Een cruciale interventie als coach of leidinggevende is het exploreren van de excellentie van je medewerker of coachee. We bekijken in deze 5-daagse de dynamieken, de strategie├źn en de condities die nodig zijn om de unieke excellentie van iemand tot expressie te brengen en te stimuleren. Je komt ook je eigen onbewuste competenties op het spoor.

training

Modelleren van de excellentie van je coachee of medewerker

Excellence is doing ordinary things, extraordinary well. John Gardner

Situering

Wat een plezier om iemand bezig te zien, die helemaal opgaat in wat hij of zij doet! Wat een genot om te mogen meemaken hoe een persoon zich met hart en ziel inzet en tegelijkertijd de indruk geeft dat het eigenlijk niet zoveel voorstelt of niet zoveel moeite kost. Het gaat er niet over wat de mensen in kwestie doen - of het leerkrachten, loodgieters, managers, hardlopers, politici of kunstenaars... zijn en of ze bekend zijn of niet. Maar het is wel van cruciaal belang hoe zij de dingen doen die ze doen.


Onafhankelijk van zijn of haar functie en rol, beleeft en creëert iedereen momenten die we voluit als excellent kunnen beschouwen. Het zijn momenten van flow waarbij inspanning en ontspanning evenwichtig gecombineerd worden en waarin een uitzonderlijke prestatie samengaat met een simpel aanvoelen van gewoon jezelf te zijn. We besteden er meestal heel weinig expliciete aandacht aan. We vergeten deze momenten snel of relativeren ze, in plaats van na te gaan hoe we deze unieke ervaringen als inspiratiebron kunnen gebruiken. Wanneer we daarentegen alert worden voor momenten waarin we een zekere graad van excellentie bereiken én deze ervaringen waarderen of koesteren, kunnen ze een essentiële bron worden voor ons leerproces.


Excellentie heeft altijd te maken met iets of iemand die een verschil maakt. Een verschil dat zodanig uit het gewone kader valt dat het door anderen als bijzonder beschouwd wordt en meestal ook als referentie en standaard gebruikt wordt om andere ervaringen of andere mensen eraan af te meten.


Vanuit zijn praktijk als Executive Coach, heeft Jan Ardui de laatste tien jaar veel excellente managers en leiders van succesvolle bedrijven in binnen- en buitenland begeleid. Een cruciale interventie in dit begeleidingsproces, is telkens weer het in kaart brengen en exploreren van de excellentie van de coachees. Door het exploreren van hun excellentie, wordt een rijk veld van interne en externe condities zichtbaar, die aanwezig dienen te zijn om een duurzame excellentie in hun gedrag en houding te kunnen garanderen.


Tijdens deze vijfdaagse training leer je stapsgewijs iemands excellentie in kaart te brengen. We exploreren de persoonlijk dynamieken en strategieën én de externe condities die noodzakelijk zijn om de unieke excellentie van iemand tot expressie te brengen en te stimuleren.

Doelgroep

Voor ervaren coaches en leidinggevenden die willen leren hoe ze de excellentie van iemand gedetailleerd in kaart kunnen brengen en die het modelleren van excellentie (de onbewuste competenties) als een instrument willen gebruiken voor de uitdagingen van morgen.

Wat leer je in deze opleiding?
 • Je kan de strategie van excellentie van je coachee of medewerker in kaart brengen.  Je leert dus wat noodzakelijk is opdat je coachee of medewerker het beste van zichzelf kan geven.
 • Je kan verbindende patronen ontdekken in al de informatie die de coachee of medewerker geeft tijdens het modelleren van zijn of haar excellentie.
 • Je bent in staat de noodzakelijke spanningen (generatieve complementariteiten) te identificeren die aan de grondslag liggen van de strategie van excellentie.
 • Je maakt een diepe verbinding tussen het falen en het slagen van de coachee of medewerker.
 • Je kan een coachee of medewerker helpen om deze 'staat van excellentie' te bereiken in zijn of haar werk.
 • Je kan een boeiende presentatie maken van de thema’s, dynamieken, waarden en overtuigingen van de coachee of medewerker.
 • Je gebruikt de strategie van excellentie als bron en hulpbron voor komende uitdagingen.
 • Je komt ook je eigen onbewuste competenties (excellentie) op het spoor en je leert hoe en in welke situatie je dit 'excellent zijn' kan 'oproepen'.  Je kent na de training de interne en externe factoren die bij jou nodig zijn om in je volle kracht te staan.
Programma

