Dankzij Theory U kom je als coach of leidinggevende snel tot de kern van een complex vraagstuk waardoor je tot een betere oplossing komt met je coachee of medewerker. Je leert concrete U-interventies die je direct kunt toepassen. Een uniek aspect is dat de training zelf ook als een U-proces is opgezet. Daardoor word je zelf ook geholpen bij een eigen coachvraag.

training

Coachen en leidinggeven met Theory U

Als mensen een vraag hebben, gebruiken ze vaak oude kennis en oplossingen bij het zoeken naar een uitweg.  Ze blijven in het 'denken' circuleren.  Dit zorgt ervoor dat men niet op een dieper niveau tot inzichten kan komen die de essentie raken. Door verder te gaan dan denken alleen, ontstaan er oplossingen die werken omdat ze verbonden zijn met het potentieel van mensen.  Tijdens een circulair proces (de u-vorm) wordt er gezocht naar oplossingen.  Door verschillende kennisbronnen aan te boren, ontstaat er meer kennis en een groter inzicht waardoor vernieuwende oplossingen zichtbaar worden.

Theory U is een verandermodel waarmee je snel tot de kern van complexe vraagstukken kan komen.  Het is een zeer effectieve methode om te komen tot oplossingen van problemen bij individuen, groepen, teams of organisaties.  Een interventie met Theory U gaat eigenlijk voorbij het denken alleen.  Door ook te ervaren en waar te nemen, ga je aspecten zien die je voorheen niet zag.  En dat levert een beter begrip op van het vraagstuk en uiteindelijk een betere en breder gedragen oplossing.  In de training werken we met een coachaanpak die perfect is afgestemd op dit U proces.

Situering

Theory U beschrijft een proces om tot fundamentele verandering te komen.  De letter 'U' toont daarbij de weg waarlangs de verandering gestalte krijgt.  Eerst 'de diepte in' om vervolgens met behulp van deze nieuwe inzichten stap voor stap over te gaan tot actie.  De kern is het zichtbaar en bewust maken van onbewuste en onzichtbare informatie om die vervolgens te gebruiken in het proces van veranderen.  Dit kan bereikt worden door een andere manier van kijken, communiceren en handelen.


In het proces van Theory U doorloop je als individu, team of organisatie verschillende fasen:

 1. DOWNLOADING: downloaden vanuit oude patronen, het zoeken naar oude patronen in ons verleden die in verband gebracht worden met het probleem of de verandering
 2. SEEING: het proces van kijken met een frisse, open blik aan het begin van een change proces (dit in tegenstelling tot het downloaden van oude patronen) , 'met frisse ogen'
 3. SENSING: contact maken met een diepere laag in jezelf om vanuit een open hart verbinding te maken met anderen; anders richten, gewaarworden
 4. PRESENCING: contact maken met dat wat er is én met wat mogelijk is in de toekomst.  
 5. CRYSTALLIZING: het verder verbeelden van de mogelijke toekomst, het vormgeven aan de inzichten en ideeën die in de vorige fase zijn ontstaan
 6. PROTOTYPING: de ideeën omzetten in acties, co-creatie, organiseren, verandering
 7. PERFORMING: presteren, realiseren van resultaten dmv actie

De training is gebouwd rondom het recente werk van ‘Theory U’. Een relatief nieuwe aanpak die aanvankelijk gericht is op complexe verander-vraagstukken in de samenleving en in organisaties en die nu ook zijn weg vindt naar individuele coaching. Met deze aanpak breng je jouw coachee of medewerker voorbij zijn belemmerende aannames en help je hem zijn potentieel in te zetten voor wezenlijk andere keuzes. Met U-interventies krijgt de coach of de leidinggevende de mogelijkheid om de ander eenvoudig in contact te brengen met creativiteit en intuïtie. Dat maakt de aanpak verfrissend. Eenmaal bezig, stroomt het als het ware vanzelf en komt die ander in een veel ruimere waarneming. In het werk heet dat ‘Presencing’ en dat kun je het best omschrijven als een contact met het ‘grotere geheel’, voorbij denken en peinzen. Daar zijn diepe en wezenlijke inzichten op basis waarvan je cliënt keuzes kan maken die een andere toekomst mogelijk maken. Er kan dan werkelijk iets nieuws ontstaan.  Dankzij Theory U bereik je veel meer diepgang in coaching en leidinggeven.

