Nieuw!

Host Leadership

Als gastvrije leider de balans vinden tussen leidinggeven en ruimte geven

Host Leadership is een innovatieve benadering van leiderschap en leert leiders om een balans te vinden tussen leiding geven en ruimte geven aan anderen. Als host (gastheer/gastvrouw) neem je verantwoordelijkheid voor het samenbrengen van mensen. Je laat medewerkers zich welkom voelen, zodat zij optimaal functioneren en zich kunnen ontwikkelen. Als host schakel je daarbij voortdurend tussen verschillende rollen en posities. In een wereld vol verandering en uitdagingen, maak jij het verschil met gastvrij leiderschap.

Host Leadership

In 2014 publiceerde Mark McKergow 'Host', een verrassend boekje met wat werd aangekondigd als een nieuwe visie op leiderschap – of hoe je leiderschap klaarstoomt voor de ontvangst van een nieuwe generatie. 

Mark was eerder bekend als inspirator van Accelerated Learning en Solutions Focused Coaching en zijn werk over Host kwam een beetje als een verrassing. Toch groeide Leading as a Host al spoedig uit tot een wereldwijde beweging. 

In 2023 kwam het tot een dialoog tussen Mark McKergow en HRD Academy trainer Francis Laleman. De twee zijn generatiegenoten en zien elkaars binnenkant. Toch hebben ze ook grote verschillen en net daarin vullen ze elkaar wonderlijk aan. Hun ontmoetingen leidden tot een frisse vernieuwende kijk op Host Leadership en dit werd al gauw een buzz op het internet en tijdens de jaarlijkse Host Leadership conferenties, die wereldwijd telkens in een andere stad plaatsvinden. 

Doelgroep

Host Leadership is een leiderschapsvorm die van toepassing is in een brede waaier van situaties. In dit programma werk je samen met collega managers, leidinggevenden, HR professionelen, gemeenschapswerkers, sociale werkers, groepsleiders, teamleiders, organisatoren, facilitatoren, agile coaches, scrum masters, trainers, onderwijskundigen en iedereen die met groepen werkt.

Wat leer je in de training Host Leadership?

  • Je maakt kennis met een bijzondere leiderschapsvorm die aansluit bij de noden en verwachtingen van onze tijd en de aankomende generatie van jonge professionelen. 
  • Host Leadership verbindt vier leiderschapsperspectieven met zes kernverantwoordelijkheden – een raster met 24 combinaties. Het raamwerk leert je hoe en wanneer deze combinaties te beoefenen en wat de impact daarvan is. Je leert uit je eigen en uit elkaars praktijk en je kan putten uit de levenslange ervaring van een senior trainer, die mede-ontwerper is van het framework.
  • Je gaat naar huis en keert terug naar je werk met een heel frisse en nieuwe kijk op je eigen leiderschapspraktijk. Je krijgt een toolkit vol met praktische handvaten om voor jezelf en voor je team een Gastvrije Leider te zijn.

Didactische aanpak

Het Host Leadership programma is een hybride leertraject. Het komt in verschillende stukken, verspreid over een periode van ongeveer een maand:

  1. Eerst hou je een halfuur een online intakegesprek met de trainer, dit gebeurt op afspraak.
  2. Daarna volgt een twee uur durende live online sessie met de hele groep.
  3. In een derde fase zijn er zes halve dagen waarop de hele groep samen offline aanwezig is. Deze zes delen zijn geprogrammeerd in drie opeenvolgende dagen.
  4. Als afsluiter is er opnieuw een twee uur durende live online sessie met de hele groep.

Programma

1. Take in

  • Formaat: 30 minuten, live online, 1-op-1
  • Wat: een kort gesprek over jouw leiderschapspraktijk en jouw verwachtingen. Na dit gesprek krijg je een opdracht als voorbereiding op de volgende stap (denk aan een ten meeste twee uur persoonlijk werk).
  • Waarom: dit programma is geen theoretische uiteenzetting. We passen in de training het geleerde onmiddelijk toe. Een intakegesprek maakt integraal deel uit van Host Leadership. Het intakegesprek dat je met de trainer voert, is meteen iets wat je in jouw praktijk zelf met je medewerkers kan doen.

