Faciliteren van een online training

Leer hoe je een online training of een interactief webinar kan voorbereiden en faciliteren

Deze training wil je beter voorbereiden op het uitwerken en realiseren van online opleidingen. We starten de eerste bijeenkomst met een verkenning van enkele didactische werkvormen en tools die je kan gebruiken om te vertalen naar een online context. Met deze bouwstenen focussen we ons tijdens de tweede bijeenkomst op het ontwerpen van een gevarieerd en interactief lestraject. De derde bijeenkomst tenslotte, richt zich eerder op de uitvoering en het faciliteren ervan.

Situering

In leren en begeleiden kunnen we een onderscheid maken tussen asynchroon (niet gelijktijdig) en synchroon (gelijktijdig).  Asynchroon leren gebeurt op eigen tempo, waar en wanneer het de lerende past, zonder begeleiding dus van een trainer.  Bij synchroon leren en begeleiden komen de deelnemers en begeleider samen op een bepaald tijdstip en gebeurt het leren dus gelijktijdig.  Deze opleiding leert je hoe je een synchrone online training kan voorbereiden en kan geven aan een deelnemersgroep.

We beseffen dat de concrete omgeving voor elke deelnemer, KMO, groot bedrijf, onderwijsinstelling, overheid of multinational zeer verschillend kan zijn. Daarom hanteren we een pragmatische aanpak zodat elke deelnemer na het volgen van deze training een eigen online training kan ontwikkelen en geven in functie van de eigen specifieke context.

Doelgroep

De opleiding Faciliteren van een online training is iets voor jou omdat je bvb:

 • gevraagd bent om online webinars of lessen te verzorgen.
 • de interactiviteit en impact van online leermomenten wil verhogen via aangepaste tools.
 • een efficiënte methodologie zoekt om online (synchrone) opleidingen vorm te geven.

We denken hierbij aan L&D professionals, trainers, coaches, experten en iedereen die synchrone online training, webinars of workshops wil verzorgen.

Voorkennis

We gaan ervan uit dat je vlot met een PC kan werken en dat je de voornaamste basis IT vaardigheden onder de knie hebt.

Wat leer je in de opleiding: Faciliteren van een online training?

 • Je hanteert een scenariotabel als hulpmiddel bij de opbouw van je online training.
 • Je ontdekt en ervaart diverse digitale leervormen en aangepaste tools.
 • Je leert enkele leertechnologieën kennen.
 • Je gebruikt een methode om je online trainingen stapsgewijs te ontwerpen, te realiseren en op te volgen.  
 • Je experimenteert zelf met je eigen online training.
 • Je ontvangt individuele feedback op je eigen trainingsontwerp.

 • Je bouwt vertrouwen op met online trainen en leren.
 • Je leert van en met de collega deelnemers uit de groep.

Wat leer je niet tijdens deze opleiding?

Programma

Voorbereiding


Sessie 1: didactische werkvormen en aangepaste tools

 • welke didactische werkvormen gebruik je tijdens live trainingen?
 • hoe kan je deze online vertalen? welke tools zijn daartoe geschikt?
 • welke keuze past het best in jouw context?
 • oefenen met enkele tools
 • opdracht: voorbereiding van jouw case door middel van een kort intake formulier


Sessie 2: ontwerpen van een scenario

 • wat wil je precies bereiken?
 • scenariotabel als ondersteuning: start van de doelstellingen en een structuur, kies dan de gepaste methodes en daarna de ondersteuning met de beschikbare tools
 • oefening: ontwerp een scenario voor een online les van max 1,5 uur
 • voorbereiden: inhoud, technisch, communicatie, administratie
 • opdracht: afwerken scenario


Sessie 3: feedback scenario, uitvoeren en faciliteren

 • online intervisie van het scenario (adhv de ingeleverde opdracht)
 • uitvoeren, faciliteren en opvolgen: goede praktijken


Opvolging achteraf en ROI: evalueren en reflecteren, leeromgeving, individueel coachingsmoment

