Nieuw!

Masterclass spelende werkvormen uit de Filippijnen

Een eenmalige workshop voor trainers en facilitators met zin in een didactiek van spelend leren. Laro ng Lahi is een catalogus met traditionele spelvormen uit de Filippijnen. De spelvormen werden van generatie op generatie doorgegeven. Omdat ze zijn ontstaan in een land met veel armoede en gebrek aan middelen, hebben ze gemeen dat je heel weinig nodig hebt om ze te spelen – en dat de spelers vooral op hun eigen creativiteit en inventiviteit moeten steunen om het spel tot een goed einde te brengen.

Eenmalige reeks workshops met Francis Laleman najaar 2022

Deze masterclass is de tweede van vijf éénmalige workshops die Francis Laleman bij HRD Academy geeft in het verloop van drie opeenvolgende dagen, op dezelfde trainingslocatie.  De workshops bouwen niet verder op elkaar, je kan dus kiezen welke workhop(s) je wil volgen.  

Dag 1 (3 oktober 2022) Thema: Exformatie

Dag 2 (4 oktober 2022) Thema: Spelend Leren in de Wereld

Dag 3 (5 oktober 2022) Thema: Opnieuw op weg in je leven en je werk

Situering

Deze halfdaagse workshop past in een vernieuwende visie op leren die al enkele decennia een sluimerend bestaan leidt, maar waarvan de impact zich tot nog toe vooral heeft beperkt tot werken met kinderen (Montessori, Piaget) en jongvolwassenen (Boal), in een schoolse context of in het kader van groepsbegeleiding bij vrijetijdsactiviteiten. Het is pas met de recente doorbraak van wetenschappelijke inzichten in hoe mensen echt leren, dat er opnieuw belangstelling is ontstaan voor spelend leren – ook binnen de “serieuze” omgeving van het werk. Het is al lang geen verrassing meer om C-levels en executives in een zaal te zien zitten met legoblokjes spelen – en de term “serious play” is een vast onderdeel van “het nieuwe normaal” geworden.

Deze workshop geeft je inzicht en praktijk in de wereld van Laro ng Lahi – traditionele Filippijnse spelvormen, oorspronkeijk gespeeld door (meestal) kinderen, in hun velden en dorpen in verafgelegen en vaak moeilijk bereikbare bergachtige gebieden op de Filippijnse eilanden. De spelvormen worden sedert 1982 verzameld en gedocumenteerd door de Samahang Makasining, een collectief van vormers, social designers, onderwijskundigen en kunstenaars, met een centrum in Muñoz, Nueva Ecija.

Francis Laleman werkt sedert 2021 in de regio – waar hij een project co-faciliteert dat deze traditionele Filippijnse spelvormen hertaalt naar lerende werkvormen voor online en on-site gebruik op het sociale veld zowel als in een bedrijfscontext – en waar hij werkt als trainer en coach van leerfacilitators en trainers op het veld. Francis is een oude bekende van HRDA. Hij woont in Singapore maar is dit najaar op doorreis in Europa met een hele serie workshops. Dit is dus een unieke kans om iets heel bijzonders van en met hem te leren.

Doelgroep

Deze eenmalige interactieve workshop is iets voor jou als je werkt met groepen – en je bent process designer, organisatie-ontwikkelaar, facilitator, trainer, opvoeder, sociaal werker, systemische opsteller, L&OD specialist, of welke rol ook die te maken heeft met de ontwikkeling van competenties en talent in individuen en groepen.

Wat leer je in deze masterclass?

 • Waarom spelend leren zo doeltreffend is
 • Wat zijn de beslissende kenmerken die van een kinderspel een lerende werkvorm kunnen maken?
 • Hoe vang je weerstand op tegen “spelen op het werk”?
 • We spelen Laro ng Lahi
 • Je faciliteert Laro ng Lahi
 • Je maakt je eigen Laro ng Lahi
 • Je leert spel hertalen naar werkvorm en werkvorm naar lerende werkvorm
 • Je leert de specifieke ruimte van onsite werk en online werk heel doelgericht benutten
 • Je oefent met Laro ng Lahi, toegepast op leerinhoud en leerdoelen uit je eigen organisatie

Programma

Halve dag (09:00-12:15)

 • Spelende introductie
 • Het concept “socio-dramatic play” (Piaget)
 • Spelen en leren
 • Spelend omgaan met weerstand
 • Een keuze spelvormen uit de Laro ng Lahi van Samahang Makasining
 • Design en faciliteer je eigen spelende werkvorm
 • Spelen en leren met en van elkaar
 • Spelend reflecteren: Wat hebben we allemaal geleerd?
 • Train-de-trainer: hoe passen we dit toe in onze eigen context?

Na deze workshop ga je naar huis met ...

 • een nieuwe kijk op jezelf.
 • een nieuwe kijk op “serious play”.
 • inzicht in hoe je spelvormen kan gebruiken ten dienste van het behalen van leerresultaten.
 • kennis en praktijk in werken met contextverbredende spelvormen.
 • een waaier technieken en facilitatievormen om zelf mee aan de slag te gaan.
 • een vernieuwende methode om de leerresultaten in je organisatie te optimaliseren.
 • technieken om de leercultuur in je organisatie bij te sturen en de nieuwsgierigheid van je medewerkers aan te wakkeren.

Leermateriaal

 • Webpagina: Francis Laleman, 2022: Laro ng Lahi: Chlidren’s Games as an Adult Learning Format

Getuigenissen (1)

In my work as a instructional designer and facilitator, I am always looking for ways to integrate interactive learning games. Like everyone in the trade, I usually look for inspiration on youtube or social media. Today I was fortunate to be in Francis Laleman’s Laro ng Lahi session, and I learned how much stronger it is to go and look for models in our own experience, especially our childhood, when we were playing a lot, and had so much fun with our games with friends. This workshop is bound to transform my entire approach.

- N.A., Field worker and health educator

Trainer

Francis Laleman

Francis Laleman

Francis Laleman  verkende eerst India en de wereld als academisch onderzoeker en radioreporter, vooraleer hij 25 jaar geleden overstak naar een ander perron, om er mee te sporen met de trein van de wereldwijde telecom boom.

Vandaag reist hij opnieuw de wereld rond als senior consultant, procesanalyst, interculturele blikopener, Corporate Learning & Development Expert, Instructional Design Architect en specialist in het trainers- en train-the-trainers-vak. Met dat alles heeft hij een indrukwekkende en wereldomvattende track record opgebouwd in diverse sectoren, van universiteiten en hogescholen, over ngo's en overheidsinstellingen, tot pharma, manufacturing, ICT en telecom.

Met Francis wordt een training vaak anders. Al is het maar omdat training altijd zit ingebed in een leerproces. Of omdat werkvormen, modellen en metaforen uit de wereldwijde vijver zijn gevist - en vaak niet uit het traditionele trainershandboek, maar uit kunst, geschiedenis, natuur, tuinieren, ecologie, wetenschap en engineering. Francis traint met vissen in bokalen, Chinese penselen, Japanse manga, Arabische reukwaren, digital trash, cello's en violen.

Met en van Francis hebben ondertussen al vele honderden aspirant bedrijfstrainers het trainersvak geleerd, van Yokohama tot Shangai, van Delhi tot Bangalore, van Dubai tot Muscat en van London, Rotterdam, Brussel en Parijs tot San Diego.

Subsidiemogelijkheden

 • KMO Portefeuille: HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training.  Het (eventuele) cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking.  Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald. 

  Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.
 • Opleidingscheques voor werknemers: Je kan opleidingscheques aanvragen voor opleidingen van HRD Academy die geregistreerd zijn in de Opleidingsdatabank van de Vlaamse Overheid. Opgelet, niet elke HRDA opleiding komt hiervoor in aanmerking, kijk op de individuele opleidingsfiches op de website of de betrokken opleiding erkend is.  De opleidingen die erkend zijn, hebben een eigen erkenningsnummer dat start met ODB-...
 • Werkbaarheidscheque: Eenmanszaken, KMO's en grote ondernemingen kunnen tot € 10.000 steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren.  Nav de Coronacrisis worden deze werkbaarheidscheques tijdelijk uitgebreid om verbeteracties mogelijk te maken in de vorm van advies, begeleiding en opleiding waarbij aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van medewerkers.
 • Opleidingspremie Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Ben je zelfstandig, of werk je voor een KMO in Brussel? Dan maak je onder bepaalde voorwaarden aanspraak op de Opleidingspremie. Opgelet deze premie moet minstens een maand voor aanvang van de opleiding aangevraagd worden.
 • Vlaams OpleidingsVerlof: HRD Academy heeft een kwaliteitsregistratie behaald voor dienstverleners binnen Werk en Sociale Economie.  Dat wil zeggen dat werknemers uit de privésector onder bepaalde voorwaarden recht hebben op het Vlaams Opleidingsverlof (vroegere Betaald Educatief Verlof).  Opgelet, niet elke HRDA opleiding komt in aanmerking voor het VOV, kijk op de individuele opleidingsfiches op de website of de betrokken opleiding erkend is voor VOV.  De opleidingen die erkend zijn, hebben een eigen erkenningsnummer dat start met ODB-...
 • Brussels Educatief Verlof: Naast het Vlaams Opleidingsverlof heeft HRDA ook een kwaliteitsregistratie behaald bij Brussel Economie en Werkgelegenheid. Werknemers uit de privésector met hoofdkantoor in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben onder bepaalde voorwaarden recht op educatief verlof. Opgelet, niet elke HRDA opleiding komt in aanmerking voor het BEV, kijk op de individuele opleidingsfiches op de website of de betrokken opleiding erkend is voor BEV.  De opleidingen die erkend zijn, hebben een eigen erkenningsnummer dat start met BR-...

Prijs

€ 250,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.

Inschrijven

Data

 • 04.10.202209:00 - 12:15

Locatie

Domein Martinus
Sniederspad 133

2980 Zoersel
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Francis LalemanFrancis Laleman

Prijs

€ 250,00 excl. BTW

Inschrijven