Basisopleiding Paradoxaal (zelf)Leiderschap

Leer omgaan met spanningsvelden en dilemma's - ontwikkel Paradoxaal Zelfleiderschap

Controle houden of loslaten? Binnen of buiten de lijntjes kleuren? Luisteren of sturen? Je eigen behoeften vooropstellen of vooral dienstbaar zijn aan anderen? De kunst van het omgaan met paradoxen wordt steeds belangrijker. In de Basisopleiding Paradoxaal (zelf)Leiderschap leer je naar de wereld, jezelf en anderen kijken met een 'paradox mindset' waardoor je beter om kunt gaan met polariteiten in jezelf, je werk en je directe omgeving. Meesterschap in paradoxaal denken en handelen begint bij jezelf, als persoon en als professional.

Situering

Het effectief omgaan met tegenstrijdigheden, spanningsvelden en dilemma’s is één van de grootste uitdagingen van deze tijd. Velen ervaren dit niet als vanzelfsprekend. Als leidinggevende of professional word je dagelijks geconfronteerd met complexiteit: hartverscheurende dilemma’s, keuzestress, schijnbaar onverzoenbare doelen of belangen, niet-aangeboorde talenten en belemmerende overtuigingen. Vaak raken we verstrikt in 'of-of' denken.

In deze basisopleiding leer je om vanuit een ‘paradox mindset’ te kijken, bewust te worden van je eigen spanningsvelden en de polariteiten die daarachter schuilen en te navigeren tussen beide kanten.

Een nieuwe kijk op jezelf en de wereld

De klemtoon van deze tweedaagse ligt op het leren herkennen en effectief omgaan met je eigen polariteiten. Ze vormt het fundament voor de verdiepende masterclasses: Masterclass Paradoxaal Coachen (1 op 1) en Masterclass Paradoxaal Begeleiden van teams en organisaties, waar de klemtoon ligt op het toepassen van de paradoxale methodiek in de begeleiding van anderen.

Deze basisopleiding kan perfect op zichzelf worden gevolgd. Ze biedt een diepgaande kennismaking met een andere manier van denken en handelen en leert je omgaan met de polariteiten in jezelf, je werk en je omgeving, zonder dat je anderen daarin hoeft te coachen of te begeleiden.

We nemen je mee in de principes van paradoxaal denken en handelen en bieden je een nieuwe kijk op jezelf, anderen, systemen en de wereld. We geven je een inkijk in de wetenschappelijke en filosofische achtergronden, om je vervolgens mee te nemen in de praktische paradoxale methodiek en de concrete toepassingen.

Een persoonlijke ontdekkingsreis

Omdat meesterschap in paradoxaal denken en handelen bij jezelf begint, starten we met jouw ontdekkingstocht. Belangrijke vragen die aan bod komen zijn:

  • Wie ben ik (allemaal) en welke polariteiten kenmerken mijn leven en werk?
  • Hoe kan ik een betere balans creëren in verschillende kanten van mezelf?
  • Hoe kan ik vrijer leren bewegen en spelen met mijn tegenstrijdige kanten?
  • Hoe kan ik mijn volledige potentieel beter benutten?
  • Hoe krijg ik beweging in een polariteit waar ik op vastloop?
  • Hoe kan ik kanten van mezelf die ik minder graag zie, toch als kracht inzetten?
  • Hoe kan ik nog vaardiger worden in paradoxaal denken?

Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor een brede doelgroep: leidinggevenden, professionals, projectmanagers, HR-professionals, coaches, procesbegeleiders, consultants en iedereen die beter wil leren omgaan met tegenstrijdigheden, spanningsvelden en dilemma's.

Een goede match

Deze opleiding is je op het lijf geschreven als:

  • je een ervaren professional bent die naar zichzelf durft te kijken vanuit een nieuwe bril.
  • je gedreven bent om jezelf verder te ontwikkelen.
  • je niet op zoek bent naar quick-fixes.
  • je bereid bent om persoonlijke ervaringen te delen en je kwetsbaar durft op te stellen.
  • je de uitnodiging aangaat om deze tweedaagse actief mee vorm te geven. Eigen input en suggesties worden op elk moment (warm) verwelkomd.