Didactische aanpak

 • Deze vaardigheidstraining bestaat uit een mix van online leervormen waaronder korte presentaties, hands-on oefeningen en intervisiemomenten.
 • Vooraf is er een schriftelijke intake. De concrete inhoud van het programma wordt, zo goed mogelijk, hierop afgestemd. Elke training is telkens anders.  We volgen een duidelijke richting maar geen vast pad.  
 • De training wordt gespreid over 3 online sessies van ongeveer 2,5u met enkele leeractiviteiten voor en na.
 • De online bijeenkomsten (sychroon) zijn gericht op toepassing en uitwisseling.  Tijdens de opleidingen werk je aan een eigen case met veel ruimte voor feedback en leren van elkaar. Zo combineren we het toepassen van handige modellen met concrete tips en trics.
 • Asynchrone ondersteuning  (op eigen tempo) wordt aangeboden via het online leerportaal van HRD Academy. Hier kan je modellen, presentaties,  video’s, voorbeelden, opdrachten en bijkomende informatie raadplegen.
 • De training verloopt online via Zoom.
 • Maximum aantal deelnemers: 8

Subsidiemogelijkheden voor deze opleiding

Wist je dat je als deelnemer wellicht recht hebt op één of meerdere opleidingssubsidies? Je leest er hier alles over.

Deze opleiding komt specifiek in aanmerking voor:

Getuigenissen (11)

Patrick is een aangename lesgever, die zijn job kent.
Hij past de inhoud aan de deelnemers aan en helpt ze op weg.

- Tim Peeters, Opleidingsspecialist, Janssen Pharmaceutica

Waardevolle opleiding! De combinatie van enerzijds te leren welke structuur en opbouw je geeft aan het opzetten van een online opleiding en anderzijds het leren kiezen en toepassen van goede tools, maakt dat je voor jezelf meer vertrouwen creëert. Doordat de training in kleine groep doorgaat, zijn er veel kansen voor individuele vragen en oplossingen. Een dikke pluim voor Patrick, die mij een klik heeft doen maken om met veel goesting creatief aan de slag te gaan. Ik kan deze opleiding alleen maar aanraden!

- Annick Vandeborg , stafmedewerker dienst ontwikkeling & opleiding, UZ Leuven

Patrick kent zijn vak, werkt erg pragmatisch en past zijn training aan aan de noden van de individuen in de groep. Absoluut aan te bevelen.

- Cathy Mostmans, Certified Leadership Coach & Trainer , Cum Laude - Cronos

Een zeer nuttige training die je op weg helpt bij het ontwerpen en faciliteren van een online training. Door je eigen case als leidraad te gebruiken, is de training uiterst praktisch en zie je onmiddellijk resultaat. De trainer kent zijn vak en brengt iedereen in de groep verder, los van ieders beginniveau. Niet alleen zijn kennis en expertise, ook zijn enthousiasme dragen ertoe bij dat je meer vertrouwen krijgt in je eigen kunde. Ik ben zeer tevreden over deze training!

- Joke Germeys, Zelfstandig coach en trainer

Een zeer nuttige training die je op weg helpt bij het ontwerpen en faciliteren van een online training. Door je eigen case als leidraad te gebruiken, is de training uiterst praktisch en zie je onmiddellijk resultaat. De trainer kent zijn vak en brengt iedereen in de groep verder, los van ieders beginniveau. Niet alleen zijn kennis en expertise, ook zijn enthousiasme dragen ertoe bij dat je meer vertrouwen krijgt in je eigen kunde. Ik ben zeer tevreden over deze training!

- Joke Germeys

Ik heb de opleiding als ontzettend nuttig ervaren. Ik kende Zoom wel en ik kon wel een scherm delen en zo, maar dat was het wel. Ik vond het vooral zo goed omdat je ook echt leert nadenken over hoe je zelf een training opzet. Het scenario waarbij je je leerdoelen, methode en inhoud in kaart brengt was voor mij echt een eye-opener.

- Barbara Bos, Medewerker Front Office & Oordelen / Trainer, College voor de Rechten de Mens (Rijksoverheid NL)

Patrick Belpaire heeft mij in 3 dagdelen enorm veel bijgeleerd. De training zorgde ervoor dat ik niet in de valkuil van de 'vorm' val. Zoom eerst uit: wat zijn de leerdoelen, hoe hangt alles samen, hoe bouw ik het op en met welke werkvormen. Voor welke stukken moet ik mijn deelnemers offline samenbrengen en wat kan individueel online? Deze training leert dat je niet onmiddellijk aan 'decoratie' moet denken, maar eerst (opnieuw) de fundamenten en de muren van het leermoment moet opbouwen zodat je niet aan 'remote teaching' gaat doen, maar aan écht online LEREN! Patrick is een heel kundige trainer die ook buiten de vaste lesmomenten de tijd neemt om feedback te geven en met je mee te denken en te werken aan je praktijkcase.

