i.s.m.Partner logo 1

Deep Democracy voor leiders

Co-Resolve: op weg naar inclusief en participerend leiderschap

Deep Democracy geeft een nieuwe kijk op besluitvorming en is tevens een krachtig instrument voor conflictresolutie binnen groepen met een uiteenlopende diversiteit. Het is een praktische methode om de wijsheid van de groep maximaal te benutten. Dankzij Deep Democracy kan je als leidinggevende een omgeving scheppen waar mensen zich gehoord en gezien weten en waar iedereen bereid is het beste van zichzelf te geven. Teams die volgens deze methodiek overleggen, winnen aan vitaliteit, inclusie, betrokkenheid, samenwerkingsgerichtheid en effectiviteit.

Situering

Arnold Mindell en Myrna Lewis, de grondleggers van de methode Deep Democracy, hebben altijd een bijzonder oog gehad voor de positie van leiders in organisaties en in de samenleving vandaag. Zeker in een samenleving in transitie en in organisaties waar veel beweegt vandaag de dag, staan leiders voor uitdagingen. Deep Democracy is een methode voor inclusieve besluitvorming en conflictresolutie. Deze methode bevat zeer bruikbare tools die een verschil kunnen maken op de werkvloer: meer engagement en commitment, een hogere graad van welbevinden en betrokkenheid, kansen op creativiteit en innovatie.  Deze training biedt jou als leidinggevende theoretische achtergronden, concrete tools en een ervaringsgericht leerproces om je leiderschap te versterken en te verdiepen.


De training kan een (start van) antwoord bieden op onderstaande uitdagingen:

  • Teams hebben het moeilijk met besluitvorming.
  • De implementatie van genomen besluiten is een probleem.
  • Voorzitters van vergaderingen zijn op zoek naar tools om de vergadertijd effectiever te benutten.
  • Er leeft het gevoel dat teamleden elkaar tegenwerken in plaats van samen te werken.
  • Diversiteit omarmen is een ware uitdaging.
  • Er is weerstand in je organisatie tegen autoriteit of tegen verandering.
  • Je organisatie wil de productiviteit verhogen.
  • Belangrijke stakeholders haken af of hebben het moeilijk om met je samen te werken.
  • Je zit vast en bent op zoek naar manieren om creativiteit en innovatie te stimuleren.

Doelgroep

Leidinggevenden, directieleden, managers, teamleiders, diensthoofden, HR professionals, teamcoaches, projectleiders, leiders in zelfsturende teams.

Wat leer je in deze opleiding?

Voor jezelf

  • Present zijn en bewust van wat er gaande is.
  • Een probleem bekijken zonder te vervallen in je emotionele en cognitieve biases.
  • Leren helder te communiceren en zo een rolmodel zijn voor de groep.
  • Je rol als leider echt opnemen als het ertoe doet.


Over groepsdynamica

  • Signalen van weerstand oppikken en in een vroeg stadium hanteren zodat ze niet escaleren.
  • De diepere betekenis van de ‘nee’ begrijpen en anders gaan kijken naar minderheidsstemmen.
  • De obstakels in onze communicatie zien en een basis leggen voor een beter begrip van elkaar.


Over participatieve besluitvorming

  • Dynamische dialogen opzetten waarin iedereen zich betrokken voelt.
  • Buy-in bekomen van mensen.
  • Creativiteit en engagement de vrije loop laten binnen een begrensde speelruimte.
  • De collectieve intelligentie aanspreken oa door stillere stemmen ook te betrekken.


Spanningen en conflicten aangaan en niet langer uit de weg gaan

  • Zodat een groep niet vervalt in blaming en shaming, maar het verschil in meningen, overtuigingen en waarden bespreekbaar wordt.
  • Om eruit te leren en relaties te verbeteren.
  • Om het creatieve potentieel te bevrijden.

Didactische aanpak

  • De training bestaat uit twee dagen training, met wat oefentijd tussen en 2 opvolgsessies supervisie online (1,5 uur) waar in groep concrete casussen en leerervaringen kunnen besproken worden.
  • Er is een online leerplatform waar je toegang toe krijgt.
  • Na deze training kan je - indien gewenst - schakelen naar het trainingsprogramma voor facilitators vanaf Level 3.

Leermateriaal

  • Je ontvangt het boek ‘Van zondebok naar zebra’ van Fanny Matheusen en een leuke verrassing.
  • Je krijgt toegang tot het digitaal leerplatform met een schat aan extra leermateriaal.

