Masterclass: Trauma in Organisaties

Leer trauma's in organisaties herkennen, aanpakken en voorkomen!

Een 'trauma' linken we in de eerste plaats aan een persoon maar het kan zich ook manifesteren in organisaties, bvb door een sanering met pijnlijke ontslagen. Het effect van een systeemtrauma kan zo vernietigend zijn dat het de organisatie als een sluipend gif immobiliseert. In deze residentiële tweedaagse leer je systeemtrauma's herkennen, aanpakken en voorkomen.

Situering

Organisaties werden jarenlang benaderd als machines. Meer en meer sijpelt een andere manier van kijken naar en werken met organisaties de bedrijfswereld binnen, met name die van levende systemen. En dit reikt veel verder dan een andere naam of een ander label.  Een machine kan stuk gaan. Je kan die herstellen of vervangen. Een levend systeem kan wonden oplopen en dit op heel verschillende manieren. Die kunnen niet hersteld worden. Een andere aanpak is in dat geval nodig.  Tijdens deze 2-daagse training krijg je de unieke kans om dit thema te verkennen met Philippe Bailleur - auteur van 'Trauma in Organisaties' - zodanig dat je er bewuster mee aan de slag kan gaan in de context van organisaties.

Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor organisatiecoaches, HR medewerkers, L&D verantwoordelijken, change managers, managers en leidinggevenden.

Wat leer je in de opleiding?

 • Je leert hoe je een trauma in een organisatie kan herkennen en op het spoor kan komen.
 • Je leert hoe je een brandende onderneming kan blussen.
 • Je leert hoe je kan voorkomen dat systeemtrauma zich ontwikkelt.
 • Je leert hoe je een levend systeem kan helen aan de hand van een aantal inzichten en methodieken.

Programma

 • Van machine naar levend systeem, waarom?  Organisaties hebben jarenlang hun werk gedaan. Anders zouden we geen auto’s, vliegtuigen, kledingstukken, meubels, … hebben of zouden we niet kunnen genieten van een heel uiteenlopende waaier aan diensten. En toch begint er her en der iets te sputteren, zeker als organisaties niet afgestemd zijn op de snel veranderende, complexe wereld waar we nu in beland zijn. Net dat maakt het benaderen van organisaties als levende systemen belangrijk, maar waarom?
 • Individueel trauma versus systeem trauma.  Trauma is een moeilijk af te bakenen begrip zeker als je het plaatst in de context van een organisatie. Toch is het belangrijk om een neus te ontwikkelen voor zowel individueel als systeem trauma.  Hoe doe je dat? Wat is daarbij belangrijk?
 • De oorsprong van systeemtrauma.  Op basis van voorbeelden, cases en theorie zal een kader aangereikt worden om systeemtrauma op het spoor te komen. De eigen praktijk en beleving zal centraal staan binnen dit blok.
 • Aan de slag met systeemtrauma.  Ingrijpende gebeurtenissen of chronische stressoren kunnen zorgen voor systeemtrauma. Wat kan je doen eens je trauma op het spoor komt? Op basis van de trauma-diamant (een concept uit 'Trauma in Organisaties') zullen een reeks inzichten en methodieken aangereikt worden om met systeemtrauma aan de slag te gaan. Dit zal meteen duidelijk maken hoever je zelf kan gaan met deze thematiek en waar ondersteuning relevant zou kunnen zijn. Ook binnen dit kader zal er ruimte zijn om met cases te werken.
 • Vooruitblik. Om deze 2-daagse af te ronden zal met de deelnemers nagedacht worden over hoe dit thema verder in organisaties kan binnengebracht worden. Er is immers nog veel sensibilisering nodig. Op die manier kan er ook verder gebouwd worden aan het ontwikkelen van expertise bij mensen die organisaties en groepen begeleiden. Ze hebben er in hun werk alle belang bij dat ze sensitief worden voor dit fenomeen.