- Fleur Nollet, Projectleider, School & Veiligheid

Dit is een fijne opleiding die mij heel veel geleerd heeft: een aantal (IT) kapstokken, nieuwe terminologie en een duidelijke structuur van digitaal leren. Een aanrader.

- Kundan Khatri Chhetri, Procesbegeleider, vzw Integratie en Inburgering Antwerpen

Enigszins sceptisch ingesteld schreef ik in voor deze online training. Patrick heeft de zeldzame combinatie van een goede pedagoog en een ervaren man in het dagdagelijks hanteren van een reeks digitale programma's en tools en is daarbij nog zeer begaan met het 'bij elkaar houden' van een groep deelnemers. Hij deinst er niet voor terug om een uur aan zijn workshops te breien om te antwoorden op vragen, om verduidelijkingen te geven of om deelnemers individueel te coachen. Zeer warm aanbevolen!

- Marcel Le Moine, Managing Partner, Patramarc BV

Tijdens de opleiding worden de methodes die aan bod komen ook direct toegepast, bvb: breakout rooms en samenwerkingstools. Dit zorgt voor een heel praktische en praktijkgerichte aanpak en zo ondervind je zelf ook direct de voor- en nadelen ervan.

- Inger Cnudde, Training Administrator, Van Marcke

De opleiding heeft een switch veroorzaakt in het denken over het aanbieden van een online training. De cursus zelf was ook op die manier gestructureerd. Heel aangename manier om zelf een online opleiding bij te wonen. Gegeven door een heel ervaren en betrokken trainer die kon inspelen op de individuele verschillen van alle deelnemers.

- Veronique De Broeck, Prevent NV

Trainer

Patrick Belpaire

Patrick Belpaire

Patrick Belpaire studeerde in 1984 af als geaggregeerd licentiaat in de Psychologische en Pedagogische wetenschappen. Na een periode van 2 jaar als docent Didactiek en coach ‘Leren Leren’ vervoegde hij Dolmen Computer Applications.  In 1994 combineerde hij zijn ICT, marketing en pedagogische ervaring via de oprichting van het bedrijf U&I Learning nv, gespecialiseerd in (e-)learning.  Dit bedrijf groeiende uit tot een beursgenoteerde onderneming met meer dan 200 klanten en 120 medewerkers in 3 landen. In juni 2010 verliet hij U&I Learning als aandeelhouder en bestuurder. Sindsdien stelt hij zijn ervaring ten dienste als adviseur en begeleider van KMO’s in groei, alsook van grotere ondernemingen in hun evolutie naar lerende organisatie. 

Prijs

€ 950,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.

Inschrijven

Data

 • 29.04.202413:30 - 16:30
 • 06.05.202413:30 - 16:30
 • 13.05.202413:30 - 16:30

Locatie

Online

Trainer

 • Patrick BelpairePatrick Belpaire

Prijs

€ 950,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Train the trainer: Basisvaardigheden voor trainers
Startdatum 07/12/2023Duur: 16 uur

Train the trainer: Basisvaardigheden voor trainers

Leer de basis van het trainersvak

Lees meer
Ontwerpen van digitale leermodules
Startdatum 14/03/2024Duur: 12 uur

Ontwerpen van digitale leermodules

Leer e-learning modules ontwerpen adhv een flex...

Lees meer
Het kiezen en gebruiken van een digitaal leerplatform
Startdatum 09/12/2024Duur: 6 uur

Het kiezen en gebruiken van een digitaal leerplatform

Krijg zicht op de verschillende (leer)platforme...

Lees meer
Digital learning workshop: Een digitale quiz opmaken
Startdatum 05/03/2024Duur: 3 uur

Digital learning workshop: Een digitale quiz opmaken

Hoe maak je een effectieve digitale quiz voor h...

Lees meer