Gezichten doorgronden om doelgerichter en met meer impact te communiceren

Dankzij het lezen van gezichtsbewegingen anderen beter inschatten, beter communiceren en samenwerken

In deze training leer je ontdekken wat er op gezichten te lezen valt. Daardoor kan je doelgericht op het gedrag van je gesprekspartner(s) inspelen. Je verbetert de effectiviteit van jouw eigen communicatie en gedrag zodat je in elk gesprek de regie kan nemen en doelgerichter en met meer impact kan communiceren. Je leert anders en objectiever naar anderen kijken, je herkent je eigen non-verbale invloed en je leert ernaar handelen met betere resultaten tot gevolg.

Situering

Non-verbale communicatie speelt een grote rol in goede communicatie. Het herkennen van - en inspelen op non-verbale signalen is heel belangrijk. Recent en innovatief wetenschappelijk onderzoek toont aan dat iedereen over een vast repertoire aan repeterende, onbewuste bewegingen in het gezicht beschikt. Die vaste set repeterende bewegingen wordt 'Personal Non-verbaal Repertoire' van gezichtsbewegingen genoemd. Die zeggen iets over je persoonlijkheid. De bewegingen vertellen bijvoorbeeld, zonder dat je dat zelf doorhebt, dat je dominant bent of introvert of geneigd bent compromissen te sluiten. 

Het herkennen van die tot nu toe 'verborgen' signalen leidt tot beter begrip van jezelf en je gesprekspartner.  Als je vijf minuten met iemand praat, heb je al zoveel bewegingen in iemands gezicht gezien dat je bepaalde eigenschappen van die persoon kan inschatten en beter de regie in het gesprek kan nemen.

Als het goed en snel inschatten van anderen voor jou belangrijk is, dan is deze ééndaagse een heel goede investering.  Dankzij deze training, immers, ben je in een gesprek al snel in staat om doelgerichter op je gesprekspartner(s) in te spelen. Doordat je feitelijker observeert, zal je ervaren dat je minder geneigd bent over anderen te oordelen. Als bonus zal je merken dat je in allerlei situaties gemakkelijker het overzicht behoudt en je meer inzicht krijgt in de dynamiek tussen mensen.

Doelgroep

De training is geschikt voor trainers, coaches, HR professionals, leidinggevenden, onderhandelaars, advocaten, bemiddelaars, therapeuten, projectmanagers, salesmensen, politie- en justitiemedewerkers en alle professionals die hun effectiviteit in de omgang met anderen willen versterken en impactvoller en met meer resultaat willen communiceren.

Wat leer je in de opleiding?

 • Je wordt je bewust van je non-verbale impact en weet wat je zelf communiceert. Je kent jouw eigen kwaliteiten en valkuilen. Je kan als het ware als een vlieg naar jezelf kijken en jouw impulsen beter reguleren.
 • Je herkent bij je gesprekspartner non-verbale spanningssignalen op het gezicht waardoor je kan anticiperen op mogelijk spanningsgedrag.
 • Je leert objectiever kijken naar gezichten waardoor je minder snel in het oordeel komt en foute interpretaties vermijdt.
 • Je kan in een gesprek de connectie met je gesprekspartner verbeteren en de regie houden.
 • Je kan beter met anderen samenwerken en communiceren dankzij het beter lezen van gezichten.
 • Je communiceert overtuigender en duidelijker doordat je de non-verbale signalen bij jouw gesprekspartner beter kan lezen.
 • Je komt sneller tot de kern in een gesprek en discussies worden inhoudelijker.

Wat leer je niet in de opleiding

 • Dit is geen opleiding over leugendetectie. In tv-series en in de media wordt lichaamstaal vaak op een onrealistische manier gepresenteerd. 
 • We kunnen je ook niet leren om NIET non-verbaal te communiceren. Er is altijd communicatie.

Programma

 • Inleiding in de verschillende domeinen van de non-verbale communicatie
 • Link met psychologische veiligheid tijdens het communiceren en non-verbaal gedrag
 • Zin en onzin van de eerste indruk 
 • De essentie van de non-verbale strategie analyse van gezichten
 • De betekenis van non-verbale repetitieve microbewegingen in het gezicht
 • Jouw eigen non-verbale repertoire gezichtsbewegingen, gedragstendensen en de effecten ervan op je gesprekspartners
 • Oefening over persoonlijke impact
 • Weerstand signalen op het gezicht
 • Oefening in het objectief observeren van video's gelinkt aan wat we zien op de gezichten
 • Oefening rond behoeftes herkennen gelinkt aan de non-verbale repertoire op het gezicht

Subsidiemogelijkheden voor deze opleiding

Wist je dat je als deelnemer wellicht recht hebt op één of meerdere opleidingssubsidies? Je leest er hier alles over.

Deze opleiding komt specifiek in aanmerking voor:

Getuigenissen (5)

Leerrijk! Zowel als reflectie op jezelf als op de andere.

- Kristof SCHOETERS, GBS AP ENERGIE COORDINATOR, Engie

Zeer leerrijke training, de theorie is onmiddellijk toepasbaar in de oefeningen tijdens de cursus. Met deze basis kan je onmiddellijk aan de slag. Verhelderend!

