Kiezen voor talent: verdieping
Leer talentgericht aan de slag gaan met een leer- of ontwikkelvraag
Deze opleiding is voor professionals die de opleiding: 'Kiezen voor talent: basisconcepten' al hebben gevolgd. Het is een verdieping waarbij je ervaringsgericht kennis maakt met methodieken die je helpen om bij coachen, trainen, adviseren, begeleiden of leidinggeven talentgericht aan de slag te gaan met een leer- of ontwikkelvraag.
Situering
In de afgelopen jaren heeft Luk Dewulf het thema 'talent' op de kaart gezet in de lage landen. Hij richt zich daarbij zowel op het onderwijs als op organisaties (profit, non-profit, social profit). Niet alleen heeft Luk een eigen kijk ontwikkeld, hij ontwikkelde samen met collega’s veel materiaal waardoor je met je eigen talent en het talent van anderen aan de slag kunt.
Deze 1-daagse vervolgopleiding is enkel bedoeld voor professionals (trainers, coaches, consultants, HR en leidinggevenden) die de basisopleiding gevolgd hebben: 'Kiezen voor talent: basisconcepten'.
Doelgroep
De doelgroep voor deze opleiding zijn coaches, loopbaanbegeleiders, HR-medewerkers, leidinggevenden en iedereen die wil werken aan talent in en rond organisaties. De focus ligt op het werken met volwassenen.
Vooropleiding
Vooraleer je deze 1-daagse kan volgen, moet je eerst de basisopleiding gevolgd hebben: Kiezen voor talent: basisconcepten.
Wat leer je in de opleiding?
-
Je leert om op een visuele manier een gestalt te maken van je talenten (hoe werken je talenten samen).
- Je leert hoe je een leervraag kunt koppelen aan de talenten van iemand.
- Je gaat aan de slag met het toekomstgericht verkennen van een droomvraag.
- Je kan de zelf-determinatietheorie koppelen aan talenten.
- Je bent in staat om dromen en toekomstaspiraties te verkennen.
- Je gaat aan de slag met de contexten die helpend zijn bij je talenten. En contexten die batterijen doen leeglopen.
- Je leert het verschil tussen sturen op het 'wat' (output, resultaat) en sturen op het 'hoe' (gedrag) en hoe dat ruimte crëert voor talentontwikkeling.
- Je vindt oplossingen voor datgene waar je echt niet goed in bent.
Programma
- Achterliggende concepten en theorieën
- Aan de slag met het talent van anderen
- Het voeren van een talentgesprek met anderen
- Kijken naar samenwerking in team vanuit talenten
- Hoe ga je om met lastige situaties door tegelijk talentgericht te blijven kijken?
Dit alles wordt onderbouwd met duidelijke concepten en met inzichten in de achterliggende theorieën waarop het verhaal is gebouwd.
Getuigenissen (16)
Trainer
Luk Dewulf

Luk Dewulf is talent- en burn-out coach, geeft lezingen in binnen- en buitenland en ondersteunt organisaties in het introduceren van talentgericht werken in de organisatie. Luk studeerde pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven. Na enkele jaren onderzoek aan de KU Leuven ging hij aan de slag als opleidings- en organisatie-adviseur bij Kessels & Smit. In 2000 werd hij zelfstandig adviseur en op vraag van Prof. Dr. Joseph Kessels richtte hij in 2003 Kessels & Smit, The Learning Company op in België. In die periode kreeg hij de kans om meermaals in de Verenigde Staten kennis te maken met drie stromingen:
Appreciative Inquiry of Waarderend onderzoek. Samen met enkele collega’s organiseerde hij de Wereldconferentie in Gent en werkte nauw samen met één van de grondleggers van AI, Prof. Dr. Ron Fry. Positieve Psychologie. Hij kreeg de kans deel te nemen aan internationale conferenties van de Positieve Psychologie en kreeg de kans grondleggers als M. Seligman en M. Csiksentmihalyi te interviewen. Strengths Based Development. Hij leerde de ideeën van Marcus Buckingham kennen.
Geïnspireerd door deze stromingen schreef Luk het boek “Ik kies voor mijn talent” (LannooCampus) en samen met Peter Beschuyt schreef hij “Mijn Baas kiest voor mijn talent” en maakte hij een “Ik kies voor mijn talent toolbox”. Daarnaast werden ook talentenkaartjes gemaakt en werd gebouwd aan het platform 'mytalentbuilder.com'.
Daarnaast schreef Luk samen met Guido Vangronsveld het boek 'Help, mijn batterijen lopen leeg' over energieverlies en burn-out, dit vanuit een talentgericht, relationeel en systemisch perspectief. Dit boek werd recent opnieuw uitgegeven onder de titel 'Stop Burnout'.
Subsidiemogelijkheden
-
KMO Portefeuille: HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training. Het (eventuele) cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking. Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald. Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.
- Vlaams OpleidingsVerlof: HRD Academy heeft een kwaliteitsregistratie behaald voor dienstverleners binnen Werk en Sociale Economie. Dat wil zeggen dat werknemers uit de privésector onder bepaalde voorwaarden recht hebben op het Vlaams Opleidingsverlof (vroegere Betaald Educatief Verlof).
- Opleidingscheques voor werknemers: je kan opleidingscheques aanvragen voor opleidingen van HRD Academy die geregistreerd zijn in de Opleidingsdatabank van de Vlaamse Overheid. Op de individuele webfiches van elke HRD Academy staat vermeld indien de opleiding hiervoor erkend is.
- Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest. Je krijgt 40 tot 70% van de kosten vergoed. Opgelet: je moet de premie wel minstens een maand voor aanvang van de opleiding aanvragen.
- Opleidingscheques Wallonië
- Werkbaarheidscheque: Eenmanszaken, KMO's en grote ondernemingen kunnen tot € 10.000 steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren. Nav de Coronacrisis worden deze werkbaarheidscheques tijdelijk uitgebreid om verbeteracties mogelijk te maken in de vorm van advies, begeleiding en opleiding waarbij aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van medewerkers.
- Liberform: Vormingsfonds voor de vrije beroepen
- Educam: Sectorfonds voor de automotive sector en aanverwante sectoren
- Co-valent: Vormingsfonds van de sectoren chemie, kunststoffen en life sciences.
- Logos: Vormingsfonds voor bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek (PC 226)
Prijs
€ 660,00 excl. BTW
Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.
Inschrijven
Data
- 15.06.202109:00 - 17:00
Trainer
Luk Dewulf
Data
- 28.09.202109:00 - 17:00
Trainer
Luk Dewulf
Data
- 30.11.202109:00 - 17:00
Trainer
Luk Dewulf
Gerelateerde opleidingen

Opleiding tot intervisiecoach

Vakopleiding tot organisatiecoach
