i.s.m.Partner logo 1Partner logo 2
Nieuw!

3 Masterclasses rond het begeleiden en faciliteren van leren en verandering

De imperfecte, onthechte en creatieve facilitator of begeleider

Samen met Kessels en Smit procesbegeleiders, Sofie Hendrikx en Kris Snick, organiseert HRD Academy 3 masterclasses binnen het thema 'het faciliteren en begeleiden van leren en verandering'. Je kan deze 1-daagses afzonderlijk volgen of je kan voor alle drie tegelijk inschrijven (en genieten van de korting) via deze webfiche. De masterclasses kan je ook beschouwen als proeverijen voor het 16 daags traject 'Authentiek begeleiden van effectieve verandering' waar ook gewerkt wordt rond hetzelfde thema en met dezelfde begeleiders.

Situering

Jij bent zelf het belangrijkste instrument om groei en verandering mogelijk te maken. Meer nog dan de juiste methodieken en tools, bepaalt de kwaliteit van jouw aanwezigheiden bewustzijn als facilitator het succes van de interventies en het proces dat je begeleidt. Elke van deze drie masterclasses verdiept een specifieke bekwaamheid die jou helpt om jouw bewustzijn en impact als facilitator te vergroten, waardoor je beter uitgerust bent om verandering en complexe vraagstukken in organisaties en teams te (bege)leiden.

We benaderen leren en verandering vanuit een holistisch perspectief, waarbij we erkennen dat jouw innerlijke groei en ontwikkeling essentieel zijn voor het effectief begeleiden van anderen.

Daarnaast leer je begeleiders Sofie en Kris kennen, en kun je proeven van hun vakmanschap en persoonlijke stijl in het begeleiden van een groep en ieders individueel veranderingsproces.

Doelgroep

Deze masterclasses richten zich tot iedereen die ernaar streeft een diepgaande impact te creëren bij mensen en in organisaties.

We verwelkomen zowel professionals die in een organisatie werken en met leren en ontwikkelen bezig zijn (bv. interne leeradviseurs, leidinggevenden en HRD professionals) als ondernemers die teams of organisaties begeleiden of ondersteunen (in een rol als organisatieadviseur, procesbegeleider, trainer of coach).

Wat leer je in deze masterclasses?

Dag 1: Masterclass: Kwetsbaarheid als kracht in het begeleiden van verandering

 • Je leert hoe kwetsbaarheid en transparantie bijdragen tot het creëren van een psychologisch veilige context voor een leer- en veranderproces. Je kan beter kiezen wanneer en wat je van jezelf laat zien als facilitator in een groepsproces.
 • Je leert hoe jouw unieke eigenheid als facilitator te omarmen en gericht in te zetten om vertrouwen en verbinding in een groep te creëren. Je kiest bewust hoe je jouw eigenheid en kwetsbaarheid inzet om de groepsdynamiek en het leerproces in een groep positief te beïnvloeden.
 • Je leert te vertrouwen op jouw intuïtie om een bepaalde methode of interventie in te zetten, zelfs als je voelt dat er weerstand aanwezig is in de groep. Je ervaart dat veranderinterventies het meest effectief en krachtig zijn als ze vertrekken vanuit een gestroomlijnd hart, hoofd en buik.


Dag 2: Masterclass: Pure aanwezigheid als kracht voor het begeleiden van verandering

 • Je leert hoe je bewust jouw rol als facilitator kunt inrichten om vanuit een ondersteunende rol maximaal impact te hebben op het leer- en groeiproces van een groep of organisatie.
 • Je ontdekt hoe je jouw presentie en aanwezigheid in het groepsproces bewust in kunt zetten, met speciale aandacht voor het lichaam als instrument voor het detecteren van subtiele signalen in een groep.
 • Je verkent wat je belemmert om écht aanwezig te zijn in het proces en hoe je daar mee om kunt gaan.
 • Je leert je persoonlijke triggers en patronen beter herkennen, deze kunnen immers een negatieve invloed hebben op jouw rol als facilitator tijdens spannende momenten.
 • Je ontdekt wat effectieve strategieën en interventies zijn om met verborgen agenda’s, machtspelletjes of weerstand in een groep om te gaan.


