Nieuw!

Gezichten doorgronden om doelgerichter en met meer impact te communiceren

Dankzij het lezen van gezichtsbewegingen anderen beter inschatten, beter communiceren en samenwerken

In deze training leer je ontdekken wat er op gezichten te lezen valt. Daardoor kan je doelgericht op het gedrag van je gesprekspartner(s) inspelen. Je verbetert de effectiviteit van jouw eigen communicatie en gedrag zodat je in elk gesprek de regie kan nemen en doelgerichter en met meer impact kan communiceren. Je leert anders en objectiever naar anderen kijken, je herkent je eigen non-verbale invloed en je leert ernaar handelen met betere resultaten tot gevolg.

Situering

Non-verbale communicatie speelt een grote rol in goede communicatie. Het herkennen van - en inspelen op non-verbale signalen is heel belangrijk. Recent en innovatief wetenschappelijk onderzoek toont aan dat iedereen over een vast repertoire aan repeterende, onbewuste bewegingen in het gezicht beschikt. Die vaste set repeterende bewegingen wordt 'Personal Non-verbaal Repertoire' van gezichtsbewegingen genoemd. Die zeggen iets over je persoonlijkheid. De bewegingen vertellen bijvoorbeeld, zonder dat je dat zelf doorhebt, dat je dominant bent of introvert of geneigd bent compromissen te sluiten. 

Het herkennen van die tot nu toe 'verborgen' signalen leidt tot beter begrip van jezelf en je gesprekspartner.  Als je vijf minuten met iemand praat, heb je al zoveel bewegingen in iemands gezicht gezien dat je bepaalde eigenschappen van die persoon kan inschatten en beter de regie in het gesprek kan nemen.

Als het goed en snel inschatten van anderen voor jou belangrijk is, dan is deze ééndaagse een heel goede investering.  Dankzij deze training, immers, ben je in een gesprek al snel in staat om doelgerichter op je gesprekspartner(s) in te spelen. Doordat je feitelijker observeert, zal je ervaren dat je minder geneigd bent over anderen te oordelen. Als bonus zal je merken dat je in allerlei situaties gemakkelijker het overzicht behoudt en je meer inzicht krijgt in de dynamiek tussen mensen.

Doelgroep

De training is geschikt voor trainers, coaches, HR professionals, leidinggevenden, onderhandelaars, advocaten, bemiddelaars, therapeuten, projectmanagers, salesmensen, politie- en justitiemedewerkers en alle professionals die hun effectiviteit in de omgang met anderen willen versterken en impactvoller en met meer resultaat willen communiceren.

Wat leer je in de opleiding?

 • Je wordt je bewust van je non-verbale impact en weet wat je zelf communiceert. Je kent jouw eigen kwaliteiten en valkuilen. Je kan als het ware als een vlieg naar jezelf kijken en jouw impulsen beter reguleren.
 • Je herkent bij je gesprekspartner non-verbale spanningsignalen op het gezicht waardoor je kan anticiperen op mogelijk spanningsgedrag.
 • Je leert objectiever kijken naar gezichten waardoor je minder snel in het oordeel komt en foute interpretaties vermijdt.
 • Je kan in een gesprek de connectie met je gesprekspartner verbeteren en de regie houden.
 • Je boodschap zal congruent zijn met je lichaamstaal omdat je zelf in de spiegel kijkt en geen gemengde signalen uitzendt.
 • Je kan beter met anderen samenwerken en communiceren dankzij het beter lezen van gezichten.
 • Je communiceert overtuigender en duidelijker doordat je de non-verbale signalen bij jouw gesprekspartner beter kan lezen.
 • Je komt sneller tot de kern in een gesprek en discussies worden inhoudelijker.

Programma

 • Inleiding in de verschillende domeinen van de non-verbale communicatie
 • Link met psychologische veiligheid tijdens het communiceren en non-verbaal gedrag
 • Zin en onzin van de eerste indruk 
 • De essentie van de non-verbale strategie analyse van gezichten
 • De betekenis van non-verbale repetitieve microbewegingen in het gezicht
 • Jouw eigen non-verbale repertoire gezichtsbewegingen, gedragstendensen en de effecten ervan op je gesprekspartners
 • Oefening over persoonlijke impact
 • Weerstand signalen op het gezicht
 • Oefening in het objectief observeren van video's en de collega's in de break-out rooms gelinkt aan wat we zien op de gezichten
 • Oefening rond behoeftes herkennen gelinkt aan de non-verbale repertoire op het gezicht

Getuigenissen (3)

Hartelijk dank voor de bijzonder boeiende cursus. Ik maak reclame want dit is echt een meerwaarde als bemiddelaar, als onderhandelaar, als collega en als mens.

- Britta Delhouck, Advocaat - Vennoot, Consenso Advocaten

Ik volgde de opleiding vanuit mijn zoeken naar hoe ik me zorgvuldig kan afstemmen op anderen. De groep werd meegenomen in een boeiend verhaal. Het vergt enige oefening en jezelf regelmatig aansporen om telkens opnieuw goed te kijken naar wat er zich allemaal afspeelt aan 'de overkant'. Maar waar ik me vooral van bewust geworden ben, is hoe ik er zelf bij zit in een vergadering, een overleg, in de auto of tijdens een conflicthantering als leidinggevende. Ik ben me ook meer bewust van de spanning rond mijn mond en kan die dus ook proberen verminderen of loslaten. Spoiler alert voor wie de training wil volgen: je kijkt nooit meer 'zomaar' naar iemand :-).

