
Opleiding inspirerend coachen
De kunst van het dynamisch en uitdagend communiceren en coachen
De Opleiding inspirerend coachen is een basistraining voor iedereen die ‘inspirerend coachen’ wil integreren in zijn/haar (professionele) leven: als leidinggevende, collega, adviseur/consulent, begeleider of professionele coach. Na deze opleiding ben je in staat om een 1 op 1 coachgesprek te voeren aan de hand van een gestructureerde methodiek en 7 basisvaardigheden.
Situering
Coaching is een krachtig instrument om resultaten te verbeteren, communicatie en samenwerking te optimaliseren, dynamiek en enthousiasme te bevorderen, ideeën te genereren, een andere aanpak te ontwikkelen en meer werkplezier te creëren. Ook in organisaties en bedrijven is de meerwaarde van coaching sterk tot uiting gekomen.
Een leidinggevende heeft immers niet enkel een sturende rol te vervullen, maar wordt ook steeds meer de coach van zijn/haar team. Hij/zij moet niet enkel de doelstellingen in het oog houden en de werkorganisatie daarop richten, maar ook oog hebben voor het uitlokken en ondersteunen van leren bij de medewerkers.
Daarnaast groeit de nood aan coaching in veel organisaties en bedrijven: door het snelle veranderingstempo en de continue wisselingen in jobs en jobinhouden is er een toenemende behoefte aan begeleiding en ondersteuning.
Tot slot worden ook HR-medewerkers, loopbaanbegeleiders, adviseurs en consultants vaker geconfronteerd met de uitdaging om mensen te ondersteunen in hun leren en ontwikkeling. Een eenvoudig ‘advies' ligt dikwijls niet meer voor de hand. Coachend tussenkomen kan hier een belangrijke hefboom zijn, bijvoorbeeld om:
- een nieuw perspectief te bieden, een breder gezichtspunt aan te reiken of uit te dagen tot andere denkkaders
- ontspanning te creëren waar spanning het uitzicht vertroebelt
- een nieuwe dynamiek, ‘ademruimte' en durf te creëren
- de weg terug te vinden naar kracht en beslistheid, om 'drive' en enthousiasme ontwikkelen
Doelgroep
Managers, leidinggevenden, HR medewerkers, loopbaanbegeleiders, HR managers, HRD managers, trainers, adviseurs, consultants, ouders, leerkrachten.
Wat leer je in de opleiding?
- Het resultaat van deze basisopleiding is dat je een coachgesprek vakkundig en gestructureerd kunt voeren aan de hand van een beproefde methodiek.
- Je hebt de basisvaardigheden van coaching verkend en ingeoefend: exploreren, bekrachtigen, betrokken confronteren, inspireren, uitdagen, ruimte geven en ontspannen.
- Je kan vaardig coachend tussenkomen en van vragen stimulerende leerervaringen maken.
- Je leert werkelijk aandacht geven waardoor je anders gaat kijken naar de coachee, naar jezelf, de uitdaging en de situatie.
- Je leert krachtige feedback geven en je kan gezond omgaan met hindernissen en weerstand.
- Je creëert een sfeer van enthousiasme, humor en ontspanning waardoor echt leren volop kansen krijgt.
Programma
1. We oefenen in de basisvaardigheden van een coach:
- Explorerende vaardigheden: Goede vragen stellen en effectief luisteren. Hoe maak je van ‘vragen stellen' een krachtig middel om leren te stimuleren? Wat is de verhouding tussen vragen stellen en advies geven? Wat is ‘actief luisteren' en hoe doe je dat?
- Bekrachtigende en confronterende vaardigheden: Wat is bekrachtigen, wat is betrokken confronteren? En hoe doe je dat op een gezonde en open manier?
- Inspirerende en uitdagende vaardigheden: Hoe inspireer je als coach tot een frisse kijk, tot nieuwe benaderingen, tot een nieuwe innerlijke dynamiek en kracht bij je medewerker? Hoe daag je iemand zó uit, dat een nieuwe ‘drive’ ontstaat?
- Ruimte geven en ontspannen: Hoe creëer je een ontspannen leerklimaat? Hoe geef je ruimte aan weerstand en moeilijkheden?
2. We leren structuur brengen in een coachingsgesprek, zodat coaching niet verwatert tot ‘het er even over hebben'.
3. We bekijken coaching als instrument bij leidinggeven en delegeren:
- Hoe kan een leidinggevende al coachend zijn impact op de kwaliteit van het werk en op het welbevinden van zijn medewerkers verhogen?
- Hoe kan je van dagdagelijkse interventies coachende tussenkomsten maken?
- Coaching als ondersteunend instrument bij effectieve delegatie.
Didactische aanpak
- Inspirerend coachen leer je al doende: aan deze opleiding deelnemen betekent 'meteen in het bad springen'.
- Het is een ervaringsgerichte opleiding, waar je vanaf dag één tal van oefenkansen en concrete feedback krijgt. Coaching is immers een praktijkvak. Je leert het meest door te oefenen en concrete feedback te krijgen op jouw coachingswerk.
- Daarom werken we in elke training met minstens 2 begeleiders: een hoofdtrainer (Jirka Van Haegenborgh of Ans Mouton) en een ervaren co-trainer (Karen Mathay, Martine Saey of An Vlassenbroeck).
- Alle trainers zijn opgeleid door Jef Clement en hebben als trainer en coach ruime ervaring in de profit- en non-profitsector.
- Maximum aantal deelnemers: 12
Leermateriaal
- Boek 'Inspirerend Coachen' van Jef Clement
- Boek 'Iedereen Coach' van Jef Clement