MODULE 1

Dag 1

 • kennismaking
 • excellentie - talent - gave - roeping
 • het verschil tussen excellentie en perfectie
 • het proces van modelleren van excellentie


Dag 2

 • generatieve complementariteiten en de dieptestructuur van excellentie
 • demonstratie in het verzamelen van informatie voor het ontrafelen van de excellentie van een persoon
 • inoefenen per twee


Dag 3

 • demonstratie in het ontdekken van relevante patronen en de essentiële dynamieken en ingrediënten in de strategie van excellentie
 • 'the pattern which connects'


MODULE 2

Dag 4

 • presentatie en evaluatie van de gemodelleerde excellentie van de deelnemers
 • verfijnen van de modelleringsvaardigheden


Dag 5

 • de strategie van excellentie als een rijke bron voor toekomstige uitdagingen
 • zelf-leidershap door het proactief inzetten en gebruiken van de eigen strategie van excellentie en het creëren van de juiste context voor de expressie van de strategie
Didactische aanpak
 • In de eerste module wordt, op basis van een demonstratie, elke stap in het modelleren van iemands excellentie getoond en ingeoefend.
 • Enkele door Jan Ardui ontwikkelde modellen over organiserende principes en generatieve complementariteiten worden aangereikt.
 • De deelnemers werken in duo’s voor het verzamelen van informatie die voor het modelleren van elkaars excellentie-strategie noodzakelijk is.
 • Tussen de twee modules werk je individueel aan het identificeren van verbindende patronen en het finaliseren van een presentatie van de strategie van excellentie van de ander.
 • In de tweede module krijg je het resultaat van de modellering van jouw strategie mee. We verfijnen of corrigeren indien nodig.
 • De laatste stap is het demonstreren en inoefenen van hoe de modellering een bron en hulpbron kan worden in toekomstige uitdagingen.
Cursusmateriaal

