Het gebruik van digitale tools in trainingen

Handen uit de mouwen en concreet aan de slag met digitale tools!

In deze interactieve workshop leer je enkele digitale tools doelgericht inzetten in je trainingen zodat die een meerwaarde vormen voor het leerproces. Je ervaart dat digitale tools afwisseling brengen in je activerende werkvormen, zo blijven je trainingen boeiend en speel je gevat in op de verschillende leerstijlen van je deelnemers.

Situering

Technologie is onderdeel geworden van het dagelijkse leven.  In deze training leer je de meerwaarde kennen van digitale tools in een leeromgeving.  We stellen kritische vragen rond hoe ze kunnen bijdragen tot efficiënt en coöperatief leren en ontdekken een juiste balans in onze trainingen.  Deze interactieve dag brengt je inzicht in het wat, waarom en hoe van enkele digitale basistools die de impact van je cursus, workshop, training of opleiding kunnen versterken.  Deze opleiding is niet bedoeld voor techneuten of digifreaks, maar wil vooral enkele handvaten aanbieden die je in staat stellen om op zoek te gaan naar de juiste mix van werkvormen, waarbij digitale tools een waardevolle ondersteuning kunnen bieden om het leren nog efficiënter en dieper te maken.

Doelgroep

Beginnende en ervaren trainers, docenten, lesgevers, L&D professioals en HRD medewerkers die digitale tools doelgericht willen leren inzetten in hun trainingen.  Geen specifieke ervaring of voorkennis nodig, wel een open mind.

Wat leer je in de opleiding?

 • Je kan enkele digitale tools doelgericht inzetten in je trainingen, bvb: Trello, Socrative, Kahoot, Mentimeter, Miro, Google Classroom, Sli.do, Explain everything, ... en je leert ook enkele handige tools voor trainers kennen.
 • Je leert digitale leermiddelen in je training gebruiken, niet als doel op zich, maar omdat zij een meerwaarde hebben voor het leerproces. Je leert wanneer en hoe je ze kan inzetten.
 • Je ervaart dat digitale tools afwisseling kunnen brengen in je leervormen. Zo blijven je trainingen boeiend en speel je gevat in op de verschillende leerstijlen van je deelnemers.
 • Je leert hoe je in jouw werkomgeving met enkele activerende digitale oplossingen (ten minste 4) het leereffect kan versterken.
 • Je leert voldoende digitale mogelijkheden gebruiken om voor elk deeldomein in de taxonomie van Bloom (taxonomie van leerdoelstellingen) ten minste 1 digitaal leermiddel inzetbaar te hebben.

Programma

In deze training blijven de trainees, de trainer en het leerproces centraal staan.  De digitale tools die we leren inzetten staan steeds ten dienste van het leerproces.  Je leert als trainer een bewuste keuze maken uit een veelheid aan middelen op basis van de leerdoelstellingen en de meerwaarde voor de leergroep.

Je leert verschillende digitale leervormen kennen en gaat met enkele van die tools concreet aan de slag tijdens de opleidingsdag.  Je gaat naar huis met constructieve feedback over jouw inzet van digitale tools en een gevarieerde schatkist aan (digitale) ideeën en middelen die je op eigen tempo kan integreren en stuk voor stuk kan uitproberen in je eigen trainingsopdrachten.

Volgende onderwerpen komen tevens aan bod:

 • digitale sensitiviteit
 • de meerwaarde van digitale oplossingen
 • user experience en gebruikersgemak
 • user stories maken die aansluiten op jouw realiteit
 • eigenschappen en voordelen van digitale leerplatformen en -producten
 • 'digitaliseren' van de taxonomie van Bloom
 • digitale tools op een didactisch verantwoorde manier inzetten
 • kennis omzetten in praktijk, in een veilige leeromgeving
 • feedback geven en krijgen

Didactische aanpak

 • Het is een (inter)actieve workshop: je gaat zelf aan de slag met een aantal digitale tools.
 • Uitgangspunt is 'leren van en met elkaar'.  Volwassenen leren vanuit hun ervaring.  Dat houdt in dat jouw praktijk steeds begin- en eindpunt is van elk leerproces.  
 • Maximum aantal deelnemers: 10

Getuigenissen (3)

Zeer leuke en interactieve kennismaking met het gebruiken van digitale tools in trainingen. Zelfs vanop afstand (online) slaagt de trainer erin om de materie op een bevattelijke en aangename manier over te brengen. Op geen enkel moment had ik het gevoel dat ik thuis achter mijn scherm zat en niet in een klaslokaal. De enthousiaste stijl van de trainer werkte zeker aanstekelijk om deze boeiende materie verder te verkennen. Let the journey continue!

