Begeleiden van rollenspelen

Verhoog het leereffect en de impact van je rollenspelen!

In deze eendaagse training leer je de do’s en don’ts van een top klassieker onder de methodieken. Door verkeerd gebruik heeft deze werkvorm bij sommigen een negatieve reputatie gekregen. Deze training wil de rollenspelen in ere herstellen: je leert rollenspelen op de juiste wijze en op het juiste moment inschakelen.

Doelgroep

Voor beginnende trainers en groepsbegeleiders en voor meer ervaren mensen die zichzelf terug scherp willen stellen.

Wat leer je in de opleiding?

 • Je kan het rollenspel bewust als methodiek inzetten.
 • Je leert verschillende varianten van rollenspelen begeleiden.
 • Je kan de juiste setting creëren in een groep om met rollenspelen te starten.
 • Je weet je deelnemers actief bij het gebeuren te betrekken of ze nu spelen of observeren.
 • Je weet het maximum aan leren uit deze methodiek te halen.
 • Je kan een acteur inzetten op een doeltreffende manier, zodat je rollenspelen nog krachtiger leerervaringen worden.

Programma

 • Rollenspel: wat is het wel en wat niet? Afbakening van de methodiek.
 • Verschillende varianten van het rollenspel. Rollenspel vooraan, in de groep of in subgroepen, rollenspel tussen deelnemers, als trainer meedoen in een rollenspel, werken met een acteur. Pro’s en con’s van de verschillende werkvormen.
 • Wanneer zijn rollenspelen een geschikte methodiek? Verkenning van de criteria: groepsgrootte, duur van de opleiding, leerdoelen, groepssamenstelling en leerbereidheid van de deelnemers.
 • Het opzetten van een rollenspel: het belang van veiligheid en een heldere leerfocus. Aandacht voor: de opstelling van de ruimte, de keuze van de case, het aankondigen van rollenspelen, briefing van de medespeler, observatieopdracht voor de andere deelnemers, afspraken over eventueel interveniëren, het stopzetten en herspelen. 
 • Het begeleiden van een rollenspel: zorg voor zij die spelen en zij die observeren. Mogelijke vormen om de deelnemer te ondersteunen tijdens het spel: stopzetten en interveniëren, coaching op voorzet van de deelnemer, dubbelspel en werken met ondertiteling. Zorg voor de observatoren: gerichte observatiefocus meegeven, coachopdracht geven, laten dubbelen, vragen om te noteren, werken met kaarten.
 • Het oogsten vanuit een rollenspel: hoe van het gebeuren een waardevolle leerervaring maken voor elke deelnemer. Hoe nabespreken? Plaats van de deelnemer tijdens de nabespreking, gerichte feedback, volgorde van feedback geven.
 • Werken met acteurs in een rollenspel: stappenplan. Rol van de acteur in het leerproces, briefing van de acteur, samenwerkingsafspraken met de trainer, kennismaking met de groep, veiligheidsafspraken, inleven in de case, afspraken over bijsturing tijdens en na het spel.

Didactische aanpak

 • De training wordt opgebouwd op maat van de groep.
 • Er is ruimte om eigen leervragen en oefenkwesties in te brengen.
 • Iedereen krijgt de gelegenheid om een rollenspel te begeleiden.
 • De training is zeer actief en praktisch.
 • Gedurende een halve dag komt er ook een acteur meewerken.
 • Er worden maximum 10 deelnemers toegelaten.

Leermateriaal

 • HRDA handouts: Begeleiden van rollenspelen.
 • Boek: w.H. Ouwehand: Omgaan met rollenspelen.

Getuigenissen (10)

Dit is een zeer praktijkgerichte training, je leert al doende in interactie met de groep. Een echte aanrader!

- Katrien Waegebaert, Assistent trainer, Fluvius

De trainer kan deze training heel goed brengen, ze voelt de groep en de leermomenten heel goed aan. Ze geeft heel levendige feedback, op een aangename manier.

- Marc Van den Broeck, 2Reinvent, Zaakvoerder

Ik heb meer zin gekregen om met rollenspelen aan de slag te gaan. Daarnaast heb ik ook veel geleerd om in andere situaties toe te passen.

- deelnemer juni 2017

Een context krijgen waar ik mezelf mag ontmoeten. Mogen bijleren over mezelf en dit aangereikt krijgen op een respectvolle manier. Het was genieten.

- Pieter Tuytten, freelance trainer

Een moeilijke materie die de trainer zeer goed uit de doeken gedaan wordt alsof ze het al 100 jaar doet!

- Renee Agneessens, HR director, LeasePlan

De trainer heeft heel veel ervaring. De training is ongelofelijk goed en een zeer sterke aanrader voor iedereen die mensen iets wil leren.

