Ben je een ervaren begeleid(st)er van leergroepen. En kijk je toch uit naar een passende verdieping of verbreding van je ervaring, kennis en knowhow? In deze training onderzoek je jouw definities van succesvol werken met groepen. Je gaat na hoe jouw ‘meesterschap’ zich ontvouwt en je staat stil bij de eigen bezieling, je authentieke kwaliteiten en je ontwikkelpaden.

training

Meesters in training - Nieuw

Intensieve en inspirerende zomerdriedaagse voor ervaren begeleid(st)ers van leergroepen

Doelgroep

De zomerdriedaagse ‘Meesters in training’ is bestemd voor ervaren trainers, procesbegeleiders, docenten of vormingswerkers. Voor meesters in hun vak die op zoek zijn naar verbreding en/of verdieping. Voor experten die zin hebben om in alle openheid te delen, zichzelf in vraag te stellen en te leren van elkaar. Bij wijze van spreken gaan we uit van 7 tot 37 jaar praktijkervaring in het vak.  

Wat leer je in deze opleiding?
 • Je verbreedt en verdiept je knowhow als ervaren trainer.
 • Je kan jouw expertise als ervaren trainer (nog) helderder onder woorden brengen.
 • Je leert wat het betekent om vanuit ‘passionele afstand’ met een groep aan de slag te gaan.
 • Je (her)ontdekt aspecten van jezelf die onbewust invloed uitoefenen op hoe je traint.
 • Je komt (nog) sterker in contact met je wat je drijft in het vak van trainer. 
Programma

We evalueren deze zomerdriedaagse pas als geslaagd, indien iedere deelnemer én zichzelf én nieuwe zienswijzen mbt ‘het faciliteren van leren’ is tegengekomen. Bovendien wensen we op het einde van de 3 dagen een vernieuwende praktijktheorie te co-creëren. Tegelijk biedt dit programma ook heerlijke ontmoetingsmomenten met boeiende collega-begeleiders.

De feeërieke omgeving van de Heerlijkyt van Elsmeren is sowieso een mooie plek om te vertoeven bij de aanvang van de zomermaanden. Het verblijf daar mag je gerust als een moment van professionele verwenning beschouwen. 


Al doende exploreer je samen met je collega-deelnemers de volgende thema’s:

 • Wanneer ben je tevreden over je geleverde arbeid?
 • Wat drijft je wezenlijk in dit vak? En hoe bevordert/belemmert dat jouw functioneren en ontwikkeling?
 • Als het werkt, hoe komt dat dan? Wat is voor jou het geheim, de formule? Waar kijk je naar, waar sta je bij stil, wat gaat er door je hoofd? Wat zijn voor jou de sleutelmomenten en de ingrediënten?
 • Hoe kan je de impact van je begeleidingen (nog) versterken? Hoe maak je leereffecten duurzaam?
Didactische aanpak
 • Praktijkgericht maar zeker ook vanuit visie en maximaal gebruik makend van het collectieve weten van de deelnemersgroep.
 • Ongeveer anderhalve maand voor de start voorzien we een online (of telefonisch) intakegesprek.
 • We verwachten een grote openheid van geest en de goesting om jezelf en collega's een spiegel voor te houden.
 • Je wordt uitgenodigd om een 360°-feedback in te richten voorafgaand aan de driedaagse.
 • Reflectie- en handelingsgerichte opdrachten.
 • Inbreng van visie/theorie voor zover nodig/gewenst, maar alleszins op maat van het leerproces van de deelnemersgroep.
 • Momenten van zelfreflectie en groepsreflectie.
 • Feedback op de uitvoering van een kort betekenisvol trainingsmoment dat je vooraf voorbereidt.
 • Op het einde van de driedaagse cocreëert de deelnemersgroep een vernieuwende praktijktheorie over ‘meesterlijk trainen’.
 • Tafel met inspirerende publicaties, iedereen brengt ook zelf zijn of haar meest inspirerende publicatie mee.
 • Tal van inspirerende tussendoor-, avond- en netwerkgesprekken.
 • Groep van maximum 10 deelnemers. 
Cursusmateriaal

