Nieuw!

Masterclass Exformatieve Werkvormen

Een eenmalige workshop voor trainers en facilitators met zin in een omgekeerde didactiek. Exformatie is een systemisch leerproces dat begint in het onbekende en van daaruit de leerinhoud distilleert. De deelnemers gaan zelf aan de slag en worden daarin gracieus gefaciliteerd door de procesbegeleider.

Eenmalige reeks workshops met Francis Laleman najaar 2022

Deze masterclass is de eerste van vijf éénmalige workshops die Francis Laleman bij HRD Academy geeft in het verloop van drie opeenvolgende dagen, op dezelfde trainingslocatie.  De workshops bouwen niet verder op elkaar, je kan dus kiezen welke workhop(s) je wil volgen.  

Dag 1 (3 oktober 2022) Thema: Exformatie

Dag 2 (4 oktober 2022) Thema: Spelend Leren in de Wereld

Dag 3 (5 oktober 2022) Thema: Opnieuw op weg in je leven en je werk

Situering

Deze eendaagse workshop past in een vernieuwende visie op leren die al enkele decennia een sluimerend bestaan leidt, maar met de opkomst van systemisch werk, zelf-organiserende groepen en het flip-de-classroom model, weer helemaal actueel is. Het concept exformatie werd voor het eerst beschreven door Tor Nørretranders (The User Illsuion, 1991) en druppelde via het werk van de Japanse Designer en trainer Kenya Hara (2015) de wereld van leren en ontwikkelen binnen.
Francis Laleman, die al bij HRD Academy het concept exformatie integreerde in zijn workshop design en zijn bredere visie op cooperatief leren, schreef er een intrigerend boekje over (2020) – en verhuisde in het kielzog daarvan naar Zuid-Oost Azie, waar exformatief werk ondertussen een cultstatus heeft verkregen, in de wereld van leren en ontwikkelen in een bedrijfscontext, maar ook in het niet-conventioneel onderwijs, in systemisch werk, op het sociale veld en in sociale en artistieke vorming.
Francis woont in Singapore en is dit najaar uitzonderlijk op toernee in Europa en het Verenigd Koninkrijk. Deze workshop is dus een nu-of-nooit kans om Francis, die hiermee na twee jaar afwezigheid een rentree maakt bij HRD Academy, in-person mee te maken.

Doelgroep

Deze eenmalige interactieve workshop is iets voor jou als je werkt met groepen – en je bent process designer, organisatie-ontwikkelaar, facilitator, trainer, opvoeder, sociaal werker, systemische opsteller, L&OD specialist, of welke rol ook die te maken heeft met de ontwikkeling van competenties en talent in individuen en groepen.

Wat leer je in deze masterclass?

 • Wat is exformatie en hoe past exformatief werk in jouw eigen professionele context?
 • Hoe komt het dat exformatieve werkvormen zo een sterke aantrekkingskracht hebben op deelnemers – en hoe komt het dat de leerresultaten van exformatief werk zo verbluffend zijn?
 • Hoe maak je de omslag van informatief trainen naar exformatief faciliteren?
 • In welke omstandigheden op je werk kunnen exformatieve werkvormen je helpen om een geblokkeerde situatie terug los te trekken?
 • Is exformatief werk therapie of is het leermethode?
 • Hoe ga je aan de slag met je design van exformatieve leerprocessen?
 • Zelf exformatieve leeractiviteiten ontwikkelen
 • Zelf exformatieve leeractiviteiten faciliteren

Programma

Volledige dag (09:00-16:30)

 • Een exformatieve opstelling
 • Exformatieve openingstechnieken
 • Exformatieve werkvormen met kunst
 • Exformatieve werkvormen met objectbeheer
 • Exformatieve werkvormen met STEM onderwerpen
 • Exformatieve werkvormen met dramatechnieken
 • Exformatief lerend bedrijfstheater: technieken Haresh Sharme (The Necessary Stage)
 • Exformatieve dialogen en groepsgesprekken
 • In dialoog met de ruimte en in conversatie met elkaar
 • Systemische interconnectiviteit via exformatie
 • Exformatieve reflectie: Wat hebben we allemaal geleerd?
 • Train-de-trainer: hoe passen we dit toe in onze eigen context?

Na deze workshop ga je naar huis met ...

 • een nieuwe kijk op jezelf.
 • inzicht in hoe exformatief werk een nieuwe richting kan geven aan je trainers- en/of facilitatieskills.
 • een waaier technieken en werkvormen om zelf mee aan de slag te gaan.
 • een vernieuwende methode om de leerresultaten in je organisatie te optimaliseren.
 • technieken om de leercultuur in je organisatie bij te sturen en de nieuwsgierigheid van je medewerkers aan te wakkeren.

