Nieuw!

Masterclass Theatre of the Oppressed (Augusto Boal)

Een eenmalige workshop voor designers, productontwikkelaars, trainers, facilitators, HR professionals en begeleiders van veranderings- en transformatieprocessen. In deze korte workshop werken we met improvisaties, vloeibare scenario's en ongeplande ontmoetingen – drie basiselementen voor sociale interactie en op sociale interactie gebaseerde leeractiviteiten. Je maakt kennis met de legendarische Braziliaanse pedagoog Augusto Boal (1931-2009), leert scenario's plannen met Het Nodige Theater, en gaat naar buiten om alles in de praktijk om te zetten.

Eenmalige reeks workshops met Francis Laleman voorjaar 2024

Deze masterclass is één van vier éénmalige workshops die Francis Laleman bij HRD Academy geeft in het verloop van twee opeenvolgende dagen, op dezelfde trainingslocatie.  De workshops bouwen niet verder op elkaar, je kan dus kiezen welke workhop(s) je wil volgen.  

Dag 1 (25 maart 2024):

Dag 2 (26 maart 2024)

Situering

Deze workshop verbindt recente bewegingen en stromingen op een meest onverwachte manier.

Uit Design Thinking en Agile productontwikkeling nemen we mee hoe participerend design en co-design ons helpen om alle actoren en stakeholders van bij het begin in een proces te mobiliseren. Maar mobiliseren is niet genoeg. Voor echt participerend werk kunnen we niet buiten individueel en collectief engagement.

Dit engagement komt voort uit de sociale relevantie van ons leerproject – en om de sociale relevantie van ons werk naar de oppervlakte te brengen is er geen betere manier dan erop uit te trekken en “incidentele stakeholders” bij het design en de ontwikkeling van onze leertrajecten te betrekken.

Om dit te doen putten we uit het werk van de  Braziliaanse pedagoog Augusto Boal (Theatre of the Oppressed, 1979 – The Rainbow of Desire: The Boal Method of Theatre and Therapy, 1995), de Indische activist Safdar Hashmi, en Haresh Sharma, icoon van The Necessary Stage, een Forum-based theatercollectief in Singapore.

We co-creëren “vloeibare scenario's” - openingsfragmenten met (gewenste en ongewenste) mogelijkheden, die verder door incidentele (toevallige) betrokkenen en omstaanders worden uitgewerkt. We maken kennis met notatietechnieken en minimal design – en gaan daarna het veld op om de mogelijkheden van Forum Theater in het opleidingsveld aan den lijve te ondervinden.

Francis Laleman is al sedert zijn studententijd in de jaren zeventig begaan met het werk van Augusto Boal, die hij ook persoonlijk ontmoette. Als opleider bij HRD Academy integreerde hij jarenlang Boals werk in zijn bredere visie op coöperatief leren. Over hoe deze integratie verloopt, schreef hij het intrigerend boekje (Resourceful Exformation, 2020).

In India raakte Francis begeesterd door het werk van Safdar Hashmi (1954-1989), die straattheater gebruikte om gemeenschappen te engageren voor veranderingsprocessen.

Vandaag woont Francis in Singapore. Via Empower (Hong Kong) is hij betrokken bij een rits sociale veranderingsprojecten in de regio (Indonesia, Malaysia, Thailand, Filippijnen). Hij blijft experimenteren met exformatief werk en drama-based learning, in de wereld van leren en ontwikkelen in een bedrijfscontext, maar ook in het niet-conventioneel onderwijs, in systemisch werk, op het sociale veld, bij systemisch-designers en in sociale en artistieke vorming.

Doelgroep

Deze eenmalige interactieve workshop is iets voor jou als sociale en organisationele verandering, talentontwikkeling en leren je passies zijn. Of je bent (instructional) designer, process designer, organisatie-ontwikkelaar, facilitator, trainer, opvoeder, sociaal werker, systemische opsteller, L&D specialist, of welke rol ook die te maken heeft met de ontwikkeling van competenties en talent in individuen en groepen.