Doelstellingen

In deze leergang leer je:

  • naar de wereld, jezelf en anderen te kijken met een ‘paradoxale bril’.
  • paradoxale vraagstukken te herkennen en te benoemen.
  • een vaag spanningsveld of ongemak bij jezelf te vertalen naar een werkbare polariteit.
  • vaardigheden te identificeren die nodig zijn voor paradoxale competentie en praktische handvatten om deze verder te ontwikkelen.
  • de paradoxale methodiek toe te passen op vraagstukken in je eigen leven en werk.
  • onderbelichte  kanten van jezelf te ontdekken en te waarderen.
  • je eigen schaduwkanten te herkennen en de positieve kracht ervan te zien en te benutten.
  • te spelen met verschillende manieren om tegenpolen te verbinden.

Programma

Voorbereiding

  • Voorbereidend inhoudelijk materiaal (artikelen, videos, podcasts).
  • Invullen zelfreflectievragenlijst.
  • Invullen Vragenlijst Paradoxale Vaardigheden (VPV).

Deel 1 (2 dagdelen)

Dagdeel 1

  • Basisprincipes en wetenschappelijke en filosofische grondslagen van het paradoxale denken.
  • Begrippenkader verduidelijken, zoals verschil tussen een paradox, een tegenstelling, dilemma, polariteit, contrast, inconsistentie, etc.
  • Polariteiten op verschillende niveaus.
  • Eigenaarschap van polariteiten.

Dagdeel 2

  • Introductie paradoxaal mensbeeld: een vat vol tegenstellingen.
  • Verdiepende verkenning van eigen polariteiten.
  • Introductie paradoxale vaardigheden + bespreking eigen profiel en ontwikkeltips.

Deel 2 (2 dagdelen)

Dagdeel 1

  • Verdiepende oefening paradoxale vaardigheden.
  • Introductie paradoxale basismethodiek: benoemen, waarderen, en verbinden.
  • Handvatten voor het benoemen van polariteiten + verdiepende oefening.

Dagdeel 2

  • Handvatten voor het waarderen van beide kanten en het omgaan met schaduwkanten + verdiepende oefening.
  • Handvatten voor het verbinen van beide kanten (polariteitenwiel) + verdiepende oefening.
  • Integratie oefening.  

Leermateriaal

Het leermateriaal is uitgebreid en omvat presentaties, artikelen, filmpjes, opdrachten, tools en didactisch videomateriaal om voor en tussen de opleidingsmomenten mee aan de slag te gaan.

Leerlijn Paradoxaal begeleiden en coachen

Rond het thema Paradoxaal (bege)leiden en coachen, kan je bij HRD Academy volgende opleidingen volgen:

  1. Basisopleiding Paradoxaal (zelf)Leiderschap 
  2. Masterclass Paradoxaal Coachen (1 op 1)
  3. Masterclass Paradoxaal Begeleiden van teams en organisaties

Om de 2 verdiepende masterclasses (2 en 3) te kunnen volgen, moet je eerst de Basisopleiding Paradoxaal (zelf)Leiderschap gevolgd hebben.

Subsidiemogelijkheden voor deze opleiding

Deze opleiding komt specifiek in aanmerking voor:

Getuigenissen (3)

De opleiding Paradoxaal (zelf) leiderschap was voor mij een zeer leerrijke en inspirerende ervaring, die me inzichten en praktische handvaten heeft gegeven over en voor mezelf en mijn omgeving. Ik heb er geleerd om soepel(er) over te schakelen tussen tegenpolen en een structuur meegekregen van hoe te denken vanuit een en-en-perspectief.

- Pierre Anneessens, Opleidingsverantwoordelijke, horeca forma

Zeer interessante opleiding, evenwichtig opgebouwd en niet meer weg te denken in deze complexe wereld. We worden uitgenodigd om niet te denken en te handelen vanuit ons grote gelijk of rotsvaste overtuiging, maar wel om de zoektocht aan te vangen naar menselijke waarden die de grondslag vormen van elk denken en handelen.

- Hans Van den Stock, Skillsexpert/vaardigheidstrainer, KBC

Deze opleiding raakt hoofd, hart en buik en dat vind ik heel belangrijk om diepgaand bij te leren. Heel boeiend om de realiteit te bekijken vanuit polariteiten en tools te krijgen om deze te verbinden.

