Ontwerpen van digitale leermodules

Leer e-learning modules ontwerpen adhv een vaste methodologie

Til je training tot een hoger niveau en leer e-learning modules te ontwerpen. Dankzij deze opleiding leer je aan de hand van enkele belangrijke didactische principes en een efficiënte methodologie digitale leermodules te ontwerpen die leiden tot hoge ROI, meer motivatie, verhoogde interactiviteit en tijdswinst bij de lerenden.

Situering

De opleiding Ontwerpen van digitale leermodules is iets voor jou omdat je bvb:

 • gevraagd bent om je eigen opleidingen/cursussen om te (laten) vormen naar digitale leermodules.
 • een efficiënte methodologie zoekt om je training om te vormen naar een digitale omgeving toe (ongeacht met welke digitale leeromgeving of e-tools je werkt).
 • de efficiëntie en impact van leer- en verandertrajecten wil verhogen via digitale opleidingsmodules.

Doelgroep

 • trainers, lesgevers, experten, begeleiders, leerkrachten
 • trainingsverantwoordelijken, L&D managers, HRD managers, learning consultants
 • ontwerpers van leertrajecten

Wat leer je in de opleiding Ontwerpen van digitale leermodules?

 • Na het volgen van deze training ben je in staat zelf e-learning modules te ontwerpen volgens enkele belangrijke didactische principes en een gestandaardiseerde aanpak (ADDIE & SAM)
 • Je leert effectieve e-learning modules ontwerpen die leiden tot meer ROI, motivatie, interactiviteit en tijdswinst bij de lerenden.
 • Je kan een e-learning module evalueren en verbetervoorstellen doen op basis van vaste kwaliteitscriteria.

Programma

 • de ADDIE & SAM methodologie als leidraad voor het ontwerpen van leermodules
 • analyse van de leerbehoeften
 • formuleren van leerdoelen
 • didactische principes bij het ontwerpen van digitale leermodules
 • ontwerpen van storyboard en script gebaseerd op leerobjecten
 • kwaliteitscriteria voor het evalueren van e-learning modules

Didactische aanpak

 • Vooraf is er een schriftelijke intake.
 • Deze vaardigheidstraining bestaat voor 75% uit hands-on oefeningen (toepassing).
 • We vertrekken vanuit een overzicht van de methodologie (ADDIE & SAM).
 • Daarna gaan we stap voor stap doorheen alle fasen van het proces.
 • Als deelnemer werk je op een eigen case.
 • Elke fase start met een korte toelichting. Daarna ga je aan de slag onder begeleiding van de trainer. Na elke fase worden de resultaten vergeleken en besproken.
 • De grootste nadruk tijdens de oefeningen ligt op het formuleren van leerdoelen en het ontwikkelen van een script, klaar voor verdere uitwerking. Hiervoor gebruiken we MS Word of MS Powerpoint als tool.
 • Tenslotte evalueren we enkele bestaande e-learning modules aan de hand van verschillende kwaliteitscriteria.
 • Maximum aantal deelnemers: 8.

Praktische informatie

Je werkt tijdens deze interactieve workshop aan een eigen case.  Vandaar is het nodig dat je een notebook, laptop of tablet meebrengt indien de training klassikaal georganiseerd wordt.

Stukje video uit de training

Ter info een klein stukje uit dag 2, het toonmoment, waarbij de deelnemers het ontwerp van hun e-learning module tonen aan de groep.

Getuigenissen (27)

Ik raad deze training aan iedereen aan die op een didactische, verstandige en efficiënte manier e-learning modules wil maken. Dankzij de 2-daagse ben ik nu in staat om volwaardige digitale modules te maken. Ik voel dat ik over voldoende know how en zekerheid beschik om dit nu op een professionele manier te doen. De trainer neemt ook de tijd om alles goed uit te leggen en hij laat ons zelf experimenteren met eigen praktijkcases. Een fijne en zeer leerrijke manier van aanpakken!

- Sophie Panier, Deskundige HR Training en Ontwikkeling, De Watergroep

De trainer legt de theorie heel goed uit. De theorie wordt daarna onmiddellijk toegepast op praktijkcases van de deelnemers. De opdracht is heel praktisch en praktijkgericht en de trainer denkt mee en geeft heel gerichte, individuele feedback per deelnemer.

- René van der Velden, Project Officer, Netherlands Water Partnership

Patrick is een aangename lesgever met heel veel ervaring in de materie. Zo krijg je als deelnemer heel veel bruikbare en praktische tips & tricks mee. Hij speelt ook in op specifieke vragen en houdt continu rekening met de behoeften van iedere deelnemer!

