Reflectieve supervisie voor coaches

Blijf jezelf als coach ontwikkelen dankzij professionele reflectie onder supervisie van een ervaren supervisor

Zoek je als coach een spiegel om even stil te staan bij hoe jij je praktijk vorm geeft? Tijdens deze reflectieve supervisie maak je een empathische dieptereflectie van je coachpraktijk zodat je vanaf morgen je coachees nog beter kan begeleiden. Dit alles onder begeleiding van een Master Certified Coach en geaccrediteerd Coach Supervisor. Je ontvangt voor deze supervisie een Attest van Mentor-Coaching geldig voor ICF of EMCC.

Situering

De 'Reflectieve supervisie voor coaches' biedt een gerichte vorm van professionele ondersteuning op maat voor coaches en teamcoaches die met hun voeten in de praktijk staan.  De supervisie is ook ideaal voor gecertificeerde coaches die sowieso elke 3 jaar hun certificaat moeten vernieuwen en daarbij moeten bewijzen dat ze zelf in evolutie blijven als coach.  Je ontvangt voor deze supervisie trouwens een Attest van Mentor-Coaching geldig voor ICF of EMCC.

Doelgroep

Voor elke coach die een hoogstaande professionaliteit nastreeft.  Om deze supervisie te kunnen volgen, moet je enige ervaring als coach hebben en/of een coachopleiding gevolgd hebben.  Het maximum deelnemers per supervisie is 6.

Wat leer je uit deze supervisies?

 • Je ontwikkelt 'reflexiviteit', de capaciteit om tijdens het handelen reflectieve momenten in te bouwen en te handelen naar de ontstane inzichten.
 • Je leert in de diepte en op een systemische manier reflecteren over je coachpraktijk, volgens diverse methodieken die begeleid worden door de supervisor.  
 • Je ontdekt welke systemen en patronen jouw gedrag als coach sturen en hoe je dit kan beïnvloeden in de toekomst.
 • Je leert van collega coaches op basis van casussen of vraagstukken, op een vertrouwelijke manier.
 • Je onderzoekt ethische dilemma's als coach.
 • Je ontvangt advies en reflecties van een Master Certified Coach en geaccrediteerd Coach Supervisor.

Programma

 • Gedurende een online intake (30 minuten) met de supervisor, bespreek je je verwachtingen.
 • Je ondertekent een contract over de samenwerking en jouw deelname aan de supervisies.
 • Je schrijft vooraf een reflectie neer en laadt deze op, op het digitaal leerplatform.
 • Gedurende 6 x 2.5 uur supervisies vervoeg je een kleine groep van coaches (max 6) waarbij we gezamenlijk thema’s exploreren. In elke sessie komen 2 casussen of thema’s aan bod.
 • De supervisor moedigt aan en bekrachtigt wat er al is, vult aan met haar expertise en begeleidt de diverse werkvormen.
 • Nadien reflecteer je verder over je eigen casus en/of over de effecten van reflecties uit andere casussen (en deel je deze vrijblijvend).
 • Tijdens deze supervisies reflecteer je in de diepte en op een systemische manier over je coachpraktijk, volgens diverse methodieken die begeleid worden door de supervisor.
 • Je ontdekt er welke systemen, patronen, voorkeuren en verstrikkingen jouw gedrag gestuurd hebben in je keuzes en hoe je dit kan beïnvloeden bij toekomstige coachings. Het resultaat is dat je nadien meer vrijheid voelt in de bewuste keuzes die je maakt als coach of teamcoach.
 • Mogelijke topics binnen reflectieve supervisies: zie video.

Online leerportaal

Je kan inloggen op een afgeschermd online leerplatform waarop je je vragen kan stellen aan de supervisor en aan andere deelnemers van je groep.  Je vindt er ook inspirerende artikels over diepgaande reflectie en systemisch denken in een coachpraktijk.

Ex-deelnemers aan het woord

Getuigenissen (10)

Ik ben blij dat ik, dankzij Leen Lambrechts, kennis heb gemaakt met supervisie. Wie ervoor open staat kan ervaren hoe zij de groep inzet als leerinstrument. Leen heeft een ruime theoretische achtergrond en creëert een veilige omgeving om inzichten bloot te leggen in je functioneren als coach. Je duikt diep in een persoonlijke reflectie, verwerft inzicht in je emoties en (belemmerende) overtuigingen en je wordt je zo beter bewust van je huidige en te ontwikkelen competenties.