 

2. De vier perspectieven

  • Formaat: 120 minuten, live online, in groep
  • Wat: deze sessie brengt voor het eerst de groep samen. We leren elkaar kennen en al doende - via een serie interactieve werkvormen speciaal ontworpen voor live-online toepassingen - verkennen we ook de vier perspectieven van Host Leadership.
  • Waarom: bij alles wat volgt zullen we de vier perspectieven voortdurend opnieuw blijven toepassen. Hier passen we ze voor de eerste keer toe, als een pakket van vier uitgangspunten om jezelf aan anderen te leren kennen en om elkaar te leren kennen.

 

3. De zes kernen van gastvrij leiderschap

  • Formaat: zes halve dagen, in drie volle, opeenvolgende dagen, op locatie, in-person
  • Wat: het leiderschapshuis van Host Leadership bestaat uit zes kamers. Elke kamer verbeeldt een kernverantwoordelijkheid van gastvrij leiderschap.
  • Achtereenvolgens bezoeken we de zes kamers en verkennen we elke kamer grondig vanuit alle vier de perspectieven die we al meebrachten uit de voorbije fase.
  • Telkens zoeken we voor de kamer het toepassingsterrein in onze eigen praktijk en in wat we over elkaars praktijk geleerd hebben.
  • Als echte gastheren/vrouwen bouwen we geleidelijk onze gastvrijheidspraktijk op.


Initiation, invitation, space creation, protection, connection, participation. 

  • Waarom: de zes kernen of kernverantwoordelijkheden zijn het sluitstuk waar het bij gastvrij leiderschap allemaal om draait. Deze zes korte workshops op drie dagen brengen je geleidelijk op pad, door iteratief en incrementeel je gastvrije leiderschap uit te bouwen in dialoog met je medegasten in dit programma. Zo leren we al doende en leren we door elkaar uit te nodigen om te reflecteren op wat we doen.
  • Deze aanpak zorgt ervoor dat je na dit programma vertrekt met een hands-on toolkit die je samen met je medegasten hebt opgebouwd, maar die vooral toepasselijk is op je eigen situatie.
  • Op het einde van de derde dag vertrekt iedereen opnieuw met een persoonlijke opdracht (max twee uur thuiswerk).

 

4. Mijn gastvrije leiderschapspraktijk

  • Formaat: 120 minuten, live online, in groep
  • Wat: ondertussen heb je een gastvrije leiderschap toolkit voor jezelf opgebouwd. In deze perfect gastvrij georganiseerde sessie stellen we onze toolkit aan elkaar voor en wuiven we elkaar uit.
  • Waarom: deze sessie is de bekroning op ons werk. Door met je medegasten te delen waar je aan toe bent en hoe je er nu mee van plan bent verder te gaan, krijg je de kans om je gastvrijheidspraktijk aan anderen voor te stellen, voor jezelf te verankeren wat je hebt geleerd en een aanzet te geven aan je ambassadeurschap van gastvrij leiderschap, dat vandaag begint.

Eerder op zoek naar een andere opleiding?

Meer achtergrondinformatie

Lees alvast eens deze interessante artikels (in het Engels):

Subsidiemogelijkheden voor deze opleiding

  • KMO Portefeuille - Thema Personeelsmanagement

    HRD Academy is erkend als aanbieder van opleidingen binnen de KMO Portefeuille. Ons erkenningsnummer is: DV.0202520. Indien jouw organisatie aan bepaalde voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training. Het BTW bedrag komt hiervoor niet in aanmerking, dit moet rechtstreeks aan HRD Academy betaald worden. 

    Alle gedetailleerde info en een handleiding om jouw aanvraag voor de KMO portefeuille in te dienen, vind je op de site van VLAIO.

  • Premie opleiding BHG

    Ben je zelfstandig of werk je voor een KMO in Brussel? Dan maak je onder bepaalde voorwaarden aanspraak op de Premie Opleiding van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze steun kan 40 tot 80% van je kosten dekken.  Op de website van Brussel Economie en Werkgelegenheid kan je checken of je hiervoor in aanmerking komt en hoe je de premie kan aanvragen. 

    Opmerking: deze premie is enkel toepasbaar indien de opleiding binnen de 6 maanden wordt afgerond. 

