Masterclass: Trauma in Organisaties
Leer trauma's in organisaties herkennen, aanpakken en voorkomen!
Een 'trauma' linken we in de eerste plaats aan een persoon maar het kan zich ook manifesteren in organisaties, bvb door een sanering met pijnlijke ontslagen. Het effect van een systeemtrauma kan zo vernietigend zijn dat het de organisatie als een sluipend gif immobiliseert. In deze residentiële tweedaagse leer je systeemtrauma's herkennen, aanpakken en voorkomen.
Situering
Organisaties werden jarenlang benaderd als machines. Meer en meer sijpelt een andere manier van kijken naar en werken met organisaties de bedrijfswereld binnen, met name die van levende systemen. En dit reikt veel verder dan een andere naam of een ander label. Een machine kan stuk gaan. Je kan die herstellen of vervangen. Een levend systeem kan wonden oplopen en dit op heel verschillende manieren. Die kunnen niet hersteld worden. Een andere aanpak is in dat geval nodig. Tijdens deze 2-daagse training krijg je de unieke kans om dit thema te verkennen met Philippe Bailleur - auteur van 'Trauma in Organisaties' - zodanig dat je er bewuster mee aan de slag kan gaan in de context van organisaties.
Doelgroep
Deze opleiding is bedoeld voor organisatiecoaches, HR medewerkers, L&D verantwoordelijken, change managers, managers en leidinggevenden.
Wat leer je in de opleiding?
- Je leert hoe je een trauma in een organisatie kan herkennen en op het spoor kan komen.
- Je leert hoe je een brandende onderneming kan blussen.
- Je leert hoe je kan voorkomen dat systeemtrauma zich ontwikkelt.
- Je leert hoe je een levend systeem kan helen aan de hand van een aantal inzichten en methodieken.
Programma
- Van machine naar levend systeem, waarom? Organisaties hebben jarenlang hun werk gedaan. Anders zouden we geen auto’s, vliegtuigen, kledingstukken, meubels, … hebben of zouden we niet kunnen genieten van een heel uiteenlopende waaier aan diensten. En toch begint er her en der iets te sputteren, zeker als organisaties niet afgestemd zijn op de snel veranderende, complexe wereld waar we nu in beland zijn. Net dat maakt het benaderen van organisaties als levende systemen belangrijk, maar waarom?
- Individueel trauma versus systeem trauma. Trauma is een moeilijk af te bakenen begrip zeker als je het plaatst in de context van een organisatie. Toch is het belangrijk om een neus te ontwikkelen voor zowel individueel als systeem trauma. Hoe doe je dat? Wat is daarbij belangrijk?
- De oorsprong van systeemtrauma. Op basis van voorbeelden, cases en theorie zal een kader aangereikt worden om systeemtrauma op het spoor te komen. De eigen praktijk en beleving zal centraal staan binnen dit blok.
- Aan de slag met systeemtrauma. Ingrijpende gebeurtenissen of chronische stressoren kunnen zorgen voor systeemtrauma. Wat kan je doen eens je trauma op het spoor komt? Op basis van de trauma-diamant (een concept uit 'Trauma in Organisaties') zullen een reeks inzichten en methodieken aangereikt worden om met systeemtrauma aan de slag te gaan. Dit zal meteen duidelijk maken hoever je zelf kan gaan met deze thematiek en waar ondersteuning relevant zou kunnen zijn. Ook binnen dit kader zal er ruimte zijn om met cases te werken.
- Vooruitblik. Om deze 2-daagse af te ronden zal met de deelnemers nagedacht worden over hoe dit thema verder in organisaties kan binnengebracht worden. Er is immers nog veel sensibilisering nodig. Op die manier kan er ook verder gebouwd worden aan het ontwikkelen van expertise bij mensen die organisaties en groepen begeleiden. Ze hebben er in hun werk alle belang bij dat ze sensitief worden voor dit fenomeen.
Didactische aanpak
- Deze 2-daagse residentiële opleiding (met overnachting dus) zal je de kans bieden om diep te duiken in het thema van het boek 'Trauma in Organisaties'. Er zal heel wat informatie aangereikt worden maar ook op een actieve en interactieve manier gewerkt worden met deze materie. Bereidheid om uit te wisselen en te delen is wat we van jou verwachten in de training.
- Er is ruimte om met eigen praktijkcases te werken binnen de context van deze 2 dagen.
- Vooraf wordt een schriftelijke intake georganiseerd om de inhoud van de tweedaagse af te stemmen op de vragen en de leernoden van de deelnemers.
Leermateriaal
- Boek: 'Stuck? Dealing with Organizational Trauma' van Philippe Bailleur.
- Extra leermateriaal wordt digitaal ter beschikking gesteld.
Getuigenissen (9)
Trainer
Philippe Bailleur