Didactische aanpak

 • Deze 2-daagse residentiële opleiding (met overnachting dus) zal je de kans bieden om diep te duiken in het thema van het boek 'Trauma in Organisaties'. Er zal heel wat informatie aangereikt worden maar ook op een actieve en interactieve manier gewerkt worden met deze materie. Bereidheid om uit te wisselen en te delen is wat we van jou verwachten in de training.
 • Er is ruimte om met eigen praktijkcases te werken binnen de context van deze 2 dagen.
 • Vooraf wordt een schriftelijke intake georganiseerd om de inhoud van de tweedaagse af te stemmen op de vragen en de leernoden van de deelnemers.

Leermateriaal

 • Boek: 'Stuck? Dealing with Organizational Trauma' van Philippe Bailleur.
 • Extra leermateriaal wordt digitaal ter beschikking gesteld.

Getuigenissen (10)

'Wie oude kennis koestert en nieuwe vergaart, mag een leraar van anderen zijn.'
Philippe is een leraar die degenen die hem zijn voorgegaan eert en tegelijk verder bouwt aan zijn kunde op basis van eigen inzichten en ervaringen. Hij slaagt erin om complexe materie op behapbare en inspirerende wijze te delen. Wat een eer om van iemand met zoveel meesterschap te mogen leren.

- Katia Cools, coach, Bpost

Een heel inspirerende training! Ik heb de dagen als heel 'agile' ervaren en ik heb genoten van ieder moment.

- Lisette Thans, Coach en manager, Lisette Thans. Nl en De Praktijk Heemstede

Philippe weet duidelijk waarover hij het heeft. Inside out. Humor, kunde en bereidwilligheid maken de training een heel fijne en leerzame ervaring.

- Kim Lakke, Adviseur, HartVerstand

Dit is een prachtige en heel krachtige opleiding!

- Loes Wiegand, Organisatieadviseur, Wiegand interim zorgmanagement coaching en organisatieadvies

Fijn om kennis te maken met zo'n toptrainer dichtbij huis. We moeten duidelijk niet meer naar Nederland om te leren over systemisch werken!

- Brenda Utterwulghe, Zaakvoerder, Attitude at work

Intensief, informatief, verrijkend. Sterke aanrader!

- Cobi Schut

Philippe is een expert in het domein en doorleeft dit thema ten volle en draagt met passie deze kennis over aan de deelnemers. Zeer bruikbare handvaten en tips, werkinstrumenten om in de dagelijkse praktijk mee van start te gaan. Een must voor velen. Een thema dat hopelijk meer aandacht zal krijgen in de toekomst.

- Steven Pans, Arts Radioloog, UZ Leuven

Een heel waardevolle, herkenbare, toepasbare en inspirerende opleiding. Philippe Bailleur weet mede door zijn ervaring en zijn kwetsbare houding, beeldend, inzicht te geven in de wereld van trauma's in organisaties. Een aanrader!!!

- Albert van der Meer, HR manager, 3AF

Dit is een heel verdiepende en inzichtelijke opleiding. Als pioniers in dit werkveld zwaaiden we af met de woorden: 'Maak er iets moois van'. Prachtig geformuleerd, want als er één ding duidelijk is geworden, is het dat er werk aan de winkel is.

- Marjan Horemans, Organisatiecoach, Con Sense

Deze opleiding is duidelijk een meerwaarde voor coaches en begeleiders die rekening willen houden met de systemische context. Philippe brengt dit thema op een doorleefde, begeesterende manier wat het voor mij mogelijk maakte om te leren op 3 niveaus: 1. inhoudelijk over de componenten van trauma en de mogelijke aanpakken, 2. toepassingsmodaliteiten bij huidige en vroegere opdrachtgevers, 3. eigen persoonlijke groei: waar ben ik klaar om systeemtrauma te integreren in mijn begeleidingswerk en waar nog niet?

