i.s.m.Partner logo 1

Stilte en leiderschap 1

Leer stilte methodisch en begeleid gebruiken om bij je eigen kracht als leider te komen

Krachtig leiderschap naar je eigen leven toe of gericht naar anderen vraagt niet alleen om snelheid en doelgerichte actie, het vraagt ook om moed tot vaart minderen en stilstaan. In deze residentiële training/retraite leer je stilte methodisch en begeleid gebruiken om bij je eigen kracht als leider te komen. Stilte als bron voor krachtig leiderschap!

Situering

Leadership comes from the inside and from the world of silence. Management comes from the outside, from the world of extraversion and written and spoken words.


De vele impulsen die we elke dag te verwerken krijgen, helpen ons niet om stil te staan. Alle stemmen in en rond ons houden ons in een eeuwig draaiende beweging.  Wij zien velen 'in charge' maar we zien weinigen 'in control'.  Dit is voor jou als leider een punt van bezorgdheid en daarom willen we je als leider ondersteunen, niet met een traditionele opleiding maar op een aparte manier.


In een vierdaags traject oefenen we de discipline om te leiden vanuit een sterkere alertheid.  Via een sterk begeleid proces wordt het voor jou als deelnemer duidelijk hoe de stilte weer ruimte kan krijgen en hoe je weer ‘meester’ kan worden over al deze impulsen.  Leiderschap nemen start bij dit meesterschap.  De vrijheid tot het maken van bewuste keuzes is daarvan het gevolg.  Mensen daarin mee kunnen nemen is deel van daadkrachtige leiders.  We maken gedurende deze vier dagen op een expliciete manier de koppeling naar leiderschap.  Inspirerend en noodzakelijk voor al diegenen die hun leven of dat van anderen richting willen geven. 

Doelgroep

Dit traject is bestemd voor:

 • iedereen die de dynamiek wil verkennen tussen stilte en leiderschap
 • iedereen die ruimte wil maken voor zichzelf en kiest voor vertraging
 • iedereen die zich verder wil bekwamen in het verkennen van stilte als bron van beweging
 • iedereen die even een time-out wil voor zichzelf als herbronning en focus

Wat leer je in de opleiding?

 • Het verschil leren aanvoelen tussen wat 'aanwezig is' en wat 'ECHT aanwezig' is.
 • Oefenen in het kijken en luisteren naar externe prikkels, zonder deze te volgen.
 • Meesterschap opbouwen om vanuit innerlijke vrijheid en ruimte bepaalde prikkels te volgen en andere niet.
 • Het opbouwen en versterken van persoonlijk emotionele stabiliteit.
 • Richting leren aangeven vanuit rust en luciditeit in plaats vanuit onrust en dwangmatigheid.
 • Opbouwen en versterken van je persoonlijke capaciteit om helder te kunnen blijven kijken en luisteren.
 • Het leren ontdekken van verschillende lagen van ‘innerlijke’ dialoog.
 • Het ontdekken van diepere bronnen van waaruit 'echt' leiderschap kan gevoed worden.
 • Het in contact kunnen gaan met anderen zonder je autonomie te verliezen en zonder de autonomie van de ander te bedreigen.
 • Kracht als leider opbouwen gevoed door een diep contact met het hart van de anderen en van je organisatie.
 • Het ontdekken van 'overgave'  (i.p.v. controle) als een bouwsteen van krachtig leiderschap.
 • Het effectief zetten van stappen naar je eigen werkveld toe vanuit wat de stilte aan inzichten gebracht heeft.
 • Het bewuster kijken naar de illusie van snelheid en drukte om van daaruit te leren vertragen.
 • Het bewuster positioneren van jezelf als leider vanuit 'moed', 'bescheidenheid', 'liefde' en 'wijsheid'.
 • Het aanbrengen van oefeningen die je na de workshop kan gebruiken als 'anker' naar de stilte.

Programma

Stilte en leiderschap is een programma op het snijvlak van training en retraite.

 • Doen en niet doen: in deze 4-daagse retraite ga je ervaren dat deze twee aspecten van leiderschap elkaar nodig hebben: enkel 'doen' leidt tot stuurloosheid, alleen 'niet doen' leidt tot stilstand...
 • De training heeft een thematische opbouw: dit betekent dat je naast de ervaring van stilte en wat dat voor jou betekent leert over de verschillende facetten die ertoe bijdragen om een vernieuwend leiderschap van binnenuit tot ontwikkeling te brengen.


