Kennismakingsworkshop: Paradoxaal (zelf)Leiderschap

Maak kennis met het paradoxale gedachtengoed en de twee trainers Silvia Derom en Ivo Brughmans. Krijg een doorkijkje in het programma van de 'Basisopleiding Paradoxaal (zelf)Leiderschap' en de verdiepende opleidingen: 'Masterclass Paradoxaal coachen' en 'Masterclass Paradoxaal Begeleiden van teams en organisaties'.

Situering

Tijdens de kennismakingsworkshop geven Ivo Brughmans en Silvia Derom, de trainers van de opleidingen rond paradoxaal (zelf)leiderschap en coaching, een inzicht in wat het betekent om een 'paradox mindset' te ontwikkelen en wat de 'Basisopleiding Paradoxaal (zelf)Leiderschap' en de verdiepende vervolgmodules: Masterclass Paradoxaal Coachen (1 op 1) en Masterclass Paradoxaal Begeleiden van teams en organisaties precies inhouden.

Doelgroep

De doelgroep voor deze kennismakingsworkshop (en dus de opleidingen rond paradoxaal leiden en coachen) is heel breed: coaches, HR-professionals, leidingevenden, trainers, consultants, projectmanagers en iedereen die beter wil leren omgaan met tegenstrijdigheden, spanningsvelden en dilemma's.

Paradoxaal (zelf)leiderschap

Paradoxaal 'zelf)leiderschap houdt in dat je naar de wereld en de ander met een ‘paradox mindset’ kijkt. Het effectief en inclusief kunnen omgaan met tegenstrijdigheden, spanningsvelden en dilemma’s is één van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. Het is een kunst die persoonlijk meesterschap vereist en waarin je echt het verschil kunt maken. Het gaat over het benutten van de kracht van tegenpolen en over keuzes maken die recht doen aan beide kanten van de medaille. Paradoxaal (zelf)leiderschap helpt je om je potentieel te vergroten door alle kanten van jezelf te erkennen en om vrijer en veerkrachtiger om te gaan met tegenstrijdige doelen, verwachtingen en standpunten. 'En/en-denken' is geen cliché, maar een praktische, professionele vaardigheid die je kunt toepassen voor jezelf, je coachees, je team en je organisatie.

Programma van de kennismakingsworkshop

  • In deze workshop nemen we je mee in wat het betekent om vanuit een paradoxale bril te kijken. We laten je zien hoe paradoxen vaak onbewust het functioneren van jezelf, je relaties en je organisatie bepalen en hoe je daar meer grip op kunt krijgen. We exploreren wat er gebeurt wanneer je verstrikt zit in spanningsvelden en hoe je dit kan transformeren.
  • Je maakt kennis met de trainers, met hun visie en aanpak en met het programma van de 3 opleidingen rond Paradoxaal leiderschap en coaching die je bij HRD Academy kan volgen.
  • Paradoxaal (zelf)leiderschap reikt tegelijkertijd een nieuwe bril aan én een uitgebreide set van praktische tools en methodieken! 

Leerlijn Paradoxaal begeleiden en coachen bij HRDA

In deze workshop krijg je informatie over de 3 opleidingen die we binnen HRDA rond dit thema organiseren.

  1. Basisopleiding Paradoxaal (zelf)Leiderschap 
  2. Masterclass Paradoxaal Coachen (1 op 1)
  3. Masterclass Paradoxaal Begeleiden van teams en organisaties

Om de 2 verdiepende masterclasses (2. en 3.) te kunnen volgen, moet je eerst de Basisopleiding Paradoxaal (zelf)Leiderschap gevolgd hebben.

Trainers

Silvia Derom

Silvia Derom

Silvia Derom is professioneel coach, trainer en ontwikkelaar van opleidingen en coachtools. Ze maakte van haar fascinatie voor tegenstellingen, ‘en-en-en’ verhalen en eigenlijk alles wat niet in één hokje te plaatsen is, haar specialiteit. Ze verdiepte zich o.a. in mensen met een breed interesseveld (creatieve generalisten) en maakte er haar missie van om deze doelgroep op de kaart te zetten in Vlaanderen en Nederland. Nu leidt ze ook andere coaches op die met deze doelgroep willen werken via haar ‘Multipassionate Coaching Academy’.

De begeleidingen van deze veelzijdige coachees gaan vaak over de dans tussen focus en veelheid, uitwaaieren en afbakenen, rust en uitdaging. Niet zelden omschrijven ze zich ook als ‘vat vol tegenstellingen’. De link met paradoxen en het werk van Ivo Brughmans was snel gelegd. Ivo en Silvia sloegen de handen in elkaar om de denkkaders van het paradoxale denken te vertalen naar concrete coachtools en methodieken en schreven samen het boek ‘Paradoxaal Coachen’.

Ivo Brughmans

Ivo Brughmans

Ivo Brughmans is filosoof, politicoloog en managementconsultant. Hij werkt vanuit Antwerpen en Utrecht en adviseert organisaties doorheen heel Europa. Het verbinden van tegenpolen loopt als een rode draad door zijn leven en werk: als filosoof bezig met praktische bedrijfskundige problemen, als Belg werkzaam in Nederland en als rationalist vertrouwend op intuïtie.

Ivo is gepassioneerd door het thema van paradoxaal leiderschap: hoe kunnen we ogenschijnlijk tegengestelde waarden en doelen met elkaar verbinden, in onszelf, in organisaties en in de samenleving? Zijn passie is om complexe en taaie vraagstukken vanuit een en/en-perspectief te bekijken, vanuit de diepe overtuiging dat dit perspectief nodig is om te komen tot meer duurzame oplossingen voor de grote uitdagingen van vandaag.

Over dit paradoxale perspectief schreef Ivo verschillende boeken en geeft hierover inspiratiesessies, masterclasses, workshops en trainingen. Zijn meest recente boek 'Paradoxical leadership. How to Make Complexity an Advantage' (2023) wordt wereldwijd verspreid door Rotman/University of Toronto Press.

Ivo studeerde Filosofie, Internationale politiek en Bedrijfskunde en is psycho-energetisch master coach. Hij heeft 25 jaar gewerkt voor een internationaal management adviesbureau.

Prijs

Gerelateerde opleidingen

Praktijkdag Paradoxaal (zelf)Leiderschap

Praktijkdag Paradoxaal (zelf)Leiderschap

Verdiep je kennis van paradoxaal (zelf)leidersc...

Lees meer
Masterclass Paradoxaal Begeleiden van teams en organisaties
Startdatum 19/11/2024Duur: 24 uur

Masterclass Paradoxaal Begeleiden van teams en organisaties

Als leider, teamcoach of (HR) professional effe...

Lees meer
Masterclass Paradoxaal Coachen (1 op 1)
Startdatum 05/11/2024Duur: 32 uur

Masterclass Paradoxaal Coachen (1 op 1)

Help je coachee zijn/haar paradox om te zetten ...

Lees meer
Inspirerend coachen: Basis
Startdatum 05/09/2024Duur: 40 uur

Inspirerend coachen: Basis

Vroegere benaming: Opleiding inspirerend coachen

Lees meer