- Peter Meys, Training Manager Technical, Belgisch Instituut voor Lastechniek

Zeer praktisch opgevatte en direct bruikbare training!

- Marc Caluwé, Training, Fidea

Zeer inspirerende sessie, perfect toe te passen in ons dagelijks werk. Bovendien gegeven door een trainer met passie. Gewoon top!

- Tom Stoop, Loopbaancoach, Arabel

Zeer interessante opleiding! Vooral heel veel goesting om meteen met het geleerde aan de slag te gaan! Een aanrader voor elke trainer of HR manager!

- Martine Aarts, Trainer, Telenet

Een goede cursus met een uitstekende begeleiding! De training geeft goesting om er onmiddellijk in te vliegen. Het middageten in Het Leerklooster is verrassend en super lekker!

- Jeroen De Neef, SWAT Service Engineer, Unit-T Field Services

Dit is een leuke, boeiende training. Praktisch uitgelegd, met veel voorbeelden en meteen implementeerbaar in mijn dagelijkse job!

- Julie Sohier, Stafmedewerker P&O, AZ Delta

Dit is een zeer doelgerichte training, heel luchtig ook. De trainer maakt ruimte voor praktijk en individuele vragen. Ideaal ook dat dit in een kleine groep gebeurt. Er is heel veel interactie met zowel de trainer als met de andere deelnemers. Een aanrader!

- Bart Charlier, SWAT Service Engineer, Unit-T Field Service

Positief dat alle stappen van het proces doorlopen worden. Iedereen kan dit toepassen op zijn eigen onderwerp. Ik heb heel veel waardevolle feedback gekregen van de trainer en de andere deelnemers.

- Inge Cnudde, Training administrator, Van Marcke NV

Het was super! Een heel praktische opleiding maar toch theoretisch sterk onderbouwd! Top!

- Maaike Ysebaert, Instructional designer, D-Teach

Fijn om een trainer te treffen met zo'n grote kennis van zaken! Tegelijk houdt hij rekening met de ervaring, verwachtingen en doelstellingen van elke deelnemer

- Sigrid Wessels, Trainer, program manager, Belfius Bank

Een goede en zeer bruikbare training. Ik heb geen suggesties tot verbetering. Doe zo voort!

- Bart Cooreman, Vormingscoördinator, Agentschap Wegen en Verkeer

Ik vond dit een heel waardevolle opleiding. Met de uitleg, tips en tools die ik kreeg in de opleiding, kan ik zelf aan de slag. Een echte aanrader! Ook voor iemand zonder voorkennis van digitale leermodules!

- Marlies Claeys, Diensthoofd administratie, Familiezorg Oost-Vlaanderen

De training wordt gegeven door een professionele trainer die zijn jarenlange ervaring op een eenvoudige manier en met heel veel praktijkvoorbeelden kan overbrengen.

- Carla Walravens, Senior consultant, Delaware BeLux

De opleiding geeft snel inzicht in het ontwerp van digitale leermodules en is onmiddellijk bruikbaar.

- Patrick Soenen, Vennoot, Qualified Audit Academy

De training zit inhoudelijk goed in elkaar. De trainer brengt de materie goed over en staat veel open voor vragen, suggesties en feedback. Hij past goed de inhoud van de opleiding aan aan de behoeftes van de deelnemers.

- Koen De Cnodder, Flowstarters, HR consultant

Inhoudelijk zeer sterke opleiding met een goede mix tussen theorie en oefeningen. Heel overzichtelijk en met heel veel diepgang. Aan te raden.

- Kris De Schryver, Director, Quadres

Ik heb geen suggesties omdat dit een zeer goede opleiding is! Patrick is duidelijk een expert en een boeiende trainer. De opleiding is leerrijk en verveelt geen moment.

- Tamara Verhelle

Superinteressante opleiding. Het is duidelijk een goed idee om te investeren in e-learning. Super-opleider met kennis van zaken.

- Lisette Motmans, administratief deskundige, FAVV

De opbouw van deze training was heel goed. De trainer heeft goed ingespeeld op de verschillende noden van de deelnemers. Hij geeft voor iedere organisatie altijd goede voorbeelden en helpt ons nadenken over hoe we dit best kunnen aanpakken.

- Kathleen Cooremans, administratief deskundige, FAVV

De trainer is een ervaren icoon in de e-learning wereld. Deze opleiding wijst op de essentie van instructional design binnen e-learning, met extra klemtoon op het belang van structuur en story. Een aanrader voor iedereen!