Belangrijke elementen van dit vernieuwend leiderschap zijn:

 • contact maken met existentiële zingeving
 • leren verkennen en gebruiken van 'intuïtief' weten
 • het vinden van een betere afstemming met jezelf
 • ontdekken hoe resonantie werkt
 • ruimte maken voor een diepere bron van energie


Eén van de grootste uitdagingen is de moed te hebben om de stilte in te gaan en ruimte te maken binnen jezelf.  Dan ontstaat er wat ook wel 'het stille veld' genoemd wordt.  Hier ben je optimaal aanwezig, creatief en inventief.

 

Subsidiemogelijkheden voor deze opleiding

Wist je dat je als deelnemer wellicht recht hebt op één of meerdere opleidingssubsidies? Je leest er hier alles over.

Deze opleiding komt specifiek in aanmerking voor:

Getuigenissen (17)

De meest transformerende training die ik al ooit gevolgd heb.

- Samuel Van Lathem, CEO

Stel je open, geef je vertrouwen en je krijgt je eigen openheid en (zelf)vertrouwen in veelvoud terug.

- Karin Morren

Tijdens de workshop en zeker in de eerste 24-36 uren heb ik regelmatig weerstand gevoeld. Ik vroeg me af wat ik hier eigenlijk kwam doen en waar dit naartoe ging. Helemaal op het einde heb ik in de groep gezegd dat ik onder andere geleerd heb vertrouwen te hebben in het proces en in de deskundigheid en ervaring van de experten/begeleiders.
Voor mij was dit een zeer waardevolle vierdaagse waarin ik extra zelfinzicht heb gekregen. De afgelopen weken merk ik op sommige momenten dat ik meer rust heb gevonden in mijn rol als leidinggevende. Rust die hopelijk ook leidt tot meer ruimte om te luisteren. Als ik in bijvoorbeeld overlegmomenten bewust stilte en ruimte inbouw, dan denk ik wel dat dit nog vanuit de ratio wordt ingegeven “wat ik heb geleerd uit de workshop van onlangs”. Ik ben nog zoekende naar hoe ik dat verder kan omzetten naar “natuurlijk gedrag”.

- Jeff Van Poppel, Zakelijk Directeur, Stedelijk Onderwijs Antwerpen

In onze wereld zijn we allemaal druk doende. Het belang van stilte en meditatie wordt nog veel te vaak onderschat als bron van innerlijke ruimte en zelfkennis die leidt tot echt leiderschap. Dank om me die stilte te leren ervaren! Een bron van inzicht ging voor me open.

- Anja Dingenen, Coördinator internaten, Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Bij mijn inschrijving voor deze 4daagse workshop verkeerde ik op een belangrijk keerpunt in mijn leven. Ik twijfelde of deze workshop wel zinvol zou zijn in mijn context. Ik kan u vertellen dat
deze workshop over stilte en leiderschap voor mij een aanzet is geweest voor innerlijke bevrijding en bewustwording. Ik heb tijdens deze dagen een leidraad aangeleerd om dagelijks stilte en rust terug op te zoeken.

- Jean-Louis Bosmans

Toen ik op aanraden het programma op de website las, dacht ik meteen ‘Dit is wat ik zoek!’. Ik ervoer zoveel onrust in mijn hoofd en kreeg die molen maar niet stil. Wat onwennig verkennend begon eindigde in een prachtige verbinding en dit met de ganse groep. Op verkenning gaan in mijn stiltegebied was aanvankelijk voor mij enorm confronterend en moeilijk. Maar gaandeweg krijg je handvatten aangereikt om ermee om te gaan. Dit maakt je bewust van je lichaam, leer je met spanning omgaan en ervaar je de kracht die stilte kan bieden. Ook waar je als leidinggevende nog kan groeien en hoe je meteen aan de slag kan gaan. Dit is iets wat ik écht wil verder implementeren in mijn zijn; thuis en op het werk. Ik had nooit durven denken dat deze opleiding zoveel impact op mezelf kon hebben. Ontzettend dankbaar voor deze unieke ervaring.

