Masterclass spelende werkvormen uit de Filippijnen

Een eenmalige workshop voor trainers en facilitators met zin in een didactiek van spelend leren. Laro ng Lahi is een catalogus met traditionele spelvormen uit de Filippijnen. De spelvormen werden van generatie op generatie doorgegeven. Omdat ze zijn ontstaan in een land met veel armoede en gebrek aan middelen, hebben ze gemeen dat je heel weinig nodig hebt om ze te spelen – en dat de spelers vooral op hun eigen creativiteit en inventiviteit moeten steunen om het spel tot een goed einde te brengen.

Eenmalige reeks workshops met Francis Laleman najaar 2022

Deze masterclass is de tweede van vijf éénmalige workshops die Francis Laleman bij HRD Academy geeft in het verloop van drie opeenvolgende dagen, op dezelfde trainingslocatie.  De workshops bouwen niet verder op elkaar, je kan dus kiezen welke workhop(s) je wil volgen.  

Dag 1 (3 oktober 2022) Thema: Exformatie

Dag 2 (4 oktober 2022) Thema: Spelend Leren in de Wereld

Dag 3 (5 oktober 2022) Thema: Opnieuw op weg in je leven en je werk

Situering

Deze halfdaagse workshop past in een vernieuwende visie op leren die al enkele decennia een sluimerend bestaan leidt, maar waarvan de impact zich tot nog toe vooral heeft beperkt tot werken met kinderen (Montessori, Piaget) en jongvolwassenen (Boal), in een schoolse context of in het kader van groepsbegeleiding bij vrijetijdsactiviteiten. Het is pas met de recente doorbraak van wetenschappelijke inzichten in hoe mensen echt leren, dat er opnieuw belangstelling is ontstaan voor spelend leren – ook binnen de “serieuze” omgeving van het werk. Het is al lang geen verrassing meer om C-levels en executives in een zaal te zien zitten met legoblokjes spelen – en de term “serious play” is een vast onderdeel van “het nieuwe normaal” geworden.

Deze workshop geeft je inzicht en praktijk in de wereld van Laro ng Lahi – traditionele Filippijnse spelvormen, oorspronkeijk gespeeld door (meestal) kinderen, in hun velden en dorpen in verafgelegen en vaak moeilijk bereikbare bergachtige gebieden op de Filippijnse eilanden. De spelvormen worden sedert 1982 verzameld en gedocumenteerd door de Samahang Makasining, een collectief van vormers, social designers, onderwijskundigen en kunstenaars, met een centrum in Muñoz, Nueva Ecija.

Francis Laleman werkt sedert 2021 in de regio – waar hij een project co-faciliteert dat deze traditionele Filippijnse spelvormen hertaalt naar lerende werkvormen voor online en on-site gebruik op het sociale veld zowel als in een bedrijfscontext – en waar hij werkt als trainer en coach van leerfacilitators en trainers op het veld. Francis is een oude bekende van HRDA. Hij woont in Singapore maar is dit najaar op doorreis in Europa met een hele serie workshops. Dit is dus een unieke kans om iets heel bijzonders van en met hem te leren.

Doelgroep

Deze eenmalige interactieve workshop is iets voor jou als je werkt met groepen – en je bent process designer, organisatie-ontwikkelaar, facilitator, trainer, opvoeder, sociaal werker, systemische opsteller, L&OD specialist, of welke rol ook die te maken heeft met de ontwikkeling van competenties en talent in individuen en groepen.

Wat leer je in deze masterclass?

  • Waarom spelend leren zo doeltreffend is
  • Wat zijn de beslissende kenmerken die van een kinderspel een lerende werkvorm kunnen maken?
  • Hoe vang je weerstand op tegen “spelen op het werk”?
  • We spelen Laro ng Lahi
  • Je faciliteert Laro ng Lahi
  • Je maakt je eigen Laro ng Lahi
  • Je leert spel hertalen naar werkvorm en werkvorm naar lerende werkvorm
  • Je leert de specifieke ruimte van onsite werk en online werk heel doelgericht benutten
  • Je oefent met Laro ng Lahi, toegepast op leerinhoud en leerdoelen uit je eigen organisatie

Programma

Halve dag (09:00-12:15)

  • Spelende introductie
  • Het concept “socio-dramatic play” (Piaget)
  • Spelen en leren
  • Spelend omgaan met weerstand
  • Een keuze spelvormen uit de Laro ng Lahi van Samahang Makasining
  • Design en faciliteer je eigen spelende werkvorm
  • Spelen en leren met en van elkaar
  • Spelend reflecteren: Wat hebben we allemaal geleerd?
  • Train-de-trainer: hoe passen we dit toe in onze eigen context?

Na deze workshop ga je naar huis met ...

