Inspirerend trainen: vanuit je authentieke trainersstijl mensen bezielen tot ontwikkeling

Doorontwikkelen als trainer!

Als trainer word je dagelijks geconfronteerd met deelnemers met hoog gespannen verwachtingen. In deze training helpen we je groeien van vakbekwaam trainer naar inspirator. Je leert, vanuit je persoonlijkheid als trainer, een authentieke trainersstijl ontwikkelen om zo deelnemers te inspireren. Een goede trainer raakt mensen immers in hart en ziel.

Situering

In de opleiding Basisvaardigheden voor trainers leer je de noodzakelijke basis van het vak. Je wordt een degelijk en vakkundig trainer. In de opleiding Inspirerend trainen leer je vanuit je persoonlijkheid de trainingsbehoeften van je trainees vervullen en zo mogelijk verwachtingen overtreffen. Een goede trainer betrekt niet alleen het hoofd van de deelnemers maar raakt ook hart en ziel.  Je ontwikkelt daarbij een eigen authentieke trainersstijl.

Doelgroep

Alle trainers die de basisvaardigheden van een trainer onder de knie hebben en die willen doorgroeien als vakman om zo deelnemers écht te kunnen raken, inspireren en boeien.  Enige trainerservaring is dus gewenst.  Beginnende trainers worden aangeraden eerst de module Basisvaardigheden voor trainers te volgen.

Wat leer je in de opleiding?

 • Je hebt zicht op je sterktes en zwaktes als trainer.
 • Je ontwikkelt, vanuit je persoonlijkheid, een eigen authentieke stijl. Je overwint eigen drempels.
 • Je draagt uit wat jou bezielt in het vak.
 • Je kunt interactie stimuleren, een groep activeren en enthousiasmeren.
 • Je creëert een uitdagend en toch voldoende veilig leerklimaat. Je gebruikt hierbij waarderende feedback.
 • Je kan door stemgebruik, beeldend taalgebruik, mimiek, non-verbaal gedrag en je persoonlijke presentatie de trainees nieuwsgierig en leergierig maken en houden.
 • Je leert creatieve werkvormen gebruiken om te boeien.
 • Je leert je trainersonzekerheden onder ogen zien en je gaat beter om met stress.
 • Doordat je jouw kracht als trainer kent, begint je zelfvertrouwen te groeien.

Programma

 • creatief en spannend starten
 • aandacht trekken en vasthouden met een authentieke trainersstijl: verbinding met eigen overtuigingen en drijfveren (vooraf beschrijf je deze in een huiswerk opdracht)
 • stemgebruik, beeldend taalgebruik, mimiek, non-verbaal gedrag van de trainer 
 • persoonlijke presentatie van de trainer
 • motiveren en inspireren: aansluiten bij de drijfveren van trainees
 • creëren van een uitdagend maar toch veilig leerklimaat
 • paradoxaal reageren, overwinnen van drempels, waarderend feedback geven
 • creatieve werkvormen hanteren

Didactische aanpak

 • Zoals in elke training van HRD Academy gaan we ook hier verder dan bij een standaardopleiding: je past het geleerde onmiddellijk toe door het geven van korte lesmomenten in de groep.
 • Een praktische en interactieve training waarbij je zelf heel veel aan bod komt.
 • We oefenen veel en geven elkaar ondersteuning en feedback.
 • De verwerking gebeurt o.a. door reflectieopdrachten en feedback op individuele leerdoelen.
 • Je zelf aangedragen praktijkcasussen worden besproken en geoefend.

Leermateriaal

 • HRDA zelftest: 'De vakbekwame trainer'
 • HRDA syllabus 'Inspirerend trainen'
 • HRDA handouts 'Inspirerend trainen'

Getuigenissen (18)

Een opleiding die me heeft geboeid van het begin tot het einde. Veel variatie: theorie, filmpjes, groepswerk, enz...

