i.s.m.Partner logo 1
Nieuw!

Inspirerend Coachen: Levens- en Zijnsvragen

Een training die niet alleen doorwerkt in je coachingswerk maar ook in jezelf als coach

Als we coaching definiëren als 'uitlokken en begeleiden van leren', dan kan dat 'leren' op alle mogelijke levensgebieden slaan: vanaf technisch en intellectueel leren tot en met vragen op het persoonlijke vlak en op het gebied van levensrichting en zingeving. In deze zesdaagse training willen we vooral ingaan op het coachen van vragen die te maken hebben met de persoon van de coachee zelf, met richting geven aan het leven en met zingeving. En we zoomen ook in op hoe deze vragen scharnieren in je eigen leven.

Doelgroep

Coaches, HR professionals, leidinggevenden, project managers, scrum masters, preventie-adviseurs, vertrouwenspersonen, trainers en consultants die niet alleen gebeten zijn door coaching, maar ook door hoe deze thema’s resoneren bij jou als coach.

Wat leer je in de opleiding?

We kijken onder meer naar volgende coachingsvragen:

  • Hoe zou ik in mijn bestaan meer vervulling kunnen vinden?
  • Welke kant wil ik met mijn leven uit?
  • Waar gaat het eigenlijk over?
  • Waar zou ik straks tevreden op willen terugkijken?
  • Waarvoor doe ik het allemaal?
  • Ik raak opgebrand, hoe kan ik mijn energie niet verliezen in bijkomstigheden? Hoe zou ik meer rust en ‘gerustheid’ kunnen vinden?
  • Wat is geluk? En: hoe kunnen we gelukkiger zijn?
  • Wat is de plaats van mijn “ik” in het geheel? Wat is de zin van het bestaan? Hoe verhoud ik me tot het Leven en de Dood?
  • ...


Kortom, vragen die te maken hebben met onszelf als persoon, met het leven, met het 'zijn' en het 'bestaan' zelf. 

In deze training gaan we aan de slag met het coachen van bovenstaande thema’s en varianten daarop, waar je als coach mee te maken krijgt. Daarnaast mag je van deze training verwachten dat je een inspirerend denkkader aangereikt krijgt om deze vragen op een ‘andere’ dan de gewoon gangbare te benaderen. Vooral de manier van kijken naar levensvragen bepaalt of en hoe je mensen verder kunt helpen in hun zoektocht. Met een frisse kijk en de nodige 'luchtigheid' en lichtheid leer je deze thema’s benaderen en ondersteuning bieden om andere wegen te verkennen dan de platgetreden paden.

Programma

Dag 1 en 2: Jezelf bestaansrecht geven

  • Wie denken we te zijn?
  • Welke ruimte mogen we innemen?
  • Waar overal situeren deze vragen zich in coaching?
  • Hoe hanteer je dergelijke vragen als coach?


Dag 3 en 4: Relaties en identiteit

  • Wat zijn relaties?
  • Wat is dan een relatie aangaan met iemand anders?
  • Verbondenheid, wat is dat eigenlijk?
  • Hoe al dan niet professionele relatievraagstukken hanteren in coaching?
  • Wat is identiteit? Hoe coach je identiteitsvragen?

Dag 5 en 6: Geluk, leven en dood

  • Wat is geluk? Wat is werkelijk gelukkig zijn? Kan je je coachee naar geluk coachen?
  • Wat is het leven eigenlijk? Wat betekent het om volop te leven?
  • Wat is de dood? Wat is het om dood te gaan?
  • Wat is de zin/betekenis van het leven? Waaraan ontlenen we zin?
  • Hoe ga je als coach aan de slag met vragen rond deze thema’s?

 

Leerlijn Inspirerend Coachen

Deze training is het laatste luik van de driedelige leerlijn 'Inspirerend Coachen' binnen HRD Academy:

  1. Inspirerend Coachen: Basis
  2. Inspirerend Coachen: Meesterschap
  3. Inspirerend Coachen: Levens- en Zijnsvragen

Didactische aanpak

  • Dit is net als de Basistopleiding en de Meesterschapstraining een ervaringsgerichte opleiding die niet alleen inzoomt op je eigen coachingspraktijk, maar ook op jezelf als coach.
  • De training wordt steeds gegeven door onze beide trainers samen (Jirka Van Haegenborgh en Ans Mouton).  Jirka en Ans zijn gecertificeerd en opgeleid door Jef Clement en steunen op jarenlange ervaring in verschillende organisaties en bedrijven. Ze werken vanuit hun expertise in zeer diverse sectoren.
  • We hanteren een diverse waaier van werkvormen: kleine oefeningen, intensere coachingssessies, demo’s en persoonlijke feedback.
  • Tussen de trainingsdagen zijn onze trainers beschikbaar voor coaching, feedback en vragen.  
  • Maximum aantal deelnemers: 12

Leermateriaal

  • We werken verder met het boek 'Inspirerend Coachen' van Jef Clement, dat je reeds in de basistraining ontving.