Reader met 10 relevante artikels

Getuigenissen en referenties
 • Een week na de driedaagse gaf ik op dezelfde locatie (en gelukkig in net iets minder warme omstandigheden) een van mijn beste opleidingen opleiding ooit. Met geweldige getuigenissen als gevolg. (Peter Plusquin, Global Edutainment bvba)
 • Jullie aanpak, Tamara en Yves, heeft mij geïnspireerd om het 'wat' en het 'hoe' meer bij de deelnemers te leggen. (Sara De Rob, VDAB)
 • Ik vind ‘Meesters in training’ een must voor iedereen die groepen begeleidt of opleidt. Het geeft zoveel energie, stil te staan bij wat jou en de anderen drijft en bezielt, te ontrafelen wat impact nu precies is en hoe je meer en diepgaandere impact kan hebben. Los van grote theorieën en koude concepten, samen met ervaren collega's ontdekken wat je bindt en dan geïnspireerd terug naar huis.
 • Ik merk vooral een verandering in mijn begeleidingsstijl. Ik zoek spontaan meer de verbinding op i.p.v. te rekenen op mijn eigen overtuigingskracht en expertise. En dat voelt vreemd genoeg zeer natuurlijk aan. Ik had precies net dat extra duwtje nodig. Ook anderen merken dit verschil op. Ik krijg meer positieve feedback, zowel van deelnemers als collega’s. Fijn! Daarnaast heb ik gedurende die drie dagen nog een batterij aan bruikbare tips en ervaringen meegekregen, echt te veel om op te noemen. Hoe ze het doen weet ik niet, maar die spoken altijd op de juiste momenten door mijn hoofd. (Koen Steuperaet, Kwadraet)
 • Meesters in training blijft in mijn systeem zitten in alles wat ik doe. Less is more was voor mij een boodschap tijdens de drie dagen. Het geeft nu een fijn gevoel om niet meer alles en te veel te willen in een opleiding of een traject. De storytelling rond het kampvuur staat binnenkort ook hier op de agenda. (Marina Coveliers, IKEA)
 • Wat mij betreft één van de meest ingrijpende en beklijvende trainingen die ik gevolgd heb. Het heeft me heel wat inspiratie, inzichten en ideeën opgeleverd. (Philippe Degelin, Agentschap Intergratie en Inburgering)
 • Tijdens deze drie dagen leer je niet wat je leert op een klassieke train-the-trainer. Je leert er wel over je "zijn" als trainer en/of begeleider. En wetende dat vooral je "zijn" ervoor zorgt dat je impact hebt, kan ik deze ‘Meesters in training’ alleen maar aanbevelen.
Trainers
Tamara Lenaerts
Tamara Lenaerts

Tamara Lenaerts is handelsingenieur en theaterregisseur. Zij behaalde een aggregaatsdiploma, volgde de VTLG (voortgezette training in het leiden van groepen en teams) en een opleiding tot organisatieopsteller. Ze verdiept zich daarnaast al jaren in groepsdynamica, mindfulness en lichaamswerk.

Tamara werkte de voorbije 20 jaar in de trainingswereld; een 7-tal daarvan als verantwoordelijke training and development (bij de federale overheid en bij de Colruyt-group) en een 9-tal jaar als medebestuurder en coach-trainster bij een bureau voor training, coaching en consulting. Wat leidde tot een uitgebreide expertise in het ontwikkelen en geven van trainingen rond leidinggeven en communicatie, in het werken met teams en in het uittekenen van een trainingsbeleid binnen organisaties.

