van al haar fysisch en psychisch lijden. Het allerbeste van de training? De kwaliteit van Siets haar aanwezigheid. You walk your talk lady!

- Luc Limère, Leadership catalyst, GroWise

Een zeer goede én ik durf zelfs te zeggen een briljante training. Siets is erg vernieuwend. Ze raakt zaken aan die zeker nog niet mainstream zijn, ook niet voor ervaren coaches. Ze is heel praktisch en hands-on en geeft tegelijkertijd veel uitleg. Haar sterkte ligt in het intuïtieve en energetische. Ik vind het heel inspirerend, dat zij daar zo sterk durft voor kiezen. En de resultaten liegen er niet om! Doorheen de hele opleiding heb ik de kracht van de methodieken kunnen ervaren. Het beste aan de training is de grote hoeveelheid praktische methodieken die we continu hebben mogen ervaren en doorleven, steeds in het nu. Leren door ervaren, dat is veel meer dan enkel 'mentaal' leren.

- Els Abts, Diensthoofd VLM en interne coach, Vlaamse Overheid

Trainers

Siets Bakker

Siets Bakker

Siets Bakker is systemisch ondernemer. Ze ontwikkelde Rake Vragen, waarin inmiddels een boek, kaartenset, toolbox en app van is. Haar werk is vertaald naar het Engels, Spaans en Deens. Op haar YouTube kanaal ‘systemisch woordenboek’ plaatst ze video’s waarin ze de abstracte systemische begrippen op een heldere manier uitlegt.  Ze is veel gevraagd gast in podcastseries over leiderschap, systemisch werken en persoonlijke ontwikkeling. Ze schreef drie boeken: Systemisch wijzer (met Leanne Steeghs), Rake Vragen en Onderstroommanagement. Ze ontwikkelde de opleiding ‘Praktisch systemisch werken' exclusief voor de HRD Academy.

Siets werkt voor organisaties als een soort ‘systemische tolk’. Ze luistert naar wat de directies, managers of medewerkers haar vertellen vanuit haar systemische zintuigen. Ze vertaalt dit naar processen, vragen en werkvormen waarmee ze zelf stappen kunnen zetten om betere resultaten te behalen. Haar stijl is luchtig en licht, haar kracht is dat ze diepgang weet te brengen en tóch iedereen aan boord te houden, haar handelsmerk is haar nuchtere aanpak en doortastendheid. Siets neem het nóóit over, ze is nooit een redder. Ze herstelt de beweging die er van nature al was maar die belemmerd werd. Meer info op www.rakevragen.com

Anne-Marie Walgering de Walle

Anne-Marie Walgering de Walle
Anne-Marie Walgering de Walle is naast systemisch coach & trainer ook leiderschapscoach en teamcoach. Na haar NLP master practitioner verdiepte ze zich in energetisch werk, embodiment, body & mind language, werken met het onderbewuste, persoonlijkheids- en esoterische psychologie. Deze brede ontwikkeling in persoonlijk bewustzijn en zelfleiderschap combineerde ze met een uitdagende professionele carrière. Bijna 20 jaar werkte ze als leidinggevende in internationale marketing & sales management functies. De diepgaande exploratie van deze twee schijnbaar tegengestelde werelden, maakt dat ze innerlijke persoonlijke groei als vanzelf weet te verbinden met zichtbare resultaten.

Anne-Marie is een expert in het zichtbaar maken van het onzichtbare. Ze begeleidt teams en organisaties naar authentiek, verantwoord en duurzaam leiderschap. Ze weet dat élke verandering start met een authentieke verbinding met jezelf, met zelf-leiderschap. Met haar persoonlijke kracht, intuïtief inlevingsvermogen, enthousiasme, analytische vaardigheden en verrassende inzichten, geeft ze nieuwe dimensies aan bestaande perspectieven. Haar gave om de schoonheid, ‘the soul’ in mensen, dingen én situaties te zien, is voor iedereen in haar coachings en trainingen een warme uitnodiging tot groei.

Prijs

€ 2 450,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.

Inschrijven

Data

 • 07.10.202409:30 - 18:00
 • 08.10.202409:30 - 17:00
 • 02.12.202409:30 - 18:00
 • 03.12.202409:30 - 17:00

Locatie

Heerlijckyt Van Elsmeren
Weg op Halen 2

3450 Geetbets
België
Bekijk locatie

Trainers

 • Siets BakkerSiets Bakker
 • Anne-Marie Walgering de WalleAnne-Marie Walgering de Walle

Prijs

€ 2 450,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Opleiding tot organisatieopsteller
Startdatum 30/09/2024Duur: 120 uur

Opleiding tot organisatieopsteller

Voor professionals die organisatieopstellingen,...

Lees meer
Vakopleiding tot extern organisatiecoach
Startdatum 19/09/2024Duur: 99 uur

Vakopleiding tot extern organisatiecoach

Als externe organisatiecoach bijdragen tot orga...

Lees meer
Vakopleiding tot intern organisatiecoach
Startdatum 12/12/2024Duur: 99 uur

Vakopleiding tot intern organisatiecoach

Bijdragen aan organisatieontwikkeling en -verni...

Lees meer
Masterclass Systemic Presence
Startdatum 18/11/2024Duur: 82.5 uur

Masterclass Systemic Presence

Ontdek en ontwikkel je systemisch meesterschap ...

Lees meer