Ontwerpen van digitale leermodules
Leer e-learning modules ontwerpen adhv een flexibele methodologie
Leer screencasts, didactische video’s, quizzen of interactieve e-learning modules ontwerpen met de tools die voor jouw organisatie en technologische context het best passen. Dankzij deze opleiding leer je aan de hand van enkele belangrijke didactische principes en een efficiënte methodologie digitale leermaterialen ontwerpen die leiden tot hogere ROI, meer motivatie, verhoogde interactiviteit en tijdswinst bij de lerenden.
Situering
In leren en begeleiden kunnen we een onderscheid maken tussen synchroon en asynchroon. Bij synchroon leren en begeleiden komen de deelnemers en de begeleider samen op een bepaald tijdstip en gebeurt het leren dus gelijktijdig. Asynchroon (niet gelijktijdig) leren gebeurt op eigen tempo, waar en wanneer het de lerende best past. Dit laatste vereist onder andere de ontwikkeling van aangepast digitaal leermateriaal zodat de lerende asynchroon aan de slag kan zonder dat er een begeleider aanwezig is. Deze opleiding richt zich vooral op het ontwerpen van dit digitaal leermateriaal zodat online zelfstandig geleerd kan worden. Het ontwerp stemmen we af op de authoringtools waarover je beschikt (bvb: PowerPoint, e-learning authoring softwares, Flowsparks, Captivate, Articulate Rise, ...).
Doelgroep
De opleiding Ontwerpen van digitale leermodules is iets voor jou omdat je bvb:
- gevraagd bent om opleidingen te ondersteunen met digitale leermodules om ook asynchroon leren mogelijk te maken.
- een efficiënte methodologie zoekt om je training om te vormen naar een digitale omgeving toe (ongeacht met welke digitale leeromgeving of e-tools je werkt).
- de efficiëntie en impact van leer- en verandertrajecten wil verhogen via digitale asynchrone opleidingsmodules.
We denken bvb aan L&D professionals, trainers, coaches, experten en iedereen die digitaal trainingsmateriaal wil ontwerpen en ontwikkelen.
Voorkennis
- Vlot kunnen werken met een PC: enkele basis professionele IT vaardigheden onder de knie hebben.
- Basiskennis over gebruik van PowerPoint: minstens een eerste ervaring gehad hebben met dit programma.
Wat leer je in de opleiding?
- Na het volgen van deze training ben je in staat zelf digitale leermodules te ontwerpen volgens enkele belangrijke didactische principes en een gestandaardiseerde aanpak.
- In de training leer je hoe je een digitale leermodule didactisch en professioneel kan ontwerpen in functie van de authoringtools waarover je beschikt (bvb: PowerPoint, Flowsparks, Captivate, Articulate Rise,...).
- Je kan een e-learning module evalueren en verbetervoorstellen doen op basis van vaste kwaliteitscriteria.
- Je kan de verschillende stadia doorlopen om een digitale leermodule op te bouwen: intake, analyse, scenario, script, productie, publicatie, levering en opvolging.
- Je bouwt vertrouwen op met het ontwerpen en ontwikkelen van digitaal leermateriaal.
- Je leert van andere deelnemers door het uitwisselen van ervaringen met het opmaken van digitale leermodules.
Wat leer je niet in de training?
- Je leert in deze training niet hoe je een synchrone online training moet begeleiden. Dat leer je in de opleiding: Faciliteren van een online training
- Je leert geen basis IT vaardigheden, we gaan ervan uit dat je die onder de knie hebt.
Programma
Voorbereiding
- inschrijven op het nieuwe elektronische leerportaal van HRD Academy
- intake: in kaart brengen van de verwachtingen en de context van de deelnemers
Sessie 1: kwaliteit van digitale leermodules en aanpak
- wat zijn digitale leermodules? welke vormen bestaan er?
- hoe beoordeel je de kwaliteit?
- hoe begin je eraan?
- intake: wat wil je bereiken, voor wie? en met welke middelen?
- analyse van de inhoud
- opdracht: finaliseren van de intake en de inhoudelijke structuur van jouw digitale leermodule
Sessie 2: van analyse naar scenario
- ontwerpen van storyboard/scenario in functie van de beschikbare tijd, middelen en tools
- scenariotabel als ondersteuning
- didactische principes bij het ontwerpen van digitale leermodules
- voorzien van samenhang en gevarieerde herhaling
- efficiënt werken met herbruikbare templates
- opdracht: finaliseren scenario
Sessie 3: van scenario naar script
- intervisie van het scenario (adhv de ingeleverde opdracht)
- elementen van een script
- voorzien van navigatie
- uitwerken van inhoudelijke elementen (beeld, video, tekst, voice-over, animatie, interactie, …)
Sessie 4: van script naar produktie en levering
- in welk formaat produceren?
- via welke weg leveren?
- hoe opvolgen?
Didactische aanpak
- Deze vaardigheidstraining bestaat uit een mix van online leervormen waaronder korte presentaties, hands-on oefeningen en intervisiemomenten.
- Vooraf is er een schriftelijke intake. De concrete inhoud van het programma wordt, zo goed mogelijk, hierop afgestemd. Elke training is telkens anders. We volgen een duidelijke richting maar geen vast pad.
- De training wordt gespreid over 4 online sessies van ongeveer 2,5u met enkele leeractiviteiten voor en na.
- De online bijeenkomsten (synchroon) zijn gericht op toepassing en uitwisseling. Je werkt aan een eigen case met veel ruimte voor feedback en leren van elkaar.
- Asynchrone ondersteuning (op eigen tempo) wordt aangeboden via de online leeromgeving van HRD Academy. Hier kan je modellen, presentaties, video’s, voorbeelden, opdrachten en bijkomende informatie raadplegen.
- De training wordt online georganiseerd, via Zoom.
- Maximum aantal deelnemers: 8.
Illustratie
Stukje video uit de klassikale versie van deze training waarbij deelnemers het ontwerp van hun e-learning module delen met de groep.
Getuigenissen (33)
Trainer
Patrick Belpaire

