Ikigai. De zin van wie je bent en wat je doet op het werk

Hoekstenen van geëngageerd deelnemerschap aan je organisatie en wat het voor jezelf en de ander betekent om 'goed bezig te zijn'.

Dankzij deze training kom je tot inzicht in wat je kan, wat je graag doet, welke je waarden en je ethische maatstaven zijn en wat je in een samenwerkingsverband voor de ander kan betekenen - je hebt, kortom, ontdekt wie je bent. Je ontwikkelt ook methodes om anderen te faciliteren in het vinden van hun eigen Ikigai.

Situering

We weten allemaal hoe moeilijk het is om de juiste mensen te recruteren. Om hen vervolgens 'in hun waarde' en 'in hun kracht' te erkennen en te laten groeien. Om hen te zien bloeien, met en door en in je organisatie.  De ideale, gelukkige, tevreden, volkomen medewerker lijkt een vage utopie. Of we investeren in leiderschapsontwikkeling en/of corporate well-being programma's – en we denken dat we daarmee de problemen zullen oplossen.


Ondertussen gebruikt men in Okinawa, de eilandengroepjes in het uiterste zuiden van Japan, al twee millennia lang een stevige maar toegankelijke methodologie om mensen te helpen om 'in hun waarde' en 'in hun kracht' te staan en om de weg te vinden naar hun 'raison d’être', de kern van hun Zelf. De methode draagt de naam Ikigai of 生き甲斐. Ze is gegroeid uit een hybride mengsel van taoïsme en zenboeddhisme, maar vooral gekruid met een goede portie 'gezond (boeren)verstand'.


Vandaag wordt de methode herontdekt, maar dit keer als gidsend principe in de organisatieleer, career counseling, HR, Kairyo of voortdurende organisationele verbetering en Kaizen of voortdurende persoonlijke verbetering.


“Je komt slechts tot je ikigai als je daar klaar voor bent. Maar als je in je Ikigai verblijft, heb je vrede met al je verlangens, ervaar je alleen nog liefde en geluk, ben je voortdurend verweven in een context met anderen, weet je het leven naar waarde te schatten, en kom je uiteindelijk tot zelfrealisatie
.” (Kobayashi Tsukasa, in : Ikigai — jibun no kanosei, kaikasaseru katei)


 • Spoiler 1: Na deze sessie ga je naar huis met een heel nieuwe visie op wie je bent of wie je kan zijn.
 • Spoiler 2: Na deze sessie weet je hoe je anderen kan helpen om te zijn wie ze zijn – en dit fijn te vinden.
 • Spoiler 2: Na deze sessie heb je waarschijnlijk zin om op studiereis te gaan naar Japan!

Doelgroep

Je bent recruiter, HR-manager, HR business partner, people manager, team leader, trainer, coach.

Wat leer je in de opleiding?

 • Via vraag- en lijstspellen ben je tot inzicht gekomen in wat je kan, wat je graag doet, welke je waarden en je ethische maatstaven zijn en wat je in een samenwerkingsverband voor de ander kan betekenen – je hebt, kortom, ontdekt wie je bent.
 • Via storytelling, user stories, dialoogvormen en ruimtelijke opstellingen heb je dit zelfinzicht gevisualiseerd (en zodoende verdiept en “be-eigend”).
 • Via intervisie en vraagstellingstechnieken, geleend uit Japanse en Indische dierenverhalen, van Griekse filosofen en uit de praktijk van Toyota Kata, heb je geoefend om anderen mee te nemen in je opstelling.  En je hebt op deze manier methodes ontwikkeld om anderen te faciliteren in het vinden van hun eigen Ikigai.
 • Je hebt geoefend in manieren om het geleerde in de praktijk te brengen in je eigen werkomgeving.

Programma

 • user stories en storytelling: aan de hand van interactieve werkvormen ('gamesercises', naar Augusto Boal - en 'liberating structures') ontdekken we voorbeelden en beschrijven we technieken voor zingevende verhalen
 • vragen, échte vragen, dialoogvragen: in Ikigai zijn vragen belangrijker dan antwoorden - we exploreren voorbeelden en stellen samen een handboek samen voor vraagtechnieken
 • lijstspellen: spelenderwijs maken we lijsten, identificeren we verschillen en zoeken we overeenkomsten
 • je eigen Ikigai: analyse en verdieping via dialoog ('proximity dialogues')
 • Japanse en Indische raadsels en verhalen over dieren en zelfrealisatie: op zoek naar metaforen met transformatieve kracht
 • inleiding tot de coaching-kata: exploratie van specifieke technieken voor duurzame verbetering en transformatie bij jezelf en bij anderen
 • iemand anders’ Ikigai faciliteren: oefeningen
 • toepassingsgebieden: transfer van het geleerde naar je eigen werkomgeving
 • afsluitende user stories: getuigenissen

Didactische aanpak

 • Maximum aantal deelnemers: 12

Leermateriaal

 • HRDA Syllabus: Ikigai

Getuigenissen (9)

Deze opleiding wordt gegeven door een heel gepassioneerde spreker met veel levenswijsheid en nog meer enthousiasme! Dit blijft hangen, plakt aan mijn lijf. Een aanrader!

- Hild Leenaerts, Zaakvoerder, Tasq en Co

Francis kan de mensen echt enthousiasmeren met kennis, verhalen en tools. Hij inspireert je om actief (ook na de opleiding) te bouwen aan je ikigai :-). Hartelijk dank! De creatieve werkvormen en concepten om het geleerde samen te vatten of jezelf voor te stellen vond ik heel betekenisvol. Ik ben heel dankbaar voor deze opleiding!

