Opleiding Systemisch Leiderschap
10-daagse systemische training voor leidinggevenden.
Organisaties staan voor bijzondere uitdagingen die ze met de oude, vertrouwde managementmethodes niet meer de baas kunnen. Er is nood aan een ander soort leiderschap dat afgestemd is op (voortdurende) verandering en gericht is op transformatie. Immers: een organisatie kan niet verder groeien dan haar hoogste leider(s). Tijdens de Opleiding Systemisch Leiderschap krijg je als leidinggevende diepgaand inzicht in de onderstroom van jezelf, jouw team(s) en de organisatie. Je verwerft een nieuw arsenaal aan interventiemogelijkheden met systemische vragen en werkvormen die je iedere dag kan gebruiken.
Situering
Organisaties begeven zich in een wereld die steeds vluchtiger, onzekerder, complexer en meer ambigu wordt. Dat was al zo en dat is door de aaneenschakeling van mondiale crisissen nog eens dubbel en dwars bevestigd. Deze tijd vraagt om leiders die in staat zijn om een organisatie te transformeren zodat die voorbij de status-quo kan groeien.
Daarom sloegen Leanne Steeghs en Philippe Bailleur in 2017 de handen in elkaar met dezelfde drijfveer: ‘Het systemische gedachtegoed is zo waardevol voor organisaties en leiders. Laten we dit 'vertalen' en een brug slaan tussen die twee werelden’. Inmiddels werd – onder andere tijdens de opleiding - duidelijk dat persoonlijke transformatie van leiders een grote meerwaarde voor organisaties betekent. Dit blijkt ook uit de ‘getuigenissen’ van deelnemers aan eerdere edities van deze opleiding (zie onderaan).
De training bestaat uit 5 blokken van twee dagen, niet residentieel (zonder overnachting)
- Patronen en dynamieken in de onderstroom
- Leiderschap en teamontwikkeling vanuit systemisch perspectief
- Systemisch interveniëren vanuit de leiderschapsplek
- Systeemtrauma in organisaties
- Integratie en verdieping
Doelgroep
Om deel te nemen aan deze intensieve 10-daagse training ‘Systemisch Leiderschap’ heb je minimaal een aantal jaar ervaring nodig als leidinggevende van teams of groepen. Je bent bereid om zelf in de spiegel te kijken en om televante casuïstiek aan te leveren vanuit je eigen werkcontext. Met deelnemers die niet (geheel) aan dit criterium voldoen, houden we een telefonische intake.
Wat leer je in de opleiding?
- Je leert met een systemische bril kijken naar complexe vraagstukken op het vlak van team- en organisatieontwikkeling. Dit vraagt om uitzoomen in plaats van inzoomen. Problemen op een geïsoleerde manier oplossen, leidt immers vaak tot een verschuiving van het probleem. Daarom is leren kijken naar het systeem als geheel en herkennen van patronen - die de levensenergie in een organisatie doen stromen of belemmeren - een belangrijke leiderschapscompetentie. De vier oerkrachten (oftewel systemische principes) in de onderstroom van systemen zijn daarbij een goede leidraad.
- Je weet hoe je bepaalde problemen symptomen (zoals verzuim, roddelen, weerstand, etc.) in de werking van de organisatie kunt verkennen en hoe je op een meer systemische manier kunt interveniëren. Je krijgt hiervoor een nieuw arsenaal aan interventie mogelijkheden, systemische vragen en werkvormen, die je kunt inzetten in je eigen team(s) en organisatie, aangereikt.
- Je wordt geprikkeld en aangemoedigd in je ontwikkeling, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Je wordt je bewust van de invloed van je eigen familieachtergrond, je gedragspatronen en het effect daarvan op anderen. Je zal zichtbaar en voelbaar groeien naar een meer systemische vorm van leiderschap die leidt tot meer ‘impact’, ‘autoriteit’ en ‘transparantie’ zonder verlies van authenticiteit.
