Masterclass Systemisch Coachen
Leer werken met terugkerende patronen, dynamieken en excellenties van een persoon of een systeem
Jan Ardui heeft op basis van zijn jarenlange internationale ervaring als executive coach eigen coachmodellen ontwikkeld die deel uitmaken van een integratieve aanpak, Systemic Presence Coaching. De Masterclass Systemisch Coachen biedt ervaren coaches de opportuniteit om hun Systemisch Meesterschap te ontdekken en verder te ontwikkelen.
Situering
De laatste 15 jaar heeft Jan Ardui eigen modellen ontwikkeld die hij vooral toepast binnen zijn activiteit als Executive Coach. Deze modellen maken deel uit van een integratieve en meer omvattende aanpak, Systemic Presence Coaching genaamd. Systemic Presence Coaching is een kwaliteit van aanwezigheid, die met een niet-oordelende aandacht de dynamieken en onderliggende patronen van systemen en individuen zichtbaar tracht te maken. De niet-oordelende houding en de verfijnde en diepgaande benadering die in dit proces gehandhaafd worden, zorgen ervoor dat een systeem geëxploreerd kan worden in zijn volledige eenvoud én complexiteit.
Wat zichtbaar gemaakt wordt, komt in beweging.
Een belangrijke premisse van Systemic Presence Coaching is dat iets willen veranderen vaak in de weg staat van die verandering. Daarom zijn de interventies van Systemic Presence Coaching gericht op het creëren van een klimaat dat helpt om een natuurlijk groeiproces op gang te brengen.
Verandering of transformatie zijn een gevolg, niet een doel. Het gaat erom bewust te zijn en gebruik te maken van alles wat aanwezig is en zeker niets te elimineren. Het is pas door het erkennen van de juiste waarde van alle elementen dat de unieke choreografie van een systeem volledig zichtbaar kan worden en zich op een natuurlijke manier verder kan ontvouwen.
Programma
De vijf 2-daagse, residentiële modules focussen op heel specifieke thema’s, die relevant zijn in alle coachingprocessen en in verschillende coaching domeinen zoals life coaching, performance coaching, teamcoaching en organisatiecoaching. Elke module biedt een verfijnd conceptueel kader binnen het gegeven thema en rijkt precieze vaardigheden aan die direct toepasbaar zijn in de coachingpraktijk. Na de 5 modules organiseren we een terugkomdag waarop de strategie van de excellenties van iedere deelnemer wordt voorgesteld.
1. Feedback, blinde vlekken en identificaties (Jan Ardui)
"What is necessary to change a person is to change his awareness of himself" (Abraham Maslow)
Tijdens deze eerste module gaan we op zoek naar onbewuste patronen en blinde vlekken bij de coachee. Tijdens deze zoektocht maken we de dynamieken zichtbaar die de bewegingsruimte en mentale vrijheid van de coachee beperken. Iedere coachee volgt onbewuste patronen en heeft blinde vlekken, die op zich heel rijk en waardevol zijn maar enkel dan constructief ingezet kunnen worden als ze door de coach en coachee geïdentificeerd en ‘gezien’ worden. Door het aanleren van de reflectieve feedback-methode en het stellen van precieze vragen – gebaseerd op een niet-beoordelende aanwezigheid – maken we deze dynamieken zichtbaar en verruimen en verrijken we de bewegingsruimte van de coachee.
2. Identificeren van het enigma en het organiserend principe (Jan Ardui)
"Existential problems cannot be solved; they can only be outgrown" (Carl Jung)
Een succesvol coachingsproces is een proces waarin zowel de coachee als de coach in staat zijn om het dieperliggende probleem van de coachee te identificeren. Indien het probleem simpel zou zijn, zou de coachee het allang zelf opgelost hebben. We gaan op zoek naar het enigmatische van de probleemsituatie: wat zijn de elementen die maken dat de moeilijkheden onopgelost blijven en dezelfde problemen blijven terugkomen? In deze module krijg je inzicht in het organiserend principe van de probleemsituatie waardoor ook heel duidelijk wordt welke paradigma verschuiving nodig is om uit het probleem te groeien.
