Elke coach heeft in essentie een passie voor “continu ontwikkelen”. Dat is wat we bij anderen bevorderen. En dat is wat we zelf ook doen terwijl we met onze klanten werken.
Bijscholingen in nieuwe methodieken zijn heel nuttig … En toch zitten we soms met individuele vragen waarop we het antwoord niet direct vinden. Ofwel hebben we een vaag gevoel van ‘het kan anders’. En toch weten we niet exact hoe. Soms merk je dat je tegen een volgende sessie met een klant wat opziet. Maar je kan niet juist vatten wat er speelt op de achtergrond. Dit zijn juist de vragen die je bespreekt tijdens een reflectieve supervisie. Je bespreekt er je casussen of thema’s waar je tegenaan loopt als coach. Ofwel bespreek je toekomstige acties die passen in je ontwikkelingsplan als coach.
Wat doet de coach supervisor bij reflectieve supervisie?
Tijdens reflectieve supervisie luistert de coach supervisor aandachtig naar je coach verhaal. De supervisor observeert vanuit een meta-perspectief. Als het ware vanuit een super-perspectief. Hij scant samen met jou wat er in de achtergrond speelt, waardoor je minder keuzevrijheid ervaart. Hij inspireert je tot nieuwe zienswijzen. En hij ondersteunt je met praktische tips waar het zinvol is. Bij begeleide groepssupervisie krijg je dit ‘super’ perspectief bovendien ook van alle andere groepsleden cadeau!
Het effect van reflectieve supervisie?
Eens je van supervisie geproefd hebt, wordt het een SUPER supervisie, een vreugde om met ‘vakgenoten’ over de kwaliteit van ons vak te kunnen reflecteren. We inspireren elkaar, voelen (h)erkenning en empathie voor de uitdagingen waar een coach voor staat. We ervaren telkens opnieuw dat supervisor én coaches vanuit hun hart werken met klanten. Dat ze alles willen doen om een hoge kwaliteit te behouden voor de klant én zijn organisatie.
Lees hieronder wat C. Hoogmartens ervaarde tijdens individuele reflectieve supervisie:
“Door de supervisie heb ik een completer beeld gekregen van mezelf als coach, een paar blinde vlekken ontdekt en mijn kwaliteit van coaching kunnen verhogen. Ik heb leren reflecteren over mijn coachingsgesprekken tijdens de gesprekken zelf met mijn coachees en ook erna. Ik kan mezelf nu ook ‘neutraler’ inzetten en efficiënter reageren. Ik kreeg zicht op mijn eigen valkuilen en onbewust gedrag. Bedankt Leen voor deze mooie ervaring en dit interessant leerproces !”
ICF-attest voor mentor-coaching
ICF (Internationale Coach Federatie) vraagt van iedere gecertificeerde coach dat ze op 3 jaarlijkse basis minstens 10 uur mentor-coaching kunnen voorleggen. Supervisie is één vorm van mentor-coaching waarvoor je een ICF mentor-coaching-attest kan ontvangen.