Subsidiemogelijkheden voor deze opleiding

Wist je dat je als deelnemer wellicht recht hebt op één of meerdere opleidingssubsidies? Je leest er hier alles over.

Deze opleiding komt specifiek in aanmerking voor:

(*) Belangrijke opmerking KMO Portefeuille: Vanaf januari 2023 komt deze opleiding enkel nog in aanmerking voor de KMO portefeuille indien je deze opleiding volgt vanuit een (competentie)beleid om de kwaliteit van de onderneming te verbeteren. Het is hierbij belangrijk dat de opleiding rechtstreekse impact heeft op de algemene werking van de KMO in kwestie.  

Trainers

Jirka Van Haegenborgh

Jirka Van Haegenborgh

Jirka Van Haegenborgh is een ervaren trainer en coach. Ze studeerde Sociale Pedagogiek aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ze was tien jaar in opleiding bij Jef Clement om het gedachtegoed omtrent Inspirerend Coachen steeds fijner in de vingers te krijgen. Sinds vele jaren is ze actief als hoofdtrainer Inspirerend Coachen. Ze werkt zowel met profit als met social-profit en non-profit organisaties: hoger onderwijs, overheid, rusthuizen, retail, bankensector, technologische bedrijven, enz. Toen ze jaren geleden voor het eerst in contact kwam met de opleiding Inspirerend Coachen, was ze meteen ‘verkocht’. De eenvoud aan de ene kant en de diepgang aan de andere kant spraken haar enorm aan. Tot op vandaag beschouwt ze dit materiaal als haar grootste levenscadeau. Dit materiaal verder uitdragen, is dan ook haar grootste drijfveer. Haar coachingsvaardigheden deed ze eerst op als stafmedewerker binnen een diversiteitscentrum. Haar hoofdopdracht hier was het ondersteunen en versterken van medewerkers in het begeleiden van veranderingstrajecten. Vervolgens ging ze enkele jaren aan de slag als coach/consultant outplacement- en loopbaanbegeleiding. Ze is momenteel al jaren zelfstandig coach/trainer en actief binnen verschillende sectoren en op verschillende niveaus binnen de organisatie. Voor de training Inspirerend coachen maakt ze gebruik van de ervaring die ze put uit de jarenlange samenwerking met Jef Clement.

Ans Mouton

Ans Mouton

Ans Mouton is een ervaren trainer en coach op het vlak van leiderschap, coaching en communicatie. Sinds verschillende jaren is hij actief als hoofdtrainer Inspirerend Coachen. Hij werkte als bio-ingenieur, gastprof en leidinggevende, steeds gedreven door vragen als 'Hoe stimuleer je mensen om grenzen te verleggen?' en 'Hoe kan je dynamiek in een team brengen en organisaties versterken?” Op zoek naar handvaten om dit niet enkel 'op buikgevoel' te doen, leerde hij Jef Clement en Inspirerend Coachen kennen. Door de herkenbaarheid, het no-nonsense karakter en de brede toepasbaarheid van deze benadering voelde hij meteen dat dit geen eindpunt was. Coachen werd 'een hobby' en al snel ook een professionele bezigheid. Hij behoorde tot de eerste lichting interne coaches van de Vlaamse Overheid en deed als directeur Technologie bij Odisee verder ervaring op in het leidinggeven en coachen van individuen en teams, maar ook in het inzetten van coaching binnen de dagdagelijkse werking van een grote organisatie. Steeds weer geïnspireerd en geraakt door de kracht en eenvoud van Inspirerend Coachen. Hij werkt zowel met individuen als met teams binnen de profit en de non-profit sector: automotive, bouw, retail, IT, consultancy, de bankensector, technologie, ngo’s, overheidsbedrijven en onderwijsinstellingen.

Prijs

Gerelateerde opleidingen

Certified Coach Program: Advanced
Startdatum 23/09/2024Duur: 97 uur

Certified Coach Program: Advanced

Become the best version of yourself as (busines...

Lees meer
Masterclass Teamcoaching
Startdatum 16/09/2024Duur: 56 uur

Masterclass Teamcoaching

Bouw als teamcoach aan een uitmuntend en high p...

Lees meer
Opleiding tot stresscoach en burn-out coach
Startdatum 29/04/2024Duur: 56 uur

Opleiding tot stresscoach en burn-out coach

Gecertificeerde opleiding erkend door ICF, NOBC...

Lees meer
Masterclass Systemic Presence
Startdatum 16/05/2024Duur: 85 uur

Masterclass Systemic Presence

Ontdek en ontwikkel je systemisch meesterschap ...

Lees meer