Doelgroep

Als deelnemer ben je bekend met coaching of leidinggeven. Je werkt als coach, trainer of leidinggevende. Maar ook als je werkt in een staffunctie of in een adviesfunctie en je hebt affiniteit met het onderwerp, ben je welkom.

Wat leer je in deze opleiding?

In deze tweedaagse training krijg je de werking van Theory U toegelicht en ervaar je zelf de kracht van het model. Je leert eenvoudige coachaanpakken die je direct in je eigen praktijk als leidinggevende of coach kunt toepassen.

Je leert:

 • coachen en leidinggeven vanuit een meer intuïtief perspectief.
 • hoe je problemen en knelpunten juist kunt ínzetten in de coaching in plaats van ze te moeten oplossen.
 • tools en methoden om je coachee of medewerker ruimer te laten waarnemen.
 • aanpakken die verder gaan dan cognitie alleen en het hele systeem van coachee en context betrekken in de oplossingen.
 • een aanpak die voor individuen en voor groepen en teams is in te zetten.
 • per fase van het U-proces een aantal werkvormen gebruiken die je coachee of medewerkers zal helpen.
Programma
 • De training is zeer praktisch opgezet. De gebruikelijke voorstelronde bij aanvang van deze tweedaagse doen we al direct als een 'U-interventie'. Daarna is er voortdurend volop ruimte om zelf aan de slag te gaan en te oefenen met de materie. De programma opzet is dusdanig dat het gehele U proces wordt doorlopen.
 • Op dag één werken we in de 'linkerpoot' van de U met toepassingen rondom seeing, sensing en presencing. De tweede dag gaan we langs de rechterkant van de U weer 'omhoog' en werken met presencing, crystallizing en prototyping. Elk onderdeel wordt voorafgegaan door een korte inleiding over de fase in het proces en de achtergronden van het model. Daarna is er uitleg over één of meerdere coach-aanpakken, soms is er een korte demonstratie van de trainer en altijd ga je als deelnemer de interventie direct zelf toepassen.  Je bent daarin afwisselend coach of coachee. 
 • Een uniek aspect is dat de training zelf ook als een U-proces is opgezet. Daardoor is één van de extra resultaten uit de training dat je zelf ook een stap zet rondom je eigen coachvraag. Je hebt aan het begin van de training de gelegenheid om die te formuleren. Hier is tijd en ruimte voor in het programma. Het is niet iets dat je vooraf moet voorbereiden.

CC License by the Presencing Institute - Otto Scharmer, www.presencing.com/permissions.

Didactische aanpak
 • De training heeft een sterk ervaringsgerichte aanpak en is zelf ook opgezet rondom het U-proces van Theory U. Je doorloopt dus zelf de gehele U. Per stap zijn er interventies en methoden die worden aangeleerd. Er zijn korte blokken theorie waarna je steeds zelf onderling met de methoden aan de slag gaat.
 • Je oefent volop, er is ruimte voor zelfreflectie en onderlinge coaching. Je bepaalt vooraf een eigen coachdoel waar je gedurende de training mee werkt en meer duidelijkheid in zult krijgen.
 • Maximum 12 deelnemers.
Getuigenissen en referenties
 • Wat een ervaring!  Heel intens, bijzonder verrijkend!  Een manier om dichter bij jezelf en anderen te komen.  Een 'snelle' weg om anders te gaan kijken, luisteren en leren! (An Martens, Hoofd Onderwijs- en studentenbeleid, Karel de Grote Hogeschool)
 • Ik vond de training ronduit verrijkend.  MIjn begrip en vertrouwen in het toepassen van Theory U is voelbaar toegenomen! (Annette del Prado, zaakvoerder, Matters@heart) 
 • Schitterende training! Een aanrader! (Geert Brandt, partner, Covista)
 • Het was een absoluut fijne ervaring.  Door de persoonlijke aanpak voel je aan den lijve wat het met je doet, waardoor je nog meer gemotiveerd bent om het te blijven toepassen. (Wendy Swaegers, teamleader)
 • Mindblowing! (deelnemer maart 2015)
 • Theory U demystified! (Geert Acke, coach/trainer Radical Integrity BVBA)
 • Dit was een heerlijke en zeer inspirerende training, super! Wat zou het geweldig zijn als mensen veel meer ontdekken wat er allemaal mogelijk wordt als je werkt vanuit dit veld. 
 • Eigenlijk weet ik niet goed waar ik moet beginnen, maar ik wil graag laten weten dat ik het een heel inspirerende 2 daagse vond. Vooral mooi om te zien hoe de focus lag op de ervaring in het coachen.
 • Ik heb genoten van de aanpak en kennis van Jos. Hij is zeer deskundig en deelt ruim uit zijn ervaring en praktijk.
 • Dag Jos, en anderen. Wat een geweldige en praktische training. Coaching met Theory U maakt voor mij mogelijk wat ik al wel vermoedde, maar nog niet kon aanraken. Ik had het boek al gelezen, maar door deze training is het pas echt gaan leven.
 • Dank voor je inspirerende training van vorige week. Mooie combinatie van Theory U en hoe je dit toepast in coaching. Vooral de oefeningen zijn heel handzaam. Ik heb direct vandaag het verschil in kunnen zetten tussen  werken vanuit problemen of het benutten van het potentieel bij de organisatie waar ik nu bezig ben.
 • Wat een supertraining. De vele oefeningen maar vooral de oefening die we op de laatste middag deden. Dat heeft me persoonlijk veel gebracht en ik kan er ook in mijn praktijk veel mee. Mooi werk dat jullie doen!
 • Het was een leerzame 2 daagse maar vooral ook erg leuk. Veel gelachen, veel geleerd. Heerlijk dat er zoveel ruimte is om het ook zo direct te kunnen ervaren. Heeft mij bevestigd in mijn beeld dat dit een uitwerking is die goed bij mij past. Ik ga daar zeker op vervolgen.
 • Gevat en gedurfd gegeven en op die manier gevoed, gevuld, geïnspireerd en geweldig veel goesting om hiermee aan de slag te gaan. Bedankt! (deelnemer 2016)
Trainers
Katrien Rommens
Katrien Rommens

Katrien Rommens is een gedreven senior trainer en professioneel ICF-gecertificeerde coach (PCC) met een brede ervaring binnen HR, Training, Business en Life Coaching. Zij behaalde een Master in de Rechten (UA) en een Master in Business Administration (Vlerick). Daarnaast beëindigde zij met succes een avondopleiding Personeelsbeleid en is o.m. gecertificeerd Intervisie Begeleider.  Tijdens haar loopbaan nam zij diverse rollen op waaronder Training en Development manager, HR Business Partner Compensation & Benefits Specialist, Talent & Succession manager, Trainer, Rekruteringsverantwoordelijke en dit binnen de HR en retail afdelingen van Exxon Chemical, Esso France en Eli Lily & Company.  Katrien is een mens- en resultaatsgerichte trainer en coach met een grenzeloze passie en energie om het beste uit zichzelf en de anderen (individu, team of organisatie) te halen.

Prijs
 • € 1320, exclusief BTW
 • Vroegboekkorting: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.

 

KMO Portefeuille

HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 30 tot 40% van het bedrag van de training.  Het cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking.  Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald.  Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.  Meer informatie: klik hier, bel naar 1700 of contacteer HRDA op +32 (0) 9 336 31 64.


Opleidingscheques voor werknemers

HRD Academy is ook erkend voor de opleidingscheques voor werknemers via VDAB. Klik hier voor meer informatie.

 


Subsidie Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest.  De subsidie bedraagt 50% van de opleidingskost.  De aanvraag moet binnen de 30 kalenderdagen vanaf de startdatum van de opleiding aangevraagd worden.  Meer informatie vind je hier.  Om van deze subsidie te kunnen genieten heb je van ons volgende documenten nodig: een kopie van de offerte, een kopie van de factuur of het inschrijvingsbewijs, de programmafolder, het CV van de trainer en een lijst van referenties.  Op eenvoudige vraag, sturen we je deze documenten.

Inschrijven
Locatie Data & uren Inschrijven

Koningsteen

Oxdonkstraat 168

1880 Kapelle-op-den Bos

België

Bekijk een plannetje
27 november en 28 november 2019 telkens van 9u tot 17u» Inschrijven
Contactgegevens

Koningsteen

Oxdonkstraat 168

1880 Kapelle-op-den Bos

België

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Deze website maakt gebruik van cookies! Meer details over onze cookies kan je terugvinden in onze cookiebeleid