- Lieselot Declercq, zaakvoerder, D-Teach

De training helpt om te beslissen welke content je gaat gebruiken en hoe je die content via online leraning kan aanbieden.

- Anita Prinzie, product manager, NGDATA Products NV

De trainer is een expert in zijn discipline die op een bevattelijke manier de boodschap kan overbrengen op niveau van de deelnemers.

- Stefaan Neirynck, opleidingsverantwoordelijke, Covestro NV

Zeer enthousiaste trainer met een enorme expertise. Ik krijg zin om meer trainingen te volgen bij deze trainer!

- Liesbeth Ponsaerts, verantwoordelijke, Vorm vzw

Ik heb veel geleerd. Deze training is zeker de moeite waard. De trainer is een expert in zijn vak. De interactie met de andere deelnemers was ook zeer boeiend.

- Ria Claessens, zaakvoerder, Response Consulting

Dit is een heel goede training instaptraining voor mensen die starten met digitale leermodules!

- Sam Van Espen, trainer coördinator, IPG Holding NV

Trainer

Patrick Belpaire

Patrick Belpaire

Patrick Belpaire studeerde in 1984 af als geaggregeerd licentiaat in de Psychologische en Pedagogische wetenschappen. Na een periode van 2 jaar als docent Didactiek en coach ‘Leren Leren’ vervoegde hij Dolmen Computer Applications.  In 1994 combineerde hij zijn ICT, marketing en pedagogische ervaring via de oprichting van het bedrijf U&I Learning nv, gespecialiseerd in (e-)learning.  Dit bedrijf groeiende uit tot een beursgenoteerde onderneming met meer dan 200 klanten en 120 medewerkers in 3 landen. In juni 2010 verliet hij U&I Learning als aandeelhouder en bestuurder. Sindsdien stelt hij zijn ervaring ten dienste als adviseur en begeleider van KMO’s in groei, alsook van grotere ondernemingen in hun evolutie naar lerende organisatie. 

Subsidiemogelijkheden

 • KMO Portefeuille: HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training.  Het (eventuele) cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking.  Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald.  Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.

 • Vlaams OpleidingsVerlof: HRD Academy heeft een kwaliteitsregistratie behaald voor dienstverleners binnen Werk en Sociale Economie.  Dat wil zeggen dat werknemers uit de privésector onder bepaalde voorwaarden recht hebben op het Vlaams Opleidingsverlof (vroegere Betaald Educatief Verlof).  
 • Opleidingscheques voor werknemers: je kan opleidingscheques aanvragen voor opleidingen van HRD Academy die geregistreerd zijn in de Opleidingsdatabank van de Vlaamse Overheid.  Op de individuele webfiches van elke HRD Academy staat vermeld indien de opleiding hiervoor erkend is.
 • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest. Je krijgt 40 tot 70% van de kosten vergoed.  Opgelet: je moet de premie wel minstens een maand voor aanvang van de opleiding aanvragen.
 • Opleidingscheques Wallonië
 • Werkbaarheidscheque: Eenmanszaken, KMO's en grote ondernemingen kunnen tot € 10.000 steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren.  Nav de Coronacrisis worden deze werkbaarheidscheques tijdelijk uitgebreid om verbeteracties mogelijk te maken in de vorm van advies, begeleiding en opleiding waarbij aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van medewerkers.
 • Liberform: Vormingsfonds voor de vrije beroepen
 • Educam: Sectorfonds voor de automotive sector en aanverwante sectoren
 • Co-valent: Vormingsfonds van de sectoren chemie, kunststoffen en life sciences.
 • Logos: Vormingsfonds voor bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek (PC 226)

Prijs

€ 1 320,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Inschrijven

Data

 • 23.04.202114:00 - 17:00
 • 30.04.202114:00 - 17:00
 • 07.05.202114:00 - 17:00
 • 21.05.202114:00 - 17:00

Locatie

Online

Trainer

 • Patrick BelpairePatrick Belpaire

Prijs

€ 1 320,00 excl. BTW

Inschrijven

Data

 • 01.10.202114:00 - 17:00
 • 08.10.202114:00 - 17:00
 • 15.10.202114:00 - 17:00
 • 22.10.202114:00 - 17:00

Locatie

Online

Trainer

 • Patrick BelpairePatrick Belpaire

Prijs

€ 1 320,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Data

 • 03.12.202114:00 - 17:00
 • 08.12.202114:00 - 17:00
 • 14.12.202114:00 - 17:00
 • 21.12.202114:00 - 17:00

Locatie

Online

Trainer

 • Patrick BelpairePatrick Belpaire

Prijs

€ 1 320,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven