Masterclass Consent besluitvorming in de praktijk

Leer op een efficiënte en snelle manier slimme en gedragen beslissingen in groep nemen

Kom je als team moeilijk tot besluiten of ben je de vermoeiende consensusgesprekken beu? Of wil je niet meer alleen de moeilijke beslissingen nemen maar medewerkers op een efficiënte manier betrekken en meer verantwoordelijkheid leren nemen? Dan is deze 1-daagse iets voor jou! Let wel, dit is geen basisopleiding, maar een masterclass waarin het toepassen en faciliteren van consent besluitvorming verdiept wordt. Daarom verwachten we vooraf een minimale basiskennis over of een eerste ervaring met: consent besluitvorming en/of Sociocratie en/of Holacracy en/of Gouvernance Dynamique.

Situering

Meer en meer organisaties voelen dat de traditionele besluitvormingsmethoden - waarbij vaak één persoon of een kleine groep de beslissingen eenzijdig neemt - niet meer voldoen. Er is nood aan het betrekken van medewerkers zodat met alle perspectieven rekening wordt gehouden, de meest slimme keuze wordt gemaakt en het verantwoordelijkheidsgevoel vergroot. En dit op een efficiënte manier, zonder moeizame processen of ellenlange gesprekken. 

Andere organisaties hebben die betrokkenheid al in hun cultuur, maar komen moeilijk tot concrete acties of besluiten of verspillen veel tijd aan lange consensus gesprekken.

Consent besluitvorming is een bewezen methode om in groep effectieve besluiten te nemen, die vandaag al door talloze teams en organisaties toegepast wordt. Consent besluitvorming is de standaard geworden in bijna alle moderne modellen om organisaties wendbaar, effectief en zelfsturend te maken. We baseren ons voor deze opleiding op de variant van consent besluitvorming uit Sociocratie 3.0 (S3) omwille van zijn duidelijke structuur en praktische toepasbaarheid.  

Meer en meer Belgische en Nederlandse bedrijven gebruiken consent besluitvorming, gaande van start-ups over non-profit organisaties tot banken en grote corporates. Het merendeel van deze organisaties is aan de slag met thema’s als gedeeld leiderschap, fluïde organisaties, zelfsturende teams of meer werkgeluk en vindt in consent besluitvorming de juiste ondersteuning daarvoor. 

Doelgroep en vereiste voorkennis

Deze opleiding is gericht op iedereen die bij besluitvorming betrokken is. Ze is een must voor leiders, facilitators en ‘veranderaars’ in organisaties die op weg zijn naar meer zelfsturing, wendbaarheid en effectiviteit.

Dit is geen basisopleiding, maar een masterclass waarin het toepassen en faciliteren van consent besluitvorming verdiept wordt. Daarom verwachten we vooraf een minimale basiskennis rond consent besluitvorming. Deze basiskennis kan bereikt worden door: 

 • het eerder volgen van de HRDA opleiding Sociocratie 3.0: haal het beste uit je team en organisatie of een vergelijkbare opleiding rond Sociocratie.
 • het eerder volgen van een introductiesessie rond consent besluitvorming bij Jef Cumps.
 • het lezen van het boek ‘Sociocratie 3.0’ door Jef Cumps en het experimenteren met de daarin aangebrachte technieken.
 • praktijkervaring met eender welke vorm van consent besluitvorming.
 • het volgen van een opleiding over Holacracy, Sociocratie, Gouvernance Dynamique, etc. waar de besluitvorming op consent is gebaseerd. Of het hebben van praktijkervaring met één van deze technieken.

Wanneer je twijfelt of je voldoende basiskennis hebt, contacteer ons dan even zodat we je verder kunnen helpen. Er wordt indien nodig voor deelnemers van deze masterclass materiaal voorzien om vooraf het begrip van consent besluitvorming te checken of op te frissen.

Wat leer je in de opleiding?

Je leert in deze verdiepende masterclass om consent besluitvorming: 

 • tot in de diepte te begrijpen en naar jouw specifieke context te vertalen.
 • aan te brengen aan je collega’s, zodat zij de principes en techniek achter deze krachtige besluitvorming begrijpen en ook kunnen toepassen.
 • op een professionele manier te faciliteren, zodat je ook bij spannende of lastige beslissingen een groep naar de juiste beslissing kan begeleiden.

Door het succesvol toepassen van consent besluitvorming, ontstaat psychologische veiligheid en kan de collectieve intelligentie maximaal benut worden. Zo worden de juiste keuzes gemaakt die gedragen worden door alle betrokkenen. Wat het engagement en de succesvolle uitvoering van de beslissingen verhoogt.

Programma

 • Verschillen tussen consent en andere types besluitvorming en hun toepassingsgebied (wanneer wel en wanneer niet consent gebruiken)
 • Diep begrip van consent als principe en techniek
 • Oefenen van consent besluitvorming, als deelnemer en als facilitator
 • Omgaan met moeilijkere situaties, bvb: veel bezwaren, grote groep, bezwaar tegen bezwaar 
 • Voorwaarden en voorbereiding voor een succesvolle toepassing van consent
 • Consent overbrengen aan anderen

Didactische aanpak

 • Dit is geen typische, klassikale training. Onze trainingsaanpak is ontworpen om een optimale leerervaring te geven voor iedere deelnemer. Dit betekent dat je geëngageerd en uitgenodigd zal worden om jouw specifieke uitdagingen en vragen in te brengen in reflecties en oefeningen. Om zo al tijdens de opleidingsdagen de leerstof naar jouw context te vertalen.
 • Verwacht geen lange monologen en volle Powerpoint slides. Onze trainer combineert theoretische concepten, praktische ervaringen, oefeningen, simulaties, reflectiegesprekken en real-life voorbeelden in een onderhoudende leerervaring. 
 • De werkvormen die gebruikt worden, faciliteren de verschillende leerstijlen van deelnemers. Zo zijn er simulaties om de principes ervaringsgericht te leren begrijpen en vertalen, oefenen we belangrijke processen op eigen, real-life voorbeelden en is er voldoende tijd voor vragen, reflectie en kruisbestuiving. 
 • Onze trainer heeft een jarenlange ervaring in het implementeren van zelfsturing, Sociocratie 3.0 en natuurlijk ook consent besluitvorming. Hij deelt met plezier al zijn praktische tips en inzichten met je.

Leermateriaal

 • De syllabus ‘Consent besluitvorming
 • Visuals, leerposters, checklists en cheat sheets die tijdens en na de opleiding gebruikt worden
 • Op maat gemaakte documentatie met foto’s en neerslag van alle lesmaterialen

Getuigenissen (3)

Deze opleiding heeft me net over dat ene drempeltje getrokken om met (de bouwstenen van) consent besluitvorming in de praktijk aan de slag te gaan, een vorm van beslissingen nemen die, wat mij betreft, een meer dan volwaardige plaats verdient als je samen organisatie wil maken

- Inge Pelemans, Consultant, Alinge

Ik heb van deze dag genoten. Veel bijgeleerd in een kleine, fijne groep waarbij er veel aandacht was voor de toepassing in de praktijk van de goed onderbouwde theoretische achtergrond. Creatieve aanpak waarbij actieve deelname sterk gestimuleerd werd onder de minzame en heldere begeleiding van Jef, een top-expert in zijn vak. Zeer boeiende training. Maatschappelijk relevant. Een uitnodiging om én duidelijk én empathisch met elkaar om te gaan bij de besluitvorming in onze organisaties. Smaakt naar meer van dat ...

- Anne Breda, Trainer & coach inspirerend coachen, organisatiecoach, Zitter BV

Dit was voor mij een zeer waardevolle training met een duidelijke focus en directe toepasbaarheid in de praktijk. Een goede manier om content nog beter in de vingers te krijgen.
Jef is een expert in zijn vakgebied en tegelijk een sterke trainer.

- Dries Devriendt, Organisatiecoach, Dries Devriendt Organisatiecoaching CommV

Trainer

Jef Cumps

Jef Cumps

Jef Cumps is dé referentie in België rond Sociocratie (S3) en auteur van de succesvolle businessnovelle 'Sociocratie 3.0'.  Jef begeleidt verschillende kleine en grotere organisaties in hun transformatie naar meer effectiviteit, wendbaarheid én menselijkheid. Hij wil het beste uit mens en organisatie halen en werkt daarvoor rond zelfsturing, gelijkwaardigheid, transparantie en eigenaarschap op alle niveaus in een organisatie.  Jef is mede-oprichter van iLean en heeft een jarenlange ervaring als trainer, facilitator, coach en consultant voor leiders en organisaties. Hij is expert in Sociocratie (3.0), Agile, Holacracy, teal organiseren, verbindende communicatie, participatief werken, zelfsturing en gedeeld leiderschap.

Prijs

Prijzen verschillen bij sommige edities.

Editie 3:

€ 780,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Editie 4, 5:

€ 790,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.

Inschrijven

Data

 • 26.11.202409:00 - 17:00

Locatie

Holiday Inn Hasselt
Kattegatstraat 1

3500 Hasselt
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Jef CumpsJef Cumps

Prijs

€ 780,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Data

 • 09.05.202509:00 - 17:00

Locatie

Reiscafé ViaVia
Zandpoortvest 50

2800 Mechelen
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Jef CumpsJef Cumps

Prijs

€ 790,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Data

 • 14.10.202509:00 - 17:00

Locatie

Het Leerklooster
Kloosterstraat 29

9080 Beervelde
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Jef CumpsJef Cumps

Prijs

€ 790,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Mogelijke vervolgopleidingen

Leiderschap in Zelfsturing
Startdatum 13/11/2024Duur: 32.5 uur

Leiderschap in Zelfsturing

Word een krachtige, zelfbewuste leider die mede...

Lees meer

Gerelateerde opleidingen

Sociocratie 3.0: haal het beste uit je team en organisatie
Startdatum 26/09/2024Duur: 32.5 uur

Sociocratie 3.0: haal het beste uit je team en organisatie

Concrete technieken voor meer autonomie, result...

Lees meer
Verbindende communicatie voor leidinggevenden en HR professionals
Startdatum 03/10/2024Duur: 25 uur

Verbindende communicatie voor leidinggevenden en HR professionals

Leer de principes van Verbindende Communicatie ...

Lees meer
Deep Democracy voor leiders
Startdatum 07/10/2024Duur: 19 uur

Deep Democracy voor leiders

Co-Resolve: op weg naar inclusief en participer...

Lees meer
Wicked Skills®, must have skills voor professionals en leidinggevenden
Startdatum 25/10/2024Duur: 8 uur

Wicked Skills®, must have skills voor professionals en leidinggevenden

Skills die professionals en organisaties in hui...

Lees meer