- Mietje Vangeneugden, Adviseur, FOD Financiën

Leen gebruikte een duidelijke methode om de groep een kader te geven. Hierdoor ontstond een sterke reflectieve supervisie en uitwisseling. Dank je wel, Leen!

- Benoit Strauven , BISIX bv

De reflectieve supervisie heeft me zeer aangenaam verrast. Als coach en gezinswetenschapper heb ik al heel wat supervisies mogen meemaken. Toch moet ik toegeven dat deze aanpak echt wel veel dieper gaat, waardoor je op verschillende niveaus inzicht verwerft.
Voor mij werd niet alleen duidelijk welk effect ik heb op mijn coachee, maar ook omgekeerd. Omdat je door verschillende lenzen gaat kijken naar eenzelfde proces, krijg je een ontzettend brede en verdiepende kijk op het ganse proces en de wisselwerking die hierin ontstaat. Absoluut de moeite waard want op die manier leer je jezelf nog beter kennen en kan je er verder mee aan de slag gaan.
Naast het proces zelf gaat er ook een dikke pluim naar Leen.
In de eerste plaats weet zij op een liefdevolle manier het proces te begeleiden. Ze geeft iedereen de ruimte die nodig is om door de lens te kijken en de feedback terug te geven, maar verliest hierbij de supervisant nooit uit het oog. Daarnaast voegt ze er, vanuit haar grote professionele rugzak, altijd nog iets verdiepend aan toe, waardoor je toch liefdevol en uitdagend de spiegel voorgehouden krijgt.
De reflectieve supervisie is een echte verrijking en zal in de toekomst zeker nog op mijn agenda komen te staan.

- Sandra Mannaerts

Super bedankt dat ik erbij mocht zijn!
Ik vind het steeds ongelooflijk waardevol hoeveel je samen kan ontdekken en leren tijdens een reflectieve supervisie en dit in alle veiligheid voor elkaar. Het is voor mij steeds een laagje dieper werken en daar ik van gezonde uitdaging hou, brengt dit me op een volgend niveau. Als coach is het een must om jezelf dit te gunnen.

- Annick De Cuyper , Spring Coaching

In het kader van mijn Masterclass Teamcoaching heb ik het geluk gehad te mogen genieten van een bijzonder boeiende en leerrijke uitwisseling tijdens een Reflectieve Supervisie. De methode en aanpak was nieuw voor mij, daarom wil ik erover vertellen en mijn ervaring delen, want het is een enorm verrijkende manier om tot inzichten te komen over onze (bewust) onbewuste aanpak tijdens het coachen.
Reflectieve Supervisie brengt een enorme meerwaarde vergeleken met de meer gekende methode van intervisie, in die zin dat we tijdens de supervisie ingaan op verschillende lagen. In concreto proberen we met 4 verschillende lenzen te kijken naar de acties, het gedrag, de achtergrond en de relatie van de coach in kwestie. Tijdens de bespreking van mijn case zijn we samen met de begeleiders en deelnemers kunnen tot diepgang komen over waarom ik een bepaalde attitude heb getoond in die concrete situatie en tijdens de supervisie zijn er voor mij blinde vlekken aangeduid waar ik mij nog niet (actief) van bewust was.
Ik zou zonder twijfel elke praktiserende coach aanraden om de methode van Reflectieve Supervisie uit te proberen en op regelmatige basis toe te passen om op die manier scherp en actueel te blijven als coach.

- Leila Minten , Senior Learning Consultant, EY Belgium

Ik vond de groepssupervisie zeer voedend.
Met deze supervisie hebben we ingezoomd, vanuit verschillende gezichtspunten, op hoe ik mijn job als coach aanpak en hoe dit samenhangt met wie ik als mens ben. De gerichte vragen, open hypotheses en warme suggesties vormen een feedback waarmee ik weer een stap in mijn groeiproces als (team-)coach kan zetten.
Door de aanpak in groep, waarbij iedereen zijn inbreng heeft en verschillende cases besproken worden, is het een proces van 'samen groeien'. Hierdoor vergroot het draagvlak om er iets mee te doen en verdwijnt een deel van de faalangst die hoort bij 'het niet weten' of 'het niet kunnen'.
Leen, jouw begeleiding van het proces, je vragen die tot meer diepgaande reflectie aanzetten en je input vanuit je uitgebreide ervaring, hebben deze sessie zeer waardevol gemaakt.