Certificaat van Lewis Deep Democracy international

Na afloop van de training ontvang je een certificaat van Lewis Deep Democracy international.

Meer over Deep Democracy

Deep Democracy geeft een nieuwe kijk op besluitvorming en is tevens een krachtig instrument voor conflictresolutie binnen groepen met een uiteenlopende diversiteit. Het is een praktische methode om de wijsheid van de groep maximaal te benutten.

Myrna Lewis, de grondlegster van Deep Democracy, heeft het diepere psychologische werk van Arnold Mindell toegankelijk gemaakt voor niet-psychologen. De principes zijn gebaseerd op Process Oriented Psychology.  De methode is door Myrna in de jaren negentig ontwikkeld in het bedrijfsleven van Zuid-Afrika en wordt sindsdien succesvol toegepast over de hele wereld. Teams die volgens deze methodiek overleggen, winnen aan vitaliteit, inclusie, betrokkenheid, samenwerkingsgerichtheid en effectiviteit.


Deep Democracy in 10 bullet points

  • Deep Democracy is een methode voor inclusieve besluitvorming en conflicthantering.
  • Deep Democracy werkt met de metafoor van de ijsberg van een groep.  De ijsberg heeft drie lagen: het topje is het bewuste van een groep, de onderstroom vormt het onbewuste en daaronder is een laag waar de wijsheid en het potentieel te vinden zijn.
  • Het doel van Deep Democracy is de waterlijn te laten dalen door mensen aan te sporen te zeggen wat moet gezegd worden. Dan kunnen we gebruik maken van de al aanwezige collectieve wijsheid.
  • Deep Democracy leert je luisteren naar de nee-stemmen, andere perspectieven en alternatieve ideeën. Ook zij zijn vaak een unieke toegang naar die collectieve wijsheid. Ze dagen de meerderheidsstemmen uit en verbreken de harmonie die soms verblindend kan zijn.
  • Vaak kan de waterlijn echter niet zakken omdat er weerstand is in een groep, als mensen niet kunnen zeggen wat er gezegd moet worden. Mensen kunnen ervaren dat ze in autocratische of meerderheidsdemocratische besluitvorming niet gehoord of gezien worden, soms voor langere tijd. Om uiting te geven aan wat zij willen, voelen of denken, gebruiken ze sabotagegedrag: ze gaan roddelen, excuses verzinnen, stoppen met communiceren, disruptief gedrag vertonen, staken of soms ook openlijk oorlog voeren of weggaan. In Deep Democracy kijken we naar de weerstandslijn als een diagnostische tool. Waar een groep zich bevindt, geeft ons een indicatie van welke tools we gaan inzetten.
  • In Deep Democracy letten we op kantelen en cirkelen in groepen. Een onderwerp of patroon keert minstens driemaal terug en dat wordt vaak gecombineerd met gedrag zoals verveling, geeuwen, hoofd- of maagpijn, mensen die in en uit lopen en verlies van focus. Dan weet je dat je op een kantelpunt zit van iets dat wil gezegd worden.
  • Om het mogelijk te maken te zeggen wat gezegd moet worden, maken we het veilig in groepen. We doen dit door een aantal premissen in te brengen zoals 'niemand heeft het monopolie op de waarheid' en door met de groep een akkoord te bereiken over wat nodig is om het veilig te maken. Op zo'n moment vertragen we het proces.
  • We hanteren in de begeleiding van groepen, tools die makkelijk navolgbaar zijn, die stapsgewijs werken. Zelfs als je niets weet van de onderliggende filosofie en theorie, dan nog gaan ze een effect hebben.
  • Om de tools goed toe te passen trainen we je in de zogenaamde metaskills: het zijn de attitudes waarmee je aan de slag gaat: neutraliteit, compassie, superluisteren, helderheid en intuïtie zijn er een aantal van.
  • Door te werken met Deep Democracy zorg je ervoor dat alle stemmen gehoord worden, dat nee-stemmen of andere geluiden niet de zondebok worden en dat we iedereen aan boord houden.

Subsidiemogelijkheden voor deze opleiding

Deze opleiding komt specifiek in aanmerking voor:

Getuigenissen (2)

Een 'must-do' voor zowel leidinggevenden, coaches als trainers! Een nieuwe en verfrissende manier om binnen teams 'de waterlijn' te laten zakken en succesvoller samen te werken!