- Jessica Van Dorpe

De beste toneelstukken zijn deze waar het niet opvalt dat de regisseur dit in mekaar heeft gestoken, maar waar de toeschouwer wel geraakt wordt omdat er veel ervaring en voorbereiding van de regisseur achter zit.

- Johan Ceulemans

Wat me steeds zal bijblijven is dat mensen zich in stilte totaal anders gedragen dan wanneer ze de vrijheid (?) hebben om te mogen praten. Bij de mensen in stilte kom je de innerlijke persoon tegen. De persoon die hij in werkelijkheid is. De persoon met de onzekerheden en de twijfels. Bij de mensen die praten kom je meer de persoon tegen die zich gedraagt in functie van zijn omgeving. De eerder zelfverzekerde persoon die hij denkt te moeten zijn volgens de verwachtingen van de andere mensen. Ik heb tijdens de sessies dus geen 10 maar 20 karakters leren kennen. Ik vond de 10 eerste (stille) boeiender, intenser, eerlijker. De laatste avond was voor mij dus even ontnuchteren.

- Antoon Van Lathem

Prachtige ervaring. Aanrader voor iedereen die op de één of andere manier worstelt met zichzelf of remmingen ondervindt. De ervaring zegt zoveel meer dan woorden en talloze boeken. Ik ben mentaal en fysiek vermoeid in het avontuur gesprongen en ben eruit gekomen met innerlijke energie en een enorme last die van mijn schouders gevallen is. Meer ontspannen dan na een week all-in strandvakantie!

- Deelnemer 2015

Eén van de beste opleidingen omtrent persoonlijke ontwikkeling die ik al gevolgd. Strakke structuur, helder kader en een duidelijk doel maakten dat ik steeds verlangde naar meer van dat. Zelfs al betekent dit dat je als persoon jezelf ongelooflijk aan het stretchen bent. Met plezier gedaan en deugddoend. Ik zal ongetwijfeld de aangereikte kennis in praktijk gebruiken zowel professioneel als privé. Ik kijk nu al uit naar de vervolgsessie.

- Deelnemer 2015

De opleiding Stilte & Leiderschap heeft een diepe indruk op me achtergelaten. Ik heb geleerd om bewust stil staan bij mezelf (wie ik ben en waar ik voor sta), ben geconfronteerd met mezelf en hoe ik interageer met mensen en heb gezocht waar ik het best in mijn kracht kan staan. Door deze opleiding sta ik veel bewuster in het leven, met de nodige ruimte voor mezelf en anderen. Deze opleiding is een echte aanrader voor elke leidinggevende.

- Deelnemer 2017

De stille reis die ik samen met Anja en André heb ondernomen naar mijn innerlijke zelve heeft mij leren ontdekken vanuit welk kader ik als leidinggevende handel, waar mijn bakens liggen. En samen met hen heb ik naar oplossingen gezocht om sommige bakens weg te werken die teveel ruimte innemen. Vervolgens ben ik nog beter gaan inzien hoe belangrijk ruimte geven is. Kortom, ik heb ontdekt wat ‘bewust’ leiderschap inhoudt.

- Deelnemer 2016

Ik heb ongelooflijk veel gehad aan deze “training! Het helpt me thuis en het helpt me doorheen de heel zware en drukke periode op het werk. Ik denk er dagelijks aan terug en probeer regelmatig heel bewust het stilte-plekje terug te vinden! Ik wil jullie dan ook expliciet bedanken voor alles wat jullie me gaven! Ik hoop absoluut dat er een vervolg komt op dit verhaal.

- Barbara Torfs, Manager Marketing & communicatie, Schoenen Torfs

Globaal vond ik de workshops een ongelooflijke ervaring. Ik heb er heel erg veel uitgehaald en wil graag een getuigenis afleggen. Door deze workshop heb ik een nieuwe laag van bewustzijn ontdekt, die me heeft toegelaten om nieuwe bronnen van inspiratie, inzichten en energie te vinden om zo verder te groeien in mijn persoonlijke ontwikkeling.