- Maddy Swinnen, Zaakvoerder, Core Development BV

Trainer

Philippe Bailleur

Philippe Bailleur

Philippe Bailleur verdiept zich ondertussen al meer dan 20 jaar in organisatieontwikkeling en organisatievernieuwing zowel als onderzoeker maar vooral als begeleider on-the-field en dit zowel in kleine als grote, profit en non-profit organisaties. Hij leidt organisatiecoaches op o.a. via de Vakopleiding tot organisatiecoach en wordt vaak gevraagd als spreker o.a. rond de thematiek van deze opleiding.  Philippe publiceerde reeds tal van artikels, blogt regelmatig (www.philippebailleur.be) en is auteur van verschillende boeken waarvan de voornaamste: 'Architect van je Organisatie' en ‘Stuck: Trauma in Organisatie’. Hij is sinds enige tijd MCC-gecertificeerd via de International Coaching Federation, Certified Lean Black Belt en volgde tal van andere opleidingen waardoor hij bijzonder eclectisch werkt: Generative Coaching, Appreciative Inquiry, NLP, Systemisch Werk (o.a. met Familie en Organisatieopstellingen), Solution Focused Coaching, Ericksoniaanse Hypnose, Voice Dialogue, Sjamanisme, Somatic Coaching & Trauma Therapy, Clean Space & Clean Coaching, ...

Subsidiemogelijkheden

 • KMO Portefeuille: HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training.  Het (eventuele) cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking.  Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald.  Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.

 • Vlaams OpleidingsVerlof: HRD Academy heeft een kwaliteitsregistratie behaald voor dienstverleners binnen Werk en Sociale Economie.  Dat wil zeggen dat werknemers uit de privésector onder bepaalde voorwaarden recht hebben op het Vlaams Opleidingsverlof (vroegere Betaald Educatief Verlof).  Opgelet, niet elke HRDA opleiding komt in aanmerking voor het VOV, kijk op de individuele opleidingsfiches op de website of de betrokken opleiding erkend is voor VOV.  De opleidingen die erkend zijn, hebben een eigen erkenningsnummer dat start met ODB-...
 • Opleidingscheques voor werknemers: je kan opleidingscheques aanvragen voor opleidingen van HRD Academy die geregistreerd zijn in de Opleidingsdatabank van de Vlaamse Overheid.  Op de individuele webfiches van elke HRD Academy staat vermeld indien de opleiding hiervoor erkend is.
 • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest. Je krijgt 40 tot 70% van de kosten vergoed.  Opgelet: je moet de premie wel minstens een maand voor aanvang van de opleiding aanvragen.
 • Werkbaarheidscheque: Eenmanszaken, KMO's en grote ondernemingen kunnen tot € 10.000 steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren.  Nav de Coronacrisis worden deze werkbaarheidscheques tijdelijk uitgebreid om verbeteracties mogelijk te maken in de vorm van advies, begeleiding en opleiding waarbij aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van medewerkers.

Prijs

€ 1 420,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.

Inschrijven

Data

 • 05.07.202209:30 - 18:00
 • 06.07.202209:00 - 17:00

Locatie

Heerlijckyt Van Elsmeren
Weg op Halen 2

3450 Geetbets
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Philippe BailleurPhilippe Bailleur

Prijs

€ 1 420,00 excl. BTW

Data

 • 12.12.202209:30 - 18:00
 • 13.12.202209:00 - 17:00

Locatie

Kasteelhoeve Wange
Eliksemstraat 26

3400 Wange
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Philippe BailleurPhilippe Bailleur

Prijs

€ 1 420,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Data

 • 06.07.202309:30 - 18:00
 • 07.07.202309:00 - 17:00

Locatie

Heerlijckyt Van Elsmeren
Weg op Halen 2

3450 Geetbets
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Philippe BailleurPhilippe Bailleur

Prijs

€ 1 420,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Opleiding inspirerend coachen
Startdatum 12/09/2022

Opleiding inspirerend coachen

Opleiding tot intervisiecoach
Startdatum 03/10/2022

Opleiding tot intervisiecoach