- Kris Batsleer, HR manager en coach, Bakri Consulting bvba

Een boeiende training. Goed gebracht en heel inspirerend! Ik kan hiermee direct aan de slag in mijn praktijk.

- Annie Gay, Zaakvoerder, Anigee Communication BVBA

Ik heb ontzettend veel nieuwe dingen geleerd; een nieuwe 'digital world' is voor mij open gegaan! Leuk om van en met elkaar te leren. De trainer heeft een heel natuurlijke en aangename manier/stijl om het leren bij anderen te faciliteren. Fijn!

- deelnemer februari 2019

Trainer

Michaëla Broeckx

Michaëla Broeckx

Michaëla studeerde aan de Universiteit Gent Arabische filologie en cultuurstudie, want talen openen deuren naar culturen. En die deur leidde meteen naar een eerste werkervaring als professioneel trainer in een Europees team, voor de launch van een telecombedrijf in de golfstaat Oman. Van daaruit is haar pad alleen maar gevarieerder en ruimer geworden, gaande van: instructional design, technisch trainen, HR software implementaties en Agile project management tot het ‘nieuwe werken’ en Agile transformatie. Ondertussen is ze veel jaren en ervaringen rijker, maar blijft cultuur steevast een belangrijke rol spelen in haar leven.  Ze ziet hedendaagse digitale oplossingen als een perfecte manier om leercultuur - en in het bijzonder coöperatief leren - te ondersteunen en te voeden. Als Agile coach moet ze dan ook dagelijks de brug slaan tussen IT en Business, tussen technologie en gebruikers en stelt ze continu verbeteren en levenslang leren als motto voorop.  Ze heeft een uitgebreide ervaring als trainer en facilitator en beoogt vooral om leermomenten zo waardevol mogelijk te maken, door tussentijdse feedbackloops in te bouwen en zo samen wendbare en effectieve leersessies te creëren.

Subsidiemogelijkheden

 • KMO Portefeuille: HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training.  Het (eventuele) cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking.  Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald.  Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.

 • Vlaams OpleidingsVerlof: HRD Academy heeft een kwaliteitsregistratie behaald voor dienstverleners binnen Werk en Sociale Economie.  Dat wil zeggen dat werknemers uit de privésector onder bepaalde voorwaarden recht hebben op het Vlaams Opleidingsverlof (vroegere Betaald Educatief Verlof).  
 • Opleidingscheques voor werknemers: je kan opleidingscheques aanvragen voor opleidingen van HRD Academy die geregistreerd zijn in de Opleidingsdatabank van de Vlaamse Overheid.  Op de individuele webfiches van elke HRD Academy staat vermeld indien de opleiding hiervoor erkend is.
 • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest. Je krijgt 40 tot 70% van de kosten vergoed.  Opgelet: je moet de premie wel minstens een maand voor aanvang van de opleiding aanvragen.
 • Opleidingscheques Wallonië
 • Werkbaarheidscheque: Eenmanszaken, KMO's en grote ondernemingen kunnen tot € 10.000 steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk binnen de organisatie in kaart te brengen om zo de arbeidsomstandigheden duurzaam te verbeteren.  Nav de Coronacrisis worden deze werkbaarheidscheques tijdelijk uitgebreid om verbeteracties mogelijk te maken in de vorm van advies, begeleiding en opleiding waarbij aandacht moet zijn voor het psychosociaal welbevinden van medewerkers.
 • Liberform: Vormingsfonds voor de vrije beroepen
 • Educam: Sectorfonds voor de automotive sector en aanverwante sectoren
 • Co-valent: Vormingsfonds van de sectoren chemie, kunststoffen en life sciences.
 • Logos: Vormingsfonds voor bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek (PC 226)

Prijs

€ 730,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Inschrijven

Data

 • 18.02.202209:00 - 17:00

Locatie

De Kluizerij
Aalstersedreef 1

1790 Affligem
België
Bekijk locatie

Trainer

 • Michaëla BroeckxMichaëla Broeckx

Prijs

€ 730,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven