Nieuw!

Masterclass Exformative Learning Design & Facilitation

Een eenmalige workshop voor trainers en facilitators met zin in een omgekeerde didactiek. Exformatie is een systemisch leerproces dat begint in het onbekende – en van daaruit de leerinhoud distilleert. De deelnemers gaan zelf aan de slag en worden daarin gracieus gefaciliteerd door de procesbegeleider.

Eenmalige reeks workshops met Francis Laleman voorjaar 2024

Deze masterclass is één van vier éénmalige workshops die Francis Laleman bij HRD Academy geeft in het verloop van twee opeenvolgende dagen, op dezelfde trainingslocatie.  De workshops bouwen niet verder op elkaar, je kan dus kiezen welke workhop(s) je wil volgen.  

Dag 1 (25 maart 2024):

Dag 2 (26 maart 2024)

Situering

Deze workshop past in een vernieuwende visie op leren die al enkele decennia een sluimerend bestaan leidt, maar met de opkomst van systemisch werk, zelf-organiserende groepen en het flip-de-classroom model, weer helemaal actueel is. Het concept exformatie werd voor het eerst beschreven door Tor Nørretranders (The User Illusion, 1991) en druppelde via het werk van de Japanse designer en educator Kenya Hara (2015) de wereld van leren en ontwikkelen binnen.

Francis Laleman, die al bij HRD Academy het concept “exformatie” integreerde in zijn vroegere workshopdesign en zijn bredere visie op coöperatief leren, schreef er een intrigerend boekje over (2020) – en verhuisde in het kielzog daarvan naar Zuid-Oost Azie, waar exformatief werk ondertussen een cultstatus heeft verkregen in de wereld van leren en ontwikkelen in een bedrijfscontext, maar ook in het niet-conventioneel onderwijs, in systemisch werk, op het sociale veld en in sociale en artistieke vorming.

Francis woont in Singapore en is dit najaar opnieuw op toernee in Europa en het Verenigd Koninkrijk. Deze workshop is dus een zeldame kans om Francis nog eens in-person mee te maken.

Doelgroep

Deze eenmalige interactieve workshop is iets voor jou als je werkt met groepen – en je bent process designer, organisatie-ontwikkelaar, facilitator, trainer, opvoeder, sociaal werker, systemische opsteller, L&D specialist, of welke rol ook die te maken heeft met de ontwikkeling van competenties en talent in individuen en groepen.

Wat leer je in deze masterclass?

 • Wat is exformatie en hoe past exformatief werk in jouw eigen professionele context?
 • Hoe komt het dat exformatieve werkvormen zo een sterke aantrekkingskracht hebben op deelnemers – en hoe komt het dat de leerresultaten van exformatief werk zo verbluffend zijn?
 • Hoe maak je de omslag van informatief trainen naar exformatief faciliteren?
 • In welke omstandigheden op je werk kunnen exformatieve werkvormen je helpen om een geblokkeerde situatie terug los te trekken?
 • Is exformatief werk therapie of is het een leermethode?
 • Hoe ga je aan de slag met je design van exformatieve leerprocessen?
 • Zelf exformatieve leeractiviteiten ontwikkelen
 • Zelf exformatieve leeractiviteiten faciliteren

Programma

 • Exformatieve werkvormen met kunst
 • Exformatieve werkvormen met objectbeheer
 • Exformatieve dialogen en groepsgesprekken
 • In dialoog met de ruimte en in conversatie met elkaar
 • Systemische interconnectiviteit via exformatie
 • Exformatieve reflectie: Wat hebben we allemaal geleerd?
 • Train-de-trainer: hoe passen we dit toe in onze eigen context?

Na deze workshop ga je naar huis met ...

 • … een nieuwe kijk op jezelf als trainer, coach, facilitator, consultant.
 • … inzicht in hoe exformatief werk een nieuwe richting kan geven aan je trainers- en/of facilitatieskills.
 • … een waaier technieken en werkvormen om zelf mee aan de slag te gaan.
 • … een vernieuwende methode om de leerresultaten in je organisatie te optimaliseren.
 • … technieken om de leercultuur in je organisatie bij te sturen en de nieuwsgierigheid van je medewerkers aan te wakkeren.

Leermateriaal

 • Boek (Engels): Francis Laleman, 2020: Resourceful Exformation (Some thoughts on the Development of Resourcefulness in Human Beings)

Getuigenissen (1)

A brilliant approach to design and facilitation, that gently awakens facilitators from all backgrounds to think about all that we have at our disposal, to make learning a deeper experience. I’ve been fortunate to attend a ten-session exformative facilitation learning track hosted and facilitated by Francis himself, where he’s taken us through the exformative learning practices within his book, with examples and exercises which have thrown open my cupboard of curiosity and inspired me to utilise what I’ve learnt.

- Nisha Joshi

Trainer

Francis Laleman

Francis Laleman

Francis Laleman  verkende eerst India en de wereld als academisch onderzoeker en radioreporter, vooraleer hij 25 jaar geleden overstak naar een ander perron, om er mee te sporen met de trein van de wereldwijde telecom boom.

Vandaag reist hij opnieuw de wereld rond als senior consultant, procesanalyst, interculturele blikopener, Corporate Learning & Development Expert, Instructional Design Architect en specialist in het trainers- en train-the-trainers-vak. Met dat alles heeft hij een indrukwekkende en wereldomvattende track record opgebouwd in diverse sectoren, van universiteiten en hogescholen, over ngo's en overheidsinstellingen, tot pharma, manufacturing, ICT en telecom.

Met Francis wordt een training vaak anders. Al is het maar omdat training altijd zit ingebed in een leerproces. Of omdat werkvormen, modellen en metaforen uit de wereldwijde vijver zijn gevist - en vaak niet uit het traditionele trainershandboek, maar uit kunst, geschiedenis, natuur, tuinieren, ecologie, wetenschap en engineering. Francis traint met vissen in bokalen, Chinese penselen, Japanse manga, Arabische reukwaren, digital trash, cello's en violen.

Met en van Francis hebben ondertussen al vele honderden aspirant bedrijfstrainers het trainersvak geleerd, van Yokohama tot Shangai, van Delhi tot Bangalore, van Dubai tot Muscat en van London, Rotterdam, Brussel en Parijs tot San Diego.

Prijs

€ 325,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.

Inschrijven

Data

 • 25.03.202413:30 - 17:00

Locatie

Het Leerklooster
Kloosterstraat 29

9080 Beervelde
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Francis LalemanFrancis Laleman

Prijs

€ 325,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Opleiding tot professioneel trainer
Startdatum 16/05/2024Duur: 95 uur

Opleiding tot professioneel trainer

De meest uitgebreide én gecertificeerde train d...

Lees meer