Omgaan met stress
Krijg individueel advies over hoe jij gezond ka...
Lees meer10-daagse systemische training voor leidinggevenden.
Organisaties staan voor bijzondere uitdagingen die ze met de oude, vertrouwde managementmethodes niet meer de baas kunnen. Er is nood aan een ander soort leiderschap dat afgestemd is op (voortdurende) verandering en gericht is op transformatie. Immers: een organisatie kan niet verder groeien dan haar hoogste leider(s). Tijdens de Opleiding Systemisch Leiderschap krijg je als leidinggevende diepgaand inzicht in de onderstroom van jezelf, jouw team(s) en de organisatie. Je verwerft een nieuw arsenaal aan interventiemogelijkheden met systemische vragen en werkvormen die je iedere dag kan gebruiken.
Organisaties begeven zich in een wereld die steeds vluchtiger, onzekerder, complexer en meer ambigu wordt. Dat was al zo en dat is door de aaneenschakeling van mondiale crisissen nog eens dubbel en dwars bevestigd. Deze tijd vraagt om leiders die in staat zijn om een organisatie te transformeren zodat die voorbij de status-quo kan groeien.
Daarom sloegen Leanne Steeghs en Philippe Bailleur in 2017 de handen in elkaar met dezelfde drijfveer: ‘Het systemische gedachtegoed is zo waardevol voor organisaties en leiders. Laten we dit 'vertalen' en een brug slaan tussen die twee werelden’. Inmiddels werd – onder andere tijdens de opleiding - duidelijk dat persoonlijke transformatie van leiders een grote meerwaarde voor organisaties betekent. Dit blijkt ook uit de ‘getuigenissen’ van deelnemers aan eerdere edities van deze opleiding (zie onderaan).
De training bestaat uit 5 blokken van twee dagen, niet residentieel (zonder overnachting)
Om deel te nemen aan deze intensieve 10-daagse training ‘Systemisch Leiderschap’ heb je minimaal een aantal jaar ervaring nodig als leidinggevende van teams of groepen. Je bent bereid om zelf in de spiegel te kijken en om televante casuïstiek aan te leveren vanuit je eigen werkcontext. Met deelnemers die niet (geheel) aan dit criterium voldoen, houden we een telefonische intake.
Blok 1: Patronen en dynamieken in de onderstroom
Allereerst neem je jouw persoonlijk leiderschap onder de loep. Je onderzoekt (vanuit je familiesysteem) waardoor het komt dat je bepaalde kwaliteiten sterk ontwikkeld hebt en ontdekt daarmee ook wat er meer ‘in de schaduw’ is gebleven en klaar is om in ontwikkeling te komen.
In dit eerste blok maak je ook kennis met de vier systemische oerkrachten: ordening, insluiten, uitwisseling en bestemming. Dit zijn de basisbehoeften van ieder levend systeem. Als hieraan voldaan wordt, stroomt het. Is dit niet het geval, dan stagneert het ergens in de organisatie. Werken met de oerkrachten is vaak een feest der herkenning: je krijgt eindelijk ‘ondertiteling’ bij wat je altijd al voelde, maar waar je nog geen woorden voor had.
Blok 2: Leiderschap en teamontwikkeling vanuit systemisch perspectief
Het ontwikkelen van systemisch leiderschap start vaak binnen de context van teams. Je onderzoekt in welke fase van teamontwikkeling jij meer op je gemak en comfortabel bent als leider en waar jouw uitdaging zit. Waar versnel jij de ontwikkeling van teams en waar ben je mogelijk (onbewust) eerder belemmerend bezig, rekening houdend met wat ‘dienend’ is voor het team om naar een volgende teamfase door te groeien.
Vier typische leiderschapsthema’s passeren de revue: omgaan met verticaliteit (eenzaamheid van de leiderschapspositie), omgaan met macht, omgaan met succes en het herkennen van overdrachtspatronen, Allemaal thema’s die onherroepelijk meekomen met de positie van leider/manager. Dieper inzicht in je eigen patronen rondom deze thema’s is een cruciale voorwaarde om systemisch leiderschap te ontwikkelen.
We werken in dit blok met ingebrachte casuïstiek van deelnemers, waar we vanuit systemisch perspectief naar kijken en op reflecteren.
Blok 3: Systemisch interveniëren vanuit de leiderschapsplek
In dit blok verzamel je een rugzak vol systemische interventies en vragen, die geschikt zijn om in te zetten vanuit je leiderschapsrol. Je ervaart - door te oefenen en experimenteren - de kracht en het effect van het werken met systemische vragen die direct naar de onderstroom leiden. Tegelijkertijd leer je hoe je systemisch kunt luisteren, niet alleen met je oren maar met je hele lichaam. Hierdoor vang je veel meer signalen en informatie op waardoor je interventie arsenaal toeneemt.
Je krijgt een aantal systemische werkvormen aangereikt die je zelf in de praktijk kunt toepassen, zoals het werken met tafelopstellingen. Je oefent als leidinggevende in een coachende rol op elkaar, waardoor je tegelijkertijd de kans krijgt om verdiepende inzichten op te doen ten aanzien van een eigen, actueel persoonlijk of organisatorisch vraagstuk.
Veelvoorkomende patronen in organisaties, zoals parentificatie, triangulatie, succesangst en identificatie worden in dit blok eveneens expliciet behandeld, waardoor je je theoretische ‘systemische bagage’ verder uitbreidt.
Blok 4: Systeemtrauma in organisaties
Organisaties staan onder bijzonder hoge druk. Daardoor kan zich plots of stapsgewijs systeemtrauma ontwikkelen. Het potentieel van een organisatie raakt daardoor verlamd. De broodnodige creativiteit raakt gekneld, het aanpassingsvermogen lijkt weg of de energie is op om nog zorgvuldig om te kunnen gaan met elkaar, de klant, patiënt of doelgroep.
Hoe herken je systeemtrauma en hoe ga je ermee aan de slag. Waar kan je op letten - vanuit je rol als leidinggevende - om systeemtrauma te voorkomen? Wat is er cruciaal om de organisatie (terug) veerkrachtiger te maken? In dit blok leer je op een trauma-geïnformeerde manier kijken naar je eigen organisatie, afdeling of team, zodanig dat je een aantal inzichten kunt vertalen naar de praktijk.
Blok 5: Integratie en verdieping
Tijdens de Opleiding Systemisch Leiderschap maak je een werkstuk over jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Tijdens het laatste blok staan de systemische reflecties op die werkstukken centraal. We weten inmiddels dat deze uitwisseling een ideale manier is om de opgedane systemische kennis en inzichten te verdiepen, te verrijken en te integreren.
Doorheen de opleiding word je geprikkeld om aan de slag te gaan met de aangereikte inzichten, ook via leeswerk en het aanleveren van relevante vraagstukken en casuïstiek tussen de blokken door.
Je ontvangt een exemplaar van de boeken ‘Systemisch Wijzer’ van Leanne Steeghs en ‘Stuck. Trauma in Organisaties.’ van Philippe Bailleur en een reader met relevante systemische artikelen. Daarnaast wordt er regelmatig verwezen naar andere relevante bronnen.
Leanne Steeghs is systemisch trainer, organisatieopsteller, teamcoach en co-auteur van het boek ‘Systemisch wijzer’. Ze ontwikkelde samen met Philippe Bailleur de 'Opleiding Systemisch Leiderschap' en de ‘Opleiding tot Organisatieopsteller’, die beiden onder de vlag van HRD Academy in België worden aangeboden en is als freelance opleider verbonden aan School voor Coaching in Nederland.
Leanne werkt met leiders en (directie)teams op het snijvlak van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Haar kracht is het aanwakkeren van systemische wijsheid, zodat informatie uit de onderstroom expliciet wordt en benut kan worden om organisatiedoelen te realiseren. Het handelsmerk van Leanne is dat ze ingewikkelde onderwerpen op een eenvoudige manier kan overbrengen, onder andere door vraagstukken/casuïstiek zichtbaar en voelbaar te maken (via demo’s en opstellingen) en daarbij te 'ondertitelen' met heldere taal. Op die manier ervaren deelnemers direct en aan den lijve waar een vraagstuk over gaat en wat de essentie is. Haar doel: mensen, teams en organisaties prikkelen om hun volle potentieel te ontsluiten en in de wereld te zetten. Meer info op www.leannesteeghs.com.
Na zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire School werkte Philippe een aantal jaren op de militaire luchtmachtbasis van Melsbroek. Net toen hij in 1996 aangesteld werd als personeelsverantwoordelijke, crashte één van de C-130 transportvliegtuigen van de Belgische luchtmacht in Eindhoven. Alle bemanningsleden (BE) en de meeste passagiers (NL) kwamen om het leven. 41 families werden rechtstreeks getroffen en nog veel meer vrienden en collega’s.
Deze ingrijpende gebeurtenis zorgde voor een kentering in zijn loopbaan: hij koos voluit voor het pad van organisatie- en persoonlijke ontwikkeling. Philippe combineert ondertussen al meer dan 20 jaar een aantal professionele rollen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn:
Hij werkt als organisatiecoach in de - soms taaie - praktijk van zowel kleine als grote organisaties. Waar hij tegenaan loopt in de praktijk, prikkelt hem steeds om op onderzoek te gaan. Dit via allerhande opleidingen, verdiepende vakliteratuur, uitwisseling met collega's en introspectie. Daaruit ontstaan vaak nieuwe concepten die hij als auteur graag vertaalt in blogs, artikels en boeken. Deze ervaringen geeft hij vervolgens als teacher, en met veel passie, door via tal van langlopende opleidingen.De drijfveer achter dit vliegwiel is het ondersteunen van organisaties om Forces for Good te worden: goed voor de planeet, goed voor de maatschappij, goed voor de organisatie zelf én uiteraard de medewerkers.
Prijs
Leer de principes van Verbindende Communicatie ...
Lees meerScherp je facilitatieskills aan als leider
Lees meer