- Je leert hoe je op een trauma-geïnformeerde manier kunt kijken naar dynamieken en terugkerende problemen in de werking van teams en de hele organisatie. Je bent je bewust van systeemtrauma, van datgene wat daar aanleiding toe geeft en hoe hiermee kan gewerkt worden, al dan niet met extra ondersteuning.
Programma
Blok 1: Patronen en dynamieken in de onderstroom
Allereerst neem je jouw persoonlijk leiderschap onder de loep. Je onderzoekt (vanuit je familiesysteem) waardoor het komt dat je bepaalde kwaliteiten sterk ontwikkeld hebt en ontdekt daarmee ook wat er meer ‘in de schaduw’ is gebleven en klaar is om in ontwikkeling te komen.
In dit eerste blok maak je ook kennis met de vier systemische oerkrachten: ordening, insluiten, uitwisseling en bestemming. Dit zijn de basisbehoeften van ieder levend systeem. Als hieraan voldaan wordt, stroomt het. Is dit niet het geval, dan stagneert het ergens in de organisatie. Werken met de oerkrachten is vaak een feest der herkenning: je krijgt eindelijk ‘ondertiteling’ bij wat je altijd al voelde, maar waar je nog geen woorden voor had.
Blok 2: Leiderschap en teamontwikkeling vanuit systemisch perspectief
Het ontwikkelen van systemisch leiderschap start vaak binnen de context van teams. Je onderzoekt in welke fase van teamontwikkeling jij meer op je gemak en comfortabel bent als leider en waar jouw uitdaging zit. Waar versnel jij de ontwikkeling van teams en waar ben je mogelijk (onbewust) eerder belemmerend bezig, rekening houdend met wat ‘dienend’ is voor het team om naar een volgende teamfase door te groeien.
Vier typische leiderschapsthema’s passeren de revue: omgaan met verticaliteit (eenzaamheid van de leiderschapspositie), omgaan met macht, omgaan met succes en het herkennen van overdrachtspatronen, Allemaal thema’s die onherroepelijk meekomen met de positie van leider/manager. Dieper inzicht in je eigen patronen rondom deze thema’s is een cruciale voorwaarde om systemisch leiderschap te ontwikkelen.
We werken in dit blok met ingebrachte casuïstiek van deelnemers, waar we vanuit systemisch perspectief naar kijken en op reflecteren.
Blok 3: Systemisch interveniëren vanuit de leiderschapsplek
In dit blok verzamel je een rugzak vol systemische interventies en vragen, die geschikt zijn om in te zetten vanuit je leiderschapsrol. Je ervaart - door te oefenen en experimenteren - de kracht en het effect van het werken met systemische vragen die direct naar de onderstroom leiden. Tegelijkertijd leer je hoe je systemisch kunt luisteren, niet alleen met je oren maar met je hele lichaam. Hierdoor vang je veel meer signalen en informatie op waardoor je interventie arsenaal toeneemt.
Je krijgt een aantal systemische werkvormen aangereikt die je zelf in de praktijk kunt toepassen, zoals het werken met tafelopstellingen. Je oefent als leidinggevende in een coachende rol op elkaar, waardoor je tegelijkertijd de kans krijgt om verdiepende inzichten op te doen ten aanzien van een eigen, actueel persoonlijk of organisatorisch vraagstuk.
Veelvoorkomende patronen in organisaties, zoals parentificatie, triangulatie, succesangst en identificatie worden in dit blok eveneens expliciet behandeld, waardoor je je theoretische ‘systemische bagage’ verder uitbreidt.
Blok 4: Systeemtrauma in organisaties
Organisaties staan onder bijzonder hoge druk. Daardoor kan zich plots of stapsgewijs systeemtrauma ontwikkelen. Het potentieel van een organisatie raakt daardoor verlamd. De broodnodige creativiteit raakt gekneld, het aanpassingsvermogen lijkt weg of de energie is op om nog zorgvuldig om te kunnen gaan met elkaar, de klant, patiënt of doelgroep.
Hoe herken je systeemtrauma en hoe ga je ermee aan de slag. Waar kan je op letten - vanuit je rol als leidinggevende - om systeemtrauma te voorkomen? Wat is er cruciaal om de organisatie (terug) veerkrachtiger te maken? In dit blok leer je op een trauma-geïnformeerde manier kijken naar je eigen organisatie, afdeling of team, zodanig dat je een aantal inzichten kunt vertalen naar de praktijk.
Blok 5: Integratie en verdieping
Tijdens de Opleiding Systemisch Leiderschap maak je een werkstuk over jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Tijdens het laatste blok staan de systemische reflecties op die werkstukken centraal. We weten inmiddels dat deze uitwisseling een ideale manier is om de opgedane systemische kennis en inzichten te verdiepen, te verrijken en te integreren.
Verkennend leermateriaal: vier typische leiderschapsthema’s
Didactische aanpak
-
Doorheen de opleiding word je geprikkeld om aan de slag te gaan met de aangereikte inzichten, ook via leeswerk en het aanleveren van relevante vraagstukken en casuïstiek tussen de blokken door.
- Het inbrengen van eigen casuïstiek - bijvoorbeeld ten aanzien van jouw professionele uitdagingen als leider, lastige situaties/cases uit je eigen organisatie of loopbaanvraagstukken - vormt een rode draad doorheen de opleiding.
- In blok 5 zal ook de certificering plaatsvinden. Om hiervoor in aanmerking te komen, geldt een aanwezigheidsplicht van minimaal 80% van de opleidingsdagen.
- Maximum aantal deelnemers: 14
Leermateriaal
Je ontvangt een exemplaar van de boeken ‘Systemisch Wijzer’ van Leanne Steeghs en ‘Stuck. Trauma in Organisaties.’ van Philippe Bailleur en een reader met relevante systemische artikelen. Daarnaast wordt er regelmatig verwezen naar andere relevante bronnen.
Erkend voor Vlaams Opleidingsverlof en Opleidingscheques voor werknemers
Deze opleiding is erkend voor het Vlaams Opleidingsverlof (het vroegere Educatief Verlof). Als je als werknemer de opleiding volgt, mag je afwezig zijn op het werk, terwijl je loon wordt doorbetaald. De werkgever kan ter compensatie een forfaitair bedrag terugbetaald krijgen. Erkenningsnummer: ODB-1001477. Aantal uren: 80. De opleiding is ook erkend voor de Opleidingscheques voor werknemers.
Getuigenissen (35)
Trainers
Leanne Steeghs

Leanne Steeghs is systemisch trainer, organisatieopsteller, teamcoach en co-auteur van het boek ‘Systemisch wijzer’. Ze ontwikkelde samen met Philippe Bailleur de 'Opleiding Systemisch Leiderschap' en de ‘Opleiding tot Organisatieopsteller’, die beiden onder de vlag van HRD Academy in België worden aangeboden en is als freelance opleider verbonden aan School voor Coaching in Nederland.
Leanne werkt met leiders en (directie)teams op het snijvlak van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Haar kracht is het aanwakkeren van systemische wijsheid, zodat informatie uit de onderstroom expliciet wordt en benut kan worden om organisatiedoelen te realiseren. Het handelsmerk van Leanne is dat ze ingewikkelde onderwerpen op een eenvoudige manier kan overbrengen, onder andere door vraagstukken/casuïstiek zichtbaar en voelbaar te maken (via demo’s en opstellingen) en daarbij te 'ondertitelen' met heldere taal. Op die manier ervaren deelnemers direct en aan den lijve waar een vraagstuk over gaat en wat de essentie is. Haar doel: mensen, teams en organisaties prikkelen om hun volle potentieel te ontsluiten en in de wereld te zetten. Meer info op www.leannesteeghs.com.
Philippe Bailleur

Philippe Bailleur verdiept zich ondertussen al meer dan 20 jaar in organisatieontwikkeling en organisatievernieuwing zowel als onderzoeker maar vooral als begeleider on-the-field en dit zowel in kleine als grote, profit en non-profit organisaties. Hij leidt organisatiecoaches op o.a. via de Vakopleiding tot organisatiecoach en wordt vaak gevraagd als spreker o.a. rond de thematiek van deze opleiding. Philippe publiceerde reeds tal van artikels, blogt regelmatig (www.philippebailleur.be) en is auteur van verschillende boeken waarvan de voornaamste: 'Architect van je Organisatie' en ‘Stuck: Trauma in Organisatie’. Hij is sinds enige tijd MCC-gecertificeerd via de International Coaching Federation, Certified Lean Black Belt en volgde tal van andere opleidingen waardoor hij bijzonder eclectisch werkt: Generative Coaching, Appreciative Inquiry, NLP, Systemisch Werk (o.a. met Familie en Organisatieopstellingen), Solution Focused Coaching, Ericksoniaanse Hypnose, Voice Dialogue, Sjamanisme, Somatic Coaching & Trauma Therapy, Clean Space & Clean Coaching, ...
Subsidiemogelijkheden
-
KMO Portefeuille: HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training. Het (eventuele) cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking. Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald. Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.
- Vlaams OpleidingsVerlof: HRD Academy heeft een kwaliteitsregistratie behaald voor dienstverleners binnen Werk en Sociale Economie. Dat wil zeggen dat werknemers uit de privésector onder bepaalde voorwaarden recht hebben op het Vlaams Opleidingsverlof (vroegere Betaald Educatief Verlof). Opgelet, niet elke HRDA opleiding komt in aanmerking voor het VOV, kijk op de individuele opleidingsfiches op de website of de betrokken opleiding erkend is voor VOV. De opleidingen die erkend zijn, hebben een eigen erkenningsnummer dat start met ODB-...
- Opleidingscheques voor werknemers: je kan opleidingscheques aanvragen voor opleidingen van HRD Academy die geregistreerd zijn in de Opleidingsdatabank van de Vlaamse Overheid. Op de individuele webfiches van elke HRD Academy staat vermeld indien de opleiding hiervoor erkend is.
- Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest. Je krijgt 40 tot 70% van de kosten vergoed. Opgelet: je moet de premie wel minstens een maand voor aanvang van de opleiding aanvragen.
- Werkbaarheidscheque: Eenmanszaken, KMO's en grote ondernemingen kunnen tot € 10.000 steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Nav de Coronacrisis worden deze werkbaarheidscheques tijdelijk uitgebreid om verbeteracties mogelijk te maken in de vorm van advies, begeleiding en opleiding waarbij aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van medewerkers.
Prijs
€ 4 395,00 excl. BTW
Vroegboekkorting: € 250 korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.
Bij HRDA zijn de prijzen telkens alles inbegrepen, behalve BTW.
Inschrijven
Data
- 06.10.202210:00 - 18:00
- 07.10.202209:00 - 17:00
- 24.11.202210:00 - 18:00
- 25.11.202209:00 - 17:00
- 12.01.202310:00 - 18:00
- 13.01.202309:00 - 17:00
- 23.02.202310:00 - 18:00
- 24.02.202309:00 - 17:00
- 30.03.202310:00 - 18:00
- 31.03.202309:00 - 17:00
Trainers
Leanne Steeghs
Philippe Bailleur
Data
- 25.09.202310:00 - 18:00
- 26.09.202309:00 - 17:00
- 23.10.202310:00 - 18:00
- 24.10.202309:00 - 17:00
- 04.12.202310:00 - 18:00
- 05.12.202309:00 - 17:00
- 15.01.202410:00 - 18:00
- 16.01.202409:00 - 17:00
- 04.03.202410:00 - 18:00
- 05.03.202409:00 - 17:00
Trainers
Leanne Steeghs
Philippe Bailleur
Gerelateerde opleidingen

Verbindende communicatie voor leidinggevenden en HR p...

Stilte en leiderschap 1