Leermateriaal

 • Boek (Engels): Francis Laleman, 2020: Resourceful Exformation (Some thoughts on the Development of Resourcefulness in Human Beings)

Getuigenissen (1)

A brilliant approach to design and facilitation, that gently awakens facilitators from all backgrounds to think about all that we have at our disposal, to make learning a deeper experience. I’ve been fortunate to attend a ten-session exformative facilitation learning track hosted and facilitated by Francis himself, where he’s taken us through the exformative learning practices within his book, with examples and exercises which have thrown open my cupboard of curiosity and inspired me to utilise what I’ve learnt.

- Nisha Joshi

Trainer

Francis Laleman

Francis Laleman

Francis Laleman  verkende eerst India en de wereld als academisch onderzoeker en radioreporter, vooraleer hij 25 jaar geleden overstak naar een ander perron, om er mee te sporen met de trein van de wereldwijde telecom boom.

Vandaag reist hij opnieuw de wereld rond als senior consultant, procesanalyst, interculturele blikopener, Corporate Learning & Development Expert, Instructional Design Architect en specialist in het trainers- en train-the-trainers-vak. Met dat alles heeft hij een indrukwekkende en wereldomvattende track record opgebouwd in diverse sectoren, van universiteiten en hogescholen, over ngo's en overheidsinstellingen, tot pharma, manufacturing, ICT en telecom.

Met Francis wordt een training vaak anders. Al is het maar omdat training altijd zit ingebed in een leerproces. Of omdat werkvormen, modellen en metaforen uit de wereldwijde vijver zijn gevist - en vaak niet uit het traditionele trainershandboek, maar uit kunst, geschiedenis, natuur, tuinieren, ecologie, wetenschap en engineering. Francis traint met vissen in bokalen, Chinese penselen, Japanse manga, Arabische reukwaren, digital trash, cello's en violen.

Met en van Francis hebben ondertussen al vele honderden aspirant bedrijfstrainers het trainersvak geleerd, van Yokohama tot Shangai, van Delhi tot Bangalore, van Dubai tot Muscat en van London, Rotterdam, Brussel en Parijs tot San Diego.

Subsidiemogelijkheden

 • KMO Portefeuille: HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training.  Het (eventuele) cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking.  Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald. 

  Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.
 • Opleidingscheques voor werknemers: Je kan opleidingscheques aanvragen voor opleidingen van HRD Academy die geregistreerd zijn in de Opleidingsdatabank van de Vlaamse Overheid. Opgelet, niet elke HRDA opleiding komt hiervoor in aanmerking, kijk op de individuele opleidingsfiches op de website of de betrokken opleiding erkend is.  De opleidingen die erkend zijn, hebben een eigen erkenningsnummer dat start met ODB-...
 • Werkbaarheidscheque: Eenmanszaken, KMO's en grote ondernemingen kunnen tot € 10.000 steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren.  Nav de Coronacrisis worden deze werkbaarheidscheques tijdelijk uitgebreid om verbeteracties mogelijk te maken in de vorm van advies, begeleiding en opleiding waarbij aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van medewerkers.
 • Opleidingspremie Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Ben je zelfstandig, of werk je voor een KMO in Brussel? Dan maak je onder bepaalde voorwaarden aanspraak op de Opleidingspremie. Opgelet deze premie moet minstens een maand voor aanvang van de opleiding aangevraagd worden.
 • Vlaams OpleidingsVerlof: HRD Academy heeft een kwaliteitsregistratie behaald voor dienstverleners binnen Werk en Sociale Economie.  Dat wil zeggen dat werknemers uit de privésector onder bepaalde voorwaarden recht hebben op het Vlaams Opleidingsverlof (vroegere Betaald Educatief Verlof).  Opgelet, niet elke HRDA opleiding komt in aanmerking voor het VOV, kijk op de individuele opleidingsfiches op de website of de betrokken opleiding erkend is voor VOV.  De opleidingen die erkend zijn, hebben een eigen erkenningsnummer dat start met ODB-...
 • Brussels Educatief Verlof: Naast het Vlaams Opleidingsverlof heeft HRDA ook een kwaliteitsregistratie behaald bij Brussel Economie en Werkgelegenheid. Werknemers uit de privésector met hoofdkantoor in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben onder bepaalde voorwaarden recht op educatief verlof. Opgelet, niet elke HRDA opleiding komt in aanmerking voor het BEV, kijk op de individuele opleidingsfiches op de website of de betrokken opleiding erkend is voor BEV.  De opleidingen die erkend zijn, hebben een eigen erkenningsnummer dat start met BR-...

Prijs

€ 500,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.

Inschrijven

Data

 • 03.10.202209:00 - 16:30

Locatie

Domein Martinus
Sniederspad 133

2980 Zoersel
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Francis LalemanFrancis Laleman

Prijs

€ 500,00 excl. BTW

Inschrijven