- Nathalie Delaere, Tax director, Belfius

Deze training is een fantastische tocht geworden. Het blijft heel goed nazinderen . Mooie tools om te integreren in mijn persoonlijke zoektocht rond leiderschap en rol als CEO! Wat een mooie integratie van stilte en leiderschap! Vanuit de bodem van stilte contact maken met de essentie van leiderschap. In the end is er maar één ding en dat is echtheid en liefde. Dit kunnen integreren in je dagelijkse tocht is ontroerend mooi!

- Joost Callens, CEO, Durabrik

Het was onwijs boeiend en meer dan de moeite waard. Een aanrader ! Ik heb er qua persoonlijke ontwikkeling echt heel veel deugd van gehad. Ik merk dat ik vanuit de 6 fundamenten rond leiderschap en stilte/ruimte als basis naar mijn coachees kijk en input geef, dus ook op dat vlak was het een verrijking en inspirerend ! Nen hele dikke merci aan Anja en André !!

- Roos Van Caekenberghe, Zaakvoerder, ReFITco & HR-Consultant

Het zijn unieke 4 dagen en een half geweest, om nooit te vergeten. Toen men zei dat we IN STILTE gingen gaan wist ik niet waaraan me te verwachten en dat bleek toch wel een hevige discipline te vragen met zelfs afkickverschijnselen als extraverte, energieke persoon. Per sessie was het echter makkelijker om naar de stilte te gaan en het besef was telkens dat de stilte wel veel rust en ruimte gaf: aan mezelf en anderen. Wat ik meeneem, naast de zeer unieke ervaringsgerichte training, is dat spreken ‘bewegen in de stille ruimte is’ die kostbaar is en dat het een belangrijk spectrum van leiderschap is de stilte in het leven en het professionele leven in balans te brengen met energie en spreken. Van harte bedankt aan de trainers André en Anja omdat ze dit ook met authenticiteit en intensiteit leiden: ze zijn een belangrijke succesfactor in deze intense reis van stilte naar leiderschap.

- Geert Van Mol, Directeur Sales & Services, Retail & Commercial Banking BELFIUS

Trainers

André Pelgrims

André Pelgrims

André Pelgrims heeft een rijk parcours als trainer afgelegd. Zijn achtergronden als onderwijspedagoog en als Gestalltgevormde psycholoog, zijn verdere studie en ervaring in systemisch werk zowel binnen gezinnen als binnen organisaties hebben hem veelzijdig geschoold en gevoed. Meer dan 20 jaar is hij met zijn eigen trainingsgroep succesvol en geloofwaardig actief in de bedrijfswereld in Europa, de US en Azie.  Hij heeft doorheen zijn jarenlange werken met groepen een aantal specifieke domeinen van persoonlijke ontwikkeling een eigen kleur gegeven. Groepsdynamica, leiderschapsontwikkeling en organisatieontwikkeling zijn daarin belangrijke expertise domeinen.  

Anja Hueber

Anja Hueber

Als mede-oprichter van Quinx heb ik vele jaren met groepen gewerkt, zowel in-company als in open aanbod.  De laatste jaren kies ik ervoor om meer vanuit mijn eigen ritme te werken, met aandacht voor specifieke gebieden: zoals het werken met stilte, het faciliteren van diepgaande programma’s rond persoonlijke en transpersoonlijke ontwikkeling en het aanbieden van een programma dat zich richt op het verhogen van de impact van vrouwen.  De manier waarop ik werk wordt door deelnemers beschreven als vertragend, verdiepend en verbindend.  Dat maakt me enorm blij, het zijn woorden naar mijn hart!  In de snelle en complexe tijd waarin we leven, ben ik er trots op dat ik in mijn programma’s en workshops kan bijdragen aan het creëren van een plek, een veld, waarin mensen kunnen stilstaan, zichzelf beter kunnen leren kennen en waarin ik hen kan ondersteunen in het ontdekken van waar het hen nu werkelijk om gaat.  Om diepgewortelde patronen te leren zien en kennen en hier meer vrijheid rond te ontwikkelen.  Zo ontdekken deelnemers wat ze wezenlijk te bieden hebben en leren ze vanuit een diepe verbondenheid met zichzelf en de wereld rondom hen, hun stappen in de wereld te zetten. Vanuit een grotere vrijheid, eerlijkheid en moed.

Prijs