- deelnemer van de Opleiding tot professioneel trainer - 2021/2022

Het was een openbaring voor mezelf hoe je door lichaamstaal, humor, verbeelding dingen verhelderend kan brengen.

- Marc Van Heck, Niko Academy Coordinator, Niko NV

Annita is een zeer enthousiaste trainer die haar deelnemers steeds weer weet te inspireren met mooie, interessante opdrachten. Ze stemt haar tempo af op de groep.

- Steven Muyldermans, Learning & Development Advisor, Aquafin nv

Inspirerend trainen, een opleiding waar je al dansend buitengaat, met een rugzak vol nieuwe technieken die gewoon uit mij getrokken werden.

- Kristoff Palsterman, Process & Training engineer, Belcolade a division of Puratos NV

Een creatieve en inspirerende dag waarop je leert loslaten en jezelf leert zijn voor een groep is niet zo gemakkelijk, maar wat heb ik vandaag veel geleerd ;-)!

- Sarah Vangheluwe, HR

Bedankt om me uit mijn comfortzone te halen en handvatten en werkvormen aan te reiken, Annita. Je bent een superenthousiaste dame en een toptrainer.

- Guy Suijs, Bayer

Ik ben heel erg onder de indruk van de trainer, Annita. Hoe zij op een vlotte manier de kwaliteiten van elk individu naar boven weet te halen, is onvoorstelbaar. Ik ben enthousiast om meteen aan de slag te gaan met wat ik leerde.

- Rebecca Van Damme

Op een aangename wijze uit je comfortzone ... leren gegarandeerd!

- Tom Andries, Business analist, OPI

Heel duidelijke structuur ; je wist altijd duidelijk als deelnemer waar we ons bevonden in het traject. Chapeau !

- Steven Bokken, trainer, Sumitomo Bakelite Europe NV

Inspirerende sessie. Geeft veel stof tot nadenken. Bruikbaar doorheen ganse carrière als trainer van begin tot nu.

- Mieke Vermoesen, Senior HR consultant, Alken-Maes

Ook voor een ervaren trainer is dit een goede training die je toelaat jezelf weer in vraag te stellen en stil te staan bij waar jij als trainer voor staat.

- Kathleen Vangodtsenhoven, L&D Consultant, Adecco

Deze opleiding geeft me een boost om mijn profiel als trainer verder uit te werken en naar buiten te brengen in de trainerswereld. Dankjewel voor de begeleiding !

- Katrien Groenez, zelfstandig trainer

De opleiding is een super-interessante opleiding, ook voor ervaren trainers om zichzelf beter te leren kennen en om zo in de toekomst betere trainers te creëren. Het was enorm leerrijk om over het trainersschap te discussiëren en er diepgaand over na te denken. Bedankt voor de goede voorzet, ik kop de bal wel binnen!

- Maarten Vermote, trainer, Decathlon

Je merkt dat de ervaring en kennis van de trainer diep geworteld zijn en het is erg fijn om van deze bron te mogen proeven. Het is uitdagend, praktisch en smaakt naar meer. Van harte bedankt voor de deskundige opleiding!

- Deborah Steenackers, trainer, Decathlon

Een heel inspirerende trainer. Het is een actieve training met veel afwisseling, leuk en heel toepasbaar materiaal.

- Martine Van Driessche, Director Communications, Allnex

Als een groep gemotiveerde mensen zelf een rap over training op muziek voorstellen, getuigt dit van dol enthousiasme en wonderlijke belangstelling.

- Kim Vangilbergen, UAS Training Manager, Gatewing

Ik ben helemaal tevreden over deze training en ga ze zeker aan anderen aanbevelen! Een bijzonder element is dat de trainer vertrouwen geeft. Door haar vorm en inhoud van feedback durf ik meer proberen en heb ik terug vertrouwen dat ik de groei als trainer zal kunnen waarmaken.