3. Van polariteit naar complementariteit: een paradigma shift (Jan Ardui)
"Reality can only be understood in complementary terms" (Niels Bohr)
De meeste mensen denken in een uiterst lineaire manier van oorzaak-gevolg verbindingen of-het-één-of-het-andere-denken. Deze polariteiten zijn heel vaak de bron van interne en externe conflicten. In deze module verruimen we het simplistisch causale denken met een complementair perspectief. Door de verschillen te omarmen en te gebruiken creëren we echte win-win scenario’s.
4. Systemische Interventies (Philippe Bailleur)
"The friend who can be silent with us in a moment of despair or confusion, who can stay with us in an hour of grief and bereavement, who can tolerate not knowing ... not healing, not curing ... that is a friend who cares" (Henri Nouwen)
Coachen is een ambacht. Doorheen de jaren ontwikkel je steeds fijnere vermogens en tegelijkertijd word je druppelsgewijs bewust van het feit dat je niks kan maken of herstellen. De reis naar meesterschap slingert voortdurend tussen onmacht en almacht, tussen weten en niet weten, tussen doen en zijn. Tijdens deze module dalen we in de diepte van wat interventies effectief maakt. We leren waarnemen doorheen de woorden, met een systemische bril. Er wordt gepuurd uit verschillende disciplines en er wordt ook gekeken naar wat dit vergt van jou als coach. Het certificatieproces uitgewerkt door de International Coaching Federation vormt daarbij een leidraad.
5. Modelleren van onbewuste competenties (Jan Ardui)
"Be the change you want to see in the world" (Gandhi)
Het belangrijk beoogde effect van elke coaching is dat de coachee zijn of haar weg op eigen kracht succesvol verder kan zetten. Door de onbewuste competenties van een coachee te modelleren, krijgen we een duidelijk beeld van zijn/haar mentale strategieën en gedragingen die een positief resultaat opleveren. De coachee krijgt een heel duidelijk idee in welke contexten hij of zij het beste uit zichzelf kan halen. Bovendien wordt voor hem of haar ook duidelijk welke stappen er intern genomen kunnen worden die tot excellentie leiden.
Didactische aanpak
- De aanpak gedurende deze 5 modules is sterk interactief. Concepten, exploraties en oefenmomenten wisselen mekaar vloeiend af. Omdat we werken met enkel ervaren coaches, worden ook concrete voorbeelden vanuit ieders praktijk besproken en gesuperviseerd.
- Na de 5 modules organiseren we een terugkomdag waarop de strategie van de excellenties van iedere deelnemer wordt voorgesteld.
Ter inspiratie
Artikel: Jan Ardui: Brief Executive Coaching
Evaluatie
Op het einde van de opleiding presenteer je een modelleringswerk over de excellentie strategie van een mededeelnemer. Dit eindwerk dient als proef voor het bekomen van het certificaat 'Master in systemisch coachen'.
Getuigenissen (18)
Trainers
Jan Ardui

Jan Ardui is Gestalt Psychotherapeut en internationaal NLP trainer. Sinds 1986 is hij actief als zelfstandig consultant, trainer en executive coach in diverse bedrijven in Europa waaronder Hewlett Packard Europe, Volvo Cars, Sony Europe, Luxottica, Telecom Italia, Ferrari, ABN Amro Bank, Ermenegildo Zegna, Barilla, Cheisi Pharmaceutical en Krauthammer University. Hij onderwijst Systemic Coaching in Italië, Frankrijk, Rusland en Marokko. Zijn benadering die NLP met systemisch denken combineert, garandeert een verdiepend leerproces waarbij het omarmen van de complexiteit leidt naar de kern van wat aanwezig is in een systeem. Hij ontwikkelt momenteel een model van coaching dat het modelleren van excellentie van een individu, een team of een organisatie als focus heeft. Daarbij is het exploreren van het organiserend principe en de generatieve complementariteiten een centraal gegeven. Hij is co-auteur van ‘When Performance Meets Alignment: A Compass for Coaching and Mentoring.'