Een syllabus met achtergrondinformatie en oefeningen

Getuigenissen en referenties
 • Kunnen belichten waar en op welke manier mensen excellent zijn, ontdekken waar hun talenten liggen, zijn sleutelelementen in een coachingstraject. In deze cursus leer je hoe je samen met jouw coachee dit proces op een dieper niveau aanpakt. Jan Ardui is een trainer die duidelijk een passie heeft. Een cursus die lang nazindert en een concrete vaardigheid meegeeft die tot soms verrassende resultaten leidt. (Greet Meskens - levens- en loopbaancoach)
 • Omwille van de boeiende, bruikbare tips die ik van Jan Ardui meekreeg tijdens de opleiding 'geven van reflectieve feedback' schreef ik mij in om mij verder te verdiepen in de expertise van Jan. Ik moet zeggen dat deze opleiding mij niet alleen als coach maar ook als mens heel wat heeft bijgebracht...  en dit dankzij de expertise, begeleiding en coaching van de collega's en Jan. Ik heb geleerd mijn eigen excellentie beter in te zetten als coach en ga bij mijn coachees systematisch op zoek naar hun 'excellenties' zodat zij die beter kunnen benutten. Bedankt Jan en collega's voor de tips en de bruikbare adviezen. (Tom Debaere - coach en HR-consultant)
 • Als organisatiecoach werk ik dagdagelijks met mensen, groepen en organisaties rond hun moeilijkheden en uitdagingen. De opleiding van Jan Ardui heeft me hierin een duidelijke methodiek en ook een verrijkende visie gebracht in het werken rond ontwikkeling. Zowel de inhoud als de aanpak van de opleiding geeft me handvaten in het coachen van mensen. Door de opleiding lukt het me veel beter om mensen in te schatten, dit met hen te delen en zo ontwikkeling te creëren. Vele mensen en organisaties zijn bezig met moeilijkheden, met veranderingen, met omgaan met veelheid en overzicht krijgen, niet verzuipen, en dan lijkt werken aan excellentie iets dat er bovenop komt, of iets waar we nog niet aan toe zijn, of iets waar het al heel goed gaat, een soort van luxeproduct, terwijl net deze opleiding de oplossing kan bieden in veel van de hierboven vernoemde vraagstukken: het leert mensen om de dieptestructuur van iets te ontdekken en zo meer gefocused met de zaken bezig te zijn die er echt toe doen. Voor mij is dit een opleiding: die je leert omgaan met jezelf en anderen leert omgaan met zichzelf; die de unieke rijkdom van mensen leert benutten; die handvaten geeft in het overstijgen van moeilijkheden, problematieken; die leert een en-en houding aan te nemen en zo het of-of te overstijgen; die leert patronen te zien in een complexe werkelijkheid. (Peter Engelborghs - trainer en coach - D-na).
 • Deze opleiding is onontbeerlijk voor eenieder die professioneel als coach aan de slag is. Zelfs ervaren coaches zullen ervaren dat zij na een deelname aan deze opleiding, hun vertrouwde interventies op een verruimde, diepgaandere wijze inzetten. Jan is een schitterend facilitator en brengt dit op meesterlijke wijze. Onder zijn begeleiding het “geleerde” dadelijk in “praktijk” omzetten is een unieke leerervaring. Boeiend, inspirerend en tegelijk zeer bruikbaar!! (Ingrid Michielsen)
Trainers
Jan Ardui
Jan Ardui

Jan Ardui is Gestalt Psychotherapeut en internationaal NLP trainer. Sinds 1986 is hij actief als zelfstandig consultant, trainer en executive coach in diverse bedrijven in Europa waaronder Hewlett Packard Europe, Volvo Cars, Sony Europe, Luxottica, Telecom Italia, Ferrari, ABN Amro Bank, Ermenegildo Zegna, Barilla, Cheisi Pharmaceutical en Krauthammer University.  Hij onderwijst Systemic Coaching in Italië, Frankrijk, Rusland en Marokko.  Zijn benadering die NLP met systemisch denken combineert, garandeert een verdiepend leerproces waarbij het omarmen van de complexiteit leidt naar de kern van wat aanwezig is in een systeem. Hij ontwikkelt momenteel een model van coaching dat het modelleren van excellentie van een individu, een team of een organisatie als focus heeft. Daarbij is het exploreren van het organiserend principe en de generatieve complementariteiten een centraal gegeven.  Hij is co-auteur van  ‘When Performance Meets Alignment: A Compass for Coaching and Mentoring.'

Prijs

€ 2250, exclusief BTW


Vroegboekkorting
: €250 korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.KMO Portefeuille

HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 30 tot 40% van het bedrag van de training.  Het cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking.  Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald.  Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.  Meer informatie: klik hier, bel naar 1700 of contacteer HRDA op +32 (0) 9 336 31 64.

 


Opleidingscheques voor werknemers

HRD Academy is ook erkend voor de opleidingscheques voor werknemers via VDAB. Klik hier voor meer informatie.

 


Subsidie Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Geest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest.  De subsidie bedraagt 50% van de opleidingskost.  De aanvraag moet binnen de 30 kalenderdagen vanaf de startdatum van de opleiding aangevraagd worden.  Meer informatie vind je hier.  Om van deze subsidie te kunnen genieten heb je van ons volgende documenten nodig: een kopie van de offerte, een kopie van de factuur of het inschrijvingsbewijs, de programmafolder, het CV van de trainer en een lijst van referenties.  Op eenvoudige vraag, sturen we je deze documenten.

Inschrijven
Locatie Data & uren Inschrijven
Voorlopig zijn er geen inschrijvingen mogelijk. Contacteer ons ivm deze training

Schrijf je in op de nieuwsbrief