Dag 3: Masterclass: Creativiteit als kracht bij het begeleiden van verandering

 • Je leert hoe je bewust een workshop of sessie kunt voorbereiden en creatieve ontwerpen kunt maken. Je ontdekt welke cruciale vragen je jezelf en de opdrachtgever moet stellen om ‘klaar’ te zijn voor je facilitatie.
 • Je ontdekt hoe je een sessie of workshop kunt ontwerpen als een co-creatief proces, waarbij je je inleeft in de behoeften en dynamiek van de groep. Je leert hoe een effectieve facilitator ook een creatieve ontwerper van inspirerende leerervaringen is.
 • Je leert hoe je als facilitator vooraf de voorwaarden kunt creëren om in het moment volledig in je kracht te kunnen staan. Je ontdekt hoe improvisatie, flexibel inspelen op datgene wat zich voordoet in een groep en volledig vertrouwen op jouw aanwezigheid alleen mogelijk is vanuit de nodige voorbereiding en passende mindset.

Didactische aanpak

 • Deze reeks van drie masterclasses zijn ontworpen als een holistische reis waarbij hoofd, hart en lichaam worden verbonden.
 • In elke masterclass vertrekken we van specifieke situaties en ervaringen uit onze eigen praktijk en die van deelnemers.  Deze koppelen we aan theoretische concepten uit de veranderkunde om nieuwe inzichten en perspectieven aan te reiken.
 • We moedigen actieve deelname aan en creëren ruimte voor het experimenteren met het geleerde binnen de groep, evenals voor het toepassen van nieuwe inzichten in de dagelijkse praktijk of organisatorische context.
 • Of je nu kiest voor één van de drie masterclasses of besluit om het volledige drieluik te volgen, we nodigen je uit om de diepte van je eigen ervaringen te verkennen. Want pas wanneer je veranderingen zelf écht hebt doorleefd, kun je anderen op een impactvolle manier begeleiden.

Leergang Authentiek begeleiden van effectieve verandering

Over hetzelfde onderwerp organiseren we met dezelfde begeleiders (Sofie en Kris) ook een jaartraject: Authentiek begeleiden van effectieve verandering.  Als je de 3 masterclasses gevolgd hebt, krijg je 750 euro korting bij inschrijving voor het jaartraject: Authentiek begeleiden van effectieve verandering.  

Subsidiemogelijkheden voor deze opleiding

Deze opleiding komt specifiek in aanmerking voor:

Trainers

Sofie Hendrikx

Sofie Hendrikx

Sofie Hendrikx is partner bij Kessels & Smit, The Learning Company. Als executive coach en procesbegeleider ondersteunt ze individuen en teams naar een hoger niveau van bewust professioneel functioneren.

“Sofie is yin en yang, methodisch en spontaan, flexibel en standvastig. Als coach is ze de perfecte balans van kracht en zacht. Met natuurlijk enthousiasme zoekt ze professioneel en intuïtief naar de juiste benadering op maat van elke vraag, elke persoon, elk team. Sofie daagt uit en confronteert zoveel als ze expliciet waardeert en bekrachtigt. Met een duidelijk doel voor ogen helpt ze eenieder sprongen maken in hun ontwikkeling.”

Sofie werkte zelf jarenlang als leidinggevende in de communicatie- en cultuursector en heeft een grote affiniteit met de ondersteuningsvraagstukken die in deze contexten leven. Liefst gaat ze aan de slag met stevige vraagstukken rond bewustwording en zingeving. Wie ben ik als mens? Wat belemmert ons als team om ons volle potentieel te bereiken? Wat is mijn unieke kracht als professional en hoe kan ik hier steviger in staan? Ze ondersteunt executives om radicaal te kiezen voor authentiek leiderschap: “Clean up, grow up, show up.” Ze begeleidt mensen en teams op zo’n manier dat hun zelf-leiderschap of “agency” vergroot waardoor ze zelf het stuur van hun leven in handen nemen in plaats van geleefd te worden.