Erkend voor Vlaams Opleidingsverlof en Opleidingscheques voor werknemers
Deze opleiding is erkend voor het Vlaams Opleidingsverlof (het vroegere Educatief Verlof). Als je als werknemer de opleiding volgt, mag je afwezig zijn op het werk, terwijl je loon wordt doorbetaald. De werkgever kan ter compensatie een forfaitair bedrag terugbetaald krijgen. Erkenningsnummer: ODB-1001473. Aantal uren: 40. De opleiding is ook erkend voor de Opleidingscheques voor werknemers.
Deze opleiding online volgen?
Ondertussen hebben we ervaren dat 'Inspirerend coachen' ook online z’n kracht behoudt. Daarom wordt deze opleiding af en toe volledig online georganiseerd. In de rubriek hieronder ('Inschrijven') vind je de concrete planningen van de verschillende edities van deze opleiding en kan je ook inschrijven voor de online trainingen.
Getuigenissen (77)
Trainers
Jirka Van Haegenborgh

Jirka Van Haegenborgh is een ervaren trainer en coach. Ze studeerde Sociale Pedagogiek aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ze was tien jaar in opleiding bij Jef Clement om het gedachtegoed omtrent Inspirerend Coachen steeds fijner in de vingers te krijgen. Sinds vele jaren is ze actief als hoofdtrainer Inspirerend Coachen. Ze werkt zowel met profit als met social-profit en non-profit organisaties: hoger onderwijs, overheid, rusthuizen, retail, bankensector, technologische bedrijven, enz. Toen ze jaren geleden voor het eerst in contact kwam met de opleiding Inspirerend Coachen, was ze meteen ‘verkocht’. De eenvoud aan de ene kant en de diepgang aan de andere kant spraken haar enorm aan. Tot op vandaag beschouwt ze dit materiaal als haar grootste levenscadeau. Dit materiaal verder uitdragen, is dan ook haar grootste drijfveer. Haar coachingsvaardigheden deed ze eerst op als stafmedewerker binnen een diversiteitscentrum. Haar hoofdopdracht hier was het ondersteunen en versterken van medewerkers in het begeleiden van veranderingstrajecten. Vervolgens ging ze enkele jaren aan de slag als coach/consultant outplacement- en loopbaanbegeleiding. Ze is momenteel al jaren zelfstandig coach/trainer en actief binnen verschillende sectoren en op verschillende niveaus binnen de organisatie. Voor de training Inspirerend coachen maakt ze gebruik van de ervaring die ze put uit de jarenlange samenwerking met Jef Clement.
Ans Mouton

