Nieuw!

Atelier: Projecties in kunst

Activeer anderen in dialoog met kunst of (gebruiks)voorwerpen gebruik makend van een opstellingstechniek

De dynamiek van de groep en de manier waarop mensen samenwerken wordt voor een groot deel bepaald door het al dan niet bestaan van een dialoog met de ruimte, de structurele omgeving. In deze workshop leren we hoe we deze dialoog kunnen aangaan en hoe we onze partners en medewerkers kunnen begeesteren door de inzet van omgevingselementen.

Situering

In deze workshop ontdekken we hoe een dialoog met je structurele omgeving kan leiden tot doorbraken in denkpatronen, tot samenwerking, creativiteit, innovatie, ethiek en bedrijfswaarden. We doen dit door middel van opstellingen in projecties van kunstwerken – een veilige omgeving, waarin bij uitstek plaats is voor het onverwachte, het onbekende, het mogelijke.


Sommige organisaties leggen een eigen kunstcollectie aan – maar die hangt aan de muur en er is geen mens die erop let of er iets mee doet. In deze workshop exploreren we mogelijkheden om de aanwezige kunst in je organisatie in te zetten als communicatiemiddel en samenwerkingstechniek.


Geen kunst in huis? – Laat dat geen belemmering zijn. We werken ook met 'art brut' – iedereen is kunstenaar en alles is kunst, van zodra het jezelf en je medewerkers ertoe aanzet om stellingen in te nemen en tot dialoog en samenwerkig te komen.


En dan is er 'the beauty of miscellaneous things' (Soetsu Yanagi) – de schoonheid van het alledaagse, of het nu een kopje is waar je koffie uit drinkt, of een desktop, of een computermuis. Het alledaagse object kan net zo goed de diepste emoties oproepen als het grootste kunstwerk.

Doelgroep

 • Je bent HR business partner, people manager, facilities manager, opleidingsverantwoordelijke, trainer, coach, facilitator, leidinggevende. Je werkt met brainstorming, storytelling, innovatie, coaching, productontwikkeling.
 • Je kan ook inschrijven met je team, als team-activiteit.

Wat leer je in de opleiding?

 • We leren en beoefenen een opstellingstechniek die mensen in connectie brengt met externe prikkels, meestal kunst, maar ook (gebruiks)voorwerpen.
 • We leren hoe we aan de hand van deze opstellingstechniek doorbraak-dialogen kunnen faciliteren.
 • We leren hoe kunst en objecten een systemisch veilige werkomgeving bieden waarin de deelnemer zich gemakkelijk openstelt voor het nieuwe, het nog niet ontdekte, het nog niet betreden pad.
 • Train-de-trainer: We leren hoe we dit allemaal kunnen toepassen in onze eigen leef- en werkomgeving.

Programma

Voor deze workshop haalde Francis Laleman opnieuw inspiratie uit India en Japan – maar ook uit ruimtelijke opstellingstechnieken en systemisch werk. Verwacht ideeën van William Morris, Rabindranath Tagore, Tadao Ando, Soetsu Yanagi en Soichiro Fukutake.


Op het programma oa:

We werken met objecten en kunstwerken uit verschillende culturele tradities, van 日本画 (nihonga) tot fluxus, van impressionisme tot art brut. Of: we werken met (foto’s van) kunstwerken uit je eigen omgeving of uit de collectie van je eigen bedrijf of organisatie.

 

 • exploratie van het concept safe space
 • de innerlijke en de uiterlijke dialoog
 • stellingen en geometrie voor systemische opstellingen in kunstprojecties
 • opstellingen in kunst: je kan als deelnemer ook objecten meebrengen of (foto’s van) kunstwerken uit je eigen (werk)omgeving
 • dialoog, groepsgesprek, nabespreking
 • toepassingsgebieden in je eigen werkomgeving


Op het eind van deze workshop ga je naar huis met:

 • een volledig nieuwe manier om te werken met systemische opstellingen
 • een nieuwe manier om dialogen te genereren, te faciliteren
 • een nieuwe manier om jezelf, je coachee, je trainee of je medewerker tot engagement en commitment te prikkelen. een waaier vol verfrissende ideeën om kunst en (gebruiks)voorwerpen in te zetten als generator van een nieuwe, mensgerichte werkomgeving

Leermateriaal

 • een syllabus met werkbladen
 • een bibliografie

Trainer

Francis Laleman

Francis Laleman
Francis Laleman  verkende eerst India en de wereld als academisch onderzoeker en radioreporter, vooraleer hij 25 jaar geleden overstak naar een ander perron, om er mee te sporen met de trein van de wereldwijde telecom boom. Vandaag reist hij opnieuw de wereld rond als senior consultant, procesanalyst, interculturele blikopener, Corporate Learning & Development Expert, Instructional Design Architect en specialist in het trainers- en train-the-trainers-vak. Met dat alles heeft hij een indrukwekkende en wereldomvattende track record opgebouwd in diverse sectoren, van universiteiten en hogescholen, over ngo's en overheidsinstellingen, tot pharma, manufacturing, ICT en telecom. Met Francis wordt een training vaak anders. Al is het maar omdat training altijd zit ingebed in een leerproces. Of omdat werkvormen, modellen en metaforen uit de wereldwijde vijver zijn gevist - en vaak niet uit het traditionele trainershandboek, maar uit kunst, geschiedenis, natuur, tuinieren, ecologie, wetenschap en engineering. Francis traint met vissen in bokalen, Chinese penselen, Japanse manga, Arabische reukwaren, digital trash, cello's en violen. Met en van Francis hebben ondertussen al vele honderden aspirant bedrijfstrainers het trainersvak geleerd, van Yokohama tot Shangai, van Delhi tot Bangalore, van Dubai tot Muscat en van London, Rotterdam, Brussel en Parijs tot San Diego.

Subsidiemogelijkheden

KMO Portefeuille
HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 30 tot 40% van het bedrag van de training.  Het cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking.  Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald.  Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.  Meer informatie: klik hier, bel naar 1700 of contacteer HRDA op +32 (0) 9 336 31 64.  
 
Opleidingscheques voor werknemers
HRD Academy is ook erkend voor de opleidingscheques voor werknemers via VDAB. Klik hier voor meer informatie.  
 
Subsidie Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest.  U krijgt 40 tot 70% van de kosten vergoed. Opgelet, u moet de premie wel minstens een maand voor aanvang van de opleiding aanvragen.  Meer informatie vind je hier.

Waalse opleidingscheques
Voor meer informatie: klik hier.

Inschrijven

Data

 • 24.11.202009:00 - 17:00

Locatie

Domein Martinus
Sniederspad 133

2980 Zoersel
België
Bekijk locatie

Trainers

 • Francis LalemanFrancis Laleman

Prijs

€ 730,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Gerelateerde opleidingen