Sofie begeleidt ook met veel passie coaches in hun groeiproces. Zo ondersteunt ze de loopbaancoaches in het loopbaancentrum van Kessels&Smit en geeft ze al jarenlang de opleiding ‘Waarderend Coachen’ in tal van organisaties.

Naast het creëren van veilige plekken waar moedige en generatieve gesprekken kunnen plaatsvinden, gelooft Sofie dat er ook veel wijsheid te vinden is voorbij woorden. Ze integreert o.a. mindfulness, voice dialogue, embodied coaching, systemisch werken en elementen uit sjamanisme in haar aanpak. Ze ontwerpt en faciliteert tal van open aanbod trajecten rond (lichaams)bewustzijn zoals ‘The Body Talks’ en ‘Umami’ waar ze met haar speelse diepgang anderen begeleidt naar een authentieker en gezonder leven.

Kris Snick

Kris Snick

Kris is partner bij Kessels & Smit, the Learning Company. Hij werkt sinds 2014 als zelfstandig organisatieadviseur, procesbegeleider en facilitator van ontwikkel- en veranderprocessen in teams en organisaties. Zijn vakmanschap heeft zich naast zijn opleiding als sociaal pedagoog ontwikkeld door zijn ervaring als animator in het jeugdwerk en zijn rol als coördinator van participatieve projecten binnen de jeugdsector. Humor, spel en beweging zijn onmisbare elementen in zijn begeleidingswerk.

Net door het alledaagse te doorbreken en inspirerende ervaringen te creëren voor mensen, ontstaan er nieuwe inzichten, perspectieven en gesprekken tussen mensen. Als Brusselaar met West-Vlaamse roots en lid van een generatie die permanent verbonden is met de wereld om zich heen, zoekt hij steeds naar nieuwe rollen en contexten om zijn vakmanschap te blijven ontwikkelen. Zo is hij docent van het vak ‘facilitation skills’ in een innovatieopleiding, werkt hij geregeld voor internationale organisaties en komt hij als consultant in talrijke organisaties, van kleine non-profitorganisaties tot multinationals. Samen met Sofie Hendrikx start hij in 2025 met de vijfde editie van het jaartraject 'Authentiek begeleiden van effectieve verandering'.

Prijs

€ 1 750,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.

Inschrijven

Data

 • 19.02.202509:00 - 17:00
 • 20.02.202509:00 - 17:00
 • 21.02.202509:00 - 17:00

Locatie

Heerlijckyt Van Elsmeren
Weg op Halen 2

3450 Geetbets
België
Bekijk locatie

Trainers

 • Sofie HendrikxSofie Hendrikx
 • Kris SnickKris Snick

Prijs

€ 1 750,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Data

 • 01.10.202509:00 - 17:00
 • 02.10.202509:00 - 17:00
 • 03.10.202509:00 - 17:00

Locatie

Heerlijckyt Van Elsmeren
Weg op Halen 2

3450 Geetbets
België
Bekijk locatie

Trainers

 • Sofie HendrikxSofie Hendrikx
 • Kris SnickKris Snick

Prijs

€ 1 750,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Mogelijke vervolgopleidingen

Authentiek begeleiden van effectieve verandering
Startdatum 07/05/2025Duur: 141.5 uur

Authentiek begeleiden van effectieve verandering

Jouw eigenheid als kracht bij het begeleiden va...

Lees meer

Gerelateerde opleidingen

Inspirerend coachen: Basis
Startdatum 05/09/2024Duur: 40 uur

Inspirerend coachen: Basis

Vroegere benaming: Opleiding inspirerend coachen

Lees meer
Opleiding tot intervisiecoach
Startdatum 07/10/2024Duur: 24 uur

Opleiding tot intervisiecoach

Intervisie is een manier om te leren van elkaar...

Lees meer
Kennismakingsworkshop: opleidingen Inspirerend Coachen
Startdatum 15/10/2024Duur: 1.5 uur

Kennismakingsworkshop: opleidingen Inspirerend Coachen

Maak kennis met het programma, de werkwijze en ...

Lees meer
Vakopleiding tot extern organisatiecoach
Startdatum 19/09/2024Duur: 99 uur

Vakopleiding tot extern organisatiecoach

Als externe organisatiecoach bijdragen tot orga...

Lees meer