schrijf je in op deze training Meer info over de training Offerte in company training
Share  

Contact

BE: +32 (0)9 336 31 64
info@hrdacademy.be

Startdata

08.10.2019Domein Martinus
13.10.20203hoog
Prijs

€ 730, exclusief BTW


Vroegboekkorting
: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

Trainersacademy

Coachen & adviseren

HRD management

Leeroplossingen

In deze eendaagse training leer je de do’s en don’ts van een top klassieker onder de methodieken. Door verkeerd gebruik heeft deze werkvorm bij sommigen een negatieve reputatie gekregen. Deze training wil de rollenspelen in ere herstellen: je leert rollenspelen op de juiste wijze en op het juiste moment inschakelen.

training

Begeleiden van rollenspelen

Verhoog het leereffect en de impact van je rollenspelen!

Doelgroep

Voor beginnende trainers en groepsbegeleiders en voor meer ervaren mensen die zichzelf terug scherp willen stellen.

Wat leer je in deze opleiding?
 • Je kan het rollenspel bewust als methodiek inzetten.
 • Je leert verschillende varianten van rollenspelen begeleiden.
 • Je kan de juiste setting creëren in een groep om met rollenspelen te starten.
 • Je weet je deelnemers actief bij het gebeuren te betrekken of ze nu spelen of observeren.
 • Je weet het maximum aan leren uit deze methodiek te halen.
 • Je kan een acteur inzetten op een doeltreffende manier, zodat je rollenspelen nog krachtiger leerervaringen worden.
Programma
 • Rollenspel: wat is het wel en wat niet? Afbakening van de methodiek.
 • Verschillende varianten van het rollenspel. Rollenspel vooraan, in de groep of in subgroepen, rollenspel tussen deelnemers, als trainer meedoen in een rollenspel, werken met een acteur. Pro’s en con’s van de verschillende werkvormen.
 • Wanneer zijn rollenspelen een geschikte methodiek? Verkenning van de criteria: groepsgrootte, duur van de opleiding, leerdoelen, groepssamenstelling en leerbereidheid van de deelnemers.
 • Het opzetten van een rollenspel: het belang van veiligheid en een heldere leerfocus. Aandacht voor: de opstelling van de ruimte, de keuze van de case, het aankondigen van rollenspelen, briefing van de medespeler, observatieopdracht voor de andere deelnemers, afspraken over eventueel interveniëren, het stopzetten en herspelen. 
 • Het begeleiden van een rollenspel: zorg voor zij die spelen en zij die observeren. Mogelijke vormen om de deelnemer te ondersteunen tijdens het spel: stopzetten en interveniëren, coaching op voorzet van de deelnemer, dubbelspel en werken met ondertiteling. Zorg voor de observatoren: gerichte observatiefocus meegeven, coachopdracht geven, laten dubbelen, vragen om te noteren, werken met kaarten.
 • Het oogsten vanuit een rollenspel: hoe van het gebeuren een waardevolle leerervaring maken voor elke deelnemer. Hoe nabespreken? Plaats van de deelnemer tijdens de nabespreking, gerichte feedback, volgorde van feedback geven.
 • Werken met acteurs in een rollenspel: stappenplan. Rol van de acteur in het leerproces, briefing van de acteur, samenwerkingsafspraken met de trainer, kennismaking met de groep, veiligheidsafspraken, inleven in de case, afspraken over bijsturing tijdens en na het spel.
Didactische aanpak
 • De training wordt opgebouwd op maat van de groep.
 • Er is ruimte om eigen leervragen en oefenkwesties in te brengen.
 • Iedereen krijgt de gelegenheid om een rollenspel te begeleiden.
 • De training is zeer actief en praktisch.
 • Gedurende een halve dag komt er ook een acteur meewerken.
 • Er worden maximum 10 deelnemers toegelaten.
Cursusmateriaal
 • HRDA handouts: Begeleiden van rollenspelen.
 • Boek: w.H. Ouwehand: Omgaan met rollenspelen.
Getuigenissen en referenties
 • De training is zeer praktisch en actief.  Een sterk voorbeeld van 'al doende leert men'. (Sarah Dewitte, psycholoog, OCMW Gent)
 • Dit is een zeer boeiende en interactieve opleiding! (Sarah De Geest, Adjunct van de directie, OCMW Gent)
 • Dit is een geweldige opleiding! Top! (Sofie Claes, partner, Social Dialogue)
 • Tamara heeft schitterend haar theorie in praktijk gebracht.  Zij maakte de leerfocus helder, bracht veiligheid en deed de nodige interventies.  De inbreng en medewerking van een professionele actrice is een luxe ook al zat er al veel speeltalent in de deelnemersgroep zelf! (Ivo Dangez, lesgever, Levanto)
 • Zelfs al was het maar 1 dag en is het onmogelijk om daarbij een volleerd rollenspeler te worden, het heeft me toch aan het denken gezet en ik ben weer wat expertise rijker! (Bert Roelants, OG, DVC 't Zwart Goor)
 • Een echte aanrader, ook voor de ervaren trainer, om rollenspelen nog beter te kunnen inpassen in je training.  Veel expertise en het onzichtbare, zichtbaar maken! (Eric Van Camp, trainer/coach, Atmilestone BVBA)
 • Heel aangename sfeer en dynamiek in deze training.  Ik heb geen verbetervoorstellen! (Ellen Sleeuwagen, National Business Advisor Absenteisme, Securex)
 • Deze training was het duwtje dat ik nodig had om effectief aan de slag te gaan met rollenspelen als trainer.  Heel open sfeer die het leren aanmoedigt en je zin doet krijgen om ermee aan de slag te gaan! (Katrien Loos, Recruitment Partner, Attentia)
 • Dit is gewoon een zeer goede training! (Marieke Veryser, consulent werkplekleren, PlastQ)
 • De trainer heeft heel veel ervaring.  De training is ongelofelijk goed en een zeer sterke aanrader voor iedereen die mensen iets wil leren.  (Suzanne Tytgat, Zelfstandig psychologe, HR-consultant, coach)
 • Na deze training is voor mij heel erg duidelijk wat het doel van een rollenspel is.  (Steven Bakker)
 • De trainster is top!  Enorm veel geleerd op verschillende domeinen en aspecten. (Bart Vervenne, quality manager, BDMO)
 • Een context krijgen waar ik mezelf mag ontmoeten.  Mogen bijleren over mezelf en dit aangereikt krijgen op een respectvolle manier. Het was genieten. (Pieter Tuytten, freelance trainer)
 • Een heerlijk leerrijke dag! (Lieve Woutters, zaakvoerder 2win)
 • Een moeilijke materie die de trainer zeer goed uit de doeken gedaan wordt alsof ze het al 100 jaar doet! (Renee Agneessens, HR director, LeasePlan)
 • Ik heb meer zin gekregen om met rollenspelen aan de slag te gaan.  Daarnaast heb ik ook veel geleerd om in andere situaties toe te passen.  (deelnemer juni 2017)
 • Leuke, actieve training die je aan den lijve de kracht van rollenspelen doet ondervinden.  (Wim Dekeyser, interne trainer, Boss Paints)
Trainers
Tamara Lenaerts
Tamara Lenaerts

