1

De 10 - 20 - 30 regel bij presenteren

Sylvie Verleye
Deze regel past volledig in mijn 'presentatiefilosofie' want voor mij werkt een presentatie perfect als ik de volgorde van de slides van buiten ken.

De 10 - 20 - 30 regel zegt: maximum 10 slides - maximum 20 minuten - minimale font (lettergrootte) 30.

Deze regel past volledig in mijn 'presentatiefilosofie' want voor mij werkt een presentatie perfect als ik de volgorde van de slides van buiten ken.  Dat lukt niet met 37 slides maar wel met 10.  De reden waarom je die volgorde best kent is om het verhaal en de slides in harmonie te brengen.  Je gaat dan pas klikken naar een slide als dat volledig past in je verhaal en als je zelfs wil dat het publiek naar het scherm kijkt omdat er bvb een grafiek op staat die je gaat uitleggen.

Luisteren is lastiger dan spreken.  Hou dus rekening met jouw publiek en vraag niet te veel van hun luistervermogen.  20 minuten spreken is een maximum.

De minimale font is voor mij 24 maar dat geldt alleen voor een klein publiek.  Zodra je met een publiek van 40 personen zit, is zelfs lettergrootte 24 te klein. 

Wil je professioneel leren presenteren en je presentatietechnieken aanscherpen, dan kan je de tweedaagse opleiding volgen: Vernieuwende presentatietechnieken - boeiend presenteren volgen.  De volgende editie start op 3/2/14.

 

Geïnteresseerd? De 10 - 20 - 30 regel bij presenteren