Paardencoaching voor leiders

Ontdek de 5 posities van de excellente leider dankzij de interactie met paarden

Paarden zijn experts in leiderschap. Ze overleven al miljoenen jaren langer dan wij, mensen, op een succesvolle manier in team. In deze opleiding delen paarden hun bijzonder krachtige formule om als leider te floreren en te groeien, zowel in je persoonlijke - als je professionele leven. De paarden geven je duidelijke en werkbare feedback over hoe zij jouw leiderschap ervaren, wat werkt en wat niet werkt.

Doelgroep

Leidinggevenden op verschillende niveaus in organisaties die zoekende zijn naar meer balans en impact en die nieuwsgierig zijn naar wat ze van paarden kunnen leren op het vlak van leiderschap.  Er is geen voorkennis vereist.  Een lichte angst van paarden is geen bezwaar.

Wat leer je in deze opleiding?

 • Je leert dankzij de paarden op een krachtige manier leidinggeven, wat in jouw organisatie zal leiden tot enthousiaste en gemotiveerde teamleden.
 • Je ontwikkelt jouw persoonlijk en authentiek leiderschap door de interactie met de paarden en de duiding door de collega deelnemers en de trainers.
 • Je ontdekt wat er al werkt in jouw leiderschapsstijl en waar het hapert, aan de hand van de spiegel die de paarden jou aanreiken.
 • Je gaat individueel aan de slag met jouw leiderschapsuitdagingen zodat je impact als leider groeit.
 • Je leert je energie optimaal balanceren zodat je komt tot een duurzaam leiderschap.

Programma

Voorafgaand aan de eerste opleidingsdag ontvang je de uitnodiging om een vragenlijst in te vullen.  De antwoorden hierop zullen je al een eerste inzicht bezorgen in je sterkste leiderschapsposities en diegene die je nog verder kan ontwikkelen in de loop van de opleiding.

Je krijgt tijdens de training diverse opdrachten om 1 of meerdere paarden te leiden. Je zal ervaren, begrijpen, beleven en voelen hoe je jouw leiderschap een extra push kan geven om aan impact te winnen. Het is net dit ervaringsgericht leren dat zich vastklikt in je geheugen en waardoor het altijd bij blijft en je niet meer loslaat. En dat is ook de bemerking die we van klanten krijgen na een paardencoaching of -opleiding: het blijft in je lijf hangen omdat er verschillende gebieden in je brein geactiveerd worden: visueel, auditief, emotioneel en kinesthetisch. Je ervaart wat werkt en wat niet werkt en je kan met een schone lei herbeginnen en blijven proberen, want het paard houdt geen score bij. En je kunt beleven hoe het anders kan en wat dat met jou doet, met het paard en met de omgeving.

Het programma is opgebouwd rond de verschillende succeselementen en stoorzenders in leiderschap zoals in het boek 'Komt een paard in de boardroom' (Van Reepingen & Talpaert) wordt beschreven.  Met een minimale theoretische kadering laten we je onmiddellijk aan den lijve ondervinden waar je leiderschap aan kracht kan winnen.  Vanuit deze beleving coachen we je naar authentiek leiderschap en leren we je hoe je dit kan vertalen naar je dagelijkse rol binnen de organisatie.

Klemtonen per dag:

 • Dag 1: Neem dié positie in als leider die je teamleden maximaal activeert en ondersteunt.  Vergroot je efficiëntie als leider dankzij extra bronnen van informatie.
 • Dag 2: Ontdek jouw persoonlijke stoorzenders in leiderschap en schakel ze uit.  Vergroot je Impact!

Didactische aanpak

 • 2 volledige dagen workshop in interactie met de paarden in een hands-on setting waardoor het geleerde onmiddellijk praktisch toepasbaar is in jouw eigen situatie.
 • De klemtoon ligt op het oefenen met de paarden.  Je leert van en met de paarden, van je trainer(s) als vertaler(s) en van je collega deelnemers.
 • Minimum aantal deelnemers: 5, maximum aantal deelnemers: 10.
 • Naargelang het aantal deelnemers, worden 1 of 2 trainers ingeschakeld.  Vanaf 6 deelnemers werken we met 2 trainers.