- Erna Geysen, Coach - Consultant, Dery Consult

Leen heeft op alle vlakken zeer professionele input gegeven, rekening houdend met de leervragen en hier-en-nu-elementen die de deelnemers inbrachten.

- Liv Steuts

In mijn professionalisering als coach kwam ik ongeveer 10 jaar geleden voor het eerst met Leen Lambrechts in aanraking. De spiegel waar ze me in liet kijken gaf steeds een heel helder beeld van mijn gedrag en de effecten daarvan. Ze legde een heldere relatie naar de competenties die door de International Coach Federation als essentieel gezien worden. En wat bijzonder was, ze moedigde me aan om te kijken waar ik eigenlijk liever niet in die spiegel keek. Ook liet Leen zien wat er achter die spiegel zit en welke andere factoren van invloed zijn op mijn gedrag. Recent schreef ik mij in voor een supervisie groep voor coaches, de supervisie in die groep was in handen van Leen. Hoewel wij elkaar als deelnemende coaches niet kenden, zorgde Leen er met haar interventies voor dat er snel een veilig klimaat in de groep ontstond. Een klimaat dat veel ruimte liet voor leren. Leen zorgde keer op keer voor heel veel verdieping waardoor je nog meer kanten zag van wat er gebeurde. De supervisie met Leen heeft mijn bewustzijn ten aanzien van mijn eigen gedrag vergroot zodat ik het bewuster en effectiever in kan zetten in mij eigen coachpraktijk. Ik kan Leen van harte bij je aanbevelen als je op zoek bent naar een spiegel, naar supervisie of naar het verbeteren van je coachpraktijk.

- Dirk Boersma, Facilitator, coach, teamcoach en trainer, Centrum voor Excellent Leiderschap

Leen heeft de gave om mensen dieper te laten voelen, in verbinding te treden met zichzelf en de groep. Dit maakt elk gesprek, ook emotioneel iets moeilijkere, veilig om te delen. Zo zorgde ze er elke keer voor dat elke cursist correct kon afronden zonder met een wrang gevoel uit de cursus te vertrekken. Ze heeft vanaf cursusdag 1 teruggegrepen naar het basisprincipe van de 4 lenzen (microsysteem) alsook het macrosysteem (7 lenzen) en heeft de opbouw bij aanvang steeds toegelicht alsook afgetoetst of de toegepaste regels en methodiek nog steeds in lijn waren met deze van alle cursisten. De feedback die ik op basis van mijn eigen cases ontving, heb ik aan de praktijk getoetst en maken van mij een coach met meer diepgang en een duidelijkere missie.
Leen heeft dat natuurlijke talent om mensen te verbinden en ervoor te zorgen dat elke cursist (coach) in elke casus betrokken is. Ze kent de kracht van de stilte, maar zeker ook van de interactie tussen groepsleden. Ze zorgt steeds voor een veilig kader waarin groepsleden mekaar kunnen feedback geven en feedback van de anderen kunnen ontvangen. Ze heeft alle kernkwaliteiten van een professionele opleider, coach en supervisor en geeft opleiding met de nodige passie. Dank hiervoor.

- Petra Van Hove , Sales Trainer-Coach, Securitas Direct nv

Het kader was steeds heel duidelijk, Leen bracht veel veiligheid. Ik kan enkel positieve feedback geven, op geen enkel moment heb ik gedacht: wat zegt ze nu? wat doet ze nu?
Ik zal Leen aan iedereen aanbevelen als supervisor!