  • Alimento

    Ben je werkzaam in de voedingsindustrie? Dankzij ons Qfor certificaat zijn wij erkend door Alimento (voorheen IVP) voor al onze opleidingen.  Check met Alimento op welke tussenkomst je recht hebt.

Trainer

Francis Laleman

Francis Laleman

Francis werkt al 45 jaar met mensen en groepen, kunst, en de natuur. Hij leest, schrijft, schildert, tuiniert, en speelt. Hij is een partner, minnaar, en vader. Maar het leerpad in al  deze dingen gaat over steile bergen en diepe dalen – en veel strepen heeft hij nog niet verdiend. Stiekem hoopt hij dat blijven spelen en reflectie de sleutels zijn, maar hij weet nog niet op welk slot precies die zullen passen. Waarschijnlijk is loslaten het echte geheim, maar daar is hij voorlopig nog niet zo goed in.

Francis is dus op weg, Ook letterlijk. Afkomstig uit de de klei in de polders langs de Noordzeekust, waar de meeuwen roepen en aan de horizon de zon op de krijtrotsen van Dover zingt, als een sirene. Bijna twintig jaar woonde, leerde en werkte hij hoog in de bergen van de Himalaya, in India, en in Sri Lanka. Hij keurde zichzelf af als Boeddhistische monnik - maar blijft op zoek naar de beste manier om studenten de wonderen van de Sanskrit en Paliliteratuur te helpen ontdekken. En schrijven. Ondertussen heeft Francis de eerste bladzijde geschreven van wel honderd ingebeelde boeken. Omhelzen wat niet kan is dus een levenskunst. En altijd weer spelen met wat misschien mogelijk is.

Het is in het sociaal werk, met andere afgekeurden en mislukkelingen, op straat en in de rijstvelden, dat Francis ontdekte dat kinderen veel liever en beter leren dan volwassenen. Geinspireerd door Rabindranath Tagore, Paolo Freire en Augusto Boal belandde Francis ten slotte in de wereld van niet-conventioneel leren, waarin hij snel een stevige internationale reputatie uitbouwde, eerst in India en later daarbuiten, eerst bij de “unteachables,”, daarna ook in de nette kantoren van het bedrijfsleven.

Francis woont in Singapore. Je vindt hem op de meest onwaarschijnlijke plekken: in een telecombedrijf, een rijstfabriek, op een vrachtschip, in een opvanghuis in Jakarta. Hij is lid van The Scrum Alliance en The Systemic Design Association, geeft les aan The London Scrum Academy, is adviseur bij People Before Patients. Hij reist nog steeds de wereld rond met workshops over leren leren, levenslessen, Boeddhistische systeemtheorie, OD, Design, UX, Scrum, Agile, en de kunst van het faciliteren.

Prijs

€ 1 950,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.

Inschrijven voor Host Leadership

Data

  • 22.05.2025(A) 14:00 - 16:00
  • 02.06.2025(B) 09:00 - 16:00
  • 03.06.2025(B) 09:00 - 16:00
  • 04.06.2025(B) 09:00 - 16:00
  • 13.06.2025(A) 15:00 - 17:00

Locaties

A: Online

B: Domein Martinus
Sniederspad 133

2980 Zoersel
België
Bekijk locatie

Trainer

  • Francis LalemanFrancis Laleman

Prijs

€ 1 950,00 excl. BTW

Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Verbindende Communicatie
Startdatum 25/09/2025Duur: 24 uur

Verbindende Communicatie

Leer de principes van Verbindende Communicatie ...

Lees meer
Vrouw en impact
Startdatum 03/12/2025Duur: 18.5 uur

Vrouw en impact

Ontwikkel als vrouw meer impact en leiderschap ...

Lees meer
Coaching to outperform - Coach je medewerkers naar betere performance
Startdatum 16/09/2025Duur: 30 uur

Coaching to outperform - Coach je medewerkers naar betere performance

Als leidinggevende coachtechnieken inzetten zod...

Lees meer
Kennismakingsworkshop De Magie van Stilte

Kennismakingsworkshop De Magie van Stilte

Een infosessie over de unieke stilteweek en her...

Lees meer