Ans Mouton is een ervaren trainer en coach op het vlak van leiderschap, coaching en communicatie. Sinds verschillende jaren is hij actief als hoofdtrainer Inspirerend Coachen. Hij werkte als bio-ingenieur, gastprof en leidinggevende, steeds gedreven door vragen als 'Hoe stimuleer je mensen om grenzen te verleggen?' en 'Hoe kan je dynamiek in een team brengen en organisaties versterken?” Op zoek naar handvaten om dit niet enkel 'op buikgevoel' te doen, leerde hij Jef Clement en Inspirerend Coachen kennen. Door de herkenbaarheid, het no-nonsense karakter en de brede toepasbaarheid van deze benadering voelde hij meteen dat dit geen eindpunt was. Coachen werd 'een hobby' en al snel ook een professionele bezigheid. Hij behoorde tot de eerste lichting interne coaches van de Vlaamse Overheid en deed als directeur Technologie bij Odisee verder ervaring op in het leidinggeven en coachen van individuen en teams, maar ook in het inzetten van coaching binnen de dagdagelijkse werking van een grote organisatie. Steeds weer geïnspireerd en geraakt door de kracht en eenvoud van Inspirerend Coachen. Hij werkt zowel met individuen als met teams binnen de profit en de non-profit sector: automotive, bouw, retail, IT, consultancy, de bankensector, technologie, ngo’s, overheidsbedrijven en onderwijsinstellingen.
Subsidiemogelijkheden
-
KMO Portefeuille: HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training. Het (eventuele) cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking. Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald. Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.
- Vlaams OpleidingsVerlof: HRD Academy heeft een kwaliteitsregistratie behaald voor dienstverleners binnen Werk en Sociale Economie. Dat wil zeggen dat werknemers uit de privésector onder bepaalde voorwaarden recht hebben op het Vlaams Opleidingsverlof (vroegere Betaald Educatief Verlof). Opgelet, niet elke HRDA opleiding komt in aanmerking voor het VOV, kijk op de individuele opleidingsfiches op de website of de betrokken opleiding erkend is voor VOV. De opleidingen die erkend zijn, hebben een eigen erkenningsnummer dat start met ODB-...
- Opleidingscheques voor werknemers: je kan opleidingscheques aanvragen voor opleidingen van HRD Academy die geregistreerd zijn in de Opleidingsdatabank van de Vlaamse Overheid. Op de individuele webfiches van elke HRD Academy staat vermeld indien de opleiding hiervoor erkend is.
- Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest. Je krijgt 40 tot 70% van de kosten vergoed. Opgelet: je moet de premie wel minstens een maand voor aanvang van de opleiding aanvragen.
- Werkbaarheidscheque: Eenmanszaken, KMO's en grote ondernemingen kunnen tot € 10.000 steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Nav de Coronacrisis worden deze werkbaarheidscheques tijdelijk uitgebreid om verbeteracties mogelijk te maken in de vorm van advies, begeleiding en opleiding waarbij aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van medewerkers.
Prijs
Prijzen verschillen bij sommige edities.
Editie 71, 72, 73, 75, 76, 78, 79, 81, 83, 84, 86:
€ 2 300,00 excl. BTW
Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.
Editie 74:
€ 2 175,00 excl. BTW
Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.
Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.
Inschrijven
Data
- 12.09.202209:00 - 17:00
- 13.09.202209:00 - 17:00
- 10.10.202209:00 - 17:00
- 11.10.202209:00 - 17:00
- 14.11.202209:00 - 17:00
Trainer
Ans Mouton
Data
- 12.09.202209:00 - 17:00
- 13.09.202209:00 - 17:00
- 10.10.202209:00 - 17:00
- 11.10.202209:00 - 17:00
- 14.11.202209:00 - 17:00
Trainer
Jirka Van Haegenborgh
Data
- 15.09.202209:00 - 17:00
- 16.09.202209:00 - 17:00
- 13.10.202209:00 - 17:00
- 14.10.202209:00 - 17:00
- 15.11.202209:00 - 17:00
Trainer
Ans Mouton
Data
- 19.09.202209:00 - 17:00
- 20.09.202209:00 - 17:00
- 24.10.202209:00 - 17:00
- 25.10.202209:00 - 17:00
- 21.11.202209:00 - 17:00
Locatie
OnlineTrainer
Jirka Van Haegenborgh
Data
- 17.10.202209:00 - 17:00
- 18.10.202209:00 - 17:00
- 17.11.202209:00 - 17:00
- 18.11.202209:00 - 17:00
- 16.12.202209:00 - 17:00
Trainer
Ans Mouton
Data
- 27.10.202209:00 - 17:00
- 28.10.202209:00 - 17:00
- 01.12.202209:00 - 17:00
- 02.12.202209:00 - 17:00
- 19.12.202209:00 - 17:00
Trainer
Jirka Van Haegenborgh
Data
- 02.02.202309:00 - 17:00
- 03.02.202309:00 - 17:00
- 02.03.202309:00 - 17:00
- 03.03.202309:00 - 17:00
- 24.03.202309:00 - 17:00
Trainer
Ans Mouton
Data
- 30.03.202309:00 - 17:00
- 31.03.202309:00 - 17:00
- 04.05.202309:00 - 17:00
- 05.05.202309:00 - 17:00
- 09.06.202309:00 - 17:00
Trainer
Jirka Van Haegenborgh
Data
- 24.04.202309:00 - 17:00
- 25.04.202309:00 - 17:00
- 22.05.202309:00 - 17:00
- 23.05.202309:00 - 17:00
- 12.06.202309:00 - 17:00
Trainer
Ans Mouton
Data
- 07.09.202309:00 - 17:00
- 08.09.202309:00 - 17:00
- 05.10.202309:00 - 17:00
- 06.10.202309:00 - 17:00
- 27.10.202309:00 - 17:00
Trainer
Ans Mouton
Data
- 28.09.202309:00 - 17:00
- 29.09.202309:00 - 17:00
- 26.10.202309:00 - 17:00
- 27.10.202309:00 - 17:00
- 24.11.202309:00 - 17:00
Trainer
Jirka Van Haegenborgh
Data
- 09.11.202309:00 - 17:00
- 10.11.202309:00 - 17:00
- 30.11.202309:00 - 17:00
- 01.12.202309:00 - 17:00
- 22.12.202309:00 - 17:00
Trainer
Ans Mouton
Gerelateerde opleidingen

Opleiding tot intervisiecoach

Opleiding tot loopbaancoach
