Masterclass Ikigai: anders op weg in je leven en in je werk

Een eenmalige workshop voor iedereen: trainers, systemische opstellers, therapeuten, coaches, facilitators, HRD experts, organisatie-architecten, Scrum Masters, Agile Coaches en iedereen die geprikkeld wordt door de idee van “het nieuwe werken.” In deze workshop leer je met een uit Japan meegebrachte opstellingstechniek op zoek gaan naar wat voor jou belangrijk is in het leven. Je kan de techniek daarna ook zelf toepassen (in je familiekring, met je team of in de breedte van je organisatie). Ikigai. Je hebt er zeker al over gehoord. Sommigen spreken van “the why” of “the purpose” van je bestaan – maar volgens de legendarische Japanse psychiater Kamiya Mieko betekent het concept “ikigai” gewoon “the meaning of life.” Deze masterclass met Francis Laleman is gebaseerd op het theoretisch en praktisch werk van Kamiya Mieko op de Setouchi-eilanden in de Japanse binnenzee.

Eenmalige reeks workshops met Francis Laleman najaar 2022

Deze masterclass is de vijfde van vijf éénmalige workshops die Francis Laleman bij HRD Academy geeft in het verloop van drie opeenvolgende dagen, op dezelfde trainingslocatie.  De workshops bouwen niet verder op elkaar, je kan dus kiezen welke workhop(s) je wil volgen.  

Dag 1 (3 oktober 2022) Thema: Exformatie

Dag 2 (4 oktober 2022) Thema: Spelend Leren in de Wereld

Dag 3 (5 oktober 2022) Thema: Opnieuw op weg in je leven en je werk

Situering

Deze halfdaagse workshop past in een nieuwe vise op leven en werken – en een daarin verweven vernieuwende visie op leren. De wereld was altijd al in een wankel evenwicht. Toch is het duidelijk dat de onzekerheden van ons levn en werken vandaag in een stroomversnelling zijn gekomen. Werkgevers en belangengroepen melden een nooit eerder geziene stroom van mensen voor wie het evenwicht nu helemaal zoek is. Onze mentale gezondheid is aan de orde van de dag. Wie zijn we? Wat moeten we? Waar moeten we naartoe?

Ikigai is een Japans concept dat steunt op een veelkleurige mix van elementen uit het Taoisme, het Boeddhisme, de Adleriaanse psychologie en het werk van Michel Foucault. Centraal staat een vorm van betekenisleer, die vorm krijgt via een heel bijzondere, kamerbrede opstellingstechniek – om zich daarna te richten op een diepgaande analyse van hoe onze activiteiten en de relaties in ons leven zich tot elkaar verhouden, wat dat betekent, en wat je daarmee dan allemaal kan doen.

Francis Laleman is een oude bekende van HRDA. In 2017 keerde hij voor lange tijd terug naar de Setouchi eilanden in de Zuid-Japanse binnenzee, waar hij zich opnieuw verdiepte in het leven en het werk van Kamiya Mieko. Na deze studieperiode keerde hij terug naar Europa, waar hij na verder studiewerk en introspectie o/m bij HRD Academy een veelgevraagde Ikigai workshop faciliteerde. Vandaag woont hij opnieuw in Zuidoost Azië, waar hij in opdracht van de Deutsche Buechergilde, en samen met een Japans-Duits vertaalcollectief, aan een boek werkt over ikigai, met een rechtstreekse vertaling uit het Japans van Ikigai-ni-Tsuite (1966) – Kamiya Mieko’s meesterwerk.

Francis woont nu in Singapore en werkt vooral met organisaties en NGO’s in het sociaal-educatieve veld – in Indonesia, Vietnam, Cambodia, de Filippijnen en Hong Kong. Dit najaar is hij op doorreis in Europa met een hele serie workshops. Dit is dus een unieke kans om iets heel bijzonders van en met hem te leren.

Doelgroep

Deze eenmalige interactieve workshop is iets voor jou als je met cliënten werkt als coach of therapeut – en/of als je begaan bent met, of verantwoordelijk bent voor, het welzijnsbeleid en de mentale gezondheidsproblematiek binnen je organisatie. Je bent dus therapeut, coach, HRD specialist, wellness officer, begeleider, vertrouwenspersoon, loopbaanbegeleider, trainer, facilitator, people manager, teamleider, enzovoort.

Wat leer je in deze workshop?

 • Wat betekent ikigai en wat zijn de hoekstenen van de methodiek?
 • Enkele principes uit het Taoisme, Boeddhisme, de Adleriaanse psychologie, het werk van Michel Foucault
 • Zingeving en betekenisleer
 • Therapeutische en coachende technieken om jezelf en anderen te helpen bij het vinden van ikigai
 • Een opstellingstechniek die je individueel, maar ook met kleine en grote groepen kan gebruiken
 • Het begin van je eigen ikigai

Programma

halve dag (13:15-16:30)

 • Introspectieve introductie (reflectie)
 • Semantiek: je waardenstelsel, signalen, symbolen, betekenis, relatie, activiteit
 • Ontologie: een systemische uitstippeling van wie je bent
 • Relaties en activiteiten (Adler)
 • Kamerbrede systemische opstelling in cirkels
 • Je eigen ikigai
 • Dialoog (Clean Language) en stilte (Mindfulness)
 • Reflectie: wat hebben we in deze workshop allemaal geleerd?
 • Hoe passen we dit allemaal toe in onze eigen (werk)context?

Na deze workshop ga je naar huis met ...

 • een nieuwe kijk op jezelf.
 • een nieuwe kijk op hoe je in het leven staat.
 • een nieuwe kijk op je eigen relaties en activiteiten, en op wat belangrijk is voor je.
 • een eenvoudige techniek om jezelf en anderen te helpen om “in je ikigai” te blijven.
 • inzichten en praktijkvoorbeelden van hoe je dit kan toepassen in je eigen leef- en werkomgeving.

Leermateriaal

 • Webpagina: Francis Laleman, 2018-2020: Ikigai – an Essay on Balance, Meaning, and Beauty
 • Webpagina: Francis Laleman et alia, 2022: Some Pre-print Files for “Ikigai, a Somewhat Smaller Book on Leading a Life that Matters (with translations from the Japanese works of Kamiya Mieko)”, Deutsche Buecherei, scheduled 2023.

Subsidiemogelijkheden voor deze opleiding


Lees hier meer over alle subsidiemogelijkheden   

Getuigenissen (1)

A life-changer workshop. I have gone through this process twice: in-person and online. Francis has a knack of being an incredibly present, yet invisible facilitator - in an invisible, yet tangible workshop space, where participants cannot but open up and free themselves.

- Enrico, Gomes

Prijs

Gerelateerde opleidingen

Omgaan met stress

Omgaan met stress

Krijg individueel advies over hoe jij gezond ka...

Lees meer
Verbindende communicatie voor leidinggevenden en HR professionals
Startdatum 28/09/2023Duur: 25 uur

Verbindende communicatie voor leidinggevenden en HR professionals

Leer de principes van Verbindende Communicatie ...

Lees meer
Opleiding Systemisch Leiderschap

Opleiding Systemisch Leiderschap

10-daagse systemische training voor leidinggeve...

Lees meer
Vrouw en impact
Startdatum 07/12/2023Duur: 18.5 uur

Vrouw en impact

Ontwikkel als vrouw meer impact en leiderschap ...

Lees meer