Leermateriaal

Boek: 'Komt een paard in de boardroom', Annemieken Van Reepingen en Nadja Talpaert.

Benieuwd?

Anja Daems draaide een reportage voor 'De Madammen' op Radio 2 op 25 juni 2020 naar aanleiding van de boeklancering 'Komt een paard in de boardroom', Lannoo Campus 2020. Tijdens deze reportage op Radio 2 krijgen jullie al een voorproefje. 

Daarnaast getuigt Nele Deknopper graag over haar ervaringen met de training. 

 

Subsidiemogelijkheden voor deze opleiding

Wist je dat je als deelnemer wellicht recht hebt op één of meerdere opleidingssubsidies? Je leest er hier alles over.

Deze opleiding komt specifiek in aanmerking voor:

Getuigenissen (4)

Fijne, creatieve en zelfbewustwordende training met een goede mix tussen theorie en de praktische oefeningen, gegeven in een huishoudelijke en ontspannen sfeer.

- Steven Houben, Freelance IT Consultant, Sitech bv

Een interactieve leerrijke opleiding die je inzichten en handvaten biedt om de connectie met jezelf en jouw leiderschap te refreshen.

- Mohan Caers, Interim Manager, MChange. bvba

Ik kan deze opleiding aan iedereen aanbevelen of je nu paardenliefhebber bent of niet. De duidelijkheid waarmee de paarden communiceren, in combinatie met de uitleg en ondersteuning van de coaches, is TOP. De training smaakt naar meer en geeft energie. Ik word er happy van!

- Michele Waeyen, European Service Center Manager, Watkins Europe bv

Paarden spiegelen je persoonlijkheid of aanwezigheid instant op het moment zelf. Via deze feedback verkrijg je meer inzage in je actuele sterktes en zwaktes.

- Kristof Joosen, gedelegeerd bestuurder, PIT

Trainer

Nadja Talpaert

Nadja Talpaert

Nadja Talpaert is een master ICF-gecertifieerde coach (MCC) en NLP en Transformational Presence Coach (TPLC) met bijna 20 jaar ervaring in executive - en leadership coaching.  Nadja’s persoonlijke carrièrepad leidde haar zowel in business als HR doorheen diverse sectoren.  Sinds de oprichting van Notice the Difference! in 2011 trekt zij resoluut de kaart van leiderschapsontwikkeling, hoofdzakelijk via individuele - en team coaching en IntervisieCoaching, al dan niet met de hulp van paarden. Omdat paarden als geen ander je onmiddellijk en eerlijk uitnodigen om in leiderschap te stappen.  Nadja schreef samen met Annemieken Van Reepingen het boek ‘Komt een paard in de boardroom’, uitgegeven bij Lannoo Campus in 2020.

Prijs

Gerelateerde opleidingen

Verbindende communicatie voor leidinggevenden en HR professionals
Startdatum 03/10/2024Duur: 25 uur

Verbindende communicatie voor leidinggevenden en HR professionals

Leer de principes van Verbindende Communicatie ...

Lees meer
Vrouw en impact
Startdatum 28/11/2024Duur: 18.5 uur

Vrouw en impact

Ontwikkel als vrouw meer impact en leiderschap ...

Lees meer
Coaching to outperform - Coach je medewerkers naar betere performance
Startdatum 13/09/2024Duur: 32 uur

Coaching to outperform - Coach je medewerkers naar betere performance

Als leidinggevende coachtechnieken inzetten zod...

Lees meer
Large Scale Interventions
Startdatum 19/03/2025Duur: 8 uur

Large Scale Interventions

Boost grootschalige bijeenkomsten met participa...

Lees meer