- Frédérique Van Branteghem, Life & Professional Coach, FVB Coaching

Trainer

Leen Lambrechts-Noël

Leen Lambrechts-Noël

Leen Lambrechts-Noël is pionier in het coachingsvak sinds 1990 waarbij ze Coaching Association Belgium uitbouwde. In 1994 zette ze als eerste een langlopende opleiding ‘Certified Personal Coach’ op de Belgische en Nederlandse markt. In 2005 startte ze The Coaching Square (TCS). Ze was de eerste vrouwelijke Master Certified Coach in de Benelux in 2006. Anno 2020 heeft zij enkele honderden coaches opgeleid tot PCC. Als supervisor heeft ze 10 Master Certified Coaches succesvol begeleid tot het behalen van hun MCC certificaat.  In 2018 startte ze met een postgraduaat in Organisatie Supervisie aan de Ashridge University.  Begin 2020 maakte Leen een doorstart onder de eigen naam ‘Coaching 4 coaches’ en biedt ze een volwaardig Certified Coach Training Program aan , waarbij coaches opgeleid worden tot het niveau van Professional Certified Coach (PCC - ICF). Daarnaast biedt ze een specialisatieprogramma aan in teamcoaching. En professionele Reflectieve Supervisie wordt aangeboden in kleine besloten groepen en aan individuele coaches en consultants.  Voorheen was Leen actief in een aantal internationale bedrijven in Learning & Development en in de informaticasector. Zelf heeft Leen als coach een zeer brede achtergrond: Performance Coaching, NLP master, Systemisch Coachen, Organisatie opstellingen, Integrative Enneagram, Insights®, Stake Holder Centered Coaching, Barrett Value Based, Alan Seale Transformational coaching, Body based Trauma interventions, Team Coaching, Lego Serious Play facilitator, … Meer info op www.supervisievoorcoaches.be

Subsidiemogelijkheden

 • KMO Portefeuille: HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training.  Het (eventuele) cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking.  Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald.  Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.

 • Vlaams OpleidingsVerlof: HRD Academy heeft een kwaliteitsregistratie behaald voor dienstverleners binnen Werk en Sociale Economie.  Dat wil zeggen dat werknemers uit de privésector onder bepaalde voorwaarden recht hebben op het Vlaams Opleidingsverlof (vroegere Betaald Educatief Verlof).  Opgelet, niet elke HRDA opleiding is erkend voor het VOV, kijk op de individuele opleidingsfiches op de website of de betrokken opleiding erkend is voor VOV.  De opleidingen die erkend zijn, hebben een eigen erkenningsnummer dat start met ODB-...
 • Opleidingscheques voor werknemers: je kan opleidingscheques aanvragen voor opleidingen van HRD Academy die geregistreerd zijn in de Opleidingsdatabank van de Vlaamse Overheid.  Op de individuele webfiches van elke HRD Academy staat vermeld indien de opleiding hiervoor erkend is.
 • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest. Je krijgt 40 tot 70% van de kosten vergoed.  Opgelet: je moet de premie wel minstens een maand voor aanvang van de opleiding aanvragen.
 • Opleidingscheques Wallonië
 • Werkbaarheidscheque: Eenmanszaken, KMO's en grote ondernemingen kunnen tot € 10.000 steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren.  Nav de Coronacrisis worden deze werkbaarheidscheques tijdelijk uitgebreid om verbeteracties mogelijk te maken in de vorm van advies, begeleiding en opleiding waarbij aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van medewerkers.
 • Liberform: Vormingsfonds voor de vrije beroepen
 • Educam: Sectorfonds voor de automotive sector en aanverwante sectoren
 • Co-valent: Vormingsfonds van de sectoren chemie, kunststoffen en life sciences.
 • Logos: Vormingsfonds voor bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek (PC 226)

Prijs

€ 1 350,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Inschrijven

Data

 • 01.12.202109:00 - 12:30
 • 19.01.202209:00 - 12:30
 • 09.02.202209:00 - 12:30
 • 27.04.202209:00 - 12:30
 • 15.06.202209:00 - 12:30
 • 21.09.202209:00 - 12:30

Locatie

Online

Trainer

 • Leen Lambrechts-NoëlLeen Lambrechts-Noël

Prijs

€ 1 350,00 excl. BTW

Inschrijven

Data

 • 30.03.202209:00 - 12:30
 • 04.05.202213:30 - 17:00
 • 15.06.202213:30 - 17:00
 • 07.09.202209:00 - 12:30
 • 12.10.202209:00 - 12:30
 • 16.11.202209:00 - 12:30

Locatie

Online

Trainer

 • Leen Lambrechts-NoëlLeen Lambrechts-Noël

Prijs

€ 1 350,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Data

 • 30.11.202209:00 - 12:30
 • 11.01.202309:00 - 12:30
 • 15.02.202309:00 - 12:30
 • 22.03.202309:00 - 12:30
 • 26.04.202309:00 - 12:30
 • 07.06.202309:00 - 12:30

Locatie

Online

Trainer

 • Leen Lambrechts-NoëlLeen Lambrechts-Noël

Prijs

€ 1 350,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Opleiding inspirerend coachen
Startdatum 25/10/2021

Opleiding inspirerend coachen

Opleiding tot intervisiecoach
Startdatum 28/10/2021

Opleiding tot intervisiecoach