- Karolien Baée, Regionale Learning & Talent Development Verantwoordelijke, Lidl Belgium & Luxemburg

Deep Democracy voor leiders is een zeer goeie opleiding die ik iedere leidinggevende, ondernemer en collega kan aanraden. Elk bedrijf streeft naar een goeie bedrijfscultuur, een gevoel van samenhorigheid waardoor we beter met elkaar samenwerken. De methodiek van Deep Democracy kan hier zeker bij helpen!
Héél tevreden van de inhoud, locatie én de fijne medestudenten.

- Vanessa Ronquetti, Bestuurder, Me&Ronquetti

Trainers

Fanny Matheusen

Fanny Matheusen

Als transitiepedagoge heeft Fanny van haar passie haar werk gemaakt. Ze begeleidt mensen en/in groepen bij het durven werken met verschil. Ze leert je te luisteren naar de wijsheid van de minderheid. Fanny combineert praktijk en theorie op een eigen wijze. Ze zet je aan het denken met haar meervoudige blik op wat er in de samenleving gebeurt en haar verbondenheid met mensen en anderszijn.  Fanny is oprichter en bezieler van Goesthing bv en initiatiefneemster van HUMMUS, The Art of Deep Democracy. Ze is auteur van de boeken 'Rebelleren kan je leren', 'Van zondebok naar zebra' en 'Mijn held is een hulpverlener'. Ze is practitioner, instructor en supervisor in de Deep Democracy Lewis-methode.

Tamara Lenaerts

Tamara Lenaerts

Tamara Lenaerts is handelsingenieur, theaterregisseur en instructor Deep Democracy. Zij behaalde een aggregaatsdiploma, volgde een intensieve training in het leiden van groepen en teams en een opleiding tot organisatieopsteller. Ze verdiept zich daarnaast in mindfulness en lichaamswerk.  Tamara werkte de voorbije 25 jaar in de wereld van Learning & Development; een 7-tal daarvan als verantwoordelijke L&D (bij de Federale Overheid en bij de Colruyt Group) en een 9-tal jaar als medebestuurder en coach-trainster bij een bureau voor training, coaching en consulting. Wat leidde tot een uitgebreide expertise in het ontwikkelen en geven van trainingen rond leidinggeven en communicatie, in het begeleiden van teams en in het uittekenen van een trainingsbeleid binnen (overheids)organisaties.  In 2009 richtte ze laDuende op. Vanuit deze organisatie focust zij zich voornamelijk op de procesmatige kant van het werken met leergroepen en teams, op dat wat speelt onder de oppervlakte. Sinds 2016 draagt ze via She & Company ook haar steentje bij aan een vrouwelijkere wereld. De ervaring die ze verwierf met het opzetten van tien vrouwenfestivals en ettelijke -cirkels, vertaalt ze nu ook in een aanbod rond genderdiversiteit naar organisaties.  Haar manier van werken is intens, intuïtief, speels, praktijkgericht, al doende en constructief spiegelend.  Tamara is naast lead trainer ook programmacoördinator van de Opleiding tot professioneel trainer bij HRD Academy.

Prijs

€ 1 620,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.

Inschrijven

Data

Opleidingsdagen
  • 07.10.2024(A) 09:00 - 17:00
  • 08.10.2024(A) 09:00 - 17:00
Supervisie
  • 25.10.2024(B) 09:00 - 10:30
  • 19.11.2024(B) 09:00 - 10:30

Locaties

A: Holiday Inn Hasselt
Kattegatstraat 1

3500 Hasselt
België
Bekijk locatie

B: Online

Trainer

  • Tamara LenaertsTamara Lenaerts

Prijs

€ 1 620,00 excl. BTW

Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Sociocratie 3.0: haal het beste uit je team en organisatie
Startdatum 26/09/2024Duur: 32.5 uur

Sociocratie 3.0: haal het beste uit je team en organisatie

Concrete technieken voor meer autonomie, result...

Lees meer
Basisopleiding Paradoxaal (zelf)Leiderschap
Startdatum 29/01/2025Duur: 16 uur

Basisopleiding Paradoxaal (zelf)Leiderschap

Leer met een unieke methodiek effectief omgaan ...

Lees meer
Breng balans in je leiderschap door meer body awareness
Startdatum 14/11/2024Duur: 19.5 uur

Breng balans in je leiderschap door meer body awareness

Leidinggeven begint en eindigt met je eigen lic...

Lees meer
Verbindende communicatie voor leidinggevenden en HR professionals
Startdatum 03/10/2024Duur: 25 uur

Verbindende communicatie voor leidinggevenden en HR professionals

Leer de principes van Verbindende Communicatie ...

Lees meer