- Patrice Swynen, Operational Manager, General Service Antwerpen

Hartelijk dank voor de bijzonder boeiende cursus. Ik maak reclame want dit is echt een meerwaarde als bemiddelaar, als onderhandelaar, als collega en als mens.

- Britta Delhouck, Advocaat - Vennoot, Consenso Advocaten

Ik volgde de opleiding vanuit mijn zoeken naar hoe ik me zorgvuldig kan afstemmen op anderen. De groep werd meegenomen in een boeiend verhaal. Het vergt enige oefening en jezelf regelmatig aansporen om telkens opnieuw goed te kijken naar wat er zich allemaal afspeelt aan 'de overkant'. Maar waar ik me vooral van bewust geworden ben, is hoe ik er zelf bij zit in een vergadering, een overleg, in de auto of tijdens een conflicthantering als leidinggevende. Ik ben me ook meer bewust van de spanning rond mijn mond en kan die dus ook proberen verminderen of loslaten. Spoiler alert voor wie de training wil volgen: je kijkt nooit meer 'zomaar' naar iemand :-).

- Veerle Decorte, Leidinggevende, De Kraamvogel

Wat een schat aan informatie en tips. Ik wil de trainer, Dana, nog eens bedanken voor haar tijd en warme aanpak. Ik ga hier zeker niet langer alleen op broeden, maar de verdere stappen nu ook nemen. Hartelijk dank voor de training en de inzichten, het helpt mij om mijn klanten beter te begrijpen en hen op die manier dichter bij hun doel te brengen.

- Kristine Debruyne, Bedrijfsadviseur, Vlaio

Trainer

Dana Ketels

Dana Ketels

Dana is communicatiedeskundige met een specialisatie in non-verbaal gedrag. Ze combineert haar unieke kennis over gedrag, non-verbale communicatie en stressmanagement om drijfveren en belangen van mensen te lezen en te interpreteren. Ze helpt mens en organisatie op het vlak van impactvolle communicatie voor meer persoonlijk leiderschap en wendbaarheid.  Je vindt haar inzichten op het vlak van non-verbale communicatie regelmatig terug in de media. Ze is actief lid van de INSA Foundation die samen met de Universiteit van Amsterdam wetenschappelijk onderzoek doet en publiceert over hoogrepeterende microbewegingen in het gezicht die inzicht geven in kwaliteiten, valkuilen en behoeften van mensen in interactie met anderen.  Dana volgde training aan het Joe Navarro Institute, onder leiding van Joe Navarro, ex-FBI agent en wereldwijd gerenommeerd lichaamstaalexpert.  Deze kennis zorgt voor een stevige fundering tijdens haar activiteiten bij haar eigen "Impact Academy". Ze maakt ook deel uit van een internationaal netwerk van lichaamstaal trainers en coaches. Ze laat mens en organisatie in de spiegel kijken zodat ze zich tijdens spannende momenten bewust worden van negatieve communicatiepatronen en gedragingen. Als trainer ontkracht Dana op een interactieve manier lichaamstaalmythes dankzij onderbouwde kennis en ervaring. Zij neemt haar publiek mee in het achterhalen van informatie bij mensen op een niveau dat nog niet eerder werd vertoond en laat hen ook kijken naar hun eigen non-verbale invloed. Dat ze zelf 14 jaar aan het hoofd van een team van vaste medewerkers en freelancers stond is alleen maar een pluspunt.  Authenticiteit is voor haar zeer belangrijk dus 'What you see is what you get'. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk.

Prijs

€ 780,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.

Inschrijven

Data

 • 10.06.202409:00 - 17:00

Locatie

Het Leerklooster
Kloosterstraat 29

9080 Beervelde
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Dana KetelsDana Ketels

Prijs

€ 780,00 excl. BTW

Inschrijven

Data

 • 09.12.202409:00 - 17:00

Locatie

Baarbeekhoeve
Baarbeekstraat 24

2800 Mechelen
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Dana KetelsDana Ketels

Prijs

€ 780,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Verbindende communicatie voor leidinggevenden en HR professionals
Startdatum 03/10/2024Duur: 25 uur

Verbindende communicatie voor leidinggevenden en HR professionals

Leer de principes van Verbindende Communicatie ...

Lees meer
Leidinggeven, coachen of trainen met de kracht van emoties
Startdatum 01/10/2024Duur: 36 uur

Leidinggeven, coachen of trainen met de kracht van emoties

Krijg grip op je emoties en haal het beste uit ...

Lees meer
Masterclass Consent besluitvorming in de praktijk
Startdatum 26/11/2024Duur: 8 uur

Masterclass Consent besluitvorming in de praktijk

Leer op een efficiënte en snelle manier slimme ...

Lees meer
Wicked Skills®, must have skills voor professionals en leidinggevenden
Startdatum 25/10/2024Duur: 8 uur

Wicked Skills®, must have skills voor professionals en leidinggevenden

Skills die professionals en organisaties in hui...

Lees meer