Philippe Bailleur werkt al bijna 20 jaar met groepen en organisaties. Zijn manier van werken is gegroeid vanuit een brede interesse in diverse disciplines: NLP, Opstellingen, Ericksoniaanse Hypnose, Design Thinking, Lean, Biomimicry, Systems Thinking, Voice Dialogue, Sjamanisme, Holacracy, Sociocracy,… Philippe is auteur van meerdere boeken, artikels en blogs waaronder ‘Architect van je organisatie’ en ‘Trauma in organisaties’. Als Master Certified Coach verkent hij graag nieuwe domeinen in het speelveld tussen mens, organisatie en maatschappij en wordt van daaruit geregeld gevraagd als inspirator. Tegelijkertijd houdt hij er van om nieuwe inzichten pragmatisch toe te passen binnen de context van organisaties. Zijn doel: het optimale samenspel tussen mens en organisatie vinden in het belang van een gezonde maatschappelijke ontwikkeling. Zo kunnen organisaties ‘forces for good’ worden. Meer info op www.philippebailleur.be
Subsidiemogelijkheden
-
KMO Portefeuille: HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training. Het (eventuele) cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking. Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald. Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.
- Vlaams OpleidingsVerlof: HRD Academy heeft een kwaliteitsregistratie behaald voor dienstverleners binnen Werk en Sociale Economie. Dat wil zeggen dat werknemers uit de privésector onder bepaalde voorwaarden recht hebben op het Vlaams Opleidingsverlof (vroegere Betaald Educatief Verlof).
- Opleidingscheques voor werknemers: je kan opleidingscheques aanvragen voor opleidingen van HRD Academy die geregistreerd zijn in de Opleidingsdatabank van de Vlaamse Overheid. Op de individuele webfiches van elke HRD Academy staat vermeld indien de opleiding hiervoor erkend is.
- Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest. Je krijgt 40 tot 70% van de kosten vergoed. Opgelet: je moet de premie wel minstens een maand voor aanvang van de opleiding aanvragen.
- Opleidingscheques Wallonië
- Werkbaarheidscheque: Eenmanszaken, KMO's en grote ondernemingen kunnen tot € 10.000 steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Nav de Coronacrisis worden deze werkbaarheidscheques tijdelijk uitgebreid om verbeteracties mogelijk te maken in de vorm van advies, begeleiding en opleiding waarbij aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van medewerkers.
- Liberform: Vormingsfonds voor de vrije beroepen
- Educam: Sectorfonds voor de automotive sector en aanverwante sectoren
- Co-valent: Vormingsfonds van de sectoren chemie, kunststoffen en life sciences.
- Logos: Vormingsfonds voor bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek (PC 226)
Prijs
€ 1 420,00 excl. BTW
Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.
Inschrijven
Data
- 05.07.202109:00 - 17:00
- 06.07.202109:00 - 17:00
Trainer
Philippe Bailleur
Data
- 25.11.202109:00 - 17:00
- 26.11.202109:00 - 17:00
Trainer
Philippe Bailleur
Gerelateerde opleidingen

Opleiding tot intervisiecoach

Vakopleiding tot organisatiecoach