- Veerle Decorte, Leidinggevende, De Kraamvogel

Wat een schat aan informatie en tips. Ik wil de trainer, Dana, nog eens bedanken voor haar tijd en warme aanpak. Ik ga hier zeker niet langer alleen op broeden, maar de verdere stappen nu ook nemen. Hartelijk dank voor de training en de inzichten, het helpt mij om mijn klanten beter te begrijpen en hen op die manier dichter bij hun doel te brengen.

- Kristine Debruyne, Bedrijfsadviseur, Vlaio

Trainer

Dana Ketels

Dana Ketels

Dana Ketels is een gecertificeerd trainer/coach en lichaamstaalexpert. Ze is directeur van het Centrum voor Lichaamstaal en maakt ook deel uit van het internationaal netwerk van gecertificeerde lichaamstaaltrainers en -coaches van het Center for Body Language. Ze werkt graag aan het ontwikkelen van het menselijk potentieel met als belangrijkste tools: lichaamstaal, EQ, coaching, effectieve - en geweldloze communicatie. Recent werd ze ook Master in de non-verbale strategie-analyse. Regelmatig zie je haar analyses verschijnen in de media waar ze de lichaamstaal van politici, beroemdheden en andere mensen doorgrondt.  Ze helpt via lichaamstaal mensen het beste halen uit hun communicatie.  Ze heeft nog veel andere opleidingen gevolgd zoals: NLP master, team coaching, business coaching met nog verder verdieping in MBTI, DISC, NBI brain scan, leiderschap, geweldloze communicatie en EQ.  Haar trainingen zijn wetenschappelijk onderbouwd en worden gegeven vanuit de praktijk. Dana is een pragmatische doener wat resulteert in interactieve trainingen met maximale praktijkuitwisseling met en via de deelnemers. Authenticiteit is voor haar zeer belangrijk dus 'What you see is what you get'. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk.

Subsidiemogelijkheden

 • KMO Portefeuille: HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training.  Het (eventuele) cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking.  Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald. 

  Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.
 • Opleidingscheques voor werknemers: Je kan opleidingscheques aanvragen voor opleidingen van HRD Academy die geregistreerd zijn in de Opleidingsdatabank van de Vlaamse Overheid. Opgelet, niet elke HRDA opleiding komt hiervoor in aanmerking, kijk op de individuele opleidingsfiches op de website of de betrokken opleiding erkend is.  De opleidingen die erkend zijn, hebben een eigen erkenningsnummer dat start met ODB-...
 • Werkbaarheidscheque: Eenmanszaken, KMO's en grote ondernemingen kunnen tot € 10.000 steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren.  Nav de Coronacrisis worden deze werkbaarheidscheques tijdelijk uitgebreid om verbeteracties mogelijk te maken in de vorm van advies, begeleiding en opleiding waarbij aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van medewerkers.
 • Opleidingspremie Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Ben je zelfstandig, of werk je voor een KMO in Brussel? Dan maak je onder bepaalde voorwaarden aanspraak op de Opleidingspremie. Opgelet deze premie moet minstens een maand voor aanvang van de opleiding aangevraagd worden.
 • Vlaams OpleidingsVerlof: HRD Academy heeft een kwaliteitsregistratie behaald voor dienstverleners binnen Werk en Sociale Economie.  Dat wil zeggen dat werknemers uit de privésector onder bepaalde voorwaarden recht hebben op het Vlaams Opleidingsverlof (vroegere Betaald Educatief Verlof).  Opgelet, niet elke HRDA opleiding komt in aanmerking voor het VOV, kijk op de individuele opleidingsfiches op de website of de betrokken opleiding erkend is voor VOV.  De opleidingen die erkend zijn, hebben een eigen erkenningsnummer dat start met ODB-...
 • Brussels Educatief Verlof: Naast het Vlaams Opleidingsverlof heeft HRDA ook een kwaliteitsregistratie behaald bij Brussel Economie en Werkgelegenheid. Werknemers uit de privésector met hoofdkantoor in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben onder bepaalde voorwaarden recht op educatief verlof. Opgelet, niet elke HRDA opleiding komt in aanmerking voor het BEV, kijk op de individuele opleidingsfiches op de website of de betrokken opleiding erkend is voor BEV.  De opleidingen die erkend zijn, hebben een eigen erkenningsnummer dat start met BR-...

Prijs

€ 730,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.

Inschrijven

Data

 • 05.12.202209:00 - 17:00

Locatie

Het Leerklooster
Kloosterstraat 29

9080 Beervelde
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Dana KetelsDana Ketels

Prijs

€ 730,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Data

 • 12.06.202309:00 - 17:00

Locatie

Baarbeekhoeve
Baarbeekstraat 24

2800 Mechelen
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Dana KetelsDana Ketels

Prijs

€ 730,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Data

 • 11.12.202309:00 - 17:00

Locatie

Holiday Inn Hasselt
Kattegatstraat 1

3500 Hasselt
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Dana KetelsDana Ketels

Prijs

€ 730,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Omgaan met stress
Startdatum 10/03/2023

Omgaan met stress

Stilte en leiderschap 1
Startdatum 05/12/2022

Stilte en leiderschap 1