Patrick Belpaire studeerde in 1984 af als geaggregeerd licentiaat in de Psychologische en Pedagogische wetenschappen. Na een periode van 2 jaar als docent Didactiek en coach ‘Leren Leren’ vervoegde hij Dolmen Computer Applications. In 1994 combineerde hij zijn ICT, marketing en pedagogische ervaring via de oprichting van het bedrijf U&I Learning nv, gespecialiseerd in (e-)learning. Dit bedrijf groeiende uit tot een beursgenoteerde onderneming met meer dan 200 klanten en 120 medewerkers in 3 landen. In juni 2010 verliet hij U&I Learning als aandeelhouder en bestuurder. Sindsdien stelt hij zijn ervaring ten dienste als adviseur en begeleider van KMO’s in groei, alsook van grotere ondernemingen in hun evolutie naar lerende organisatie.
Subsidiemogelijkheden
-
KMO Portefeuille: HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training. Het (eventuele) cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking. Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald. Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.
- Vlaams OpleidingsVerlof: HRD Academy heeft een kwaliteitsregistratie behaald voor dienstverleners binnen Werk en Sociale Economie. Dat wil zeggen dat werknemers uit de privésector onder bepaalde voorwaarden recht hebben op het Vlaams Opleidingsverlof (vroegere Betaald Educatief Verlof). Opgelet, niet elke HRDA opleiding komt in aanmerking voor het VOV, kijk op de individuele opleidingsfiches op de website of de betrokken opleiding erkend is voor VOV. De opleidingen die erkend zijn, hebben een eigen erkenningsnummer dat start met ODB-...
- Opleidingscheques voor werknemers: je kan opleidingscheques aanvragen voor opleidingen van HRD Academy die geregistreerd zijn in de Opleidingsdatabank van de Vlaamse Overheid. Op de individuele webfiches van elke HRD Academy staat vermeld indien de opleiding hiervoor erkend is.
- Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest. Je krijgt 40 tot 70% van de kosten vergoed. Opgelet: je moet de premie wel minstens een maand voor aanvang van de opleiding aanvragen.
- Werkbaarheidscheque: Eenmanszaken, KMO's en grote ondernemingen kunnen tot € 10.000 steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Nav de Coronacrisis worden deze werkbaarheidscheques tijdelijk uitgebreid om verbeteracties mogelijk te maken in de vorm van advies, begeleiding en opleiding waarbij aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van medewerkers.
Prijs
€ 1 320,00 excl. BTW
Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.
Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.
Inschrijven
Data
- 22.09.202214:00 - 17:00
- 29.09.202214:00 - 17:00
- 06.10.202214:00 - 17:00
- 13.10.202214:00 - 17:00
Locatie
OnlineTrainer
Patrick Belpaire
Data
- 01.12.202214:00 - 17:00
- 06.12.202214:00 - 17:00
- 13.12.202214:00 - 17:00
- 20.12.202214:00 - 17:00
Locatie
OnlineTrainer
Patrick Belpaire
Data
- 26.01.202313:30 - 16:30
- 02.02.202313:30 - 16:30
- 09.02.202313:30 - 16:30
- 02.03.202313:30 - 16:30
Locatie
OnlineTrainer
Patrick Belpaire
Data
- 25.04.202313:30 - 16:30
- 02.05.202313:30 - 16:30
- 09.05.202313:30 - 16:30
- 23.05.202313:30 - 16:30
Locatie
OnlineTrainer
Patrick Belpaire
Data
- 07.11.202313:30 - 16:30
- 14.11.202313:30 - 16:30
- 21.11.202313:30 - 16:30
- 05.12.202313:30 - 16:30
Locatie
OnlineTrainer
Patrick Belpaire
Gerelateerde opleidingen

Ontwerpen van een training

Train the trainer: Basisvaardigheden voor trainers