- Koen Vansteelant, Sr. off. recruitment & training, PSA Antwerp NV

Zeer boeiend en vooral interactief. De training gaf me de mogelijkheid te oefenen op een veilige manier. Oefeningen waren telkens heel kort waardoor iedereen voldoende aan bod komt. Ik zou de training zeker aanbevelen aan collega's! Hartelijk dank!

- Stefaan Maes, trainer, Rent a Salescoach

Trainer

Annita Rogier

Annita Rogier

Annita Rogier  (1962) is als associated internationaal expert aan HRD Academy verbonden.  Ze is geaccrediteerd als Registerpsycholoog NIP/Arbeid & Organisatie.  Als trainer, coach, assessor en psycholoog zet ze zich al 24 jaar gepassioneerd in voor de ontwikkeling van trainers, HR managers, coaches, consultants en managers.  Ze heeft ruime ervaring zowel in not-for profit als in profit organisaties.  Ze is lid van het Nederlands Instituut van Psychologen, van de Nederlandse Vereniging van personeelsmanagement & organisatieontwikkeling en van het netwerk van loopbaanadviseurs en assessment professionals.  Annita Rogier heeft 24 jaar ervaring met loopbaan/ en outplacementadvisering o.a. bij:  Raadgevend Bureau Claessens, CWI, The Human Capital Group van Deloitte & Touch en Character Concern.  Ze leidde zeer veel loopbaanprofessionals, outplacementadviseurs, re-integratieadviseurs en HR-D professionals op o.a. van Randstad, KPN, CWI, UWV, Bouwfonds, loopbaanadviseurs van diverse Gemeenten, PAC, Ideeënrijk, Transferpunt Zorg, REAX, enz.

Annita is voorzitter van de Vereniging voor Erkende Stresscoaches en Burn-out coaches (VESB).

Subsidiemogelijkheden

 • KMO Portefeuille: HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training.  Het (eventuele) cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking.  Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald.  Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.

 • Vlaams OpleidingsVerlof: HRD Academy heeft een kwaliteitsregistratie behaald voor dienstverleners binnen Werk en Sociale Economie.  Dat wil zeggen dat werknemers uit de privésector onder bepaalde voorwaarden recht hebben op het Vlaams Opleidingsverlof (vroegere Betaald Educatief Verlof).  Opgelet, niet elke HRDA opleiding is erkend voor het VOV, kijk op de individuele opleidingsfiches op de website of de betrokken opleiding erkend is voor VOV.  De opleidingen die erkend zijn, hebben een eigen erkenningsnummer dat start met ODB-...
 • Opleidingscheques voor werknemers: je kan opleidingscheques aanvragen voor opleidingen van HRD Academy die geregistreerd zijn in de Opleidingsdatabank van de Vlaamse Overheid.  Op de individuele webfiches van elke HRD Academy staat vermeld indien de opleiding hiervoor erkend is.
 • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest. Je krijgt 40 tot 70% van de kosten vergoed.  Opgelet: je moet de premie wel minstens een maand voor aanvang van de opleiding aanvragen.
 • Opleidingscheques Wallonië
 • Werkbaarheidscheque: Eenmanszaken, KMO's en grote ondernemingen kunnen tot € 10.000 steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren.  Nav de Coronacrisis worden deze werkbaarheidscheques tijdelijk uitgebreid om verbeteracties mogelijk te maken in de vorm van advies, begeleiding en opleiding waarbij aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van medewerkers.
 • Liberform: Vormingsfonds voor de vrije beroepen
 • Educam: Sectorfonds voor de automotive sector en aanverwante sectoren
 • Co-valent: Vormingsfonds van de sectoren chemie, kunststoffen en life sciences.
 • Logos: Vormingsfonds voor bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek (PC 226)

Prijs

€ 730,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Inschrijven

Data

 • 31.05.202209:00 - 17:00

Locatie

Baarbeekhoeve
Baarbeekstraat 24

2800 Mechelen
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Annita RogierAnnita Rogier

Prijs

€ 730,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven