i.s.m.Partner logo 1Partner logo 2

Facilitation skills voor teamleaders en managers - Art of facilitation

Scherp je facilitatieskills aan als leider

De traditionele vormen van leiderschap, waarbij richtlijnen geven en de controle houden de voornaamste factoren waren, zijn niet meer van deze tijd. In plaats daarvan begeleidt de teamleader of manager zijn mensen naar een sterk persoonlijk leiderschap. En dat vraagt een heel andere bekwaamheid, namelijk het kunnen faciliteren.

Situering

Waarom een training met focus op “de facilitator”?

Wij geloven dat de rol van facilitator in de toekomst het belangrijkste aspect van goed leiderschap zal worden en van essentieel belang is om een organisatie doeltreffend te doen functioneren.

Deze overtuiging komt voort uit vele jaren ervaring op dit gebied en is gebaseerd op de onderstaande bevindingen.

 • Het verschil tussen “een facilitator” en andere vormen van leiderschap is dat een faciliterende leider altijd gericht is op leren en groeien.  
 • Iedereen kan een trainingsprogramma, een vergadering of workshop opstellen. Een facilitator zorgt er echter voor dat er sprake is van echte verandering en integreert dit binnen gelijk welk werkveld.
 • De traditionele vormen van leiderschap, waarbij richtlijnen geven en de controle houden de voornaamste factoren waren, zijn niet meer van deze tijd. In plaats daarvan moet de leider zorgen dat zijn mensen begeleid worden naar sterk persoonlijk leiderschap - en dat vraagt een heel andere bekwaamheid.
 • Het meeste werk dat vandaag succes en creativiteit borgt, is teamwerk. Een facilitator zorgt ervoor dat binnen het team de juiste cultuur en werkwijze gecreëerd worden.
 • Als er spanning, problemen of gewoon leemtes binnen een organisatie zijn, is een neutrale facilitator de aangewezen persoon om daar verandering in te brengen.
 • Gewoonlijk wordt er hulp van buitenaf gevraagd als het gaat over “bemiddelen” of over “faciliteren”. Wij zijn op basis van ervaringen overtuigd dat er ook binnen het bedrijf mensen tot facilitator kunnen worden opgeleid. Ook interne mensen kunnen voor dit soort opdrachten worden ingezet.  'Non-vertikale groei' is nodig om mensen binnen de organisatie de mogelijkheid aan te reiken om meer invloed te krijgen en een nieuwe betekenis aan hun professioneel leven te geven.
 • Een facilitator is meer dan een “problem solver”: hij is degene die vernieuwing en creativiteit in de hand werkt. Een facilitator kan dat extra beetje 'magie' brengen in vergaderingen, projecten en teams. 

Doelgroep

 • Managers die hun capaciteiten als leider willen verbreden en verdiepen.
 • HR managers en HR werknemers die hun leiderscapaciteiten of hun invloed willen verbreden en verdiepen.
 • Werknemers binnen de organisatie, die getuigen van groot potentieel en beschouwd worden als leiders van de toekomst.
 • Elke externe facilitator die zijn/haar capaciteiten en skills wil vergroten. 

Wat leer je in de opleiding?

Je wordt in de training meegenomen op een intensieve reis van ervaringen, oefeningen en reflectie. Als deelnemer oefen je de rol van facilitator veelvuldig in.  Je krijgt de kans om te begeleiden en je krijgt daarna uitgebreid feedback, van de trainers en van de mede-cursisten. Als je voldoet aan de eisen, krijg je een certificaat als facilitator.


Verder kan je volgende resultaten verwachten:

 • meer professionele vaardigheden die je kan gebruiken bij vergaderingen en teamwork
 • een sterkere, meer impactvolle aanwezigheid in groepen en teams
 • een inzicht in jouw sterke en zwakkere kanten als facilitator
 • een nieuw netwerk van collega's en gelijkgezinden
 • de mogelijkheid om een andere, meer invloedrijke rol in jouw organisatie te spelen

Didactische aanpak

 • maximum 12 deelnemers

Praktische informatie

 • de voertaal van de training is het Nederlands

De voordelen van het werken met een interne facilitator

Voordelen van het werken met een interne facilitator:

 • besparing op de kost van de externe trainer/facilitator
 • ontwikkelingskans voor een getrainde facilitator
 • kennis en ervaring blijft 100% binnen de organisatie
 • de facilitator krijgt de kans om in deze rol op andere plekken in de organisatie te gaan inzetten en verbreedt zo zijn zicht op de organisatie

Subsidiemogelijkheden voor deze opleiding


Lees hier meer over alle subsidiemogelijkheden   

Getuigenissen (10)

Een waardevolle opleiding in het levenslang leren, die je dwingt om wat je weet te vergeten en te leren voelen. Trust the process!

- Yoke Vandepitte

Een must-have voor iedereen die met groepen mensen werkt. André & James ZIEN je… Het is een uitnodiging om uit je comfortzone te gaan en het “awakening”- proces ruimte tot groei te geven.

- Liesbeth Benoit

James is een meer dan uitstekend en super ervaren facilitator. Door de rust die hij geeft en aan de groep overbrengt ontstaat er een zeer prettige sfeer waarbinnen iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt. Hij weet zijn kennis goed over te brengen maar zorgt ook dat de kennis die binnen de groep aanwezig is aan elkaar kan worden overgebracht. Daarnaast is hij eerlijk en oprecht in zijn feedback. ik heb enorm veel van hem geleerd en ben hem daar zeer dankbaar voor.

- Pauline Klinkenberg

Ik heb in deze vorming leren kijken naar een groep als een organisch geheel en leren kijken naar een transformatie als een levend proces. Ik heb ervaren hoe het voelt om te dansen met een groep. Als ik terugblik voel ik veel dankbaarheid om samen met een inspirerende groep en begeleiders te mogen oefenen in deze kunstvorm. Een echte aanrader als je je hele zelf groepen wil leren begeleiden.

- Roel Thyssen, Captain & Stoker

Ik leerde ontzettend veel uit de feedback van de andere deelnemers. Op het vlak van feedback ervoer ik een aantal zaken die de trainers heel mooi onder woorden kunnen brengen op een manier zodat ze kunnen ontvangen worden en als opstap kunnen dienen voor een verdere ontwikkeling. De feedback van de trainers voelt aan als liefdevol meedogenloos en heeft een mooi evenwicht tussen uitdagen en confronteren en in vraag stellen, terwijl de kwaliteiten die er al aanwezig zijn ook benoemd worden.

- Catherine De Bruyne, Q-Quadraat

Ik ervaar en voel wat faciliteren is, krijg inzicht in de dynamieken die bewust en onbewust leven in onze groep en als kers op de taart worden mijn persoonlijke thema's verdiept en in beweging gebracht. Zalig.

- Catherine Carton

Ik vond dit traject echt een heel waardevol programma dat ik als een cadeau aan mezelf gezien heb. Door deel te nemen heb ik echt kunnen zien, voelen en ervaren dat faciliteren echte Kunst is. Faciliteren is echt veel meer dan een training of een vergadering in goede banen leiden. Het gaat over de kunst om een groep op een hoger zijnsniveau te brengen. De workshop was voor mij eigenlijk eerder een reis. Eerst een tocht naar mezelf om vervolgens op een heel andere manier naar anderen te kunnen uitreiken. De ervaringsgerichte manier van leren met veel ruimte om zelf te oefenen en te beleven zorgen ervoor dat deze dagen echt blijven hangen. Je hebt dankzij de training een rugzak voor de toekomst. Bedankt daarvoor!

- Bie De Backer, HR and communication director, Durabrik

Op zoek naar meer ‘vrijheid’ als facilitator? Of wil je meer kunnen inspelen op de behoeften van de groep, vanuit het aanvoelen van de noden op dat moment? André & James brengen je een stap verder in de ontdekkingsreis van je facilitator-zijn.

- Ingrid De Backer, Talent and succession consultant, HR Wheelworks

Art of Facilitation is als leren surfen in de omgang met groepen. Enkel door het water in te duiken, leer je de bewegingen ervan te voelen en te lezen. Soms was het glijden op de golven van groepsdynamica, soms was het spartelen tegen de stroom in. Doorheen die ervaringen leerde ik alerter en vrijer om te gaan met mijn functioneren in het faciliteren.

- Jochanan Eynikel, Business philosopher, group facilitator, Etion

Deze training is een must voor elke facilitator (in spe). De opleiding heeft me ontzettend veel inzichten gegeven over wie ik ben als trainer en hoe ik dit (kan) overbreng(en) naar anderen. Je maakt kennis met alle verschillende facetten van een facilitator en gaat aan de slag met zeer afwisselende werkvormen. Je word uitgedaagd om aan zelfempathie te doen en in je volle potentieel te gaan staan.

- Wim Grootjans, Trainer en partner, Walk your talk

Trainers

James Bampfield

James Bampfield

James Bampfield heeft meer dan 20 jaar ervaring als consultant en begeleider binnen organisaties in alle soorten en maten. Hij heeft zelf intensief opleidingen gevolgd in allerlei disciplines.  Hij heeft, samen met André Pelgrims, met passie en de grootste zorg, een eigen methode uitgebouwd voor het faciliteren.  Deze methode is gebaseerd op de ervaring in hun werk met duizenden mensen. Ook hun eigen evolutie, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak, blijft cruciaal - enorm belangrijk voor een facilitator die voortdurend op de hoogte wil blijven en het beste van zichzelf wil geven.

André Pelgrims

André Pelgrims

André Pelgrims heeft een rijk parcours als trainer afgelegd. Zijn achtergronden als onderwijspedagoog en als Gestalltgevormde psycholoog, zijn verdere studie en ervaring in systemisch werk zowel binnen gezinnen als binnen organisaties hebben hem veelzijdig geschoold en gevoed. Meer dan 20 jaar is hij met zijn eigen trainingsgroep succesvol en geloofwaardig actief in de bedrijfswereld in Europa, de US en Azie.  Hij heeft doorheen zijn jarenlange werken met groepen een aantal specifieke domeinen van persoonlijke ontwikkeling een eigen kleur gegeven. Groepsdynamica, leiderschapsontwikkeling en organisatieontwikkeling zijn daarin belangrijke expertise domeinen.  

Prijs

Gerelateerde opleidingen

Omgaan met stress
Startdatum 10/03/2023

Omgaan met stress