Tamara Lenaerts is handelsingenieur en theaterregisseur. Zij behaalde een aggregaatsdiploma in intensieve training in het leiden van groepen en teams en een opleiding tot organisatieopsteller. Ze verdiept zich daarnaast al jaren in groepsdynamica, mindfulness en lichaamswerk.  Tamara werkte de voorbije 20 jaar in de wereld van learning & development; een 7-tal daarvan als verantwoordelijke L&D (bij de federale overheid en bij de Colruyt-group) en een 9-tal jaar als medebestuurder en coach-trainster bij een bureau voor training, coaching en consulting. Wat leidde tot een uitgebreide expertise in het ontwikkelen en geven van trainingen rond leidinggeven en communicatie, in het werken met teams en in het uittekenen van een trainingsbeleid binnen organisaties.  In 2009 richtte ze laDuende op. Vanuit deze organisatie focust zij zich voornamelijk op de procesmatige kant van het werken met leergroepen en teams, op dat wat speelt onder de oppervlakte. Daarnaast coacht zij sprekers naar meer authenticiteit en bezieling.  Sinds 2016 draagt ze via She & Company ook haar steentje bij aan een vrouwelijkere wereld. De ervaring die ze verwierf door het in de wereld zetten van tien vrouwenfestivals vertaalt ze nu samen  met haar collega, Gil Renders, in een aanbod naar organisaties.  Haar manier van werken is intens, intuïtief, speels, al doende en constructief spiegelend.

Cathelyne Van Overstraeten
Cathelyne Van Overstraeten

Cathelyne Van Overstraeten studeerde af aan de Toneelacademie Maastricht als theaterregisseur. Sindsdien is zij al 13 jaar actief als trainingsactrice in trainingen rond onder meer omgaan met agressie, timemanagement, functioneringsgesprekken, slecht nieuws brengen, ... Zij is erop getraind als een spiegel te reageren op gedrag en helder terug te geven wat het effect is van een woord, een blik, een houding, ... Zij is gepassioneerd door hoe mensen met elkaar communiceren en hoe je het effect daarop kunt verhogen.

Prijs

€ 730, exclusief BTW


Vroegboekkorting
: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.KMO Portefeuille

HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 30 tot 40% van het bedrag van de training.  Het cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking.  Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald.  Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.  Meer informatie: klik hier, bel naar 1700 of contacteer HRDA op +32 (0) 9 336 31 64.

 


Opleidingscheques voor werknemers

HRD Academy is ook erkend voor de opleidingscheques voor werknemers via VDAB. Klik hier voor meer informatie.

 


Subsidie Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest.  De subsidie bedraagt 50% van de opleidingskost.  De aanvraag moet binnen de 30 kalenderdagen vanaf de startdatum van de opleiding aangevraagd worden.  Meer informatie vind je hier.  Om van deze subsidie te kunnen genieten heb je van ons volgende documenten nodig: een kopie van de offerte, een kopie van de factuur of het inschrijvingsbewijs, de programmafolder, het CV van de trainer en een lijst van referenties.  Op eenvoudige vraag, sturen we je deze documenten.

 

Inschrijven
Locatie Data & uren Inschrijven

Domein Martinus
Sniederspad 133
2980 Halle-Zoersel

België

Bekijk een plannetje
8 oktober 2019 van 9u tot 17u» Inschrijven

3hoog Leuven

Interleuvenlaan 74

3001 Haasrode

België

Bekijk een plannetje
13 oktober 2020 van 9u tot 17u» Inschrijven
Contactgegevens

Domein Martinus
Sniederspad 133
2980 Halle-Zoersel

België

Contactgegevens

3hoog Leuven

Interleuvenlaan 74

3001 Haasrode

België

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Deze website maakt gebruik van cookies! Meer details over onze cookies kan je terugvinden in onze cookiebeleid