  • een nieuwe kijk op jezelf.
  • een nieuwe kijk op “serious play”.
  • inzicht in hoe je spelvormen kan gebruiken ten dienste van het behalen van leerresultaten.
  • kennis en praktijk in werken met contextverbredende spelvormen.
  • een waaier technieken en facilitatievormen om zelf mee aan de slag te gaan.
  • een vernieuwende methode om de leerresultaten in je organisatie te optimaliseren.
  • technieken om de leercultuur in je organisatie bij te sturen en de nieuwsgierigheid van je medewerkers aan te wakkeren.

Leermateriaal

  • Webpagina: Francis Laleman, 2022: Laro ng Lahi: Chlidren’s Games as an Adult Learning Format

Subsidiemogelijkheden voor deze opleiding

 

Lees hier meer over alle subsidiemogelijkheden    

Getuigenissen (1)

In my work as a instructional designer and facilitator, I am always looking for ways to integrate interactive learning games. Like everyone in the trade, I usually look for inspiration on youtube or social media. Today I was fortunate to be in Francis Laleman’s Laro ng Lahi session, and I learned how much stronger it is to go and look for models in our own experience, especially our childhood, when we were playing a lot, and had so much fun with our games with friends. This workshop is bound to transform my entire approach.

- N.A., Field worker and health educator

Trainer

Francis Laleman

Francis Laleman

Francis werkt al 45 jaar met mensen en groepen, kunst, en de natuur. Hij leest, schrijft, schildert, tuiniert, en speelt. Hij is een partner, minnaar, en vader. Maar het leerpad in al  deze dingen gaat over steile bergen en diepe dalen – en veel strepen heeft hij nog niet verdiend. Stiekem hoopt hij dat blijven spelen en reflectie de sleutels zijn, maar hij weet nog niet op welk slot precies die zullen passen. Waarschijnlijk is loslaten het echte geheim, maar daar is hij voorlopig nog niet zo goed in.

Francis is dus op weg, Ook letterlijk. Afkomstig uit de de klei in de polders langs de Noordzeekust, waar de meeuwen roepen en aan de horizon de zon op de krijtrotsen van Dover zingt, als een sirene. Bijna twintig jaar woonde, leerde en werkte hij hoog in de bergen van de Himalaya, in India, en in Sri Lanka. Hij keurde zichzelf af als Boeddhistische monnik - maar blijft op zoek naar de beste manier om studenten de wonderen van de Sanskrit en Paliliteratuur te helpen ontdekken. En schrijven. Ondertussen heeft Francis de eerste bladzijde geschreven van wel honderd ingebeelde boeken. Omhelzen wat niet kan is dus een levenskunst. En altijd weer spelen met wat misschien mogelijk is.

Het is in het sociaal werk, met andere afgekeurden en mislukkelingen, op straat en in de rijstvelden, dat Francis ontdekte dat kinderen veel liever en beter leren dan volwassenen. Geinspireerd door Rabindranath Tagore, Paolo Freire en Augusto Boal belandde Francis ten slotte in de wereld van niet-conventioneel leren, waarin hij snel een stevige internationale reputatie uitbouwde, eerst in India en later daarbuiten, eerst bij de “unteachables,”, daarna ook in de nette kantoren van het bedrijfsleven.

Francis woont in Singapore. Je vindt hem op de meest onwaarschijnlijke plekken: in een telecombedrijf, een rijstfabriek, op een vrachtschip, in een opvanghuis in Jakarta. Hij is lid van The Scrum Alliance en The Systemic Design Association, geeft les aan The London Scrum Academy, is adviseur bij People Before Patients. Hij reist nog steeds de wereld rond met workshops over leren leren, levenslessen, Boeddhistische systeemtheorie, OD, Design, UX, Scrum, Agile, en de kunst van het faciliteren.  

Ikigai pikte hij op in Japan, en in 2018 trok hij naar een Japans eiland om zich verder in het onderwerp te verdiepen. In de loop van 2024 verschijnt van hem bij de Buechergilde (Duitsland) een boekje over ikigai, met originele vertaling van stukken uit Ikigai ni-Tsuite van Kamiya Mieko. Het boekje kwam tot stand in samenwerking met Stephanie Fehr en is gebaseerd op 5 jaar samen ikigai workshops faciliteren (2018-2023).

Prijs

Gerelateerde opleidingen

Vernieuwende presentatietechnieken - boeiend presenteren
Startdatum 04/10/2024Duur: 16 uur

Vernieuwende presentatietechnieken - boeiend presenteren

Ontdek de impact van communicatie, presentaties...

Lees meer
Ontwerpen van een training
Startdatum 12/09/2024Duur: 16 uur

Ontwerpen van een training

Je leert een training ontwerpen van A tot Z.

Lees meer
Train the trainer: Basisvaardigheden voor trainers
Startdatum 16/05/2024Duur: 16 uur

Train the trainer: Basisvaardigheden voor trainers

Leer de basis van het trainersvak

Lees meer
Opleiding tot professioneel trainer
Startdatum 16/05/2024Duur: 95 uur

Opleiding tot professioneel trainer

De meest uitgebreide én gecertificeerde train d...

Lees meer