Philippe Bailleur

Philippe Bailleur werkt al bijna 20 jaar met groepen en organisaties. Zijn manier van werken is gegroeid vanuit een brede interesse in diverse disciplines: NLP, Opstellingen, Ericksoniaanse Hypnose, Design Thinking, Lean, Biomimicry, Systems Thinking, Voice Dialogue, Sjamanisme, Holacracy, Sociocracy,… Philippe is auteur van meerdere boeken, artikels en blogs waaronder ‘Architect van je organisatie’ en ‘Trauma in organisaties’. Als Master Certified Coach verkent hij graag nieuwe domeinen in het speelveld tussen mens, organisatie en maatschappij en wordt van daaruit geregeld gevraagd als inspirator. Tegelijkertijd houdt hij er van om nieuwe inzichten pragmatisch toe te passen binnen de context van organisaties. Zijn doel: het optimale samenspel tussen mens en organisatie vinden in het belang van een gezonde maatschappelijke ontwikkeling. Zo kunnen organisaties ‘forces for good’ worden. Meer info op www.philippebailleur.be
Subsidiemogelijkheden
-
KMO Portefeuille: HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training. Het (eventuele) cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking. Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald. Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.
- Vlaams OpleidingsVerlof: HRD Academy heeft een kwaliteitsregistratie behaald voor dienstverleners binnen Werk en Sociale Economie. Dat wil zeggen dat werknemers uit de privésector onder bepaalde voorwaarden recht hebben op het Vlaams Opleidingsverlof (vroegere Betaald Educatief Verlof).
- Opleidingscheques voor werknemers: je kan opleidingscheques aanvragen voor opleidingen van HRD Academy die geregistreerd zijn in de Opleidingsdatabank van de Vlaamse Overheid. Op de individuele webfiches van elke HRD Academy staat vermeld indien de opleiding hiervoor erkend is.
- Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest. Je krijgt 40 tot 70% van de kosten vergoed. Opgelet: je moet de premie wel minstens een maand voor aanvang van de opleiding aanvragen.
- Opleidingscheques Wallonië
- Werkbaarheidscheque: Eenmanszaken, KMO's en grote ondernemingen kunnen tot € 10.000 steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Nav de Coronacrisis worden deze werkbaarheidscheques tijdelijk uitgebreid om verbeteracties mogelijk te maken in de vorm van advies, begeleiding en opleiding waarbij aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van medewerkers.
- Liberform: Vormingsfonds voor de vrije beroepen
- Educam: Sectorfonds voor de automotive sector en aanverwante sectoren
- Co-valent: Vormingsfonds van de sectoren chemie, kunststoffen en life sciences.
- Logos: Vormingsfonds voor bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek (PC 226)
Prijs
€ 4 695,00 excl. BTW
Vroegboekkorting: € 250 korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.
Inschrijven
Data
Opleidingsdagen
- 29.04.202109:30 - 17:00
- 30.04.202109:00 - 17:00
- 27.05.202109:30 - 17:00
- 28.05.202109:00 - 17:00
- 24.06.202109:30 - 17:00
- 25.06.202109:00 - 17:00
- 22.09.202109:30 - 17:00
- 23.09.202109:00 - 17:00
- 25.10.202109:30 - 17:00
- 26.10.202109:00 - 17:00
Afstudeerdag
- 24.11.202109:30 - 17:00
Trainers
Jan Ardui
Philippe Bailleur
Data
Opleidingsdagen
- 21.10.202109:30 - 17:00
- 22.10.202109:00 - 17:00
- 25.11.202109:30 - 17:00
- 26.11.202109:00 - 17:00
- 20.12.202109:30 - 17:00
- 21.12.202109:00 - 17:00
- 27.01.202209:30 - 17:00
- 28.01.202209:00 - 17:00
- 17.03.202209:30 - 17:00
- 18.03.202209:00 - 17:00
Afstudeerdag
- 27.04.202209:30 - 17:00
Trainers
Jan Ardui
Philippe Bailleur
Gerelateerde opleidingen

Opleiding tot intervisiecoach

Vakopleiding tot organisatiecoach