- Galia Veleva, Freelance, Co-actief cvba

Ikigai geeft een mooie belevende samenvatting die onze zoektocht in het leven zachter maakt. Het was heerlijk, ik heb ervan genoten.

- Ruth Lachaert, Zaakvoerder, Katara BVBA

Dit is een boeiende workshop waarbij mens-zijn in community op verschillende lagen wordt aangeraakt. Francis is de juiste persoon om dit thema op holistische manier te brengen. Echt genieten was het ;-).

- Greet Dyckmans, Certified trainer-coach, Diamond Development

Boeiend, verrijkend, inspirerend, dynamisch! Ik ben heel dankbaar dat ik via HRD Academy deze bijzondere materie en trainer mocht ontdekken!

- Jo Huylebroeck, Zelfstandig coacht en trainer

Dit is echt een heel inspirerende opleiding, een aanrader!

- Els De Jonghe, Zaakvoerder, Splindle

Dit is een boeiende workshop waarbij mens-zijn in community op verschillende lagen wordt aangeraakt. De trainer is de juiste persoon om dit thema op holistische manier te brengen. Echt genieten was het ;-).

- Greet Dyckmans, certified trainer - coach, Diamond Development

Het was een inspirerende dag die goesting geeft om me verder te verdiepen.

- Annemie Van Ooteghem, organisatiecoach, Behold The Turtle

Deze opleiding is een absolute aanrader en ik ben blij dat ik dit mezelf cadeau heb gegeven! Ik laat dankbaar het geleerde 'zakken' en zal dit zeker meenemen in mijn persoonlijk en professioneel leven. Deze opleiding kan ik zeker aanraden aan alle coaches/trainers. Ook de authentieke en coöperatieve leerstijl van de trainer is een verademing!

- Inge Huys, verpleegkundig specialist, AZ Maria MIddelares Gent

Trainer

Francis Laleman

Francis Laleman

Francis Laleman  verkende eerst India en de wereld als academisch onderzoeker en radioreporter, vooraleer hij 25 jaar geleden overstak naar een ander perron, om er mee te sporen met de trein van de wereldwijde telecom boom.

Vandaag reist hij opnieuw de wereld rond als senior consultant, procesanalyst, interculturele blikopener, Corporate Learning & Development Expert, Instructional Design Architect en specialist in het trainers- en train-the-trainers-vak. Met dat alles heeft hij een indrukwekkende en wereldomvattende track record opgebouwd in diverse sectoren, van universiteiten en hogescholen, over ngo's en overheidsinstellingen, tot pharma, manufacturing, ICT en telecom.

Met Francis wordt een training vaak anders. Al is het maar omdat training altijd zit ingebed in een leerproces. Of omdat werkvormen, modellen en metaforen uit de wereldwijde vijver zijn gevist - en vaak niet uit het traditionele trainershandboek, maar uit kunst, geschiedenis, natuur, tuinieren, ecologie, wetenschap en engineering. Francis traint met vissen in bokalen, Chinese penselen, Japanse manga, Arabische reukwaren, digital trash, cello's en violen.

Met en van Francis hebben ondertussen al vele honderden aspirant bedrijfstrainers het trainersvak geleerd, van Yokohama tot Shangai, van Delhi tot Bangalore, van Dubai tot Muscat en van London, Rotterdam, Brussel en Parijs tot San Diego.

Subsidiemogelijkheden

 • KMO Portefeuille: HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training.  Het (eventuele) cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking.  Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald.  Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.

 • Vlaams OpleidingsVerlof: HRD Academy heeft een kwaliteitsregistratie behaald voor dienstverleners binnen Werk en Sociale Economie.  Dat wil zeggen dat werknemers uit de privésector onder bepaalde voorwaarden recht hebben op het Vlaams Opleidingsverlof (vroegere Betaald Educatief Verlof).
 • VDAB Opleidingscheques: HRD Academy is ook erkend voor de opleidingscheques voor werknemers via VDAB.
 • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest. Je krijgt 40 tot 70% van de kosten vergoed.  Opgelet: je moet de premie wel minstens een maand voor aanvang van de opleiding aanvragen.
 • Opleidingscheques Wallonië
 • Werkbaarheidscheque: Eenmanszaken, KMO's en grote ondernemingen kunnen tot € 10.000 steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren.  Nav de Coronacrisis worden deze werkbaarheidscheques tijdelijk uitgebreid om verbeteracties mogelijk te maken in de vorm van advies, begeleiding en opleiding waarbij aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van medewerkers.
 • Liberform: Vormingsfonds voor de vrije beroepen
 • Educam: Sectorfonds voor de automotive sector en aanverwante sectoren
 • Co-valent: Vormingsfonds van de sectoren chemie, kunststoffen en life sciences.
 • Logos: Vormingsfonds voor bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek (PC 226)

Prijs

€ 730,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Inschrijven

Data

 • 24.06.202109:00 - 17:00

Locatie

Baarbeekhoeve
Baarbeekstraat 24

2800 Mechelen
België
Bekijk locatie

Trainers

 • Francis LalemanFrancis Laleman

Prijs

€ 730,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Omgaan met stress
Startdatum 06/05/2021

Omgaan met stress

Stilte en leiderschap 1
Startdatum 01/12/2020

Stilte en leiderschap 1