Wat leer je in deze masterclass?

 • De basiselementen en het theoretisch kader van forumtheater
 • Werken met vloeibare scenario's
 • Design en ontwikkeling van een voor jezelf relevante forumtheater workshop
 • Praktische do & don’ts
 • Forumtheater in de praktijk
 • Forumtheater faciliteren
 • Essentie en praktijk van extra-informatief faciliteren

Programma

 • Condities voor gemeenschapsstructuren
 • Meaningful engagement
 • Basiselementen en structuren voor werken in “commons”
 • Stakeholders en incidentele betrokkenen
 • Werken met vloeibare scenario's
 • Verschil tussen “rollenspellen” en “forumtheater”
 • Forumtheater beoefenen
 • Forumtheater faciliteren
 • Forumtheater debriefen

Na deze workshop ga je naar huis met ...

 • … een nieuwe kijk op jezelf als trainer, coach, facilitator, consultant.
 • … elementen van Design Thinking en Agility.
 • … inzicht in de concepten van forumtheater.
 • … een nieuwe visie op de rol van improvisatie in design en facilitatie van een leerproces.
 • … een inzicht in de rol van vloeibare scenario's.
 • … een beetje ervaring met forumtheater als deelnemer.
 • … een beetje ervaring met forumtheater als facilitator.
 • … technieken om de leercultuur in je organisatie bij te sturen en de motivatie van je medewerkers aan te wakkeren.

Leermateriaal

 • Boek (Engels): Francis Laleman, 2020: Resourceful Exformation (Some thoughts on the Development of Resourcefulness in Human Beings)

Getuigenissen (1)

Doing Forum Theatre with Francis has taught me fascinating ways to rekindle the motivation and engagement processes in my organisation, and to get a fresh outlook on what it means to have a conversation with the Voice of the Customer.

- Jibran Qureishi, Glasgow, 2020

Trainer

Francis Laleman

Francis Laleman

Francis Laleman  verkende eerst India en de wereld als academisch onderzoeker en radioreporter, vooraleer hij 25 jaar geleden overstak naar een ander perron, om er mee te sporen met de trein van de wereldwijde telecom boom.

Vandaag reist hij opnieuw de wereld rond als senior consultant, procesanalyst, interculturele blikopener, Corporate Learning & Development Expert, Instructional Design Architect en specialist in het trainers- en train-the-trainers-vak. Met dat alles heeft hij een indrukwekkende en wereldomvattende track record opgebouwd in diverse sectoren, van universiteiten en hogescholen, over ngo's en overheidsinstellingen, tot pharma, manufacturing, ICT en telecom.

Met Francis wordt een training vaak anders. Al is het maar omdat training altijd zit ingebed in een leerproces. Of omdat werkvormen, modellen en metaforen uit de wereldwijde vijver zijn gevist - en vaak niet uit het traditionele trainershandboek, maar uit kunst, geschiedenis, natuur, tuinieren, ecologie, wetenschap en engineering. Francis traint met vissen in bokalen, Chinese penselen, Japanse manga, Arabische reukwaren, digital trash, cello's en violen.

Met en van Francis hebben ondertussen al vele honderden aspirant bedrijfstrainers het trainersvak geleerd, van Yokohama tot Shangai, van Delhi tot Bangalore, van Dubai tot Muscat en van London, Rotterdam, Brussel en Parijs tot San Diego.

Prijs

€ 325,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.

Inschrijven

Data

 • 26.03.202413:30 - 17:00

Locatie

Het Leerklooster
Kloosterstraat 29

9080 Beervelde
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Francis LalemanFrancis Laleman

Prijs

€ 325,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Opleiding tot professioneel trainer
Startdatum 16/05/2024Duur: 95 uur

Opleiding tot professioneel trainer

De meest uitgebreide én gecertificeerde train d...

Lees meer