Nieuw!

Masterclass Games for Actors & Non-Actors (Augusto Boal)

Een eenmalige workshop voor trainers, facilitators, HR professionals en begeleiders van verandering en transformatieprocessen. In deze korte workshop maak je kennis met de Braziliaanse onderwijsdeskundige Augusto Boal (1931-2009) – en een hele serie spelende leervormen voor systemisch leren. Je leert ook wanneer en hoe je Boals spelvormen in het leerpakket van je organisatie kan toepassen – en wanneer en hoe je ze kan debriefen. Handen uit de mouwen en geen stoelen of tafels in de zaal. Dit is een actiegerichte workshop die je niet snel zal vergeten!

Eenmalige reeks workshops met Francis Laleman voorjaar 2024

Deze masterclass is één van vier éénmalige workshops die Francis Laleman bij HRD Academy geeft in het verloop van twee opeenvolgende dagen, op dezelfde trainingslocatie.  De workshops bouwen niet verder op elkaar, je kan dus kiezen welke workhop(s) je wil volgen.  

Dag 1 (25 maart 2024):

Dag 2 (26 maart 2024)

Situering

Iedereen in ons vak is bezorgd over wat de nieuwste ontwikkelingen in het informatietijdperk voor ons in petto hebben. Maakt AI ons werk binnenkort overbodig?

In deze workshop keren we terug naar de basis. Vanuit de vaststelling dat samen leren in de toekomst niet langer noodzakelijk “content-based” zal zijn, (her)ontdekken we spel en belichaming als leervormen die onze inter-menselijkheid ondersteunen en onze leercapaciteiten aanscherpen. Leren wordt (opnieuw) bij uitstek een groepsproces – en leren keert terug naar leren2 (“leren leren”).

Uit het werk van de legendarische Braziliaanse pedagoog Augusto Boal (Games for Actors and Non-Actors, 1992) nemen we mee dat “play-based learning” (spel als leermiddel) niet alleen een ijsbreker of een tussendoortje is. Het tegendeel is waar: Spel is leren en leren is spel – en deze leidraad geldt voor elke leerinhoud die je je maar kan bedenken.  

Francis Laleman is al sedert zijn studententijd in de jaren zeventig begaan met het werk van Augusto Boal, die hij ook persoonlijk ontmoette. Als opleider bij HRD Academy integreerde hij jarenlang Boals werk in zijn bredere visie op coöperatief leren. Over hoe deze integratie verloopt, schreef hij een intrigerend boekje (Resourceful Exformation, 2020).

Na jarenlang reizen tussen Europa en Zuid-Azie, met uitschieters naar Zuid-Amerika en Japan, vestigde hij zich uiteindelijk in Singapore, in het centrum van Zuidoost Azie, waar zijn exformatief werk met Agile Facilitation Beyond Borders Pvt Ltd ondertussen een cultstatus heeft verworven in de wereld van leren en ontwikkelen in een bedrijfscontext, maar ook in het niet-conventioneel onderwijs, in systemisch werk, op het sociale veld, bij systemisch-designers en in sociale en artistieke vorming.

Niet veel theorie in deze workshop. Des te meer actie.

Doelgroep

Deze eenmalige interactieve workshop is iets voor jou als je talentontwikkeling en leren je passies zijn. Of je bent instructional designer, process designer, organisatie-ontwikkelaar, facilitator, trainer, opvoeder, sociaal werker, systemische opsteller, L&D specialist, of welke rol ook die te maken heeft met de ontwikkeling van competenties en talent in individuen en groepen.

Wat leer je in deze masterclass?

 • De basiselementen en het theoretisch kader van exformatief werk
 • Werken met ruimte, begrenzing en bevrijding
 • Werken met mensen en groepen
 • Essenties van communicatiesctructuren
 • “Gamesercises”
 • “Gamesercises” faciliteren
 • Essentie en praktijk van extra-informatief faciliteren
 • Essentie en praktijk van “play-based learning”

Programma

 • Exformatie
 • Spel
 • Bevrijding
 • Actie
 • Leren
 • Faciliteren
 • Debriefen

Na deze workshop ga je naar huis met ...

 • … een nieuwe kijk op jezelf als trainer, coach, facilitator, consultant.
 • … inzicht in de concepten van spelend leren.
 • … een nieuwe visie op de rol van spel in een leerproces.
 • … een verfrissende kijk op belichaming in de context van groepen.
 • … een rits aan spelende facilitatietechnieken voor spelend leren.
 • … technieken om de leercultuur in je organisatie bij te sturen en de motivatie van je medewerkers aan te wakkeren.

Leermateriaal

 • Boek (Engels): Francis Laleman, 2020: Resourceful Exformation (Some thoughts on the Development of Resourcefulness in Human Beings)

Getuigenissen (1)

Playing Boal games doesn’t feel like “gamesercising” at all. I never realized how much fun one could have without even the thought of learning, and yet learn so much. The most interesting thing was how Francis managed to gently push boundaries, seemingly doing nothing at all, and make us play in a space where we would never have played before if he hadn’t brought us there.

- Maria Franchesca Pascua, Philippines, 2022

Trainer

Francis Laleman

Francis Laleman

Francis Laleman  verkende eerst India en de wereld als academisch onderzoeker en radioreporter, vooraleer hij 25 jaar geleden overstak naar een ander perron, om er mee te sporen met de trein van de wereldwijde telecom boom.

Vandaag reist hij opnieuw de wereld rond als senior consultant, procesanalyst, interculturele blikopener, Corporate Learning & Development Expert, Instructional Design Architect en specialist in het trainers- en train-the-trainers-vak. Met dat alles heeft hij een indrukwekkende en wereldomvattende track record opgebouwd in diverse sectoren, van universiteiten en hogescholen, over ngo's en overheidsinstellingen, tot pharma, manufacturing, ICT en telecom.

Met Francis wordt een training vaak anders. Al is het maar omdat training altijd zit ingebed in een leerproces. Of omdat werkvormen, modellen en metaforen uit de wereldwijde vijver zijn gevist - en vaak niet uit het traditionele trainershandboek, maar uit kunst, geschiedenis, natuur, tuinieren, ecologie, wetenschap en engineering. Francis traint met vissen in bokalen, Chinese penselen, Japanse manga, Arabische reukwaren, digital trash, cello's en violen.

Met en van Francis hebben ondertussen al vele honderden aspirant bedrijfstrainers het trainersvak geleerd, van Yokohama tot Shangai, van Delhi tot Bangalore, van Dubai tot Muscat en van London, Rotterdam, Brussel en Parijs tot San Diego.

Prijs

€ 325,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.

Inschrijven

Data

 • 26.03.202409:00 - 12:30

Locatie

Het Leerklooster
Kloosterstraat 29

9080 Beervelde
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Francis LalemanFrancis Laleman

Prijs

€ 325,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Opleiding tot professioneel trainer
Startdatum 16/05/2024Duur: 95 uur

Opleiding tot professioneel trainer

De meest uitgebreide én gecertificeerde train d...

Lees meer