Momenteel richt zij zich voornamelijk op de procesmatige kant van het werken met groepen, op dat wat speelt onder de oppervlakte. Daarnaast coacht zij sprekers naar meer authenticiteit en bezieling en draagt ze haar steentje bij aan een vrouwelijker wereld door het organiseren van vrouwenfestivals en 'women only' gatherings op maat in een heerlijck kasteel. Haar manier van werken is intens, intuïtief, speels, al doende en constructief spiegelend.

En last but not least: ze is getrouwd met een bevlogen, intuïtieve man, heeft twee eigenwijze, ondernemende dochters en een dito hond.

Yves Larock
Yves Larock

Organisaties doen op Yves beroep voor procesbegeleiding, opleiding, workshops, supervisie, individuele coaching en groepscoaching. Een combinatie waarin hij zich ondertussen al 20 in bekwaamt.  Het langst was Yves aan het werk als trainer en procesbegeleider bij Kwadraet (Stichting Lodewijk de Raet), waarvoor hij nu soms nog als freelancer optreedt. Hij was er ook 9 jaar directeur. Tot hij in 2014 de coöperatieve vennootschap Schoolmakers mee oprichtte. Ondertussen raakte hij voor het vak 'Stakeholdermanagement' als docent verbonden aan de Thomas More Hogeschool. Naast zijn engagementen voor Schoolmakers, Thomas More en Kwadraet, werkt hij op zelfstandige basis als ‘organisatiemaker’.  Yves genoot van de opleiding tot sociaal pedagoog, behaalde een Master in Business Administration en is gecertificeerd als senior-adviseur Innovatieve ArbeidsOrganisatie. Hij is mede-auteur van de publicatie Cocreatief Leiderschap Mierenspel en auteur van de e-publicatie Iedereen organisatiemaker. Het moto van Yves, zijn vrouw en hun drie dochters: “Vandaag niets doen, is morgen leven als gisteren”.

Prijs

€ 1660, exclusief BTW.  Alle kosten inbegrepen (programma, catering, overnachting op basis van gedeelde meerpersoonskamers). Toeslag voor een single kamer is € 112 voor de 2 nachten (incl. BTW).  Vermeld de keuze voor een eenpersoonskamer bij je inschrijving aub.Vroegboekkorting
: 10% korting bij inschrijving ten minste 2 maand voor de startdatum van de training.


 

KMO Portefeuille

HRD Academy is erkend voor de subsidie van de KMO Portefeuille. Indien uw organisatie aan de voorwaarden voldoet, betaalt de Vlaamse Overheid 30 tot 40% van het bedrag van de training.  Het cateringbedrag tot 25 euro per dag per persoon komt ook in aanmerking.  Het BTW bedrag niet, dat wordt rechtstreeks aan HRDA betaald.  Erkenningsnummer van HRD Academy: DV.O202520.  Meer informatie: klik hier, bel naar 1700 of contacteer HRDA op +32 (0) 9 336 31 64.


Opleidingscheques voor werknemers

HRD Academy is ook erkend voor de opleidingscheques voor werknemers via VDAB. Klik hier voor meer informatie.

 


Subsidie Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Als de KMO of je zelfstandige zaak gevestigd is in het Brussels Hoofdstedelijk Geest, kan je voor het volgen van de training een subsidie aanvragen aan dit Gewest.  De subsidie bedraagt 50% van de opleidingskost.  De aanvraag moet binnen de 30 kalenderdagen vanaf de startdatum van de opleiding aangevraagd worden.  Meer informatie vind je hier.  Om van deze subsidie te kunnen genieten heb je van ons volgende documenten nodig: een kopie van de offerte, een kopie van de factuur of het inschrijvingsbewijs, de programmafolder, het CV van de trainer en een lijst van referenties.  Op eenvoudige vraag, sturen we je deze documenten.

Inschrijven
Locatie Data & uren Inschrijven
Voorlopig zijn er geen inschrijvingen mogelijk. Contacteer ons ivm deze training

Schrijf je in op de nieuwsbrief