- Wen Geerts, zaakvoerder, Kanteling Comm V

Trainers

Silvia Derom

Silvia Derom

Sinds 2014 zet Silvia zich als coach en communitybouwer in om de 'creatieve generalist' en multipotential op de kaart te zetten. Door haar uitgebreide onderzoek en praktijkervaring heeft ze tools ontwikkeld die inmiddels duizenden creatieve generalisten en veelzijdige talenten ondersteunen in hun loopbaan. Deze groep, die vaak vastloopt in traditionele werkstructuren, vindt bij Silvia de erkenning en praktische handvaten om hun veelzijdigheid om te zetten in kracht. Met haar specifieke expertise en jarenlange ervaring traint ze nu ook coaches, HR-professionals en leidinggevenden in het herkennen en optimaal inzetten van multipotentials binnen organisaties. Zo slaat Silvia een brug tussen de unieke kwaliteiten van deze individuen en de steeds veranderende werkcontext.

Daarnaast is Silvia co-auteur van het boek Paradoxaal Coachen: Hoe je tegenstellingen tot kracht maakt in leven, werk en teams, waarin ze laat zien hoe ogenschijnlijke tegenstellingen benut kunnen worden als een bron van kracht en innovatie.

Ivo Brughmans

Ivo Brughmans

Ivo Brughmans is filosoof, politicoloog en managementconsultant. Hij werkt vanuit Antwerpen en Utrecht en adviseert organisaties doorheen heel Europa. Het verbinden van tegenpolen loopt als een rode draad door zijn leven en werk: als filosoof bezig met praktische bedrijfskundige problemen, als Belg werkzaam in Nederland en als rationalist vertrouwend op intuïtie.

Ivo is gepassioneerd door het thema van paradoxaal leiderschap: hoe kunnen we ogenschijnlijk tegengestelde waarden en doelen met elkaar verbinden, in onszelf, in organisaties en in de samenleving? Zijn passie is om complexe en taaie vraagstukken vanuit een en/en-perspectief te bekijken, vanuit de diepe overtuiging dat dit perspectief nodig is om te komen tot meer duurzame oplossingen voor de grote uitdagingen van vandaag.

Over dit paradoxale perspectief schreef Ivo verschillende boeken en geeft hierover inspiratiesessies, masterclasses, workshops en trainingen. Zijn meest recente boek 'Paradoxical leadership. How to Make Complexity an Advantage' (2023) wordt wereldwijd verspreid door Rotman/University of Toronto Press.

Ivo studeerde Filosofie, Internationale politiek en Bedrijfskunde en is psycho-energetisch master coach. Hij heeft 25 jaar gewerkt voor een internationaal management adviesbureau.

Prijs

€ 1 490,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.

Inschrijven

Data

  • 29.01.202509:00 - 17:00
  • 19.02.202509:00 - 17:00

Locatie

Baarbeekhoeve
Baarbeekstraat 24

2800 Mechelen
België
Bekijk locatie

Trainers

  • Silvia DeromSilvia Derom
  • Ivo BrughmansIvo Brughmans

Prijs

€ 1 490,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Mogelijke vervolgopleidingen

Masterclass Paradoxaal Coachen (1 op 1)

Masterclass Paradoxaal Coachen (1 op 1)

Help je coachee zijn/haar paradox om te zetten ...

Lees meer
Masterclass Paradoxaal Begeleiden van teams en organisaties

Masterclass Paradoxaal Begeleiden van teams en organisaties

Als leider, teamcoach of (HR) professional effe...

Lees meer

Gerelateerde opleidingen

Inspirerend coachen: Basis
Startdatum 24/10/2024Duur: 40 uur

Inspirerend coachen: Basis

Vroegere benaming: Opleiding inspirerend coachen

Lees meer
Certified Coach Program: Fundamentals
Startdatum 25/11/2024Duur: 77.5 uur

Certified Coach Program: Fundamentals

Become the best version of yourself as (busines...

Lees meer
Opleiding tot intervisiecoach
Startdatum 10/03/2025Duur: 24 uur

Opleiding tot intervisiecoach

Intervisie is een manier om te leren van elkaar...

Lees meer
Kennismakingsworkshop: opleidingen Inspirerend Coachen
Startdatum 10/12/2024Duur: 1.5 uur

Kennismakingsworkshop: opleidingen Inspirerend Coachen

Maak kennis met het programma, de werkwijze en ...

Lees meer