- Suzanne Tytgat, HR-consultant, coach, Zelfstandig psychologe

Deze training was het duwtje dat ik nodig had om effectief aan de slag te gaan met rollenspelen als trainer. Heel open sfeer die het leren aanmoedigt en je zin doet krijgen om ermee aan de slag te gaan!

- Katrien Loos, Recruitment Partner, Attentia

Een echte aanrader, ook voor de ervaren trainer, om rollenspelen nog beter te kunnen inpassen in je training. Veel expertise en het onzichtbare, zichtbaar maken!

- Eric Van Camp, trainer/coach, Atmilestone BVBA

Zelfs al was het maar 1 dag en is het onmogelijk om daarbij een volleerd rollenspeler te worden, het heeft me toch aan het denken gezet en ik ben weer wat expertise rijker!

- Bert Roelants, OG, DVC 't Zwart Goor)

Tamara heeft schitterend haar theorie in praktijk gebracht. Zij maakte de leerfocus helder, bracht veiligheid en deed de nodige interventies. De inbreng en medewerking van een professionele actrice is een luxe ook al zat er al veel speeltalent in de deelnemersgroep zelf!

- Ivo Dangez, lesgever, Levanto

Trainers

Cathelyne Van Overstraeten

Cathelyne Van Overstraeten

Cathelyne Van Overstraeten studeerde af aan de Toneelacademie Maastricht als theaterregisseur. Sindsdien is zij al 13 jaar actief als trainingsactrice in trainingen rond onder meer omgaan met agressie, timemanagement, functioneringsgesprekken, slecht nieuws brengen, ... Zij is erop getraind als een spiegel te reageren op gedrag en helder terug te geven wat het effect is van een woord, een blik, een houding, ... Zij is gepassioneerd door hoe mensen met elkaar communiceren en hoe je het effect daarop kunt verhogen.

Tamara Lenaerts

Tamara Lenaerts

Tamara Lenaerts is handelsingenieur en theaterregisseur. Zij behaalde een aggregaatsdiploma in intensieve training in het leiden van groepen en teams en een opleiding tot organisatieopsteller. Ze verdiept zich daarnaast al jaren in groepsdynamica, mindfulness en lichaamswerk.  Tamara werkte de voorbije 20 jaar in de wereld van learning & development; een 7-tal daarvan als verantwoordelijke L&D (bij de federale overheid en bij de Colruyt-group) en een 9-tal jaar als medebestuurder en coach-trainster bij een bureau voor training, coaching en consulting. Wat leidde tot een uitgebreide expertise in het ontwikkelen en geven van trainingen rond leidinggeven en communicatie, in het werken met teams en in het uittekenen van een trainingsbeleid binnen organisaties.  In 2009 richtte ze laDuende op. Vanuit deze organisatie focust zij zich voornamelijk op de procesmatige kant van het werken met leergroepen en teams, op dat wat speelt onder de oppervlakte. Daarnaast coacht zij sprekers naar meer authenticiteit en bezieling.  Sinds 2016 draagt ze via She & Company ook haar steentje bij aan een vrouwelijkere wereld. De ervaring die ze verwierf door het in de wereld zetten van tien vrouwenfestivals vertaalt ze nu samen  met haar collega, Gil Renders, in een aanbod naar organisaties.  Haar manier van werken is intens, intuïtief, speels, al doende en constructief spiegelend.

Subsidiemogelijkheden

KMO Portefeuille
HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 20 tot 30% van het bedrag van de training.  Het (eventuele) cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking.  Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald.  Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.  Meer informatie: klik hier, bel naar 1700 of contacteer HRDA op +32 (0) 9 336 31 64.  
 
Opleidingscheques voor werknemers
HRD Academy is ook erkend voor de opleidingscheques voor werknemers via VDAB. Klik hier voor meer informatie.  
 
Subsidie Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest.  U krijgt 40 tot 70% van de kosten vergoed. Opgelet, u moet de premie wel minstens een maand voor aanvang van de opleiding aanvragen.  Meer informatie vind je hier.

Waalse opleidingscheques
Voor meer informatie: klik hier.

Prijs

€ 730,00 excl. BTW

Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Inschrijven

Data

 • 13.10.202009:00 - 17:00

Locatie

3hoog – AEtelier
Interleuvenlaan 74

3000 Leuven
België
Bekijk locatie

Trainers

 • Tamara LenaertsTamara Lenaerts
 • Cathelyne Van OverstraetenCathelyne Van Overstraeten

Prijs

€ 730,00 excl. BTW

- 10%Vroegboekkorting

Inschrijven

Gerelateerde opleidingen

Ontwerpen van een training
Startdatum 04/12/2020

Ontwerpen van een training

Basisvaardigheden voor trainers
Startdatum 09/10/2020

Basisvaardigheden voor trainers